Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP 2020, Véva Records & Do řady! Records / hardcore / Česko

Skupinu TELESA OHNEPAL registruju od roku 2018, kdy jí vyšlo splitko s ThANX, spáchal jsem s ní rozhovor a taky ji viděl na koncertu. Od té doby mi vcelku logicky trochu sešla z očí, nikoliv však z mysli. Předchozí nahrávku si docela dobře pamatuju, pořád ji považuju za slušné dílo a při vydání novinkového materiálu jsem ji s chutí oprášil a poslechl. Se stejnou chutí jsem se vrhl na „Unhollywood“, který vyšel jako desetipalcový transparentní tyrkysový vinyl vložený do zajímavě řešené vnitřní kapsy, která je vložená do vnější kapsy. (úsměv) Na té vnitřní nechybí texty ani další potřebné informace, což vždy kvituju, jediné, co mi přijde trochu klišovité a přežité, je přední strana obalu s kouřícím komínem.

Ale obal zjevně souvisí s některými texty, které se věnují zaneřáděnému životnímu prostředí i vesmíru, v němž se hromadí „kosmosmetí“... „Už vidím tu radost v srdcích dětí našich dětí při úklidu kosmického smetí“, zpívá Kratos, a dodává: „Máme kolem zeměkoule krásnou vizitku, JSME PLANETA DOBYTKŮ!“ Texty TELESY ctí tématy zákony HC ranku, ale patří mezi ty nejlepší – je na nich patrné, že při jejich psaní autor přemýšlel, vyhnul se lacinému agitování, spíše se věnuje popisu pocitů, nepravostí nebo přemítá nad různými nešvary, ať už je to církev plná deviantů či budování nákupních center. Přímo adresovaný text je ke skladbě „OSA“ a asi je jasné, jak se na praktiky téhle nedotknutelné organizace kapela dívá: „Prý je tu kvůli ochraně autorů a pomoci hudbě, jenomže právě od ní hudba nejvíc dostává po hubě.“

Když jsem výše zmínil Kratose, tak ten se ke kapele připojil po vydání předchozí nahrávky a snad ho netřeba představovat. Jinak zůstalo instrumentální trio pohromadě a hudební směřování taky nenabralo významnou změnu kurzu. TELESA podobně jako v případě textů o své muzice přemýšlí, není to obyčejné hácéčko stylem rychle a rychleji, ať se práší za kočárem. Ono se samozřejmě taky zapráší, ale má to logiku, nepůsobí to vynuceně, prostě muzika má hlavu a patu. Přitom většina skladeb trvá minutu dvě, ale i na zdánlivě omezené ploše dokázali kladenští namíchat barevný koktejl.  Nechybí ani intro vsazené do první kompozice, která se chvíli valí ve středním tempu, aby se záhy překlopila v marš takřka crustový, a nechybí ani odlehčení s výraznou baskytarou. Ještě výraznější jsou stopky v druhé „Cestě“, v níž se nechává prostor Kratosovým výkřikům, do třetice se hraje svižná muzika ozdobená sborovými vokály i kytarovými melodickými vyhrávkami v „Chrámech nenasytnosti“. Tři skladby i minuty jsou pryč, čtvrtá věc je delší než všechny předchozí dohromady a taky se od nich výrazně liší. Připomíná post punk, objevují se v ní klávesy, které dokreslují jakousi apokalyptickou atmosféru, k čemuž přispívají i pochodové rytmy, zpěvo-recitace a skandování ústředního sloganu. Po „deprézi“ následuje „Intergalaktická ostuda“, jízda jako na trenažéru pro kosmonauty, plná zvratů, ale vesměs agresivní.

Druhou stranu uvozuje typická žánrovka, v níž zaujme ústřední melodie, která je sice chytlavá, ale nepůsobí lacině; slyším inspiraci u KRITICKÉ SITUACE, ale to se dá říci na adresu řady žánrových kapel. To „Spirála“ je svým způsobem avantgardní kousek, hlavně úvod je takový zamotaný (v textu se s tímto slovem operuje rovněž), druhá polovina opět melodická, takže je jasné, že další položka bude ostřejší. A taky že jo… „Tichá pošta“ je pěkně nabroušená, ale ani v ní nechybí kratinká alternativně rocková vsuvka. Dojezd v podobě dvojice „Lži a nedůvěra“ a „OSA“ už po hudební stránce nic extra nového nepřináší, možná „OSA“ působí lehce metalově, ale její hlavní síla tkví v textu. TELESA OHNEPAL to každopádně dělá dobře, rozumně, těch dvacet minut je tak akorát, aby to posluchače nezačalo nudit, ale měl chuť si desku otočit a pustit ještě jednou. 

Kvalita nahrávky pak tkví i ve zvuku. Nahrávalo se ve studiu Shaark a výsledek je fajnový, čitelný, líbí se mi zvuk bicích, které zní pěkně plně, ale pěkně hrají i kytara s basou. Optimální mix nechává vynikat pečlivě artikulujícího zpěváka, ale není to tak, že by hlas působil odtrženě od muziky – i tady je to dobře udělaná práce. Což platí na celou desku. 

Seznam skladeb:

  1. Jebůch
  2. Cesta    
  3. Chrámy nenasytnosti
  4. My
  5. Intergalaktická ostuda
  6. Samosebou
  7. Spirála
  8. Tichá pošta
  9. Lži a nedůvěra
  10. OSA

Čas: cca 20 min.

Sestava:

  • Kratos – prozpěvující si
  • Leoš Játro – bonesaw
  • Máša – b-ass
  • Marcel Suk – inhuman beatbox

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 06. 10. 2020
Přečteno:
1542 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář