Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Pozadí vzniku projektu „Patolízal“ odhalili Skulda a Masskillach.   

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Skulda: LICKSPIT vznikl jako covidová kratochvíle. Chtěl jsem založit jepičí ultrafast kapelu, která ve středu vznikne, nazkouší songy, o víkendu je nahraje, v neděli vydá a v pondělí se rozpadne. Nakonec se i vlivem spoluhráčů pozměnil i styl i délka trvání kapely. Přesto je výraz kapela trochu nadnesený. Pořád jde spíše o projekt. Nad názvem se dlouho špekulovalo, ale nakonec zvítězil „Patolízal“. Beru to jako výraz dnešní doby, kdy se nůžky mezi chudými a bohatými čím dál tím víc rozevírají a plíživá komodifikace každého aspektu lidského života a rozšíření mentality řídit všechno jako firmu, vede k tomu, že těm dole často nezbývá, než lízat plivance těch nad sebou, aby přežili. 

Masskillah: Ja som mal ambíciu so Skuldom založiť niečo v štýle VACCINE/THREATENER. Proste kurevsky hlučný ultra primitívny fastcore nahratý na Nokiu 3310 v hrobke Tutanchámona. Realita je nakoniec trochu odlišná, ale vôbec mi to nevadí. Za názvom stojí Skulda, a opísal to vyššie veľmi pekne. 

Představte jednotlivé členy-věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Skulda: Kuba – „Masskillah“ – hrdlo. Předtím ryčel u BOILING POINT a UNATTENDED FUNERAL. 
Gusta – bicí. Škopky obráběl i u SUMO, FESTA DESPERATO, RESURGO, KORUBO, CARL GUT, nyní obrábí u BRÜNNER TODESMARSCH. Kromě toho obstarává vokál u p/v úderky ORBAN a v minulosti hrál na kytaru ve LŽI.
Tom – kytara. Tu obsluhoval ještě u DROP THE BOMB, ALKALMOTLANKODIK a pár dalších kapelách a dneska u ORBAN. Zároveň strouhá basu u BRÜNNER TODESMARSCH. 
Skulda – basa a přibékávání. Jinak aktuálně taky basa u SHEEVAYOGA, 3ONANY BOYS, kytara u PRÜGELKNABE, KULMA a APOLITA, bicí u ŸPERITIFF. Seznam nehrajících kapel by byl příliš dlouhý. :)

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Skulda:  Nahrávku jsem pořídili na naší třetí zkouškové session v dubnu 2021 u Toma Velikého z PACINO ve studiu v orlovském klubu Futra. Nevím jak ostatní chalani, ale já jsem s nahrávkou stále spokojen, i když leccos by se dalo udělat a zahrát lépe. Ale nechtěli jsme se v tom piplat. Šlo o energii a spontánnost. Na kazetě jsou dva různé mastery. Jeden od Toma, druhý od Šamana z TALK = TROUBLE, REMEK, V0NT. Vydali jsme si sami 80 kazet. Už jsou skoro všechny pryč. Možná přibyde ještě dalších 50 kusů. Cena je 120 Kč.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Masskillah: Texty sú v slovenčine a angličtine a jeden refrén je po francúzsky. :-) Autorom všetkých textov som ja. Vlastne ani sám úplne neviem, prečo je niektorý text po anglicky a niektorý slovensky. Je to asi o pocite. Mám dojem, že také krátke úsečné texty je jednoduchšie písať v angličtine. Zároveň jeden text je o policajnom zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou a bolo by asi dosť kuriózne, keby práve tento textil nebol kričaný mojou rodnou rečou. Témy sú klasicky klišovito punkové: kritika kolonializmu a rasizmu, ekonomická disparita, nekonečný rast, neoliberálne dogmy. Jeden text je napríklad kritikou jednostranného spravodajstva v podaní Klicperovej a Kutilovej počas konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom. 

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Skulda: Autorem loga je nějaký týpek, co vymyslel font Killer BS. Ten nám tak nějak štymoval nejvíc, tudíž jsme se pro něj rozhodli. Na obalu je záběr z romského ghetta Moldava nad Bodvou a váže se k jednomu z našich textů. Celé to dával graficky dokupy náš kámoš Kobylka (jinak také 3ONANY BOYS, ZABLOUDIL. Grafika je míň než hudba… ale ne zas o tolik. :)

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace.?

Skulda: Vzali jsem si za vzor rychlé kapely které kolem přelomu milénia oprášily styl, kterému se v době jeho vzniku v 80. letech říkalo thrashcore. Tudíž bych zmínil kapely jako CRYPTIC SLAUGHTER, D.R.I., JERRY´S KIDS , NEOS anebo „novější“ WHAT HAPPENS NEXT, SCHOLASTIC DETH, D.S.-13, BETERCORE, MIHOEN!, JELLYROLL ROCKHEADS, EXCLAIM.

Masskillah: CRYPTIC SLAUGHTER som nikdy nepočul, to musím napraviť. Za mňa je to hlavne starý Boston/Washington DC, čiže kapely na Xclaim/Dischord records a potom kapely, ktoré zobrali rovnaké riffy, iba to hrali tri krát rýchlejšie a spomenul ich vyššie Skulda. Pustite si song P.M.A. od SCHOLASTIC DEATH, tam je to všetko. 

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Skulda: Nikam jsme nahrávku neposílali. Jednak jsme neměli žádný konkrétní plán, mimo vydání kazety a druhak rozesílání promo nahrávek je oficiózní profesionalizovaný přístup typický spíše pro mainstream a metalové kapely. My se pohybujeme v rámci DIY HC/punk scény, kde to funguje spíše na osobnější bázi méně zatížené marketingem. Objevily se návrhy různých punk labelů vydat celou nahrávku jako 7“, ale moc se nám do toho nechce. 

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Skulda: Hraní naživo nebylo původně vůbec v plánu, ale nakonec nás kluci ze SKIPLIFE překecali na pár koncertů v září v rámci minitour Brunátné násilí a stejně tak jsme zahráli na ostravském fesťáku Cheechaak. Tudíž dohromady zatím máme za sebou tři koncerty a nejlepší byl asi ten v Olomouci na DIY skate spotu u Baumaxu.

Masskillah: Som veľmi rád, že sme sa rozhodli hrať naživo. Hranie na d.i.y. skate spote v Baumaxe ma totálne nadchlo a bol to jeden z najlepších koncertov, čo som kedy zažil. Kopec skaterov a punks, skvelá atmosféra a nabušený line-up. Ešte raz vďaka moc Alešovi zo SKIPLIFE a olomouckej crew za famózny koncert. Na toto nikdy nezabudnem! 

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Skulda: Nemáme žádné velké ambice. I když pozvánkám na koncerty za hranice zdejšího Blbákova se bránit rozhodně nebudeme.

Masskillah: Kľudne by som si zahral koncerty v rámci V4. V živote som nehral v Poľsku, to by som chcel napraviť. 

Plány do budoucna…

Skulda: Každý z nás hraje v x dalších kapelách, má x dalších aktivit, tudíž přestože nás LICKSPIT fest baví, konkrétní plány nemáme žádné. Všechno kolem téhle kapely je spontánní jako plivanec. Chtěli bychom udělat novou nahrávku, ale těžko říct, kdy se tak stane. Možná budeme muset počkat na další vlnu Covidu. 

Masskillah: Snáď do budúcna sedempalec, prípadne split sedempalec a pár koncertov. Kurevsky ma to baví.

RECENZE

Bandcamp


Zveřejněno: 25. 09. 2021
Přečteno:
1644 x
Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář