Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2021, vlastní náklad / experimentální grind/death / Česko

Yarrdesh se letos na těchto stránkách objevuje podruhé. Zatímco poprvé to bylo s formací ING.KRÁLÍK a kazetou „Techno“, tentokrát jde o sólový projekt. V recenzi na „Techno“ jsem nejčastěji použil slovo „zběsilost“, které mi přijde přiléhavé i na „Blití po keťáku“, ale chápáno by mělo být jinak, není totiž zběsilost jako zběsilost. Zatímco u ING.KRÁLÍKA šlo o zběsilost ve všech směrech, „Blití po keťáku“ je zběsilé hlavně co se rychlosti a žánru týká – osciluje mezi death metalem a grindcorem technického ražení, odskoků k elektronice a podivnostem je méně, než by jeden po předchozí zkušenosti čekal.

Na druhou stranu je těch podivností na standardní death/grind víc, než je obvyklé, takže slova „experimentální“ se při poslechu zbavit nedokážu. Nahrávku porůznu (v práci, doma při různých činnostech i nečinnosti) poslouchám několik týdnů  a pořád si říkám, že by si zasloužila tak rozevlátou recenzi, jak rozevlátá muzika je. Jenže můj technicky zaměřený a pořádkumilovný mozek se zdráhá vypustit na monitor fantasmagorické rozlámané věty a trvá na řádu. Takže se řád pere s volnomyšlenkářstvím a psaní se neustále odkládá a odkládá… až ten pořádkumilovný mozek řekne „dost, koukej psát, dyť už je to vostuda, cédo se ti tady válí dost dlouho a na nic dalšího už stejně nepřijdeš“. OK, uznávám…

Ze tří songů je mi nejbližší ten první, který mi přijde nejtvrdší, což ale není jediný důvod předchozího tvrzení. Baví mě, jak si Yarrdesh hraje s rytmy, respektive jak neustále přeskakuje a seká jednu divočinu za druhou. Prim hrají programované bicí a různě pokroucená kytara, která ale není vyloženě ujetá, místy se drží celkem normálních postupů. Sem tam vystrčí drápek baskytara, která je podle všeho taky vytvořená uměle; pokud správně chápu slova v bookletu „bass – nepřítomen_vst“, tak pomocí Virtual Studio Technology. Poměrně dlouho trvá, než se ozve hlásek – on se pravda ozve hned na začátku, ale to je jenom krátký výkřik, na další hlasové variace dochází až zhruba v druhé polovině songu, a jde hlavně o deathový growl, kterým jsou prezentovány nepříliš veselé zážitky související s užíváním drog, jen krátká ukázka: „nablil jsem si do kapuce, - zase -, choulím se v blátě, chci vyblít mozek, chci vyblít mozek! blití po keťáku ...“ Právě v závěrečné čtvrtině se podle mě dějí po hudební stránce nejzajímavější věci, technický death metal dokonce pročísne náznak melodie, Yarrdesh si se stavbou songu pěkně pohrál.

Druhá věc by mohla dětem poměrně výrazně změnit pohled na oblíbené knižní postavičky pejska a kočičku, v Yarrdeshově pojetí totiž vaří drogy pro všechny a rozdávají je zadarmo, nicméně neskončí to s nimi dobře… Pokud vás zajímá jak, celý text je k dispozici na Bandcampu. Muzika k této neveselé historii je o poznání rozevlátější než v prvním případě, asi bych řekl divnogrind, se spoustou neotřelých kytarových „kvílenin“ a skopičin. Na slovní doprovod dojde opět až někdy ve třetí třetině hracího času (který atakuje devět minut) a tentokrát je to ještě hlubší poloha, kterou sem tam doplní zakvičení nebo civilní výraz. 

Třetí položka je částečně nazpívána arabsky, ale v dnešní době není problém si nechat přeložit, co chtěl autor slovy napsanými klikyhákovým písmem světu sdělit. Hudebně se vyřádil nejvíc, skladba těká mezi grindem, metalem, tu se zastaví, tu zjednoduší, zpomalí, rozletí, do toho frajer vyřvává, tady už jiným slovem než zběsilost nevystačím. Postupně převládá hlas přehnaný přes nějaké efekty a místo hudby dojde i na noise, podivné (pa)zvuky a elektroniku, regulérní stavba písně se různě rozsypává, ale co čekat od člověka, který se tituluje „velký falus“, a to používám slušnější formu výrazu, který je v bookletu opět arabským písmem. Ale když je podána informace o nahrávání, tak bez skrývání se za exotický krasopis: „blití po keťáku recorded at nestudio smrad u čůráka 2019/2020, mixmaster majk by al-čůrak 2020“. Zvuk se panu لفالوس كبي povedl solidní, k dané muzice pasující, byť bicí zní synteticky a činely divně šustí.

Paradoxně mě to ale jako celek baví zkoumat a lovit v tom mordoru různé drobnosti a vychytávky. Pokud bych měl kromě ING.KRÁLÍKA hledat nějaký styčný band, tak mě napadají CONTRASTIC, spíš pocitově, než že by se muzika hodně podobala – ale jestli někde hledat posluchače „Blití po keťáku“, tak bych řekl, že mezi fanoušky CONTRASTIC. 

Šestistránkový digipack obsahuje kromě citovaných informací a textů obrázky související s návykovými látkami i chemickou značku ketaminu, po grafické stránce originální práce.

Seznam skladeb:

  1. Blití po keťáku
  2. Kterak pejsek a kočička vařili drogy
  3. دَر الحَرب / Doma neexistuje

Čas: 33:36

Sestava:

  • yarrdesh is : الفالوس كبير
  • shitty guitars – yarrdesh
  • good guitars – ? tak to sem tam neslyšel
  • bass – nepřítomen_vst
  • drums – dj_primář_vst
  • kanál emanations – yarrdesh
  • guest keta eruptions – marky&bacil
  • cover ketwork : yarrdesh
  • photographic vozíčkářská assistance : unholukáš 

Bandcamp


Zveřejněno: 29. 12. 2021
Přečteno:
1175 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář