Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD/LP 2020, Les Acteurs de l’Ombre Productions / black metal / Francie

S francouzskou kapelou DARKENHÖLD jsem se poprvé potkal v létě 2019, kdy jsem poslouchal a recenzoval split s GRIFFON. Na něm se DARKENHÖLD prezentovali netradičně pojatými akustickými skladbami, takže jejich obvyklou produkci si dávám poprvé až nyní. Už minule jsem si dohledal, že se kapela našla v historii, zřejmě ve středověku, ostatně naznačují to i fotky muzikantů pořízené na hradech a zpracování obalu CD, v němž se nachází další stylové obrázky. I když stylové – ono to zároveň vypadá dost klišovitě, ale asi to k tomu takhle patří. Klišé největší je ale titulní kresba, která než aby lákala k hledání tajemství a kouzel, jak asi zní překlad názvu alba, budí potutelný úsměv. 

Hudba, která se na „Arcanes & Sortilèges“ nachází, by se dala označit jako mystický atmosférický black metal, takže melodie, výpravnost, pestrost, nějaká ta pompa, ale i střídmější party. K tomu logicky pasují různorodé vokály – když jsme v blackmetalovém ranku, nemůže chybět skřehot, opět logicky vcelku umírněný (tzn., že většina populace by jej označila za něco strašného, ale blacmetaloví ortodoxové ujíždějí na mnohem ohyzdnějších polohách), ale nejen „ošklivým“ hlasem se operuje, objevuje se i nějaká ta recitace, nechybí chorály, i v tomhle směru je to barevné a posluchačsky  vstřícné, k čemuž přispívá i pravidelné zařazování heavymetalových kytarových sól.

Ku cti kapele přičítám, že na začátku alba nestraší žádné intro, ale rovnou se hraje docela zostra – zpomalení a hra na tajemno přichází až později a nedá se říci, že by nemělo logiku, myslím co se týká vývoje skladby „Oriflamme“. Už v té se objevuje i nemetalová pasáž, která by asi udělala lepší službu na jejím konci, ale ono se to podobně opakuje i v dalších položkách, a tak je jasné, že to takhle kapela cítí a libuje si v tom. 

Ačkoliv by se podle dosud uvedeného mohlo zdát, že je to nějaká popina, není tomu tak. Sem tam zavane severní větřík, do kterého to bubeník mydlí hlava nehlava (spíš nehlava, protože si s tím hlavu moc neláme), s třetí písní „Incantations“ vstupují na scénu klávesy s flétnou, ale nikoliv jako stěžejní nástroje, ale jako ono koření; DARKENHÖLD nepoužívají postupy obvyklé pro atmoblack, ale pohrávají si s avantgardním metalem. Lehce pokřivené postupy se objevují i v „Mystique de la Vouivre“, začátek zdobí zajímavý synťákový opar, i přechod k extrémnější muzice je hodně povedený, a vlastně je škoda, že kapela jako v úvodu nepokračuje a ponurou náladu prosvětluje melodickým sólem a čistým zpěvem – ale i tak asi nejsilnější kus desky.  

Album půlí krátká „alchymistická“ instrumentálka a po ní se pokračuje v bleděmodrém duchu předchozího dění. Přibývá středověku (akustických pasáží), ale nechybí ani kytarové bzukoty, které přechází v již zmiňovaná sóla (nad nimiž by nejeden heavymetalista zaplesal), nechybí ale ani (skoro)primitivní old school black metal. Ve finále mě „Arcanes & Sortilèges“ přijde jako fajn zábava, do jejíhož nitra nevede složitá cesta, ale na druhou stranu to není podbízivá selanka. Slušná práce od kapely, která má (hudebně i ideově) jasno od roku 2008 – a podle letmého průletu předchozími počiny se neustále zlepšuje.

Seznam skladeb:

  1. Oriflamme
  2. L'Ost de la Forteresse
  3. Incantations
  4. Mystique de la Vouivre
  5. La Tour de l'Alchimiste
  6. Héraldique
  7. Le Bestiaire Fantastique
  8. Le Sanctuaire Embrasé
  9. Dans le Cabinet de l'Archimage

Čas: 46:36

Sestava:

  • Aldébaran – electric and acoustic guitars, 12 strings guitar, bass, choirs, keyboards, baroque flute, piano
  • Cervantes – vocals, spoken and whispering voices
  • Aboth – drums & percussions
  • Aleevok – bass (live)
  • Anthony – guitar (live)

Facebook
Bandcamp

LADLO


Zveřejněno: 15. 03. 2021
Přečteno:
774 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář