TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Druhá část první sondy se týkala hudebních nosičů?

Otázka:

Ceny hudebních nosičů. Zvyšování cen versus vypalování. Váš komentář ke sloganu: Kopírování zabíjí muziku.

Garfield - ABSULUT ZERO

Zabíjím hudbu, kterou bych si koupil v ČR a nechávám žít tu, co kupuju mimo ČR a není to moje vina (letos jsem si v zahraničí koupil cca 12 originálních nosičů, v ČR jsem si nekoupil originál několik let a přemýšlím zda vůbec někdy).

B.C. Rajče - kytara, zpěv COLP

Jsem z těch, co pálí, co bych to nepřiznal, mám kapely, co si koupím vždy v originále a samozřejmě český kapely, co se mi líbí koupím taky originál.

Jiří Volný - managering F.O.B.

Vypalovat se bude vždycky a musí se s tím počítat. Žádné represívní prostředky tomu nezabrání a spíš fanoušky naštve. Ceny underground cd okolo 250,- Kč jsou v pohodě a za zahraniční bych viděl hranici okolo 350-400 Kč. Důvod vyšších cen zahraničních titulů je ale hlavně v rozdílné kupní síle obyvatelstva. Problém je spíš v tom, že vydavatelství musí nabídnout něco víc než jen cd a nezajímavý obal. CD se vypálí a na obal se každý vybodne - kapela / hudba pak ale ztrácí tvář. Věřím, že někdo přijde s něcím víc a lidi budou mít větší důvod mít doma originál.

Halbi & BLOODY DIARRHOEA / TUBERCULOSIS zine

Ceny hudebních nosičů, které jsou normálně dostupné v široké síti prodejen, mě nezajímají, protože už několik let v nich nic nenakupuji a nabízený sortiment mě neoslovuje. Co se týká tzv. UG, tady jsou ceny přijatelné, vnímám tak hranici 300 korun, co je vejš už musí zavánět raritou nebo absolutní vyjímečností!!! Pokud si hudební průmysl bude mastit dál kapsu a dál bude brečet a nic pro to neudělá, tak jednoznačně vítězí vypalování!!!!

Milan Škoda - FANTASY METALFEST, Blind Guardian CZ fanclub

Jedna velká mašinérie, nepodporuju. Díky bohu za počítače a internet, jinak by si s náma hudební byznis dělal naprostoco chce. Muziku zabíjejí všechny kapely, co podporují vysoké ceny vydavatelů, podepíší jim smlouvy pro Intergram a Osu a sami se stanou součástí toho jednoho velkýho koláče, zákon o autorských právech dává každému právo pořídit si vypálenou nahrávku pro vlastní potřebu v počtu jeden kus, zároveň vypalování třídí kvantitu od kvality, pokud je kapela dobrá a někdo ji má rád, tak nikdy nelituje svoje prachy za to, že si koupí originál nosič.

Pepa Michálek - FORREST JUMP

Asi nejde vynést "jednoznačný soud". Rozhodně mi přijde hloupé kopírovat si CD kapel z českého a slovenského UG, když originál s bookletem a veškerými informacemi a texty přijde na 200,- až 250,- Kc. Na druhou stranu je mi milejší, když si naše CD někdo alespoň vypálí, než aby ho vůbec neměl. Mohu být označen za pokrytce nebo cokoliv jiného, ale bohužel je to tak. Co se týče cen "hvězdných" CDs, nedělám si iluze, že by se dnešní stav mohl někdy v budoucnu zlepšit. Kopírovat se prostě bude. Ale muziku zabíjí spíš ignorantství lidí vůči koncertům (opět pouze můj názor).

Osi - FROM BEYOND, METALWORLD net zine

Myslím, že tato otázka postupně pozbyde aktuálnosti s tím, jak se bude zvyšovat naše životní úroveň. V současnosti bych si dovedl představit rozumnou cenu CD někde mezi 150 až 250 CZK. Bohužel mám opět dojem, že v Německu se dají pořídit CD levněji než u nás (a teď mám na mysli především CD domácích firem Century Media a Nuclear Blast). Trošku mě v tomto zaráží obchodní politika našich překupníků. Přepalování myslím nezabíjí muziku. Můj názor je, že kapelu, kterou bude fanoušek mít opravdu rád, tak že si její originální CD nakonec stejně koupí, protože čím víc si lidé musí uvědomovat, že tím tu kapelu podpoří. A u těch ostatních je lepší, když si ji alespoň vypálí než aby ji doma neměl vůbec. Toť můj názor z pohledu aktivního muzikanta. Jiný názor budou mít samozřejmě především komerčně laděné kapely, které hrají v první řadě pro peníze a kšeft a ne protože je to baví. K těm ale From Beyond řadit nikdo nemůže!

Alibaba - METAL AGE prods.

Toto je snáď večná téma!!! Ohľadom cien môžem napísať len toľko ? ceny budú dovtedy také aké sú, dokiaľ bude v našich krajinách monopol ? v ČR je to Bona na Slovensku Rock Extremum ? nik iný Cdčka z Nuclear Blast, Metal Blade, Century Media a pod. (teda tie najpredávanejšie), do našich krajín nedováža. Ale ešte vždy je to lepšie ako povedzme v Grécku či v Slovinsku, kde sa CDčka bežne predávajú za 18 ? 25 euro za kus (keď som sa v Slovinsku pýtal maníka, čo predával starý Meshuggah, či sa mu 18 euro za staršie CD nezdá trochu moc, len mykol plecom a povedal, že nákupná cena pre neho je 12 euro ? no comment)!!! Čo sa týka vypalovania ? budem úprimný ? aj ja mám vo svojej zbierke hodne CD-Riek ? cca 1/3 (aj keď robím každý deň s muzikou, nie som tak bohatý a nemám toľko času, aby som si kupoval každé CD, ktoré sa mi páči), ale myslím si, že je jedno, či si CDčko napálim, alebo nahrám na kazetu (podstata toho, že si ho nekúpim je tá istá) ? problém nastáva vtedy, keď si z napalovania niekto urobí byznis a videl som predávať CD-Rká za 8 euro, a čo ma dosť mrzelo boli ľudia, čo si ich kupovali ? vtedy si myslím, že kopírovanie naozaj zabíja muziku. Je to presne ten istý princíp ako s bootlegovými trikami z Poľska, Maďarska, či Talianska, ktoré sa u nás bežne predávajú v obchodoch (presne tých obchodoch, ktoré patria Bone, či Rock extremumu) a to je možno ešte horšie ako celé napalovanie!!!!

Vidar - ETHEREAL PANDEMONIUM

Vydavateľské giganty držia ceny nosičov extrémne vysoko a najmä v našich krajinách podľa mňa v otázke stanovenia ceny absolútne zlyháva trh. Na druhej strane, je absolútne nemorálne, ak niekto napríklad napaľuje CDčka za peniaze. Ad. kopírování zabíjí muziku: Hlúposť. V dnešnej dobe je čoraz ľahšie a lacnejšie, natočiť album. Je to síce nevýhoda, že ho potom natočí ktorýkoľvek antitalent (a nastáva problém napríklad našej amatérskej UG kritiky, ktorá taký album a kapelu vychváli podľa šablóny: "veď sa toľko snažil..."), na druhej strane, rovnako ľahké je to aj pre tie ozajstne talenty.

Jaroslav Pelán - IN ARTICULO MORTIS / AMOK

No, v tom, co chápu pod pojmem underground, jsou ceny v pohodě. 250 Kč za lisované CD s obalem mi přijde tak akorát a bez problémů si jich každý rok pár koupím. Za pálené CD jsem ochoten dát tak kilo, ale musí mě to opravdu zaujmout (nemyslím tím přepal nějakého lisovaného CD). Málokdo ví, že z každého prodaného média pro vypalování jde určitá částka do organizací typu OSA. Takže s každým vypáleným CD cpu peníze do chřtánu jim. Platím i za svoje data, fotky, atd. Ze všech peněz, co OSA vybere spousta padne na jejich "výlohy". Spousta peněz z prodeje CD, triček, ... jde vydavatelské firmě. Muzikant z toho nedostane skoro nic. Muziku nezabíjí kopírování, ale ta hromada šmejdů, co se na ní přiživuje... Je fakt, že někdo vydávat musí, ale myslím, že dnešní stav je neudržitelný.

Pavel - MY NEVÍME

Ceny hudebních nosičů někdy nechápu, jak u některých českých kapel, tak u některých zahraničních, jak může někdo chtít 500,- za CD? I když je to sračka. Když půjdete na kapelu Znouzectnost tak 70% svých nahrávek na CD prodávají za 100,-, nejnovější a 2cd za 200,-, to je paráda. A třeba kamarád, mající rád Offspring si před 5-6 lety koupil MC Americana za 499,-, to je děs. Zvyšování cen vs. Vypalování je přeci blbost, když budu mít to cd třeba za 200, 250,- koupím si radši originál než si ho vypálit, ale proč si ho kupovat když to prostě tu cenu nemá a pro mě je 500,- stále dost peněz. A pokud máš internet, stačí jen do nějakého sdílecího programu zadat název a rázem si můžete stáhnout věci, které by jste tady nikdy nesehnali, bez práce, z domova. Já mám rád vinyly, když se mi něco opravdu líbí, snažím se to sehnat na vinylu, rád tu kapelu podpořím, za rozumnou cenu. Kopírování zabíjí hudbu ? Hudbu zabíjí to, že ta hudba nedostává své ceně. A hudbu zabíjí OSA ? zabít OSU a Petra Jandu defenestrovat odkudkoli s tvrdým dopadem.

Stan / Alan - BASTARD records

Tak nejsem si jist, jak to přesně myslíš, naše kapely se prodávaj kolem 200-250 kč u distributorů, což je cena dobrá. Pokud někdo chce CD za 50-100kč, což se mně lidi také ptají, tak jsou trochu mimo a neuvědomujou si kolik to všechno stojí, ale pokud ti jde o pop kapely, co jsou pod EMI atd. a jsou pak CD za 500 kč, tak ať jsou promně zamně klidně za 1000 kč, mně je to fuk já to neposloucham a jestli se najde nějakej trouba, kterej to dá, tak klidně. Zvyšování cen versus vypalování - no tohle by bylo asi na delší povídání, tak jen v kostce. Ceny CD se odvozují od nákladů, to není pochyb. V roce 1991 když jsem přišel na koncert a tam měli CD zahraniční kapely za 240 kč, tak to byla cena odpovídající té době, dnes když přijdu na koncert a koupim CD za 350kč nebo DVD za 500kč, tak je to odpovídající dnešní době, to je v pořádku. Pak české do 250 kč CD a DVD 300-350 KČ. TAK TO JE SUPER. A teď budu trochu sprostej serou mně ty mrdky, který to smažej i za takovouhle cenu, pak samozřejmě takovejhle pičus hudbu zabíjí, né doslova, ale jak jsem už napsal náklady na vydání nejsou nejmenší, to vás něco stojí jako vydavatele. Pak samozřejmě přichází i kapela o svůj podíl a jejich náklady na hraní nejsou taky malé. Pokud nějaký takový palič má možnost, kde přepálit činely za 100kč a né za 1000 a vejš nebo kde sestrojit zesilovač za 150 kč a né za 15000 kč, tak to seš king. Tohle si neuvědomujou, pičusi. Samozřejmě mluvim o cenách nosičů, co jsou za rozumnou cenu. Teď ale když mi dojde katalog z USA a tam je cena CD 8-12 dolarů a tady je to pak za 600 nebo dokonce DVD za 1200kč, tak palte, až se bude z PC kouřit, pak ten, kdo to tu distribuuje, normálně okrádá, tak okrádej taky.

Čurby - OBSCENE prods., OBSCENE EXTREME fest

Ceny se drží alespoň v undegroundu na stále stejné hladině už snad 10 let a to je určitě dobře... Je třeba brát do úvahy, že kapely požadují stále více peněz na natočení desky a vše kolem vydání také něco stojí, takže jsem rád, že fanoušci si stále velice jasně uvědomují, že koupí CDčka či DVDčka podporují kapelu i jejího vydavatele... Osobně jsme sběratel a vypalená CDčka pro mě nemají žádnou hodnotu...

Robotom - DARK GAMBALLE

Ceny nosičů vysoké + cena kopírování téměř nulová = kdo může kopíruje. Jak na to, aby fanoušek (kupující) nebrečel nad cenou a zároveň kapela měla za co natáčet a dělat propagaci nové nahrávky? No blíží se doba, kdy buď kapela vydělá na desku jinak, než jejím prodejem nebo začne svoji hudbu šířit jinak, než na cd. Slogany a jiné demagogie nekomentuju .

Venca - METAL FOREVER webzine

Ceny hudebních nosičů jsou vždycky ošemetné téma. Lidi nadávají, že jsou CD předražená. Když však dojde ke snížení cen, jako např. nedávno celé remasterované diskografie Gamma Ray na 300 Kč, tak si toho ani nevšimnou? Je ale pravda, že i když ceny přece jenom o nějaké to smítko šly dolů, tak je to stále dost a pro normálního člověka stále ?pálka?. Naštěstí tuzemské CD si ceny, až na nějaké výjimky, stále drží?

Johan - FOBIA webzine, OPEN HELL fest

Ceny zahraničních desek jsou mi úplně ukradený, protože se věnuju české scéně. Ze zahraničí mě zajímá pár kapel a spíše jejich stará tvorba. Dřív jsem si jejich alba kupoval, teď si je nekupuju, takže vlastně ani nevím, kolik stojí. Česká cédesa se ke mě dostávají zadarmo, páč recenzuju na Fobii, takže co se mi hodně líbí strčím do skříně, co míň, strčím zpátky Mártymu. A co se ke mě nedostane touto cestou a zajímá mě, koupím někde na koncertě buď přímo od kapely nebo od nějakýho distraře, kde se mi ceny kolem dvou stovek za origoš s barevným bookletem zdají v pohodě. Slogan Kopírování zabíjí hudbu si vymysleli komerční rádobyumělci, protože si náctiletý pálí ty jejich příšernosti. Sice to zasahuje i metalový underground, ale myslím, že ne v takové míře, o čemž svědčí spousta lidí na festech kupující CD ve velkých počtech. Pro mě je nepředstavitelné nemít doma originály Root,  SSOGE a dalších. Pro spoustu kapel není prodej CD až tak zajímavý, protože svá dílka vydávají na pálenkách rovnou a snaží se svou hudbu dostat hlavně mezi lidi tím, že preferují koncertování a když už někdo chce jejich tóny sjíždět i doma, za pár kaček mu to na pálence střelí přímo na koncertu.

Vanson - SARET webzine

Ceny hudebních nosičů ve světě, to je pohoda. Ceny hudebních nosičů v České Republice to je katastrofa. Když du v německu do obchodu, tak tam mám třeba starší CD za 5 Euro, tady v průměru kolem 400 Kč. Nové věci se tam prodávají za 12 Euro - když už to je za 13 nebo 14, tak to už je většinou limitovaná Digipack edice a podobně. Tady dáte za nové věci taky 600 Kč. Vypálování už dávno není největším problémem na poli audionosičů. Dnes je to hlavně o Mp3, nedávno jsem o tom publikoval na Saretu článek. Mladá generace je tím zcela infikována. I spratek prachatýho právníka si radši stáhne sto gigabajtů mp3, než by si koupil aspon 10 originálních cd. Tohle je problém zejména české republiky. Na zápádě si stáhnou mp3 a když se jim to líbí tak si ten originál koupí. Samozřejmě je to zase otázka těch peněz, ale i tak je tady mezi mp3 a originálními CD v této generaci extrémní nepoměr. Co z toho plyne? Pakáž, která si neváží hudby. Kdo si neváží hudby neváží si ani žádné jiné formy umění. Co se toho sloganu týče......, kdyby pod tím nebyli podepsání takový interpreti jací tam jsou, tak bych s tím logicky souhlasil a podporoval to. Jedná se čistě o akt "nenažraných rádobyumělců". Tady bych asi neměl zapomenout na Tři sestry, kteří to měli nebo mají na několika cd avšak kvůli firmě, která to vydávala a svůj nesouhlas demonstrovali i v TV, kde Fanánek vysvětloval jak se to kódování dá obejít :-). Ostatně všechny dnešní vypalovací mechaniky snadno vypálí jakkoli zabezpečené cd, takže tu zůstává jen ten výkřik do tmy "Kopírování zabíjí muziku" několika ziskuchtivců.........

Roman Fecko - management INÉ KAFE, Slobodná Európa

Ceny hudobných nosičov sú podľa mňa stále dosť neprimerane vysoké. V prípade slovenských či českých interprétov to ešte ako tak ide, tie si kupujem bez problémov aj ja, ale za CD zahraničného interpréta dať napríklad 700,- sa mi zdá veľa, v niektorých prípadoch to samozrejme urobím, ale vo veľa prípadoch, keď mi tá kapela za tú cenu až tak nestojí, tak si to CD len napálim. Vypalovanie CD je logická reakcia na vysoké ceny nosičov a pokiaľ budú tie ceny také aké sú, tak nikto tomu nezabrání. Kopírovanie určite muziku nezabíja, naopak podporuje, lebo je vždy o jeden, aj keď len pirátsky nosič tej-ktorej kapely naviac, avšak pre kapelu je to na jednej strane trochu frustrujúce a jednak bez finančného efektu. Bohužiaľ naše ekonomiky sú na tom tak ako sú, takže lepšie je si napáliť nosič, vypočuť si ho a prísť na základe neho na koncert a tak podporiť tú kapelu, ako keby mal len originálny nosič ležať niekde v regále zapadnutý prachom a potenciálny poslucháč by sa k nemu nemal jak iným spôsobom dostať.   

Ignifaxius - BLACK TERROR, WARSICKLE

K tomu nemám co říct, chápu že na to někteří chtěj vydělat, ale co je moc to je příliš. Pro mě je ještě únosná cena tak do 300 Kč. Cena by měla být taky trochu úměrná produkci ? víc peněz jsem ochotnej dát za nahrávku, která má čistej zvuk a naopak. Mám doma internet a většinu toho co si chci koupit v originále si radši ozkoušim na MP3. Každej muzikant by přirozeně chtěl aby si každej posluchač CD koupil od něj, když si to ale někdo vypálí a pak třeba přijde na koncert, taky dobře. Kopírování rozšiřuje muziku.

G. H. M. - PANYCHIDA, METAL WORLD webzine, PRAY & KEEP QUIET newsletter

K cenám nosičů se nevyjádřím příliš fundovaně, nejsem totiž v kontaktu s žádným ´disterníkem´, abych měl přehled, od čeho se cena odvíjí, ale všeobecně bych řekl že za jejich výši může odvěká snaha lidí, snažit se vyvařit z každého obchodu alespoň něco a tudíž neustálé nabalování dalších položek na původně nulovou cenu prázdného média. Snad příliš neplácám :-). Zvyšování cen už na rozhodování o koupi vliv nemá, je to trend, jdoucí celým průřezem našeho spotřebního života. Vypalování je možnou cestou, jak mít doma desku, jež chci a na kterou momentálně třeba nemám. Osobně mi to nijak nevadí, i díky tomu, že my, jako začínající kapela ani jinou možnost nemáme, a tak kadému na požádání muziku, co děláme, rád pálím. Komentář k dnes oblíbenému sloganu o kopírování bych provázal i s tím o Mp3. Jde podle mě o identický problém a moje odpověď je taková: Co udělá interpretovi z Islandu (Falkenbach) lepší promotion? Když si o Falkenbachu budu jenom číst, a nebo když si ho stáhnu a vypálím? Existuje 90% riziko, že tuhle desku budu pálit dál a najde se člověk, kterému nebude stačit sterilní verbatimka a koupí si originál ? ostatně řekl bych, že opravdových sběratelů v poslední době utěšeně přibývá. Na začátku sice byla ´krádež´, ale?

Honza Raus - Z NIČEHO NIC

Myslím, že ceny se už nezvyšují, spíš naopak, ale klesají velice nevýrazně a při porovnání nákladů na "vypalované" CD a investici za originál je odpověď nabíledni. Ceny budou muset klesnout podstatně víc, přesto se obávám, že většina lidí bude pálit stejně dál. Slogan kopírování zabíjí muziku je směšnej, Ti interpreti, kteří vydávají na major labelu, si stejně příjdou na své a peníze musí zkrátka vydělat na koncertech. Osobně neschvaluju vypalování CD kapel našeho typu, jelikož my si vydávání CD hradíme ze svého, stejně jako všechno, máme to jako koníčka a 150 Kč za nosič se mi nezdá přemrštěných.

Radalf ? NEMESIS, HYPERBOREAN DESIRE

To je příliš složitá otázka. Ono záleží o jakou hudební sféru jde - dokud si člověk hudbou nevydělává na živobytí, neměl by se vztekat kvůli vypalování a měl by být rád, že se jeho věci šíří a poslouchají. Já bych za to byl rozhodně vděčný. Muzikanti, které hudba živí, mají určitě jiný názor, ale tak vysoko já nedohlédnu.

Kejmy - THALIDOMIDE, COMPROMISE, PROVOKATOR magazine

Ceny hudebních nosičů jsou většinou výrazně přehnané, ale záleží taky co za tu danou hodnotu člověk dostane?.obecně neplatím za CD více jak 300kč = 12$ a to ať už si cd kupuji na krámě nebo si jej objednávám?.víc bych byl ochoten zaplatit jen za kusy které jsou již cenné svou sběratelskou hodnotou. Co se týče vinylu pak platí sběratelská vášeň dvojnásob, protože nic co bych neznal bych si na vinylu nekoupil. Ostatní hudbu si vesele stahuji z DC a pokuď mě nějaká kapela opravdu zaujme, potom se ji samozřejmě snažím podpořit finančně koupí originálních nosičů nebo nějaké merchandise. Kopírování zabíjí muziku je oxymóron?věta  jež popírá sama sebe?.kopírování jí přece šíří a zachovává v mnohých kopiích pro další šíření dalším lidem, jimž bude přinášet radost?., i když ono kopírování přece jen zabíjí?ale kšeft s produkty firem známých pod pojmem hudební průmysl?což je další oxymóron? průmysl jest odvětví jež produkuje výrobky dle poptávky... a hudba přece není výrobek, něco co by bylo možné postihnout tržním pohledem na svět ?? sakra je to druh umění!! A umění, jež se prvoplánově snaží vydělávat peníze přestává být uměním. Proto nepovažuji produkty tzv. hudebního průmyslu za hudbu a proto je nekupuji. A vy to také nedělejte, zbude méně braku a více opravdového umění.    

Loky - WARPATH fest

Jako spousta lidí, vypaluju, co to jde. Snad jen kultovní nahrávky je třeba si pořídit v originále. Je to nefér, ale slibuju, že pokud budu někdy bohatej, vše si koupím. Kopírováním určitě některé kapely přicházejí o spousty peněz, ale myslím si že vypalováním je nahrávka daleko přístupnější a kapela tak může alespoň získat více fanoušků.

Big Boss - ROOT, EQUIRHODONT

Na ten slogan seru - já vypaluji taky.

Petr Růžička - SPS, ANK

Myslím si, že by se mělo respektovat to, že kapela musí být ve studiu a tráví tam spoustu času, tedy mělo by se zaplatit studio a kapela, pak je taky třeba vidět, že ten obal a grafika není taky většinou zadarmo, což navyšuje cenu. Samotný lis či výpal je za pusu. Můj názor je, že by nosič měl být do 200 Kč a taky se dle toho držím. Tím se nic nevyřeší, kdo není estet a je mu jedno, že nemá krabičku a obal + potisk, tak si vypálí a má to do 10 Kč. Ten kdo chce mít  vše na úrovni tak si raději koupí CD, ale je-li finální cena vysoká, ne každý je takový estet a spousta lidí si okopčí i obal a nakonec ten potisk je dneska taky v řádech korun. Já si tedy občas něco okopnu, ale dělám to tak, aby jsem měl pocit, že to vypadá skoro jako originál. Tedy s obalem a s potiskem, to platí i pro DVD. Zvyšovat ceny proto, že si kapela vybere zálohu na CD třeba 300 000, je chyba labelu a pak se nemůže divit že neprodává nebo prodává ale málo. Finále je to, že se pak velký korporace brání malým kapelám a nepustí je ani na trh, je to zkurvená disktriminace, protože brání kapelám, aby se prodávali sami, bez jejich zisků. Jak jsem už napsal, nezabijí muziku, ale ubírá na zisku hlavně těm, co se stejně pakujou. Malejm kapelám to sice taky sníží prodej, ale ne zas o tolik, když se cena drží na spodní hranici, tak pak si spousta lidí radši kupuje CD a nebo DVD v originálním provedení a nepřemýšlí o nějakým kopírování. Dávat třeba 200 a nebo 390 Kč je rozdíl, hlavně, když  někdy ani nevíš, do čeho lezeš. Velká a slibná šance je v prodeji MP3 přez internet tak, jako to dělají v USA, tady se tímto obchodem zatím nikdo moc neobírá, což je škoda. Prodat třeba jenom 3 věci a zákazník si sestaví vlastní album dle svý potřeby. Tady vidím budoucnost, jak nakopat ty mega labely do prdele a taky trochu skrouhnout ty, co kopírujou cizí a pak to prodávají.

Marek - THEMA ELEVEN

Kopírování zabíjí muziku? Pokud muzika nebude volně přístupná všem, ať si klidně chcípne - bude totiž postrádat jakejkoliv smysl.

Josef Jindrák - SKRYTÝ PŮVAB BYROKRACIE 

Je to oboustranná hysterie. Kopírování nějakým dílem rozhodně zabíjí muziku v té podobě jak je dnes vnímána. Je to dobře nebo špatně? A pro koho? Mluvit obecně jsou kecy. V reálu je to tak, že pokud do desky někdo nevrazí nějaký desetitisíce a víc (a těžko se mu pak divit, že je s nějakým ziskem chce získat zpět), tak lze zadarmo těžko jak pořídit a natož pak vydat kvalitní nahrávku.

Jarek - BAD VICTIM

Kopírování zabíjí akorat malý kapely, který jsou rády, že se jim vůbec vrátí náklady. Až budou stát CD "velkých" kapel jak "malých", klidně si je budu kupovat.

Jan Kosc - METALOPOLIS webzine, WISH fest

Z veľkej miery si za vypaľovanie môžu sami vydavatelia, pretože sa nedokázali prispôsobiť dostatočne rýchlo internetu a jeho možnostiam. Internet nejde poraziť a to čo nemôžeš premôcť, tomu sa treba prispôsobiť a využiť to, pomaly už na to ale prichádzajú. Ceny hudobných nosičov nie sú až také vysoké, keď sa na to pozrieme z hľadiska priemerného Nemca alebo Američana, no na naše pomery sú privysoké. A aj napriek tomu sa na západe sťahuje z internetu a vypaľuje a u nás sa kupujú aj originál CD. Takže pravda bude niekde inde ako ju prezentujú vydavatelia, kopírovanie hudbu nezabíja, zabíja ju zotrvávanie v minulom tisícročí. Vydavatelia si musia uvedomiť, že už nebudú zarábať toľko z jedného nosiča ako kedysi.

Martina Jarolínová - ROGER webzine

Pokiaľ CD stojí 250-350 Sk a nie 700-800 Sk, som ochotná takúto sumu zaplatiť za novinku. Staršie veci si napaľujem, okrem niektorých špeciálnych, ktoré chcem mať v origináli. Nemyslím, že by napaľovanie CD súviselo s cenou originálov. Buď si CD napálim, a tak spoznám hudbu kapely a kúpim si lístok na ich koncert, alebo si originálne CD jednoducho nekúpim, hudbu nespoznám a na koncert nepôjdem. Preto si nemyslím, že by sa kupovalo, ak by sa nenapaľovalo. Prečo niekto nahrá CD vo vlastnom štúdiu a pýta zaňho veľké prachy a prečo sa niektorá mladá kapela dokáže na svoju prvotinu poskladať a potom ju distribuovať zadarmo? Mrzí ma, že cena nie je priamo úmerná kvalite. Kopírovanie nezabíja muziku, zabíjajú ju producenti a vydavateľstvá, ktoré nadsadzujú ceny. Ak ide o underground, ten by mal byť o zapálených maniakoch, ktorým nevadí zostať na nule, čiže pokryť nevyhnutné náklady. Ak sa počíta so ziskom, je to o byznise.

Kiril - MIMORITMUS

To, že kopírování zabíjí muziku, je blbost. A kupovat cd za pět stovek a víc je totální blbost. Pokud koupím originál, tak je to vesměs od malých vydavatelství nebo od kapel přímo na koncertě. Tak alespoň vím, kam moje peníze jdou...

Leon Hamza - SHINDY crew

CENY HUDEBNÍCH NOSIČŮ, TĚCH CO KUPUJI JÁ/TZN. UG/JSOU V CAJKU A NEMÁM POTŘEBU PÁLIT, ALE CHÁPU LIDI, CO PÁLÍ PRO SVOU POTŘEBU, NEMAJ PRACHY A MUZIKY JSOU TUNY. ZABÍJENÍ MUZIKY - KRAVINA, VYCHÁZÍ TOLIK NOVÝCH, DOBRÝCH TITULŮ A HUDBA STÁLE ŽIJE, BUDE ŽÍT A PALÍRNAMI I BEZ NICH.

Bohdan Mach - MASS GENOCIDE PROCESS / IMPREGNATE LABORATORIES

Okej, vidím do toho i z druhý strany, než jenom lidi, který si desky, cd kupujou, vypalujou apod. Ceny jdou v poslední době trochu nahoru ? ale ber to v logickým kontextu s celkovou ekonomickou situací v zemi, kde se pořád všechno zdražuje. Dejme tomu některá deska (LP) ze zámoří stojí třeba 300, ale nemyslím si že ten či onen distributor si na tom mastí kapsu, protože víme dobře kolik stojí pošta, jak to funguje, když se desky mění atd, nemluvě o tom, že když děláš distro nebo label musíš mít cenu takovou, aby se pokryly taky další, jiné náklady na provoz labelu, distra atd. Přiznám se že osobně si moc desek, cd apod nekupuju. Jednak na to nemám prachy (ale poctivě kupuju všechny český věci, ev když narazím na něco o čem vím že už to 100% neseženu a chci to?, neodolám). První LP které jsem si kdy koupil (myslím LP jako 12? desku) byla LP SPAZZ ? La revancha a poslední přírustky v mojí sbírce (která není moc velká) jsou LP COMA, GUIDED CRADLE a SEPULTURA ? Arise. Moc CD nevypaluju, na to sem shnilej, ale když něco přepaluju, tak to jsou věci, za který nechci utrácet ale chci si je aspoň poslechnout, většinou věci co vycházej na velkejch značkách. Ale určitě si nepřepaluju desky, cd co vycházej na nezávislejch značkách, tedy pouze s vyjímkou toho, pokud to není absolutně nesehnatelná věc. Dívej, politika je taková ? s klidem si můžu přepálit třeba CD Ingrowing který vydal Čurby nebo CD Consume co vydal Barvák, ale neudělám to kurwa, protože vím, že se ten člověk většinou nemálo nadřel, aby to cd vůbec mohl vydat a když bude každej takovej kokot, že si i tyhle věci přepálí, nahraje, tak pravděpodobně ten či onen vydavatel to brzo zabalí, protože návratnost investice do daného titulu je tak minimální, že prostě musí zákonitě zbankrotovat. Ok, pro mě je to samozřejmě levnější, když si to přepálím, ale než abych si levně přepaloval budu radší podporovat lidi, který takovýhle desky, cd, kazety aj. vydávaj!!!! Ale je to čistě můj osobní názor, se kterým se nikdo jiný nemusí stotožňovat. Kopírování muziky ? já na všech titulech, které vydávám zdůrazňuju, že NEJSOU NIKTERAK CENZUROVÁNY A NEJSOU NA NICH ŽÁDNÁ AUTORSKÁ PRÁVA, tudíž šiř, jak můžeš, ale vždycky budu samozřejmě radši když si to každej koupí, protože se pak neutopím v dluzích.

Strny - RADIATION NOISE productions

No myslím, že v obchodech je předraženo, ale zas na druhou stranu tu jsou ug distra a labely, u kterých si myslím, že jsou ceny OK. Vypalování - nemám rád vypalovaná CD, protože mi u nich chybí např. pročtení bookletů (Něco jiného je CD-R demo). A jak známo, kopírování zabíjí hudbu. O tomto tému toho bylo napsáno už hodně, takže to nebudu rozebírat.

Martin Lukáč - NOMENMORTIS

Ceny v ?podzemí? sú o.k., myslím, že rozpätie 250 ? 300 korún za CD je fér. Po istých skúsenostiach mám však pocit, že najlepšie je starať sa o distro sám, dať CD k niekomu, kto si na ne prihodí kilo a viac nemá cenu, pretože mu to samozrejme v distre hnije roky. Predražené veci od ?veľkých? vydavateľstiev nekupujem, pretože niekedy na ne v distre natrafím za slušnú cenu. Pri CD za 600 ? 700 korún tie prachy aj tak nejdú kapele, ale niekomu, kto na nej ryžuje. Zvyšovanie cien nikam nevedie, ľudia väčšinou nemajú prachy na to, aby sponzorovali takúto ?tvorivosť?. Zisky tým nestúpnu, pretože pri zvýšených cenách stúpa vypaľovanie, čomu sa nečudujem. Ak niekto seká kópie za prachy, je hajzel, inak je to vecou svedomia, toľko môj názor. K sloganu asi toľko ? pokiaľ od firmy dostanem x CD na predaj a tie CD predám, je mi jedno, či si to ďalších dvakrát toľko ľudí nejako skopíruje. Nikto nemá peniaze na to, aby si všetko, čo chce, zohnal ako originál. Problém by to bol vtedy, keby to nejaký šmejd kopíroval za prachy. Samozrejme, trochu inak to vidia vydavatelia, tí musia predať všetko, ak chcú fungovať. Ináč si nerobím ilúzie, proste keď z toho nie je žiadny iný úžitok, tak aspoň o kapele vie viac ľudí. Fanúšik si CD kúpi, tí ostatní, ktorí pred CD, ktoré by im zostalo prinajmenšom dovtedy, kým by im ho nejaký blb nestratil alebo neukradol, uprednostnia jeden večer s chlastom, budú ?iné alternatívy? hľadať aj vtedy, ak by CD stálo stovku.

Honza - FEEBLE MINDED

Můj pohled na ceny hudebních cd a dvd je dost zvrácenej... Dělám velký rozdíly mezi kapelami. Moc nenakupuju, ale mám seznam, co si musím dokoupit do sbírky, abych měl originály. Je to těžký... Radši podpořím UG kapelu, než hodně známou. Když jsem byl ale do 25-ti let na škole, pořád bez peněz, tak to byla spíš otázka mít hudbu vypálenou nebo žádnou. Není to nic, čím bych se mohl chlubit, ale je to fakt. Když byly peníze, tak jsem nakupoval, když jsem byl bez peněz, tak jsem prodal přes 100 originálů... Jestli jsem tím zabíjel hudbu? Měl jsem větší přehled o scéně a chodil na všechny akce v okolí - tak zabíjení nevypadá. Snižují se rozpočty labelů - velkých i malých a to už je problém. Co s tím?

ALL - PAYO zine, R.U.M. zine

Nemám pocit, že by ceny CD šly nahoru. Domnívám se, že pokud si člověk vydělává, nemá s koupí nosičů problém. Já osobně si ale CD také vypaluji. Jde především o kapely, kterými si rozšiřuji obzor a nebo si to album chci prostě ?jen? poslechnout. Nejsem typickým sběratelem CD. V mém případě jde především o hudbu a proto je mi jedno jestli jde o originál, nebo kopii. Totéž se týká šíření hudby pomocí MP3. Můj počítač doslova praská ve švech pod tíhou nahrávek z celého světa. Horší to mají však lidé mladší, především studenti. Teď si to představte. Rodiče dají sedmnáctiletému klukovi kapesné ve výši 1500 (+/-) a on s tím musí na měsíc vystačit. Takže počítejte se mnou: každý den do školy a zpět, každý den svačina, potom by rád na koncert, sem tam nějaké to pivko... Pak si tenhle do hudby nadšený kluk přečte třeba na netu, kolik za měsíc vyšlo alb a začne se po nich pídit. Když to dobře dopadne, koupí si jeden originál. Ostatní si vypálí, protože tu hudbu prostě miluje a chce slyšet víc. Tohle ale třeba pan Bárta není schopen pochopit, ale to je konečně jeho problém. Kopírovat se bude stejně jako se dříve nahrávalo na kazety. Nevidím na tom nic špatného. Proto je slogan ?Kopírování zabíjí hudbu?, naprosto mimo mísu. Jen lidé (?umělci?), kteří mají hodně, chtějí mít ještě víc. Z kopírování hudby mají největší strach především celebrity a jejich vydavatelské organizace. Ještě větším nepřítelem se však pomalu, ale jistě stává internet. Metalové scény se však tento problém příliš netýká. Metal fanoušek se i přes kopírování snaží vždycky mít ten originál a kapely zase hrají spíše pro jiné hodnoty, než jsou napěchované peněženky. Alespoň v undergroundu to takhle funguje. Jen z prodeje nosičů, žádná tuzemská kapela nezbohatla. Největší příjmy kapel plynou z koncertů a za ty utrácejí peníze fanoušci. A je úplně jedno jestli doma kapelu poslouchají z originálu, nebo kopie. A nebo, že by se koncerty konaly jen pro fanoušky, kteří si kupují originály? To by asi nedopadlo dobře?

Radek Novák - MEMORIAL, PAVOR NOCTURNUS

Tenhle nesmysl, že kopírování zabíjí hudbu, je dávno pasé. Vypalovat je v pořádku. Já si nosiče kupuju pouze prázdné. Pro svoji potřebu - filmy, hudbu, software /hudební a grafický/, hry, nelegálně dekódované satelitní programy.......... Moje představa je :Cena originálu CD.....10 Kč,- DVD.......15,-.

Twindolls - INQIZITOR zine

Nevím o tom, že by se hudební nosiče nějak výrazně zdražovali. Na scéně, kterou mám rád stojí jedno album v drtivé většině 250 kč. To je podle mne velmi solidní cena na maximální spodní hranici, aby se kapele alespoň vrátili náklady za nahrávání desky. Podle mne by bylo ideální, kdyby si kapela prodejem alb splatila náklady spojené s kapelou a mohla se plně soustředit na skoušení, hraní a vydávání nového materiálu. S hudbou jako živobytím ale v žádném případě nesouhlasím. A kopírování zabíjí muziku? Z části ano, z části ne.

Petr Heřman - MARASTJAKCYP webzine, STRANGE FEELINGS

Ceny hudebních nosičů = průser hlavně ?velkých? labelů, hraničící až s drzostí ve vztahu ke kupujícímu a zkoušením, kam až je možno si dovolit cenu vyšroubovat. Nesmyslné tím spíše, že vydavatel a distribuce si namastí kapsu nejvíc, zatímco většina autorů je konfrontována s almužnou. První vlaštovky prokazují snahu a ono to přes internet nebo svépomocí za přijatelnou cenu jde. S kopírováním žádný problém, nebudu nikomu vnucovat svůj názor že hudbu jako takovou nezabíjí, ale podporuje ? jako amatérský muzikant budu rád za každého člověka, kterého moje hudba osloví jakoukoliv cestou. U těch, co se hudbou živí je to samozřejmě trochu o něčem jiném, ale měli by si v první řadě spočítat, jestli jejich hudbu zabíjí víc kopírování anebo právě výše zmínění paraziti z vydávajících a distribučních společností.

Herdron - PAŘÁT magazine

Dospěl jsem do stádia, kdy má pro mě cenu už pouze 100% originální CD. Jsem dost náročný posluchač a když už do něčeho investuji, musím být přesvědčen o kvalitě. Samozřejmě i do časáku příjdou CD, která se nedají nazývat jako promo, neboť to jsou 100% originály a každý má plnou hubu toho, jak mám CD zadarmo. Na výzvu "udělej to taky tak, aby ti CD chodila zadarmo" většinou už nikdo nereaguje. (smích) Tímto dík všem, kteří mi umožňují rozšiřovat si hudební obzory. Když už vypaluju, pak to vesměs není metal a pořídím si k tomu i barevný obal. Naopak žádnou cenu pro mě nemají MP3, které nestahuji a musím se smát, když mi někdo povykládá např. o své sbírce tisíce alb, která se mu ale vejde na deset CD. Každopádně lidi nemají prachy a dnešní trend hudbě po internetu nahrává, tak ať se potom nikdo nediví. Více než zvyšování cen CD bych použil termín snižování. Konkurence je velká. Kopírování bude zabíjet hudbu do té doby, pokud se budou prodávat levné vypalovačky, jejichž výrobci zároveň budou propojeni s gramofonovým průmyslem a potom to celé bude o voze a o koze.

Ondřej Čížek - zvukař a pořadatel kulturních akcí

Ceny hudebních nosičů jsou takové jaké jsou, myslím že mi nepřísluší komentovat zda na nich někdo ?přehnaně? vydělává jelikož desky nevydávám, ale z pohledu kupujícího jsou rozhodně přehnaně vysoké. Navíc nevím proč by deska jedné kapely musela stát 700 Kč když jiná kapela u jiného vydavatelství vydá album které je k mání třeba za 200-300Kč, takže zřejmě na tom přehnaném vydělávání ze strany vydavatelů opravdu něco bude, protože takové ceny v nákladech na pořízení vytvoření hudebního nosiče být nemohou. Kopírování zabíjí muziku: Dle mého názoru ceny hudebních nosičů zabíjí muziku.

Body - St. BLACK

Vsetkým fanusikom prajem pristup na internet a napalovacku. KOPIROVANIE ROZVIJA HUDBU!!! Nebyt nahravania na kazety a napalovania, do akej miery by sa hudba kohokolvek dostavala medzi co najsirsie vrstvy obyvatelstva? Nemusime hovorit o tom, ci su ceny nosicov adekvatne alebo nie, ale preratajme si kazdy, kolko hudby by sme si mohli dovolit, ak by sme kupovali iba originaly, resp. kolko by nam toho chybalo v nasich diskografiach. To, co sa niekde vylisuje a zabali, sa niekolkonasobne predrazi na ceste k spotrebitelovi?a predstavme si, koho kazdeho musia CD s hudbou zivit: kolko zamestnancov ma vydavatelstvo, niekto tie CD distribuuje do predajni, niekto ich predava? Skusme si zistit, ake platy maju manazery velkych vydavatelstiev, kto kazdy sa musi na predavani muziky nabalit a kto to ma vsetko zaplatit. Hudobnikov by som poslal k lopate a muziku nech robia vo svojom volnom case. Ak este raz uvidim nejakeho radobyumelca v televizii ako tvrdi, ze jeho praca je to iste ako ked pekar pecie rozky, tak asi spravim nieco zle?

Štembus - METAL-MAN webzine, LLYR, WITCHCRAFT

Celé to heslo je postavené na hlavu, tak především si asi málokdo uvědomuje, jak je rozmach vypalovacích zařízení pro hudbu prospěšný. Začínající kapely se mohou snadno svépomocí prezentovat vlastními disky, aniž by musely investovat horentní sumy do lisovaných nosičů, jejichž budoucí "udání na trhu" je ve většině případů dosti nejisté. Každá tuzemská kapela, která proti vypalování protestuje, by si měla položit otázku, zda by raději měla 50 skalních fanoušků, kteří si všichni do jednoho poctivě koupí originální CD, ale ve výsledku nenaplní ani menší klub nebo 500-1000 příznivců, kteří budou mít sice "ukradené" pálené album, ale kapelu nebudou mít o nic méně rádi a budou ji sekundárně podporovat např. návštěvou koncertu, koupeným tričkem apod..  Sám se snažím angažovat ve dvou více méně neznámých seskupeních a vím, že když na to přijde, člověk musí nějakou tu korunu do kapely investovat, a pak peníze z prodaných nosičů či triček samozřejmě pomůžou. Jenže z pohledu konzumenta se má věc takto: pokud by se nevypalovalo, tak by posluchač o spoustu kapel ani nezavadil, i kdyby stála všechna CD na světě 250Kč, většina lidí si stejně radši koupí své osvědčené koně, než aby vložila tvrdě vydřené peníze do absolutně neznámého kousku jen kvůli hezkému bookletu. Každopádně o cenách  CD v kamenných obchodech se radši nehodlám bavit, mnohdy lze disk, jež stojí v obchodě bratru šest set pesos, v distru či objednávkou pořídit za zlomek ceny, zaplať pámbu za to! Aby to nevypadalo, že hájím kopírování bezvýhradně (což rozhodně není pravda) - jistěže bych každému doporučil, aby se v rámci možností snažil podpořit koupí originálu přinejmenším české a méně známé kapely, kterým tím umožní další rozvoj (třeba jim to ve výsledku poskytne peníze na lepší studio a oni mu pak připraví k poslechu ještě lepší materiál). Je jistě v mezích lidských možností si alespoň jednou za čas udělat radost zakoupením orig. kotouče.  Kopírování hudbu nezabíjí, ale jen s bezmyšlenkovitým vypalováním by to také nešlo. Vůbec nemluvím o tom, že prodávat takto vypálené nosiče či si udělat z distribuce MP3 živnost je samozřejmě svinstvo. Kdykoliv vidím podobé inzeráty, tak vidím rudě. Ale tak to bývá, každá mince má rub i líc.

Petr Korál - Rock & Pop, Rockshock, Radio 1, Radio Beat

Na ceny hudebních nosičů nemám jednoznačný názor. Na jedné straně do téhle problematiky jaksi z ekonomického a právního hlediska vidím natolik, že si troufám tvrdit, že nastavená úroveň cen většinou ani ze strany velkých firem není nějak extrémně přemrštěná, respektive je odůvodnitelná. Na druhé straně je mi stejně tak jasné, že hmotná situace běžného hudebního fanouška s těmito cenami příliš nekoresponduje a relace mezi průměrnou cenou CD a průměrným výdělkem je u nás ve srovnání například se západní Evropou opravdu silně nepříznivá. Proto chápu vypalování cédéček, bezplatné stahování empétrojek atd., nicméně kopírování opravdu hudbě příliš neprospívá. Ubližuje zejména ?menším?, ne tak zavedeným či vyloženě nekomerčním kapelám, protože čím méně nosičů se bude prodávat, tím obtížnější pro ně bude realizovat nějaké kvalitní profi nahrávky. Proč by firmy vydávaly něco, na čem prodělávají kalhoty?

Milan Balík - TZABYLOW

Nemyslím si, že kopírování zabíjí hudbu,  to je blbost!!! Tohle heslo si vymysleli ty nahrávací společnosti, rádoby umělci a ostatní povl. Kopírování zabíjí byznys a o tom to celé je!!! Cd, která chrlí tyhle firmy ze svých útrob nemají žádnou cenu a jsou předražené. Navíc ti lidé, kteří tuto hudbu poslouchají absolutně neví o čem má kapela texty atd. V undergroundu (všechny DIY scény od metalu až po big beat) je to o ničem jiném. Lidé kapely sledují, přátelí se s nimi, poslouchají jejich texty, jezdí na jejich koncerty atd... Pro tyto lidi má originál větší cenu a radši své známé z kapely podpoří, určitě se vypaluje i v tomhle případě, ale už to není tak big. KOPÍROVÁNÍ ZABÍJÍ BYZNYS!!!!

Dejvy Krédl - DESPISE, PAYO webzine, IN DEED HELL zine, HARD AND HEAVY na rádiu BEAT 95,3fm

Uffffff ? nemám moc rád toto téma. Je to ošemetné a nemůžeš na tento problém hledět JEN z jedné strany. Myslím, že o problému tohoto typu je vždy lepší se pobavit, prodiskutovat ho a věcně mířenými fakty dospět k nějakému závěru. Z pohledu muzikanta je vše O.K. ? dělám hudbu pro sebe a lidi a ne pro peníze, s tímto úmyslem jsem do hudby šel a nehodlám z vytyčené cesty ?sjíždět? ovšem chceš-li se k těm lidem, co si CD vypálí dostat, musíš ho nejdříve vylisovat, pokud se ale nenajde NIKDO, kdo do toho kvůli jistým prodělkům půjde, jsme na začátku, lidé si nebudou mít Z ČEHO tu hudbu vypálit. Ano je zde internet, je to skvělá forma prezentace, jsou zde MP3 soubory, jsou zde minidisky ? atd., ale mě prostě nikdo nenamluví, že miluje kapelu, kterou si vypálí. Pokud danou kapelu opravdu poslouchám, podpořím je koupí originálního CD, aby VIDĚLI, že je o jejich hudbu zájem, že jejich hraní MÁ cenu a tudíž je jasně vidět, že fans po nich chtějí další desku. Vypálená CD nespočítáte, nikdy nevíte kolik lidí vás doma poslouchá, pokud jako muzikant prodáš 100 CD za 5 let budeš si myslet že tvé hraní má cenu ? Zavřeš se doma a budeš si max. hrát do zdi. Promiň, toto je můj názor. 

Martin Belobrad - SANATORIUM, FORENSICK MUSIC

Co k tomu dodat? Samozrejme, nie je dobre, ze sa tak vo velkom napaluje, na druhej strane velal udi nema peniaze na to, aby si mohli dovolit kupovat CD... v podstate je dobre, ked niekto okrem napalovania si aj obcas nejaky original nosic kupi... potom je to podla mna v poriadku...

Wayne - Manthas

Asi každý ví, že v naší zemi jsou cd nosiče nesmyslně drahé. Pak se muzikanti a kapely diví, že prodej cd už není jejich hlavním příjmem.To je přece logické. Proč bych dával 500Kč za originál, když dnes už není problém opatřit si stejné cd jen za cenu samotného cédéčka. V tomhle vidím jen jediné řešení: Rapidní cenový pokles prodávaných originálů, jiná cesta asi není. Jestli kopírování zabíjí muziku? Tak do jisté míry asi určitě. Takové to vykrádání fiffů, to je o ničem. Ale pokud má kapela svůj vzor a jede v jeho hudebním cítění, pak to určitě na škodu není. Asi tak nějak, no.

Craniotomy

... tej skutočne dobrej hudby je naozaj velmi malo, ... ved nie je co "zabijat"

Ivoš - Draco Hypnalis

Já osobně preferuji originální hudební nosiče a jak jsem již naznačil v předešlé odpovědi, drtivou většinu z nich nakupuji prostřednictvím dister na koncertech. Tam lze v mnoha případech sehnat kdeco levněji. V jistou dobu u nás ceny hudebních nosičů byli podle vyjáření médií vyšší, než v západní Evropě, což je fakt síla. Potom cena o něco klesla, ale i tak mi přijde, že by to vše mohlo být levnější. Rozhodně by se takto prodalo mnohem více originálních nahrávek. Já bych řekl, že přemrštěná cena je důvodem ke vzrůstajícímu kopírování /tedy pálení CD's/, které zabíjí muziku.


Zveřejněno: 02. 09. 2005
Přečteno:
3362 x
Autor: Fred | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář