Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

S Danem Frimlem nejen o novém albu MEAN MESSIAH a nahrávacím studiu Barn.

Dan Friml je v posledních letech znám především skrze své nahrávací studio Barn. Letošní rok konečně došlo i na tvorbu vlastní a Danova kapela MEAN MESSIAH přichází na trh s albem „Divine Technology“. Novinka je velice vydařená a důvody pro rozhovor patrné…

Ahoj Dane, od vydání debutového alba „Hell“, uteklo úctyhodných sedm let. Počítám, že neplynuly ve znamení zahálky a práce bylo dost. Pokus se zavzpomínat, co důležitého je třeba zmínit…

Na tohle není úplně jednoznačná a jednoduchá odpověď. Věř tomu, nebo ne, na nových skladbách jsem začal pracovat už v roce 2015, ale přesně v tomhle období nám začal trochu zlobit náš tehdejší bubeník Honza, který si řešil nějaký svý osobní věci a jeho motivace něco pro kapelu dělat byla od té doby, až do jeho odchodu v prosinci 2017, na bodu mrazu. Stihli jsme natočit jen skladbu „Let Us Pray”, která měla být původně na „Divine Technology”, ale protože bylo jasný, že album bude mít velké zpoždění, rozhodl jsem se ji vydat samostatně na sběratelském EP. Nový bubeník naskočil v podstatě ihned po Honzově odchodu, a když už se zdálo, že už nic nebrání v práci, odešla zčistajasna i baskytaristka Veronika Smetanová, která nastoupila do HORKÝŽE SLÍŽE. V tu chvíli bylo jasné, že nová deska hned tak hotová nebude, i když už jsem měl základy nahrané a začal jsem pracovat na aranžích a hledat sound pro nové album. Trvalo to ještě další dva roky.

Dokázal by jsi spočítat čas, který jsi ke složení aktuálního materiálu potřeboval?

To nedokážu přesně říct, ale s těmi skladbami jsem poměrně velmi intenzivně žil něco přes pět let. Co jsem složil, to se vydalo. Nic se nevyhazovalo, ani neukládalo do šuplíku. Původně jsem měl v plánu udělat skladeb víc, ale když bylo jasný, že už v týhle formě bude mít album 40 minut, víc jsem neřešil.

Album je vymazlené do poslední notičky. Tvrzení o výhodě vlastního studia mi asi vyvracet nebudeš? (úsměv)

Jistě, že ne! (úsměv) Mohl jsem nezřízeně experimentovat, přetáčet, hledat sound a podobně. Za normálních okolností by takový proces stál statisíce, možná miliony. Jenom třeba bicí jsem přetáčel třikrát, než jsem byl spokojen. V podstatě dva roky jsem řešil kytarový sound, natočil stovky demoverzí a zkoušel možné i nemožné kombinace reproduktorů, mikrofonů, aparátů a kytar. Může takhle pracovat každý i doma, ale když máš po ruce tak vybavené studio, jako je The Barn, můžeš to posunout na zcela jinej level.

Stejně jako na debutu jsi nahrával všechny nástroje sám. V kapele s tebou ale působí dva noví spoluhráči – proč se na nahrávání nepodíleli?

Jak Jirka Willander (bicí), tak David Gabriel (basa) přišli do kapely ve chvíli, kdy už bylo všechno z větší části hotové a nebyl důvod a ani čas začínat znovu. Jirka se musel pořádně naučit starší skladby, to samé David, který přišel ještě o rok později. Komplikovat to ještě novými skladbami, na to prostě nebyl prostor a znamenalo by to odklad o minimálně další rok. Všechno jsem už nahrál sám, a tak jsem to nechal. Nebyl důvod to vyhazovat a točit vše od začátku. Pokud zůstane sestava MEAN  MESSIAH stabilní, budou své party na další desce točit oni sami.

Rád týrám zpovídané a nutím je k detailnímu výkladu o každé skladbě, jež je na novince zastoupena, prosím o totéž tebe.

„Interment Of Ashes / Hello Again!“
Je to taková autobiografická věc. MEAN MESSIAH se před dvěma lety v podstatě rozpadli a tohle je taková oslava, že jsme zpět. Intro („Interment of Ashes“) je o pohřbívání křivd a všeho špatného, co se v kapele stalo. Intro přechází do skladby „Hello Again!”, což je vlastně o tom, že jsme zpět a v plné síle.

„Divine Technology“
Titulní skladba je o fascinaci moderními technologiemi. Mnozí lidé chytré telefony, nebo tablety prakticky neodkládají ani v těch nejšílenějších životních situacích a display je pro ně prakticky něco jako oltář. Proto „Divine Technology”. Žijeme na Facebooku a Instagramu a necháváme se ovlivňovat povrchností influencerů a idioty s tisíci followerů, jejichž jediným cílem je něco prodat. Uctíváme hlupáky a pohrdáme moudrostí.

„The Beast“
Velmi osobní text. Je o mých démonech a stavech, které občas prožívám.

„Blood Of Sirens / The Call“
Dvě skladby, které se doplňují a navazují na sebe. „Blood of Sirens” je vlastně popis snu, který se mi kdysi zdával. Byl jsem na lodi, na které se odehrávala krvavá bitva s bytostmi, které připomínaly Sirény. Byl to strašně živý, tísnivý sen, který se vracel. Naposledy končil tím, že jsem ležel v písku, koukal na slunce nad mořem a slyšel něčí smutný zpěv. O tom je druhá část pod jménem „The Call”.

„Thorn“
Je to svého druhu lovesong o vztahu, kde partneři spolu neustále bojují. Milují se, ale přesto se navzájem ničí a trpí.

„We Shout“
Motivační skladba à la MEAN MESSIAH. O tom, že je potřeba po každém pádu znovu vstát, jít dál a bojovat. Něco, o čem bych mohl vyprávět hodiny a hodiny. (úsměv)

„Za světlem“
Strašně smutnej, temnej příběh. O tom, jak tragicky může dopadnout láska, která hory přenáší. Původně jsem počítal, že i ona bude anglicky, ale několik týdnů před dokončením alba mi došlo, že v češtině bude to sdělení ještě intenzívnější. Ta skladba se celkově velmi vymyká a tímhle se to ještě posunulo. Potěšilo mě, že na ni výborně reagují i posluchači ze zahraničí, kteří mi říkají, že ten jazyk jim zní až ďábelsky a uhrančivě.

Co mi můžeš prozradit o obalu alba a novém logu?

Obal je prací talentovaného Michala Skořepy. Ten nápad jsem nosil v hlavě strašně, strašně dlouho! K realizaci jsem se rozhodl až ve chvíli, kdy jsem potkal Michala. Byl u mě ve studiu se svou kapelou STROY a hned mi bylo jasný, že je ten pravej pro tuhle práci. Už když jsme to naťukli, jsem z toho měl super pocit. Jasný kontury to dostalo o několik měsíců později. Měli jsme jedno z našich setkání v Rock Café a přišel na přetřes obal. Vysvětlil jsem, co si představuju a Michal hned začal předvádět roztodivný pozice, kroutil se a ksichtil se u toho jak šílenec. A bylo to. (úsměv) Když mi pak přinesl výsledek, nebylo potřeba na tom měnit ani čárku. Originál obalu dnes visí v mém studiu.

Jistě se chystáte propagovat „Divine Technology“ i živými vystoupeními, jak jsi na tom byl s koncertováním ve zmíněných sedmi letech?

MEAN MESSIAH si nikdy nemohli stěžovat na nedostatek koncertů, nicméně během posledních dvou let jsme nebyli až tolik koncertně aktivní. Důvodem bylo to, že jsme se sehrávali v nové sestavě a vlastně rok jsme hledali baskytaristu. Kvůli tomu jsme sezónu 2018 dokonce odehráli jen jako duo. (úsměv) Dnes už se tomu usmívám, ale tehdy jsem si opravdu myslel, že je to konec MEAN MESSIAH.

Šílenství kolem viru zasáhlo na nějaký čas drtivou většinu obyvatelstva, někoho více, někoho méně. Jak se s nastalou situací povedlo vypořádat tobě?

Ze začátku to kapelu nijak neohrožovalo, protože jsem dodělával nové album a alespoň na to byl čas a nic mě od toho nevyrušovalo. Studio bylo pro veřejnost uzavřené, a tak jsem mohl veškerý svůj čas věnovat „Divine Technology”. Až když se celá situace začala protahovat a komplikovat, bylo jasný, že z turné na podporu nové desky nebude nic a byla zrušena i většina festivalů, na kterých jsme se měli objevit. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet a jak to bude vypadat například na podzim. Snad se nám ty věci podaří z větší části přesunout na rok 2021. Musím podotknout, že i když se začala situace s koronavirem komplikovat, nikdy jsem ani na chvíli nepřemýšlel o tom, že by se vydání desky posouvalo. Slibovali jsme ji tak dlouho a tolikrát se odkládala, že už by mě samotného štvalo, že by se odkládala znovu. 

Pojďme se chvíli věnovat studiu Barn. Kdybych po tobě chtěl, abys vybral tu nej nahrávku, která kdy tvé studio opustila, jaká by to byla?

„Divine Technology”. Jednoznačně! Je to album, které se zvukově směle může měřit s čímkoliv ve světě. Pokud bych měl vybírat mimo svoji vlastní kapelu, tak by to asi bylo „Doomed” od FLESHLESS, nebo poslední album ELYSIUM. Obě tahle alba se výjimečně povedla.

Máš vysněnou kapelu, či interpreta, které bys v Barnu s radostí přivítal?

Rád bych u sebe viděl některé z etablovaných českých metalových kapel, nebo některé evropské skupiny takové té střední velikosti. Myslím, že bych jim dokázal hodně nabídnout. Uvidíme, co přinesou dny příští. (úsměv) Studio se neustále vyvíjí a rozrůstá a v plánu jsou hodně zajímavé věci, ale ty budeme moci zveřejnit, až budou na spadnutí.

Další z pisálkových perel je otázka ohledně pěti nezbytných alb hudební historie, jaká jsou ta tvoje?

Určitě bych začal „Abbey Road“ od The BEATLES – nejlepším albem, co kdy svět spatřil. S BEATLES jsem vyrůstal díky tátovi od narození a nechalo to na mně hluboké stopy. Láska na celý život! Pak bych určitě dal „Restless And Wild“ od ACCEPT. Moje první metalový album, který mi změnilo život. Jako třetí v pořadí budou MINISTRY a jejich „Psalm 69”. MINISTRY jsou hlavní inspirační zdroj pro moji tvorbu v MEAN MESSIAH. Poslouchám je od „Twitch“ a tenkrát to pro mě byla kapela, která spojila dva mý oblíbený světy. Ten elektronickej a metalovej. Moc zásadní věc! Za čtvrté sem hodím „The Principle of Doubt” od německých MEKONG DELTA. Jak moc mě tahle kapela ovlivnila, ani nedokážu pořádně popsat. Další zásadní věc! A do pětice to bude „Falco 3”. Geniální Falco, geniální album. Přivezl jsem si ho z Jugoslávie společně s bestofkou DEPECHE MODE a obě tyhle desky mě nasměrovaly víc do experimentálních vod. Strašně důležitej moment v mým životě.

Hudba jistě zabírá největší porci tvého času, najdeš si prostor i na další aktivity?

Je ho pomálu, ale ano, najdu. Nejradši trávím volný čas prací na zahradě u domu, nebo s našimi psy. Máme dva německé ovčáky a ti potřebují hodně našeho času a pohybu. (úsměv) Studio i kapela mi zabírají většinu času, pracuju i pro jiné interprety, skládám, aranžuji, nahrávám… Je toho hodně.

Když se vydáme na zpáteční cestu časem, jak se přihodilo, že se z tebe stal muzikant?

Byl jsem jím od mala. Kytaru jsem poprvé držel v ruce, když mi byly čtyři roky. Neustále jsme do něčeho bušil, na něco drnkal, nebo něco zpíval a u zrcadla imitoval pohyby zpěváků, co jsem zahlédl někde v televizi. (úsměv) Můj táta byl excelentní kytarista a muzikant a dal mi skvělé základy. Pak jsem chodil na kytaru, věnoval jsem se studiu skladby a později jsem věnoval hodně času vzdělávání v oblasti zvuku a nahrávání. Vlastně až na velmi krátký úsek v mém životě, který trval snad pár měsíců, jsem nikdy nedělal nic jiného. Celý život se pohybuji v nahrávacích studiích, na pódiích, hraju na to, co mi přijde pod ruku, zpívám a nahrávám, a to nejen metal, ale i spoustu jiných žánrů. A jinak už to asi nebude. (úsměv)

Na jakém nejlepším koncertě jsi byl jako fanoušek a který je pro tebe nezapomenutelný z pohledu muzikanta?

Takových bylo několik. Zmínil bych určitě Bruce Springsteena v Berlíně před několika lety. To byla čirá radost. Zcela jistě musím jmenovat koncerty NINE INCH NAILS, které jsem měl šanci vidět, ty byly skvělé vždycky. Na prdel mě posadili RUSH, Peter Gabriel, JUDAS PRIEST, nezapomenutelné byly koncerty mých oblíbenců MÖTLEY CRÜE, který jsem za svůj život viděl několik.

Existují vysněné hudební nástroje, kterým by to v Barnu slušelo?

Tak třeba palisandrový telecaster George Harrisona. (úsměv) Ne, vážně, takových nástrojů by se našlo. Nicméně investuju spíše do svých nástrojů, které nikomu většinou nepůjčuji. Do studia nakupuji především zvukovou techniku jako kompresory, preampy a podobně. Nebo kytarové aparáty. Je to nikdy nekončící proces, pokud chceš zůstat relevantní, musíš neustále investovat a zlepšovat, co ještě zlepšit jde.

V otázce poslední bych se rád dozvěděl něco o tvých plánech do budoucna…

Teď je celkem složitý cokoliv plánovat, zrovna po zhlédnutí dnešních zpráv mám pocit, že se na nás žene novej průser. Každopádně pokračuje promo k novému albu, odehrajeme, co nám letos z koncertů zbylo a budeme pracovat na přesunu turné k „Divine Technology”. Kolem MEAN MESSIAH se začínají dít celkem zajímavé věci, takže uvidíme, co nám osud přichystal. Je mu samozřejmě potřeba vydatně pomoci. (úsměv)

Moc ti děkuji za odpovědi a ať se daří!

Já děkuji za zajímavé otázky a ať se daří i Tobě!

RECENZE

https://www.meanmessiah.com/
Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 16. 08. 2020
Přečteno:
1677 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 08. 2020 17:44 napsal/a Pekárek
Obal
Obal je fakt pecka. Líbí se mi víc a víc:)