Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

Za přerovskou kapelu odpovídají všichni členové.

Srdečně zdravím! Nejspíš nebudu sám, komu dosavadní existence CYCLES OF REVOCATION unikala a proto, než se pověnujeme žhavé současnosti a nahlédneme do nejbližší budoucnosti, poprosím o malé ohlédnutí zpět, přiblížení zrodu souboru, představení jednotlivých členů a jejich hudební minulosti…

Pavel: Také srdečně zdravíme!
CYCLES OF REVOCATION byli původně studiovým projektem Romana Krejčího a Martina Pánka, který vznikl v roce 2016 nahráním singlu „Future is Bleeding“. Projekt následně prochází několika personálními změnami ve snaze dát dohromady kompletní kapelu, což se daří až v roce 2018, kdy je nahráno demo s názvem „Death is Waiting“. Následující rok parta přichází s prvním EP, které nese název „Songs Of Vomiting Mind“ a obsahuje sedm nových skladeb, ale i tato sestava se po nějaké době rozpadá.
Jako nynější sestava jsme se dali dohromady začátkem roku 2020. Původně bylo v plánu nazkoušet materiál, který už byl na světě z předchozího EP, nahrát dvě nové skladby, které jsme na podzim téhož roku vydali jako promo pod názvem „Cursed By Own Fate“ a dále jen nějaký čas koncertovat. Další tvorba v ten moment plánovaná nebyla. Bohužel jsme se trefili do doby, kdy byl rušen jeden koncert za druhým a díky tomu vznikla myšlenka vytvořit první plnohodnotné album.
Základním pilířem a vlastně jediným stálým členem skupiny je Roman Krejčí, na jehož nápadech stojí valná většina hudební tvorby COR. Roman je kytarista s bohatou historií a má za sebou působení v několika kapelách, např. AUTOPHOBIC nebo TRANSLUNARIA.
Na bicí hraje Michal Škubna, který kromě bicích velmi solidně hraje i na kytaru a baskytaru. Dříve působil ve skupině BLACKENED SNAKE jako hlavní zpěvák a baskytarista.
Na postu zpěváka je pak Martin Pánek, který toho má za sebou na metalové scéně docela dost a v minulosti působil například v kapelách GODLESS TRUTH nebo BARRACUDA.
Já hraji v kapele na baskytaru a jmenuji se Pavel Bártek. Dříve jsem hrával jako kytarista ve skupině CPT. TRIPS. Nyní hraji současně ještě s vyškovskými MORAL INSANITY, zde také na basu.
 
Pro lepší představu, fanoušek jakých kapel by mohl v tvorbě CYCLES OF REVOCATION najít zalíbení?

Michal: Asi bych úplně necílil na konkrétní kapely. Za sebe bych ale řekl, že si v naší muzice najde své jak posluchač death metalu 80.–90. let, tak i někdo, kdo má rád trochu progresivnější muziku.

Roman: Naši hudbu bych nijak neškatulkoval, i když je to na první poslech death metal ze staré školy. Myslím si, že naše hudba je tak nějak všestranná, a tak by se mohla líbit širšímu publiku. Já osobně mám rád téměř jakoukoliv hudbu a metal poslouchám už od základky. Pokud mě hudba chytne za srdce, je mi jedno, o jaký styl zrovna jde. Proto si myslím, že každý posluchač si musí udělat svůj vlastní obrázek.

Po bezmála pěti letech fungování, dvou EP a singlu konečně plnohodnotný debut. Vzhledem k tomu, že obal neobsahuje název vydavatele, počítám, že máte vše ve svých rukách. Byla snaha vydat „Predestination“ pod hlavičkou firmy, nebo vám tato absolutní svoboda vyhovuje, byť je jistě vykoupena větším úsilím dostat CD mezi lid?

Pavel: Tohle jsme s klukama během nahrávání několikrát probírali. Uvažovali jsme i o oslovení nějakého vydavatelství, ale vlastně nikdo z nás pořádně nevěděl, na koho se obrátit. Předchozí zkušenost s jakýmkoliv vydavatelem jsme nikdo neměli a panovala obava, že by se hledání mohlo protáhnout na delší dobu, zatímco my jsme chtěli desku vypustit mezi lidi co nejdříve.  Proto jsme se rozhodli, že desku vydáme sami, k propagaci využijeme možností internetu, budeme koncertovat a oslovíme několik magazínů zabývajících se metalovou hudbou.

Nevím, jestli jsem byl v pátrání dostatečně pečlivý, ale uniká mně název studia, kde byl debut stvořen, takže jak je to?

Michal: Ono to studio asi ani nemá název. (úsměv) Desku jsme nahrávali v Přerově u našeho kamaráda Kuby Holého. Dle mého názoru odvedl Kuba svoji práci skvěle. Udělal nám tu nahrávku vlastně od A do Z. Od náběrů přes mix, editaci až po mastering.

Roman: První nahrávka, kterou jsme udělali v tomto studiu, bylo EP „Songs of Vomiting Mind“ a od té doby nahráváme už všechno zde. Kuba zkrátka ví, co dělá a co od nás může čekat. Tímto bychom mu rádi poděkovali za jeho super práci!

Pavel: Přesně tak, s Kubou jsme všichni moc spokojeni. Má to v krvi, dobře ví, co dělá a on sám je navíc aktivní muzikant. Do studia to máme všichni blízko, díky tomu můžeme nahrávat postupně a nejsme nijak časově limitováni. Všechno funguje na domluvě s Kubou a není problém se tam sejít třeba odpoledne po práci.

Skladby obsažené na „Predestination“ jsou novinky, jež vzešly ze spolupráce vás čtyř, nebo najdeme i kousky starší, třebas z kapel předcházejících CYCLES OF REVOCATION?

Michal: Nové album je tak nějak směsice všeho, co jsi tu vyjmenoval. Jsou tu jak úplně nové kousky (třeba „It’s Time“, „True Lies“), tak i starší. Většina songů jsou Romanova díla, na něčem jsme pracovali společně a já s Pavlem tu máme každý po jednom songu. Nejvíc k tomu asi řekne Roman, jakožto hlavní mozkovna.

Roman: Kromě pár riffů, co mi ležely nějakou dobu ladem v šuplíku a titulní písně „Predestination“, která vznikla už v roce 2019, na nové desce nic staršího není. Postupem času jsem pak dal dohromady dalších šest skladeb a něco jsme dotvořili společně ve zkušebně. Jak už zmínil Michal, on a Pavel dali dohromady každý jeden song. Jejich skladby se, troufám si říct, odlišují od zbytku. O to pestřejší ale deska je. Texty jsou pak výhradně Martinovým dílem.

Určitě vám nelze vyčítat nedostatek nápadů, naopak, řekl bych, že jich každá z písní nabízí tolik, až jsem se ztrácel a kolikrát horko těžko hledal cestu zpět. Je Roman tou osobou, která vládne právem veta, nebo v COR sázíte na čirou demokracii? O producentovi, který by vaší kreativitě dodal řád a udržel ji v jistých mezích, jste neuvažovali?

Roman: O nápady u nás nouze nikdy nebyla a já sám už pomalu začínám připravovat další novou věc. Prozatím to vypadá, že se naše hudba vydá ještě hlouběji do progresivních vod. Už od počátku byla hudba COR postavena na mém rukopise, je to takové moje dítě. Já si osobně nemyslím, že bychom potřebovali producenta. Máme ve skládání udělaný vlastní řád a takhle nám to vyhovuje.  

Michal: V prvé řadě děkujeme za kompliment. Všichni přece ví, že demokracie v kapelách neexistuje. (úsměv) Řekl bych, že si při tvorbě navzájem nijak zásadně nelezeme do zelí, jak se říká. Určitě se tu a tam objeví připomínky, jinak tu vládne jakási kreativní volnost. Ale samozřejmě, Roman je ten klíčový člověk, co musí skladbu „posvětit“. Co se týká producenta, na takové úrovni, na jaké (zatím) jsme, se o producentovi bavit nemůžeme. Samozřejmě by to ale, alespoň za mě, byla super zkušenost. Tak třeba někdy v budoucnu.

O jakých tématech hovoříte ve svých textech?

Martin: Řekl bych to nejdůležitější – texty jsou pro někoho možná dost depresivní a skličující, jsou bezprostřední, syrové. Odráží ale můj pohled na současný svět a taky do téhle špinavé doby dobře zapadají. Vyprávějí hlavně o osudu člověka, který nese tíhu dnešní zkažené doby. To mu ničí život a potřebuje se „vyřvat“.

Musím se přiznat, že obálka „Predestination“ mi do oka moc nepadla. Jak se výsledek líbí vám a co má vlastně znázorňovat?

Roman: Autorem obalu je náš kamarád Tomáš Sušen, který se dlouhodobě pohybuje v uměleckém prostředí. Obal je nakreslen i hodně metaforicky, takže se na něj musí člověk dívat z trochu jiného pohledu. Byl vytvořen přímo pro název desky „Predestination“, což znamená „Předurčení“. Ústředním motivem jsou dvě postavy, které hledí směrem do středu pavučiny – do zániku. Pavučina symbolizuje stáří a zašlost a je to taková pomyslná hranice mezi životem a smrtí. Pozadí pak tvoří něco jako gotická kaple, symbolizující zpověď. Až přijde čas, všichni se ocitneme za pavučinou.

Videoklip, který by pomohl s propagací alba, se chystá? V případě kladné odpovědi, prozradíte dějovou linku?

Michal: Prozatím se nechystá. Určitě bychom ale do budoucna chtěli natočit klip, takže je otázkou času, kdy se do toho pustíme. Necháváme tomu však prozatím volný průběh.

Roman: Nejednou jsme uvažovali o klipu, ale jak řekl Michal, zatím není nic na stole, což je škoda. Tak snad se nám to povede v průběhu roku nějakým způsobem zrealizovat.

Nahlédneme-li do věštecké koule a požádáme o vyjevení nejbližší budoucnosti (dejme tomu rok) CYCLES OF REVOCATION, jaké nejspíš uvidíme obrazy?

Roman: Kde jenom začít… Bohužel v COR byl post zpěváka vždycky taková nejistota. Desku nazpíval Martin Pánek, který však nekoncertuje a na koncertech nám dočasně jako host vypomáhá náš kamarád a výborný zpěvák Olda Kamenetski. Za to, že nás nenechal ve štychu, mu patří velký dík. Takže doufáme, že co nejdříve nalezneme stálého zpěváka.

Michal: Koncerty. To je hlavní věc, proč děláme hudbu. To ale záleží na tom, co dosavadní situace dovolí. Samozřejmě bychom chtěli postupně představit co nejvíce songů z nové desky i živě a nejspíše i zmiňovaný klip…

Moc díky za váš čas a přeji, ať se daří!

Moc děkujeme za podporu!

RECENZE

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 13. 02. 2022
Přečteno:
1432 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář