Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

28.-29. 8. 2020, SUŠICE – Santos

Platíte horentní sumy za rodinné víkendové výlety do aquaparků? Letos jste mohli výrazně ušetřit a dát si jeden takový, navrch s parádní hudební kulisou! O té a dalších úvahách bude vámi právě rozečtený report ze 7. ročníku metalového festivalu, který probíhá od roku 2014 na Santosu v bráně Šumavy.

Nalejme si čisté dešťové vody, jednou to čeká každý termínově pravidelný, dlouholetý venkovní festival – v průměru sedmý ročník prostě kompletně proprší. Můžeme to brát jako formu jisté očisty nebo v tomhle případě stylově metalový klystýr boogie. Každopádně se tomu prostě nelze vyhnout.

Jasně, dostaví se obava, jestli tuhle proceduru podstoupí metaloví fans. Ještě před pár lety by možná byla oprávněná, ale v nové epoše koronavirové zdá se být téměř dokonale lichou. Nebudu psát o přesných číslech, ale pocitově byl ostrov zaplněn jako nikdy předtím.

Dáme-li zpětně vedle sebe tradičně silný line-up v čele s dosud největší kapelou celé historie podniku – holandskými PESTILENCE, letošní absenci největších open air festivalů, politováníhodný strach z toho, co tenhle rok ještě bude či nebude a jakousi pachuť na patře z pocitu blížícího se hladu, vlastně to ani nemohlo dopadnout jinak.

Ten jistej hlad v kombinaci s deštěm mi trochu připomněl devadesátky a konkrétně festival v Hořepníku v roce 1993, kde se lidé brodili často až po kolena bahnem, ale bylo jim to absolutně jedno. Tenhle duch tam včera trochu byl, i když se samozřejmě jednalo o jeho velmi lehkou verzi. Vlny se vrací, byť korytem Otavy svírajíc ostrov z obou stran teče řeka pořád dál a dál.

Podrobného detailního popisu jednotlivých zúčastněných kapel se vás pokusím ušetřit, od toho existují tiskové zprávy a od toho se chodí na koncerty, ale chápu – žánr report, tak alespoň telegraficky podle primárních hudebních stylů a headlinera pak samostatným odstavcem.

Thrash metalu kralovali berlínští REACTORY, na jejichž neúnavné zařezávání ztrácela jakákoliv intenzita deště. Ti byli překvapivě následováni pražskými BLUE SCREEN ÖF DEATH s přesahem do death metalu. Podobnému žánrovému označení by šli s trochou fantazie přiřadit i páteční ART OF BLOOD, kteří byli mými osobními favority prvního dne pro svou živelnost a výraz. Thrash metalu namixovanému s hardcorem se upsala i druhá a poslední kapela pátečního klání – FATAL PUNISHMET, která během warm-upu tlakovala do asi stovky přítomných zručně odehraný metal, kterému se kdysi dávno říkalo moderní.

Black metalu vévodili plzeňští TROLLECH, naživo neskutečně vycepovaní drsným životem v hlubokých hvozdech, kterým tímto vystavujeme potvrzení, že jejich metal funguje znamenitě i ve zdejším lužním lese. Rakouští ASPHAGOR rovněž nebyli bez výrazu černěkovových jezdců po strašidelné horské dráze. Na tyhle dvě esa zlínští NOCTURNAL OBEISANCE přece jen ztráceli, a sice nejen nepřítomným živým bubeníkem, ale i mezihudebním projevem, který bych doporučil minimalizovat. YTIVARG jsou se svým black-grindem mimo ortodoxní futrály a jejich – byť stoprocentně živé – vystoupení jak jinak, než jiskřilo elektrickou energií všude kolem.

Death metal je nosnou osou Metal Madness a pokud již nebyly zmíněny kapely s přesahem nebo ještě nebylo psáno o PESTILENCE, pak festivalu v tomto směru nasadila náhrdelník perel domácí MORTIFILIA, která vedle uspořádání toho všeho v naprostém klidu vitálních veteránů vystříhala řemeslně zručné vystoupení ve tvaru trnové koruny, dále polští žánrově tradiční a mnohými melodiemi ozdobení WARBELL nebo ti, kteří sobotní program otevřeli, a sice povšechně death metalisté ENDLESS DRAIN, jež na festivalu pořizovali oficiální videoklip.

PESTILENCE dovezla letecky z Holandska jedenáctiskladbový koncert, kterému nechybělo vůbec nic a pokud byla očekávání vysoká, byla ještě překonána. Krystalický zvuk, silné variabilní skladby nedostižného death metalu, k jehož historickému rozvoji tahle kapela přispěla měrou maximálně výraznou a stopou hlubší než největší bahenní kráter toho večera pod pódiem. Hrálo se z novinky "Hadeon" (2018) a třeba klasických desek "Testimony Of The Ancients" (1991) nebo "Consuming Impulse" (1989). Co chceš víc? Vykoupit stánek s kompletním merchem, aby se vzpomínka okamžitě zaryla, co nejhlouběji je to vůbec možné a nikdy jsi ji nevymazal.

Úderem půlnoci konec. Pořád v různý intenzitě prší. Vypláchnout si kebuli nemělo za těch sedm let konání festivalu poetičtější a naplněnější význam. Pořadatelský tým sypal během této kované veselice na sociální sítě hesla typu: "Jestli metal něco nezastaví, tak déšť!" A skalní fanoušci doslova z celé České republiky tomu všemu dali pochopitelně za pravdu.

Kdyby mi kdokoliv v devadesátých letech řekl, že jednou uvidím přímo za barákem takový kapely, který sem teď rok co rok Mortifilia dováží, nevěřil bych mu ani slovo a osobně ho jako doprovod odvezl do Dobřan či Bohnic. Ale kdysi ani nesněné se poslední dobou stává realitou a společně zažíváme plnohodnotné koncerty takových kapel jako KRYPTOR (2014), MASTER (2015), SDI (2016), DISHARMONIC ORCHESTRA (2017), FLESHCRAWL (2018), HATE (2019) či právě nyní PESTILENCE (2020). Když nad ránem odcházím směrem k domovu, ještě na mě vtipně volá jeden z pořadatelů: "Co chceš pod vokno příští rok?" No uznejte sami, není tohle ráj?

 

MORTIFILIA @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/dkTgKb14B-c

PESTILENCE – Land Of Tears @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/ONSYIOHrPU0

PESTILENCE – Out Of The Body @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/Yu3nO-u3qas

PESTILENCE – Dehydrated @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/oe2DcnsVTjI

PESTILENCE – Non Physical Existent @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/1Z7lq2Dvmpg

REACTORY @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/8ZQe8JvsAFI

TROLLECH @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/OXP8_mLa97s

WARBELL @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/eaK00pSOZao

ASPHAGOR @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/ErOyPZ1nNPM

BLUE SCREEN ÖF DEATH @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/5hhSZDCoyb0

YTIVARG @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/IkjmDME7H2Q

NOCTURNAL OBEISANCE @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/Lgc47p3z5vk

ENDLESS DRAIN @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/NsoutTU5kP0

FATAL PUNISHMENT @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/82fMl6IbqpY

ART OF BLOOD @ METAL MADNESS 2020
https://youtu.be/BhEzzXa-Rbc


Zveřejněno: 01. 09. 2020
Přečteno:
3495 x
Autor: Berry | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 09. 2020 09:47 napsal/a Berry
To: Johan
Výskyt redaktorů Fobie na Santosu, to je už pomalu téma zdejšího kroužku mladých archeologů... :))) Jestli teda ty vole nejsem už vtipnej až moc.
04. 09. 2020 09:43 napsal/a Berry
To: Peťan
Asphyx byl podle všeho rozjímat na Symboliku, tak uvidíme, jestli příště... :)))
02. 09. 2020 20:58 napsal/a Peťan
Příště Asphyx?
Pokud satan a tuzemské agentury dají... ? ;-)
02. 09. 2020 20:40 napsal/a Johan
Neúčast...
Poprvé jsme na Madness nevyrazili, asi je jasné, kvůli čemu - a koronavirus to nebyl. Jsme zhejčkaní teplomilové a chybí nám odolnost šumavských otužilců. Když teď čtu parádní report, tak mě to samozřejmě mrzí... doufám, že za rok bude ve všech směrech lépe a v parádním areálku se zase vyskytneme.