LLYR

Souhrn zajímavých alb, které vychází v říjnu 2020 + tipy na koncerty.

Bury

SIX FEET UNDER (USA) – „Nightmares Of The Decomposed“ 
Death Metal, Metal Blade Records 
Chris Burnes se po 25 letech dal dohromady se svým bývalým kumpánem z CANNIBAL CORPSE, kytaristou Jackem Owenem, a stvořili už sedmnácté album jeho nezničitelné kapely. Dvanáct skladeb vyjde 2. října a počítám se stále tím stejným deathovým kolovrátkem, jaký mají fandové SIX FEET v oblibě. 

BRAVE THE COLD (Anglie/Švédsko) – „Scarcity“ 
Aggressive metal, Mission Two Entertainment 
Dlouholetý kytarista NAPALM DEATH Mitch Harris a bubeník MEGADETH Dirk Verbeuren se spojili v nové kapele, která 2. října vydá digitálně své debutní album (CD a LP verze vyjde až 11. 12.), které produkoval Logan Mader (MACHINE HEAD). To bude obsahovat jedenáct agresivních skladeb vycházejících nejen z death metalu. 

ASCENSION OF THE WATCHERS (USA) – „Apocrypha“ 
Industrial gothic rock, Dissonance Productions 
9. října vyjde druhé album kapely zpěváka FEAR FACTORY Burtona C. Bella, který v ní hraje i na kytaru. V jedenácti skladbách by se mělo jednat především o melodie, ambientní atmosféru, nějaké klávesy a krom živých bicích i ty naprogramované. Dodám jen, že debut vyšel v roce 2008 a zbytek kapely tvoří klávesák John Bechdel (MINISTRY, PRONG atd.) a bubeník Jayce Lewis. Krom toho byla nedávno spuštěna sbírka na vydání nového alba FEAR FACTORY, od které se ale Bell distancoval se slovy, že není součástí této kampaně a jeho jedinou prioritou jsou ASCENSION OF THE WATCHERS. 

THE TROOPS OF DOOM (Brazílie) – „The Rise Of Heresy“ EP 
Thrash metal, Blood Blast Distribution 
Brazilští THE TROOPS OF DOOM, ve kterých účinkuje bývalý kytarista SEPULTURY Jairo „Tormentor“ Guedz, vydají 9. října u sublabelu Nuclear Blast, Blood Blast Distribution, EP s názvem „The Rise Of Heresy“. To bude obsahovat šest skladeb, včetně dvou coverů od SEPULTURY – „Bestial Devastation“ a „Troops Of Doom“. Nic nového nečekejte, prostě jen thrashový návrat do poloviny 80. let. 

DEATH (USA) – „Spiritual Healing“ 2LP + figurky 
Death metal, Relapse Records 
15. října vydají Relapse, kteří mají výhradní práva na tvorbu legendárních DEATH, kolekci figurek inspirovaných obalem tohoto kultovního alba, jenž namaloval fenomenální Edward Repka. Luxusní limitovaná edice 500 kusů (dávno rozebraná) bude navíc obsahovat na jednom LP re-masterovanou verzi alba, na druhém pak šestnáct dříve nevydaných skladeb ze zkušebny nebo instrumentálek. 

BENEDICTION (Velká Británie) – „Scriptures“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Tucet skladeb nabídne nové album britské legendy, která jej vydá po dvanácti letech od předchůdce „Killing Music“. Jak už naznačil pilotní singl, parta kolem Dava Ingrama i po třiceti letech umí složit pořádný old school death metal. Vyjde 16. října. 

Greg Puciato (USA) – „Child Soldier: Creator Of God“ 
Experimental/industrial, Federal Prisoner 
Frontman THE DILLINGER ESCAPE PLAN Greg Puciato, který se podílel i na projektu KILLER BY KILLED, chystá na 23. října vydání svého debutního sólového alba. Už dříve byly zveřejněny rovnou čtyři songy (z celkových patnácti) a vypadá to, že půjde o pěknou jízdu. Puciato si zároveň nahrál i všechny nástroje, tedy kromě bicích. 

DEMONICAL (Švédsko) – „World Domination“ 
Death metal, Agonia Records 
Osm skladeb nabídne šesté album kapely, které bude zároveň debutním pro nového zpěváka a navrátivšího se bubeníka. Přesto by nemělo dojít k žánrové změně. Prostě jen brutální, ale zároveň melodický death metal. Vyjde 23. října. 

MR. BUNGLE (USA) – „The Raging Wrath Of The Easter Bunny“ 
Metal, Ipecac Recordings 
Prvotní kapela Mika Pattona (FAITH NO MORE) znovu nahrála své první demo „Zuřící hněv velikonočního zajíčka“ z roku 1986, které skládali, když jim bylo 15-17 let. To vyšlo jen na kazetě (kdysi jsem se k jejich demáčům dostal náhodou na pálených CD s kopirovaným obalem z kazet a dodnes to jsou klenoty mojí sbírky). Kapela se před pár měsíci po dvaceti letech vrátila a odehrála pár koncertů, kdy jádro původní sestavy Patton (zpěv), Trevor Dunn (basa) a Trey Spruance (kytara) doplnili na bicí Dave Lombardo (SUICIDAL TENDENCIES) a kytarista Scott Ian (ANTHRAX)! Nahrávka bude krom původních osmi songů navíc obsahovat tři dříve nevydané skladby (covery S.O.D. a CORROSSION OF CONFORMITY). Vychází 30. října. 

INSIDIOUS DISEASE (Norsko) – „After Death“ 
Old-school death, Nuclear Blast Records 
Hvězdně obsazený old-school death metalový projekt  INSIDIOUS DISEASE vydá po deseti letech své druhé album. Kapelu tvoří zpěvák Marc Grewe (MORGOTH), kytaristé Sven Atle „Silenoz“ Kopperud (DIMMU BORGIR) a Terje „Cyrus“ Andersen (SUSPERIA), basák Shane Embury (NAPALM DEATH) a bubeník Tony Laureano (DIMMU BORGIR, NILE, ANGELCORPSE). Album bude obsahovat desítku skladeb ve znamení dřevního death metalu a vyjde 30. října. 

AUTOPSY (USA) – „Live In Chicago“ 
Death metal, Peaceville Records 
Legendární AUTOPSY vydají 30. října svůj první živák v historii. Bude se jednat o osmnáctiskladbový záznam (66 minut) koncertu ze 7. března tohoto roku. Kromě průřezu jejich více než třicetileté kariéry bude obsahovat i nový song „Maggots In The Mirror“. O obal se postaral Wes Benscoter (SLAYER, KREATOR). Vychází jako 2LP a CD. 

HYPNOS (Česko) – „The Blackcrow“ 
Death metal, Einheit Produktionen 
30. října vyjde další album tuzemské deathové stálice.  Bude obsahovat deset skladeb a jako host se na něm objeví Paul Speckmann z MASTER. Limitovaná edice CD digipacku s bonusovou skladbou a samolepkou vyjde u německých Einheit Produktionen, LP verze u domácích Monster Nation. 

CARCASS (Velká Británie) – „Dispicable“ Mini-LP 
Death/grind, Nuclear Blast Records 
Britská legenda měla původně v srpnu vydat své sedmé album „Torn Arteries“, ale kvůli covidové pandemii bylo datum vydání přesunuto na neurčito v roce 2021. Tuto pauzu vyplní alespoň minialbum, které bude obsahovat tři skladby. Alespoň malá útěcha pro fanoušky, kteří na další řadovku čekají už sedm let. 

DISCIPLES OF VERITY (USA) – „Pragmatic Sanction“
Crossover metal, Dark Truth Records
Zpěvák LIVING COLOUR Corey Glover má novou kapelu DISCIPLES OF VERITY, ve které dále figurují George Pond (basák NEGATIVE SKY), Corey Pierce (bubeník GOD FORBID), Mark Monjoy (kytarista SEKOND SKYN) a Danny Puma (kytarista NEGATIVE SKY). Už dříve zveřejnili skladbu „Lying To Myself“, v níž hostuje kytarista Phil Demmel (ex-MACHINE HEAD, VIO-LENCE), a další tři songy z celkových osmi. Melodie, chytlavé riffy, několik hostů a hlavně charismatický vokál. Těším se! Myslím, že dlouho očekávané album (mělo by vyjít 16. října) nezklame žádného fandu poctivého crossoveru.

PUSCIFER (USA) – „Existential Reckoning“
Electro-rock, Alchemy Recordings
PUSCIFER, kapela poskládaná kolem frontmana TOOL Maynarda Jamese Keenana, vydá 30. října dlouho očekávané čtvrté album. Podle dvou zveřejněných singlů (z celkového tuctu skladeb) opět půjde o zajímavou kombinaci kytarového rocku a elektroniky, včetně Keenanova charismatického vokálu podpořeného zpěvačkou Carinou Round. Předchozí alba byla skvělá a toto určitě za nimi nebude v ničem zaostávat. Těším se hodně!

Tipy na koncerty: 
3. 10. 25 let NEEDFUL THINGS, Pardubice – RC Ponorka (+ LYCANTHROPHY, DOBYTČÍ MOR atd.) 

 

Jindra

ARMORED SAINT (USA) – „Punching the Sky“
Heavy/thrash metal, Metal Blade Records 
Historie amerického OBRNĚNÉHO SVATÉHO je složena z několika různorodých časových úseků. Jako každý obyčejný smrtelník má snahu nastartovat profesní kariéru, také AS se o to pokouší několika fázemi. Momentálně se zjevují po 14 letech, hlasová poloha sympaťáka Johna Bushe (v ANTHRAX se o mikrofon střídal s J. Belladonnou), kytarové tutoriály dua P. Sandoval-Duncan, hitovky „With A Full Head Of Steam“, „Reign Of Fire“, „Last Train Home“, „Burning Question“ určitě škobrtly o ušní bubínek věrného vyznavače kovového materiálu. Album vychází 23. října na CD a kolorovaném vinylu. 

ARROGANZ (Německo) – „Morsus“
Black/death, Supreme Chaos Records
Texty zaměřené na satanismus, smrt a chladnokrevnost pouští hrůzu německé trio -K-, -T-, -P-, (do roku 2013 to byla šifra K,T,T). V germánsky pojatém mortal combat black/death metalu můžete očekávat dobra asi jako v prdeli medu. Na podporu „Morsus“ vypustili na kanále YT obskurní klip tvářící se jako psychotest  pilota rakety s vlekem s adekvátní hudební kulisou. 

CARCASS (UK) – „Despicable“
Grind/melodic death metal, Nuclear Blast
Jedna z nejdiskutovanějších kapel historie zlovolného metalu, na jedné straně uctívaní pro přínos vzniku goregrindu („Reek of Putrefaction“, „Symphonies of Sickness“), na straně druhé proklínaní za přepřáhnutí na stravitelnější melodický nářez. Od „Necroticism – Descanting the Insalubrious“ začleňují více pro death metal charakteristické pasáže, albem „Heartwork“ naznačili, že to s death metalem myslí vážně, „Swansong“ byla opravdu labutí píseň a následnou „Chirurgickou ocelí“ definitivně stvrdili odklon od grindové střeštěnosti. Bill Steer a Jeff Walker vydávají 30. 10. EP (4 songy) na všech dostupných nosičích (LP, CD, MC).  

MR. BUNGLE (USA) – „The Raging Wrath of the Easter Bunny“
Metal/fusion, Ipecac Recordings 
Neexistuje pěvecký žánr a hlasová vylomenina, kterou by mistr Patton neuměl přivést k dokonalosti. Coby mladý jinoch nastartoval kariéru death metalem, přes avantgardní postupy, jazz, ska, funk, punk, metal se vypracoval na expresivního zpěváka, který zazpívá, co si zamane. Největší renomé a publicitu získal ve FAITH NO MORE, kde v roce 1988 nahradil Chucka Mosleye. Volnomyšlenkářští fanoušci oceňují spíše projekty FANTOMAS, PEEPING TOM, TOMAHAWK atd. S D. Lombardem a I. Scottem nahráli 35 let staré debutní demo „The Raging Wrath of the Easter Bunny“ („Nasraný velikonoční zajíček“); jedná se o po 20 letech obnovenou hudební aktivitu pana Břídila. 

Tipy na koncerty:
10. 10. NEŽFALEŠ, GAUNEŘI, NO MORE HIROSHIMA, Strakonice – Hospoda Na Habeši
24. 10. HYPNOS, BOHEMYST, DOOMAS, MADE BY ZERO, Volyně – KD Na Nové

 

Horaguru

HYPNOS (Česko) – „The Blackcrow“
Death metal, Einheit Produktionen
Co do věhlasu jasná jednička v aktivních deathmetalových smečkách tuzemského podzemí, vypustí tři roky po vráně bílé do světa vránu černou. Matadoři Bruno s Pegasem mají v podobě Vlasy a Canniho ze SIX DEGREES OF SEPARATION po boku snad konečně dlouhodobě zaplněné kytarové pozice a pokud se nemýlím, je to poprvé v historii, co dvě po sobě jdoucí alba nahrála ta samá sestava. Těším se moc!

ARMORED SAINT (USA) – „Punching The Sky“
Heavy metal, Metal Blade Records
Nezlomní ARMORED SAINT se s většími či menšími pauzami pohybují v heavy cirkuse už bezmála čtyřicet let. Joey Vera a John Bush jsou ve světě těžkého kovu neoddiskutovatelnými pojmy a upalující léta jim hrany neobrousila, skoro naopak, pánům to neuvěřitelně řeže a Bush je snad ještě lepší než zamlada. Od roku vydávají alba v pravidelných pětiletkách a kulatý letopočet 2020 je na novinku AS připraven.

 

Kubina

EVILDEAD (USA) – "United States Of Anarchy"
Thrash metal, Steamhammer
Určitě každý, kdo se někdy více zajímal o thrash metal, musel narazit na album "Annihilation Of Civilization" (1989), které má kultovní status. Přesto, jako mnoho jiných sthrashidel, EVILDEAD devadesáté roky nepřežili. V roce 2016 se pokouší podruhé o návrat, ale až letos 30. října jim vyjde třetí řadové album. Skvělou zprávou je, že ve skupině působí jenom stará parta. O to jsou větší očekávání. Však agresivní thrash metal načichlý punkem, kde hráli prim zábavné kytarové riffy, neměl možná krom zpěvu, jenž nepatřil mezi ty výrazné, žádné slabiny. Proto sušší singl "The Descending" trochu zklamal.

DEAD SLEEP (Švédsko) – "Naked Tyrant"
Thrash metal/punk, Transubtans Records
Můj druhý tip jistě potěší fanoušky TOXIC HOLOCAUST. Švédská skupina v sobě mísí to nejlepší ze starého a nového metalu, ale jádrem je thrash, jehož riffy ženou kupředu melodie vzdávající hold britské heavymetalové škole. Přidáme-li k tomu punkovou neurvalost a zpěvačku(!) Annu Wagner, dostaneme namíchaný hudební koktejl, jenž má vlastní ksicht. Druhá řadovka jde na pulty 30. října. Doporučuju poslechnout ochutnávku "Wages Of  War", která zaujme na první poslech.

 

 


Zveřejněno: 01. 10. 2020
Přečteno:
1287 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář