Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Souhrn zajímavých alb, které vychází v červnu 2021 + tipy na koncerty.

Bury

INHUMAN CONDITION (USA) – „Rat°God” 
Death metal, Listenable Insanity Records 
Jestliže vám název této kapely něco naznačuje, pak to bude patrně tím, že znáte floridskou deathovou legendu MASSACRE, která kdysi dávno vydala takto pojmenované minialbum. A těch styčných bodů je tady víc. Především je to osoba basáka Terryho Butlera (OBITUARY, ex-MASSACRE, DEATH, SIX FEET UNDER), kterému sekundují zpívající bubeník Jeramie Kling (ex-MASSACRE, VENOM INC, THE ABSENCE, GOREGÄNG) a kytarista Taylor Nordberg (ex-MASSACRE, THE ABSENCE, GOREGÄNG). Pak je to famózní malba na obalu, která pochází z dílny mistra metalových coverů – Edwarda Repky. A navíc ve třech skladbách nahrál kytarová sóla Rick Rozz, zakládající člen MASSACRE. Dle zveřejněných ukázek půjde o staroškolský death metal. Svůj devítiskladbový debut vydají 4. června na svém vlastním labelu. 

FLOTSAM AND JETSAM (USA) – „Blood In The Water“ 
Thrash metal, AFM Records
Když jsem chodil na základní školu, tak se jednoho dne na zdi mého pokojíčku vedle Chucka Norrise a Barbara Conana objevil plakát nějaké vlasaté kapely z polského časopisu Razem. Její název jsem nikdy neslyšel, ale jeden ze členů měl triko METALLICA, tak asi budou v pohodě, ne? (úsměv) Taky překlad jejich názvu podle slovníku „připlavené věci a lodní náklad vhozený do moře“ zněl zajímavě. I tak jsem je nikdy neposlouchal. Přesto zde stojí za zmínku, že 4. června vyjde jejich nové album s tuctem skladeb.  

GO AHEAD AND DIE (USA) – „s/t“ 
Thrash/death metal, Nuclear Blast Records 
Max Cavalera má nápadů na rozdávání, a tak si založil další kapelu. Navíc v ní hraje i jeho syn Igor Amadeus Cavalera (basa, kytara, zpěv). Dle zveřejněných ukázek jde o agresivní metal staré školy. Pěkně nasraný, energický a extrémní. Jedenácti skladbová kolekce vyjde 11. června. 

CRYPTA (Brazílie, Holandsko) – „Echoes Of The Soul“ 
Thrash/death metal, Napalm Records 
Poté, co slibně rozjeté brazilské trio NERVOSA před nějakým časem opustily dvě členky, ihned oznámily svou novou kapelu CRYPTA. A zatímco NERVOSA s novým albem přišly na začátku tohoto roku, na deseti skladbový debut CRYPTA si musíme počkat do 11. června. Ale podle zveřejněných ukázek to nezní zle, pokud máte rádi starý agresivní death a thrash metal. 

MR. BUNGLE (USA) – „The Night They Came Home“ 
Alternative metal, Ipecac Recordings 
Svérázní MR. BUNGLE vydají 11. června záznam z jejich loňského virtuálního koncertu. Čtrnáctka skladeb, těžící převážně z alba „The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo“ a různých cover verzí (VAN HALEN, SLAYER, CORROSION OF CONFORMITY), vyjde na Blu-Ray+CD, DVD+CD, VHS a digitálně. 

FEAR FACTORY (USA) – „Aggression Continuum“ 
Industrial metal, Nuclear Blast Records 
Letité rozepře v kapele a soudní spory, to vše provázelo poslední roky kapelu, která definovala žánr industriální metal. I přes odchod bývalých spoluhráčů to kytarista Dino Cazares nevzdal a dokončil desáté album této legendy, na kterém bude asi naposledy k zaslechnutí charakteristický vokální projev Burtona C. Bella. V kombinaci s klasickými kytarovými riffy by to mohlo fungovat, což naznačily zveřejněné singly. Ale jestli nepůjde o vykrádačku sebe sama, se dovíme až 18. června. 

HELLOWEEN (Německo) – „s/t“ 
Power metal, Nuclear Blast Records
Kdo nikdy neposlouchal tuhle dýňovou legendu, tak není metalista! Hlavně pokud se bavíme o albech z 80. let. Po nekonečném turné Pumpkins United, kdy se ke kapele přidali dva dávní členové (zpěvák Michael Kiske a kytarista Kai Hansen), vydá tohle dnes už septeto 18. června dlouho očekávané album. Šestnáctá řadovka nabídne návrat do historie kapely a dětství dnešních posluchačů. 

PESTILENCE (Holandsko) – „Exitivm“ 
Progressive death metal, Agonia Records 
Na 25. června chystá holandská legenda progresivně laděného death metalu vydání svého devátého alba. To by mělo obsahovat tucet položek s texty o psychických chorobách, které nahrála komplet nová sestava kolem principála Patricka Mameliho. PESTILENCE nikdy nenahráli stejné album dvakrát, takže se zase můžeme těšit, kam svou technickou hru rozvinuli tentokrát. Prý by mělo jít o totální destrukci. 

Black Waves Of Adrenochrome – THE SISTERS OF MERCY Tribute 
Různé, Metalville Records 
THE SISTERS OF MERCY je gotická legenda, která si své tributní album určitě zaslouží. 26. června tak vyjde kompilace jejich čtrnácti předělávek, o které se postaraly kapely jako KREATOR, ATROCITY nebo IN EXTREMO. Že ale nepůjde o nějaké nově nahrané kousky speciálně pro tento sampler naznačuje fakt, že třeba PARADISE LOST umístili skladbu „Walk Away“ na singl „The Last Time“ (1995), „No Time To Cry“ od CRADLE OF FILTH pochází z roku 2001 nebo třeba CREMATORY hymnu „Temple Of Love“ vydali na albu „Awake“ v roce 1997. I tak by to mělo být pěkné shrnutí. 

AMENRA (Belgie) – „De Doorn“ 
Post hardcore/metal, Relapse Records 
Tuhle kapelu jsem zaregistroval teprve nedávno, když byla zveřejněna zpráva o jejím podpisu smlouvy s Relapse Records. Přesto hraje něco málo přes dvě dekády a vydala už šest alb, dvě EP, spoustu splitek (7“, 10“, 12“) a živá alba i DVDčka. Pilotní singl „De Evenmens“ mi nabídl pomalou hudbu, stojící někde na pomezí starého emo hardcore a sludge/doomu s uječeným vokálem. Prostě post cokoliv. Sám jsem zvědavý na celé album, které vyjde 25. června. 

 

Kubina

FLOTSAM AND JETSAM (USA) – "Blood in the Water"
Power/thrash metal, AFM Records
Před dvěma lety vyšla bandě z Arizony celkem kladně přijatá fošna "The End Of Chaos". Trochu tak oprášila zašlou slávu alb "Doomsday For the Deceiver" a "No Place For Disgrace" z druhé poloviny osmdesátých let. I když ve skupině jsou pouze dva originální členové, nevidím důvod proč nedat 4. června šanci dvanácti novým válům. Kvalitního melodického thrash metalu zrovna moc není. Navíc titulní píseň je střela.

 

Jindra

FLOTSAM AND JETSAM (USA) – „Blood in the Water“ 
Thrash metal, AFM Records
Jedni z nejsledovanějších pionýrů thrashové energie pocházející ze Spojených států 80. let vysílají jasný pokus o znovuvzkříšení umírajícího ohně. Období přelomu století bylo obklopeno spoustou nevýrazné snahy FAJ přejít do proudu po vzoru MACHINE HEAD. Nahráním jejich klíčového druhého alba „No Place For Disgrace“ z roku 2014 a návratu původního náhradníka za Newsteda Michaela Spencera byla jasně vidět snaha vrátit se k tomu, co umí nejlíp.

AMENRA (Belgie) - „De Doorn“
Doom/sludge, Relapse Records
Depresivní, temný, zoufalý. Při prvním poslechu dochází k nedorozumění. Slyšíte běžný záznam odkalovací stanice čističky odpadních vod. Zpěvák vypadá jako by byl extrémně zoufalý, dobře tak zapadá do emocionálního obrazu. AMENŘÍ diskografie nezní stejně a nejedná podle stejného vzorce, přesto se všechny jejich počiny zaměřují na stejné téma, kterým je neprostupná temnota.

THY CATAFALQUE (Maďarsko) – „Vadak“ 
Avant-garde metal, Season of Mist 
Jediný člen kapely na plný úvazek Tamás Kátai spojuje black metal, elektronické prvky a maďarskou lidovou hudbu do něčeho osobitého. Hudba je neuvěřitelně ambiciózní a nabitá množstvím působivých nápadů, překypuje sortimentem stylů zabalených do temné atmosféry. Sloučené zvukové příchuti, které jsou elegantně vzájemně propojeny, poskytují širokou škálu emocionálních reakcí.

INSISTENT (Česko) – „Disease“
Grindcore, L´Inphantile Collective 
Záležitost pro všechny milovníky zběsile rychlého tempa. Očekávejte hustý a inteligentní grindcore s drtivým, nemilosrdným zvukem, který obstojí i u těch nejnáročnějších fanoušků. Za krátkou dobu čtyř let INSISTENT odehráli spoustu šílených gigů, například s MISERY INDEX, WHORESNATION, P.L.F., BIRDFLESH a vystoupili na bizarních spektáklech Fekal Party nebo Obscene Extreme.

 

Pavel

Červen pro mne chystá dvě nahrávky na které se ale těším fest. Tak hurá na ně.

DARKTHRONE (Norsko) - „Eternal Hails......“
Black metal, Peaceville Records
Antisociální blackmetalisti Fenriz s Nocturnem vydávají koncem června, konkrétně 25., novou fošnu „Věčných pozdravů“. Kluci si tak nějak pořád jedou to svoje, tak nečekám, že se bude jednat o nějakou trendovou nebo extra inovativní záležitost. Docela bych si zase vsadil, že tam opět budeme cítit vliv první vlny z osmdesátek a zvuk plný špíny.

AMENRA (Belgie) – „De Doorn“ 
Doom/sludge/HC, Relapse Records
25. června také vydává fošnu ukřičená Amenra. Ukřičená, ale taky snad hutná a melodická jako na minulé desce. Alespoň v to doufám, a docela i věřím díky skladbě na jejich Bandcampu, kam jednu uvolnili, ať víme, co čekat.  

 

Johan

  • Koncerty

12. 6. 2021 Iron River Fest, Písek

17.-19. 6. 2021 Czech Death Fest, Červený Kostelec

 


Zveřejněno: 01. 06. 2021
Přečteno:
1172 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 06. 2021 16:52 napsal/a Der Provokateur aus den Alpen
Bohous Nemec
Jo,recenze odflaknuta stylem vyse jmenovaneho pisalka,ten taky perlil v recenzi na Broken Hope!
01. 06. 2021 10:55 napsal/a Nobody
Inhuman Condition
Artwork by Dan Goldsworthy (zdroj https://inhumancondition.bandcamp.com/), ne Ed Repka.