Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
TELEPATIE VI

11. 9. 2021, Stará Ves u Rýmařova

Musím hned zkraje s pravdou ven a přiznat, že tento festiválek dlouhou dobu unikal mé pozornosti, a kdyby pořadatelé pro tento ročník neohlásili přítomnost zbožňovaných FORGOTTEN SILENCE, nejspíš by se tak dělo i v budoucnosti. Když se na playlistu objevily další dvě srdcovky – DYING PASSION a PAČESS –, bylo rozhodnuto. Ačkoliv se ve finále Krusty omluvil a FS se nekonali, pisálkovo předsevzetí zůstalo nezlomené a náhrada v podobě BLOODY OBSESSION dávala tušit, že bude i tak dobře. Své jistě udělala i slova chvály „PEŠŇÁCKÉHO“ Standy Jelínka, a informace, že festival pořádá bratrská čtveřice pánů Pavlíků, byla dalším sympatickým plusem.

Areál kulturního domu otevřel ve třináct hodin své brány a zjištění, že stát, tančit, pařit a hrozit se bude na zatravněné ploše, potěšilo. Pořadatelé posledních akcí (výpomocní kamarádi a kamarádky samozřejmě také) mne svými úsměvy a příjemným vystupováním tak trochu rozmazlili, takže je začínám považovat za samozřejmé a i tady bylo už od vlezu vysokým nárokům vyhověno. (úsměv)

Kolem třetí hodiny odpoledne nastupuje smečka dvou muzikantů (kytara, bicí) z nedalekého Rýmařova. MOTHRA otáčí přesýpací hodiny do správné polohy a první zrnka písku padají do prázdné půle. Jejich hardcore death mne vcelku bavil. Kytara hrála tak, aby ve výsledném soundu nevznikala hluchá místa, takže logicky žádná sóla, ale nápaditost a šikovnost ocenit musím. 

Druzí NIHILISTIC ATTEMPT byli, co se počtu hudebníků týká, v naprostém pořádku (čtyři) a jestli nutně hledat vizuální výjimečnost, tak snad, že před sebou máte odžískovanou, thrash/blackovou odpověď na ZZ TOP. Ostří jako břitva, přesto s patřičným nadhledem. Pro obě úvodní party platí, že se sice zásah bleskem nekonal, ale určitě jsem nebyl otrávený a pokud bude příležitost, z placu utíkat nebudu.

Horští mágové DYING PASSION sestoupili po třinácti měsících mezi prostý lid a pauza nepauza, byl jsem polapen od prvních tónů. Nevěřím, že toto je věcí zkoušek, to je čistokrevná chemie a moc bych se divil, kdyby si Zuzka vybavila koncert, kde to nezpívalo. DP už neloví hitovky z daleké minulosti a pokud míříte na jejich koncert, abyste se vyřádili u „When I Die“, tak vás asi čeká zklamání. „PEŠNI“ jsou už zkrátka někde jinde a za mne je titulka ze zatím posledního alba „Black Threads“ mnohem větší řacha. Došlo i na ochutnávku z chystané novinky v podobě „Last Message“. S poslední písní „Englihtenment“ přichází lusknutí prsty a tak trochu brzký a krutý návrat návrat do reality. Přitom já chci ještě snít a poletovat… Ještě že Melodka se blíží, vydržím.
 
Na další smečku PAČESS jsem se rovněž těšil nesmírně a nebudu vás napínat, družina s charizmatickým Tomem Chymusem Hanzlem očekávání plynoucí z kvalitních alb nejen začíná naplňovat, ale v mnoha směrech překonávat. Věřte, nebo ne, když jsem sepisoval recenzi na „Poupě“, běžely mně v hlavě obrázky hodně podobné tomu, co se odehrávalo v reálu na Bugrfestu. Sebejistá, dobře šlapající kapela, rostoucí kvalita zpěvu s každým dalším vystoupením a co je nejdůležitější, „PAČESSÁCI“ mají dar zaujmout, přitáhnout a hýbat davem lidí dle libosti. Sám jsem propařil celý set a spokojenost vládla na všech stranách. Vynikající koncert! Ještě je třeba zmínit, že i když se spolek jmenuje po známém kytaristovi, vládne uvnitř čirá demokracie. Důkazem budiž tuším „Dějství třetí“, kdy se tlučmistr Filip rozhodl hrát jinou skladbu a nedbaje na ostatní si to mazal po svém. (smích)

Výše jmenovaní BLOODY OBSESSION přivezli do Staré Vsi trochu old school death metalu a osobně jsem byl moc zvědav, jak se zadaří vynikající aktuální fošnu „Inevitable Death“ předvést na živo. No zadařilo se. Skladby už samy o sobě mají nezpochybnitelnou sílu a koncertní syrovost z nich vyrábí obří kladivo, zatloukající vše živé nekompromisně do země. Trochu jsem si připadal jak poslední pěšák, smířený s neodvratným koncem pod pásy železné obludy. Na své si přišla i děvčata. Poprvé, když přímo na pódiu fanoušek požádal svou milou o horní končetinu (žena říkala, že je to romantické, ale já raději ty tanky – úsměv) a podruhé, když frontman Jiří Morava odhazuje trikot a dává na odiv výsledky z posilovny (to se svojí postavou malého hrocha nemíním komentovat vůbec). Možná ne nejznámější, ale rozhodně jedna z nejlepších tuzemských deathmetalových kapel současnosti!

Jestliže mou poletující hudební duši DYING PASSION přivinuli k tělu a pomazlili, PAČESS uchopili za ručičky a roztancovali, BLOODY OBSESSION přejeli tankem a nechali ležet v blátě, tak příchozí Bilos ji nemilosrdně nakopnul a v letu přihodil pořádný chrchel. MALIGNANT TUMOUR si to svoje řežou už úctyhodných třicet let a pro fanouška jsou stejnou jistotou jako například AC/DC. Pominu-li sem tam nový disc, to znamená sem tam nové písně, dopředu víte, co za vynaložený peníz obdržíte. Což neznamená „viděl jsem jednou, podruhé se budu nudit“. Obrovská dávka energie, nadhled a dobré skladby to prostě nedovolí. Standardně dobří a Bilosovi patří respekt, dle všeho odehrál sobotní vystoupení s naštíplou klíční kostí.

Pro mnohé nadcházel vrchol večera, pro mne žel pomalu konec. Dbáte-li na výchovu dalších generací, prahnoucích po tvrděmetalovém rauši, stává se, že únava přemůže nedospělé tělíčko a do hajan se vyráží o něco dříve, než si tatínek přál. Holanďany BLOODPHEMY jsem vlastně okusil až s informací, že budou hrát na místní akci. Deathmetalová rubanice, ne nepodobná legendárním BOLT THROWER se neposlouchala vůbec špatně a z pár songů, jež jsem měl možnost vyslechnout na Bugrfestu, jde o bandu, která svou kvalitu má i v koncertním provedení. Na závěrečnou grindovou zběsilost BRUTAL SPHINCTER jsem logicky absentoval zcela.

Za mne jedna z nejvydařenějších akcí letošní festivalové sezóny. Nejen stránka hudební rozhoduje o celkové spokojenosti návštěvníka. Jsou tu i další faktory, jako společnost kolem, atmosféra a přátelé, se kterými daný čas trávíte. Já měl ten den štěstí na vše a pokud mám zmínit alespoň jednu pihu na kráse, staniž se jí dlouhé fronty na občerstvení, což se organizátor v dalším ročníku zavázal odstranit. Konec dobrý, všechno dobré a já k bratrům Pavlíkovým vysílám velký dík za parádní zážitek.

Počet hlav: 400

Fotky: Deather

 


Zveřejněno: 17. 09. 2021
Přečteno:
1804 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 10. 2021 13:48 napsal/a Horaguru
...
To se, milé Kladivo, stalo nejspíš nedopatřením, sám jsem nic závadného též neobjevil...
02. 10. 2021 22:53 napsal/a Kladivo na čarodějnice
Komentář/příspěvek
Proč se zde mažou/cenzurují slušné příspěvky?