Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
LLYR

CD 2021, Nuclear Blast / thrash metal / USA

Pro kapelu ze San Francisca bylo posledních deset roků zvláštních. Rob Dukes vyhozený, když si zrovna užívá svatební cestu. Vrací se starý známý Zetro Souza. Gary Holt začíná hrát ve SLAYER místo Jeffa Hannemana. Vzniká album "Blood In Blood Out" a dokument Murder In the Front Row. SLAYER končí. Tom Hunting poráží rakovinu. "Persona Non Grata" přerušuje sedm let dlouhé čekání na jedenáctou řadovku.

Zbrusu nový záznam má typické rysy EXODUS. Tradičně zvuk sám o sobě kope prdele. Tam není důvod cokoliv měnit. Dále elektrizující kytary a dlouho rezonující sóla obou sekerníků produkují dostatek dopaminu. Dokonale sesynchronizová basově hutná rytmická sekce připomíná spíše tikající těžký stroj, jenž odlupuje zemskou kůru, až odkrývá jádro, v němž stojí po kolena namočený Zetro Souza. Ten to podává žlučovitě stylem čarodějnice spoutané plameny. Ony zpěvy budou opět předmětem mnoha diskuzí. 

Vokalista trochu ubral ze své novodobé agresivity. Projevem návrat někam do druhé poloviny osmdesátých let. To neznamená, že by nevstupoval na nová území. Fandové, kteří nenávidí barvu jeho hlasu, nechtějí slyšet pěvecké kvality. Ale právě ta barva je kapelní značkou. Tam, kde jsou kytarové party méně zajímavé, Zetro krade píseň pro sebe a dělá atmosféru. Naprosto relevantní. Zejména povídám o kouscích "R.E.M.F.", "Slipping Into Madness" a  "Elitist". Sborové chorály chytře radí, při jaké příležitosti hroziči mohou společně s kapelou frázovat hesla. Králové západního pobřeží ideálně namíchali koktejl v temném válu "Prescribing Horror", kde kromě zvonů slyšíme pláč neviňátka. Dost jsem si vzpomněl, i díky groovům, na zatracované dítko "Force Of Habit". Velezkušení hráči prostě umějí posluchače zaujmout. Třeba překvápko "The Years Of Death And Dying". Tradiční metalový opus by našel uplatnění v kuchyni ACCEPT. Dokonce cítím inspiraci kolegy KREATOR. Němci takto komponují epicky vyznívající hymny.

Co kritiky ještě nepřehlédnou? Přepálená hodinová stopáž. Naštěstí "Persona Non Grata" není jednorychlostním záznamem, proto po nějakém desátém poslechu přestávám vnímat čas. Náporové skladby nejsou přes jeden kopírák. Otvírák "Persona Non Grata" disponuje opravdu šíleným riffem a hyperrychlými bicími. "The Beatings Will Continue" je zas do punku. Skladbě "Clickbait" nechybí brutalita alb "The Atrocity Exhibition". Neúnavně bijící srdce Toma Huntinga nelze zlomit. Myslím, že se deska povedla lépe zavřít než "Blood In Blood Out". Té trochu ke konci docházel dech. Tentokrát nadechnutí přichází akustickým kraťasem "Cosa Del Pantano", na něj chytře navazuje song "Lunatic-Liar-Lord" – další z případů, kdy se thrashmetalové letadlo transformuje v hnusnou černou můru. "The Fires Of Divison" má potenciál být obrovským hitem. Změny temp, pulzující riffovačka, návyková rytmika, sóla... To není píseň, ale odstřelování skály, z níž se lavinovitě valí kamení. Sem tam kolem proplave obstarožní pořádně vousatá "Piranha", cítící šťavnaté maso. Navíc zpěvy oslavují největší šlágry z "Pleasures Of the Flesh" či "Fabulous Disater". Fanoušci ji budou uctívat. No a rána z milosti nese jméno "Antiseed". Parní lokomotiva, která zapomněla zastavit ve stanici a ještě za sebou vytrhala koleje. 

Během náladového počasí člověk rychle přichází o energii. Nicméně novinka od EXODUS mu vlije do žil čerstvou krev. Perfektní skládačka (chceš-li nakládačka), jíž se dá vytknout maximálně stopáž. Opravdu za zmínku stojí potemnělost některých skladeb. Těžko uvěřit, že jeden z vrcholů roku nahráli muzikanti, kteří hlídají vnoučata. Vrstevníci závidí elán. Mladé pušky dostaly nový studijní materiál. "Persona Non Grata" je albem o vášni a lásce k thrash metalu!

Přesné hodnocení: 9,5/10

Seznam skladeb:

  1. Persona Non Grata
  2. R.E.M.F.
  3. Slipping Into Madness
  4. Elitist
  5. Prescribing Horror
  6. The Beatings Will Continue (Until Morale Improves)
  7. The Years Of Death And Dying
  8. Clicbait
  9. Cosa Del Pantano
  10. Lunatic-Liar-Lord
  11. The Fires Of Division
  12. Antiseed

Čas: 60:18

Sestava:

  • Tom Hunting – bicí
  • Gary Holt – kytara
  • Steve "Zetro" Souza – zpěvy
  • Jack Gibson – baskytara
  • Lee Altus – kytara

Facebook
https://exodusattack.com/
YouTube


Zveřejněno: 06. 12. 2021
Přečteno:
2051 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 01. 2022 21:48 napsal/a Pavel
Top trash....
Persona non grata je poměrně kompaktní deska. Proto bych "nezkracoval" (jak zaznělo v jiné recenzi) nic, ikdyž bychom v nahrávce našli pár chudčích momentů.... Jenže právě ty umocňují ty vrcholy. Vokál je parádní ozdobou díla. Eodus dali prostor rozmanitosti a melodičnosti aniž by ubrali na agresivitě. Z minulé tvorby Exodus mám nejradějl LP Tempo of the damned, ovšem s výhradami. A nejsem si zcela jist jak by bylo, kdyby tam nebyl takový Blacklist. Letošní novinka dle mého názoru je nejlepší album (mimo kultovního Bonded by blood) této kapely, protože ho vydržím poslouchat celé až do konce aniž pazourou šmátrám po dálkovém ovladači. Persona non grata je vymakaná, vymazlená deska s neskutečnýma koulema. Za mě deska roku 2021.
08. 12. 2021 19:15 napsal/a immortal
Za mne paráda
Parádní jizda. Souhlas s recenzí. Zpěv - zrovna u Exodus mi nevadí, ba naopak tady sedi.
07. 12. 2021 09:54 napsal/a Opat
...
Super album s výborným zvukem, zkrátit o tři skladby a šlo by o vynikající dílo. Nejsem sice nějakým fanouškem Zetrova vokálu, ale opět si zvykám a po hudební stránce není, co moc vytýkat.
06. 12. 2021 19:35 napsal/a Peťan
Exodus
Pěkně sepsáno, vidím to podobně. Precizní řemeslo s jasným rukopisem, vše velmi dobře poskládáno. Jen ta stopáž je prostě moc a zatím mi to trochu vadí. Ale jinak nemohu vůbec nic vytknout. Hlavně jsem rád, že Gary ukončil anabázi Slayer a Exodus jsou zpět v plný polní :)