Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

CD 2020, Spikerot Records / death metal, grindcore / Španělsko

Ač se mohou RUINAS zdát jako zjevení, tak dvojice španělských muzikantů Rober a Ángel funguje na scéně nějaký ten pátek. Ať už jde o společný grindcorový projekt OVAKNER nebo dlouholeté působení prvně jmenovaného v dnes neaktivní skupině MACHETAZO. Debutový počin "Ikonoklasta" vyšel 20. března u Spikerot Records. Mně se do rukou dostal jednoduše řešený digipack, kde hrají prim lebky prolezlé červy. Pod diskem chytře leží vyrovnáno pět mrtvých krys.

Samotný poslech začíná dvěma poctivými death/grindcorovými rubanicemi. Zpěvák v rodném jazyce frázuje jako vzteklý pes. Španělština, i když jsem se nepokoušel o překlad, dodává poslechu jižanský temperament. Blast beaty střídají pasáže připomínající výbuchy granátů u Verdunu. Činel zas napodobuje kování podkov. Stopáží krátký vál "Cyclón tarántula" při útocích páchne po KRISIUN, naopak punkovější rytmy výborně připraví na nejzajímavější skladbu celé desky. Crust-punková "Fauces De Saturno" obsahuje nepodlézavé melodické linky, dětský pláč či hrací skříňku. Do teď všechno výborné! 

Problém nastává s půlminutovou explosivní "Supercélula", po níž následuje další punkovější song "Instinto genozida". Bohužel při vzpomínce na úvod alba se nemůžu ubránit dojmu, že přepínám mezi vícero interprety. Větší žánrová vyhraněnost by nebyla vůbec na škodu. Album nefunguje jako celek. Ve zkratce zbytek... Schizofrenní záznam opět zvýší rychlost, aby přišla tentokrát spíše doomová písnička "Vómito de sangre". Pak nastoupí opět nářez, po něm experimentální "Nueva Peste", dále řezanice a nakonec "Ad Vermibus Gloriam" á la John Carpenter. Velké uf!

Nemám nic proti rozmanitým deskám. Vítám, když si mohu poslechnout nějakou skladbu, která se vymyká zbytku desky. Jenže tentokrát je toho nezdravě mnoho. "Ikonoklasta" má výbornou produkci, skvělé nápady, dobré instrumentální výkony, ale prázdný ksicht! Nicméně RUINAS budu bedlivě sledovat. Slyším obrovský hudební potenciál.

Seznam skladeb:

  1. Trepanación
  2. Ikonoklasta
  3. Cyclón tarántula
  4. Fauces de saturno
  5. Supercélula
  6. Instinto genozida
  7. El tormento de las ratas
  8. Ira, cuchillo, y fuego
  9. Vómito de sangre
  10. La conjura de los insectos
  11. Nuvea peste (De profundis)
  12. Retrovirus
  13. Ad Vermibus Gloriam

Čas: 32:17

Sestava:

  • Ángel – bicí
  • Rober – zpěv, basa, kytara, syntenzátory
  • + hosté

Facebook
Ab Interius
Bandcamp


 


Zveřejněno: 18. 08. 2020
Přečteno:
1096 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář