Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

MC 2021 / vlastní náklad / thrash skate HC / Česko

Přelom milénia a geneze tzv. bandana thrashe, kdy se jako nepovinná školní pomůcka tahal skejt a veškerý volný čas se proflákal na prkně ve skate parcích, je živnou půdou pro grupy čerpající z historie hudby nesemleté hlavním proudem. V našich končinách se v drezůře magického prkna ještě poměrně improvizovalo, takový vypuštěný bazén se zaoblenými přechody byl pohlazením skejťácké duše, ale vývoj thrashe již dávno podléhal bedlivému monitoringu. K odkazu a tvůrčí aktivitě bubeníka, zpěváka a zakladatele hudebního vydavatelství 625Thrashcore Productions Maxe Warda (aka Hirax Max, SCHOLASTIC DETH) se hlásí v nedávné době temna vzniknuvší LICKSPIT, poskládaný ze členů BOILING POINT, SHEEVA YOGA nebo BRUNNER TODESMARSCH. LICKSPIT restaurují klasiku, která dnes zaprášená obstála v čase a která přirozenou zběsilostí přivádí k údivu hudební mravokárce a estéty. 

Datum vydání připomíná 20 let od kolapsu WTC. Politici tvrdí, že svět se od té doby hodně změnil, naštěstí v hudbě, obzvláště v té extrémní, je vše v naprostém pořádku. Co je zajímavější, pod masteringem jsou podepsáni dva lidé. O jednu část se postaral Honza „Šaman“ Šamánek (LAKMÉ, GATTACA…), o druhou část Tom Veliký.  
 
Otevírák „Na oltári HDP“ je nejlepší vzorek toho, do čeho se pouštíte. Pronikavý vokál protkaný dupajícími bicími a masochistickou kytarou obstarává řádný úvod. O tom, že kapela je postavena na čisté rychlosti, nebude pochyb. Rozmetací stroj LICKSPIT není vybaven žádnými brzdami, omezovači a pojem ubrat, zvolnit je jim cizí jako politikům slušnost. Do zběsilých sypaček a výplachů kromě poslední eponymní instrumentálky vstupují Masskillahova inhalační cvičení pro astmatiky, výjimečně máme čest s hopsavým hardcorem („La Lutte“). Zběsilé tempo, žádné kázání, žádné nadržování jednomu či druhému ranku, všechno jedna scéna: thrash, fastcore a hardcore hezky sjednocený. Ve stejném duchu rachitického makotřesu se nese i zbytek skladeb. Album se řítí rychlostí plochodrážního stroje, skladby jsou krátké jako cílová rovinka s tendencí splývat v jeden mrak, což je presumpce tohoto žánru. Nechybí cover „Where Do I Fit In?“ z alba „Youthcrust Discography!!“ holandských BETERCORE. 

Textově si LICKSPIT berou na paškál kapitalismus a jeho definici vykořisťování člověka člověkem. Praní špinavých peněz končících na neznámých účtech, všudypřítomné šmírování, legální, státem dozorovaný stalking, cílené vnucování něčeho, co vůbec nechcete. Zajímavý příběh je vyřvaný v „La Lutte“, který připomíná story ze 70. let 20. století, kdy obyvatelé Čagoských ostrovů byli kvůli studené válce mezi USA a tehdejším SSSR nuceni opustit své území v Indickém oceánu, kde si „all mighty“ Amíci vybudovali vojenskou základnu. Nechybí pěstění si ega válečných reportérů na účet obyvatel žijících v regionech zmítajících se ve válečných konfliktech. Prostě hnus, politický marasmus. Dvě skladby („Na oltári HDP“ a „Moldava“) jsou nazpívané ve slovenštině, rodném jazyce zpěváka Masskillaha, ostatní v angličtině. 

Jestli punk propachtoval svoje indicie do architektury metalu, nebo jestli metal absorboval a vřele přijal realitu punku, je celkem šumák, v každém případě střet stylů znamenal explozi, která vedla ke vzniku crossoveru. LICKSPIT nepřešlapují na místě, celkově se jim podařilo zachytit divokou energii thrashového nářezu a HC přímočarosti v zaníceném prostoru crossover thrash. Živé vystoupení slibuje zajetí kapely létajícími fanoušky a jejich řádění na parketu (ne)sporadicky ve spodním prádle nebo s balaklavou na hlavě. Muzikální vzplanutí a zběsilé výkřiky, nic z toho nepůsobí vykonstruovaně, kapela ku prospěchu věci evokuje autenticitu zvuku rané HC tvorby. Nahrávka s tak energickým chováním musí zaujmout. Nenávidím svět a doufám, že brzy vybouchne, haha.

Seznam skladeb:

  1. Na oltari HDP
  2. Think Tanks
  3. Sillicon Valley
  4. Moldava
  5. La Lutte
  6. Sanctions
  7. War Reporters
  8. Where I Do Fit In?
  9. The Great Stock Market Crash

Čas: 7:43

Sestava:

  • Masskillah – zpěv
  • Tom – kytara
  • Skulda – basa
  • Gusta – bicí

ROZHOVOR

Bandcamp

 


Zveřejněno: 23. 09. 2021
Přečteno:
1307 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář