Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

17. 6. 2020, Praha – Underdogs´

Vypadá to dobře. Od června se naplno rozjely koncerty, pravda jen ty s tuzemskými kapelami, ale komu by to vadilo. Mně ne, já mám naše kluky a holky rád. Že je o dění v žánrech, v kterých se motáme, zájem, na plno ukázala středeční akce, na které zahrály v rámci přivítání společného split LP skupiny DROM a TENGRI.

Tuhle seanci jsem měl v hledáčku dlouho, ale začalo se to komplikovat tím, kolik podobných událostí se vyrojilo. Po sobotním Šlinc festu se nabízelo zaskočit si v úterý, taky do Underdogs´, na fešáky z GOSPEL OF THE FUTURE a TOSIRO. Ve čtvrtek podávali Sedmičce infuzi LAHAR a FLOWERS FOR WHORES a v pátek kul do žhavého Ossie se svými grindovánky taktéž na 007. Do toho mi skočil dlouho naplánovaný výlet na dnešek do Budějc na INSANII. Je toho dost a tak se musí krátit.

Vyrazit na DROM a TENGRI bylo ale dobré rozhodnutí. Po odeznění posledních tónů a s tříděním si myšlenek v autě cestou domů mi konečné skóre večera vyšlo na výbornou. Stejný pocit se mně drží i teď. Ono už od začátku večera bylo jasné, že je něco ve vzduchu. Půl hodiny před prvním setem se před smíchovským klubem začaly srocovat postavičky v hojném počtu. To samé se promítlo i do vnitřních prostorů, kde se svých nástrojů chopili TENGRI.

TENGRI sleduju poměrně dlouho, ale mám takový pocit, že pro dost lidí se jedná o utajenou kapelu. To ale nebránilo tomu, aby se jejich produkci věnovalo dost lidí. Ona vůbec návštěva byla nad očekávání, což se hodí vždy, obzvlášť když se výtěžek věnoval na chod pořádajícího klubu. TENGRI pěkně zaplněného prostoru plně využili a podařilo se jim vytvořit příjemnou atmosféru, kterou evidentně nasálo i publikum. Hudba TENGRI si pohrává v post rockových vodách, které kombinují se zemitějšími party, kde nemalou funkci plní jeden z pěti členů hrající na housle. Nemá smysl tvrdit něco jiného, TENGRI to sedlo parádně a i přes absenci vokálů, navzdory tomu, že zazněly skladby ze spiltka s DROM, kde v malé míře řevy jsou, nepůsobil jejich set chladně a nepřístupně, ale naopak. TENGRI mají totiž v rukávu poměrně vyváženou paletu poloh, kde nechybí i ty posluchačsky vstřícné.

DROM začali chytře svolávat lidi ze dvorku tóny z posledního velkého alba „Tady bůh není!“ pomocí naprosto podmanivého úvodu skladby „Ostny v dlani“. Lepší začátek setu snad už vymyslet nejde. Zmiňované album pak zastoupila ještě titulní věc, aby logicky došlo i na dvojici nejnovějších songů, které se nacházejí na jejich novém splitu, díky kterému se odehrál tenhle koncert. Naštěstí ani jednu z přítomných kapel nenapadlo dělat něco jako křest. Je vidět, že obě kapely pobraly i v tomto směru dost rozumu.

Tenhle večer se šlo jen po hudbě a radosti z ní. Poslední třetinu setu DROM věnovali jejich dlouhatánské věci ze splitu s BLUES FOR THE REDSUN, což svědčí o tom, v jaké pohodě se kapela koncertně nachází. Ono přijít s dvacetiminutovou kompozicí, aby dávala smysl, je samo o sobě kumšt. „V tanci světel“ toho ale nabízí tolik, že jsem její zařazení uvítal. Přes jednu z nejmelodičtějších pasáží v historii DROM se tohle veledílo přehoupne do druhého extrému, který chvílemi působí až nekompromisně. Stejně tak zakončili svůj set kluci zpod Ještědu. To když s posledními tóny odložili nástroje a rozutekli se mezi lid, aniž by něco přidávali navrch.

Velká spokojenost.


Zveřejněno: 20. 06. 2020
Přečteno:
1022 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář