Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2021, vlastní náklad / punk / Česko

Na to, že českobudějovická kapela HOVNO PANKÁČI existuje osm let, příliš silný otisk na scéně asi nezanechala. Ne že bych se pídil po každé punkové kapele, ale obstojný přehled myslím mám – a v něm se HP (úplně nerozumím, proč se kapela všude označuje plným názvem, ale na hřbetu obalu CD je zkratka HP) dosud nevyskytovali. Nejspíš to bude tím, že zatím neměli vydanou nahrávku, k tomu došlo až letos.

CD „Vyšlo to!“ obsahuje šestnáct skladeb, které dohromady hrají necelou půlhodinu, takže o stopáži jednotlivých kousků je asi jasno. Dvouminutové písničky mají základ v tradičním punk rocku, sem tam se přelijí k bigbítu a sporadicky k hardcoru či reggae. Prim hrají melodie a rádoby chytlavé refrény, v textech jde o vtipné popisy běžných životních situací, nepříliš ostrou kritiku politiků nebo církevních praktik, a i v těchto případech jde spíše o humorný pohled na věc. 

HP spadají do ranku kapel, které nic moc neřeší a chtějí muzikou bavit sebe i okolí, je otázkou, zda je to zábava vkusná, nebo spíš pokleslá, a taky je otázkou, kdo si chce u poslechu podobných kapel oddychnout a kdo hledá nějaké přesahy. Pokud jde jen o ten relax, tak dejme tomu, že se to dá strávit, pokud se ale do textů začtu, začnu se ošívat nad textařkou neobratností a snahou o rým za každou cenu. Podobné pocity mám z muziky – sotva průměrné skladby navíc sráží svérázný vokální projev, který místy sklouzne k polohám, které mi nepřijdou úplně v pořádku; ty, které v pořádku jsou, pak nemají charisma; buď jde o obyčejný civilní zpěv, nebo ostřejší hrubší polohy, které ale působí neandrtálsky. 

Přitom když se zaměřím na jednotlivé nástroje, tak mi přijdou slušně zahrané. Řada vyhrávek baskytary je hodná pozoru, bubeník to taky mlátí celkem slušně, kytarové riffy sice nejsou originální, ale hlavu a patu mají… instrumentální složka nevyznívá špatně, i díky dobrému zvuku, pro který si HP dojeli do Hellsoundu. 

Takže docházím k závěru, že vyznění nahrávky kazí vokál, texty a jalové refrény, které často sklouzávají k bezkrevnému rocku. Možná kdyby zpěvák aspoň na chvíli zavřel pusu a nebylo ho všude plno, hodnotil bych o něco lépe, ale celkový dojem je složený ze všech částí a jako komplet působí „Vyšlo to!“ jako podprůměrná záležitost.

Obal taky příliš krásy nepobral, hlavně titulní strana, ale na druhou stranu v něm nechybí nic podstatného včetně textů, část je psána rukou, což vždy kvituji, že si někdo dal tu práci, docela nápadité je logo a pěkně nakreslené jsou portréty muzikantů.

Seznam skladeb:

  1. Cestou z akce
  2. Dynamický řidič
  3. Hovno platný
  4. Chci tank
  5. Chtěl bych
  6. Já nebudu
  7. Kéž
  8. Neviditelný kamarád
  9. Pohádka o modré planetě
  10. Prostě jako vlastně jakoby
  11. Příživníci
  12. Rýma
  13. Stroj
  14. Supervoloďa
  15. Svinstvo
  16. Špatný znamení

Čas: 29:38

Sestava:

  • Vojtěch „Zkrat“ Rada – zpěv 
  • Jaroslav „Korry“ Koreš – kytara 
  • Pavel „Rybička“ Vlášek – basa
  • Ondřej „Ony“ Fořt – bicí 

ROZHOVOR

http://hovnopankaci.cz/
Bandcamp
Facebook


 


Zveřejněno: 29. 05. 2021
Přečteno:
1512 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář