Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

24.-25. 7. 2020, Volyně – koupaliště 

Zdravíme všechny fanoušky UG metalu! Doufáme, že se, stejně jako my, všichni těšíte na šestý  ročník Enter The Eternal Fire festivalu! Ten se uskuteční 24.-25. 7. 2020 ve Volyni (areál koupaliště) v jižních Čechách.

Přivítejte legendy extrémní scény - pokračovatele chorobných Pungent Stench!!! Rok 2007, datum rozpadu původní sestavy této hnilobné smečky, znamenal ztrátu jednoho z nejunikátnějších původců death metalu… A volání po znovusjednocení od té doby neustálo, dokud nebylo ukojeno. Hlavní mozek, Martin „El Cochino“Schirenc, se rozhodl obnovit ducha původní kapely a legendárním death-grindcore songům dal novou šťávu v podobě SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH!!! Impulsem k reunion bylo vystoupení v Istanbulu v roce 2011, kde Martin s dalšími hráči pod přezdívkou „The Church of Pungent Stench“ zahrál několik písní své bývalé kapely s obrovským úspěchem. Kvůli právnímu sporu byla kapela nucena změnit název a od roku 2013 koncertuje jako „SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH“ včetně účasti na největších festivalech v Evropě (Neurotic Deathfest, SWR Barroselas Metalfest, Graspop Metal Meeting, Hellfest, Bang Your Head, Brutal Assault, Into The Grave) a v USA (70.000 Tons of Metal a Maryland Deathfest). Nebudou nás šetřit ani na ETEFu. Po jejich vražedném vystoupení bude krvavá i voda volyňského koupaliště…. Vítejme SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH!!!

THE SPIRIT hrají našlápnutý black death metal... Pokud tušíte silný odkaz starých dobrých švédských Dissection, tušíte správně, ale nečekejte žádnou tupou kopírku. Jedná se o vycházející hvězdu německy mluvících zemí, kapela letí nahoru fakt jako raketa. Že úspěch zavětřila i největší metalová firma na světě, Nuclear Blast a vydala v reedici debut “Sounds from the vortex”, to už ostatně o něčem vypovídá…. Kdo THE SPIRIT neznáte, přesvědčte se sami: na youtube jsou alba THE SPIRIT k poslechu v plném rozsahu, doporučujeme!!
Bude to maso!

COVID-19 není přítelem nejen ETEFu. Na druhou stranu nám nahrál nového plnohodnotného headlinera, coby náhradu za norské Ancient. Maďarská folk / gothic / black romance, SEAR BLISS, založená v roce 1993 ve městě Szombathely ve své tvorbě využívá pro tento žánr poměrně netypické nástroje (za pozornost stojí zejména trombón!). Je trochu symbolické, že se zmiňovanými Ancient v dobách minulých měli naplánované společné tour. Na svém kontu mají již osm plnohodnotných alb, nějaká ta “épéčka” a živáky, které vyšly kromě jiných labelů i u věhlasného Candlelight Records, domovského vydavatelství takových kapel, jako Emperor nebo 1349. První demo The Pagan Winter vyšlo již v roce 1995, první studiové album s názvem Phantoms v roce 1996.
Nejen tento debut, avšak vesměs všechny jejich díla včetně zatím posledního alba Letters from the Edge (2017) zaznamenávají velký ohlas všemi kritiky v rámci metalového a obecně hudebního světa. Na jejich albech hostují black metal veličiny, jako například jejich krajan Attila Csihar (Mayhem, Tormentor, Aborym,...). SEAR BLISS sdílel pódium s takovými kapelami, jako Marduk, Mortiis, Tormentor, Skyforger, Immolation, Malevolent Creation. Atmosférický black metal v podání SEAR BLISS vás jistě dostane i na ETEF 2020.

Sedmihradsko, Transylvánie, Ardeal, Erdély, Siebenbürgen, a je to pořád to samé. Místo svázané s legendami o upírech se nachází na území současného Rumunska. Stejně tak se na tomto území nacházela kapela NEGURA BUNGET, legendární pagan/blackmetalová grupa, kterou všichni jistě znají. Po odchodu zakládajícího člena Negrua do věčných lovišť (R.I.P. 2017) byla na základech NB postavena nová banda SUR AUSTRU, která nás poštěstí návštěvou na ETEF 2020. Jsme pyšní, že v zemích českých to bude první vystoupení, a zrovna u nás. A to stojí opravdu za to, co myslíte… Ostatně debutové album „Meteahna timpurilor“ (2019) je k dispozici na Bandcampu, tak můžete posudit. My si myslíme, že se máme nač těšit. Už teď nám po zádech stéká pot přes husí kůži.

ROOT zná každý kořen dark metalu. Tato bestie okolo slovutného Big Bosse je jistotou nejen v našich krajích, nýbrž v celém satanském světě. ETEF 2020 se nevzdává, naopak, řádně přikládáme pod pekelný kotel! Legendární peklozpěv a vyplazený jazyk od “skoroďábla” uslyšíme a uvidíme v plné parádě, a bez “anticovid” roušky. Trocha z jejich biografie, kterou beztak znáte všichni… ROOT je původcem druhé vlny Black Metalových kapel, kráčejících ve šlépějích skupin Venom a Bathory. Dnes je ROOT jedním z nejuznávanějších metalových těles z České republiky. Vydal deset alb, čtyři videoklipy, živé album, 2 DVD a obsáhlou kroniku, která mapuje vše co se u ROOT událo od vzniku před třiceti lety až do současných dnů. Objevuje se také na nespočtu kompilací a jiných hudebních záznamech po celém světě. Zakladatel Jiří BigBoss Valter, patří mezi nejstarší a nejznámější zpěváky black metalové scény a je v jejím rámci také známý jako kontroverzní osobnost. Je rovněž zakladatelem české pobočky Církve Satanovy. Jako host se objevuje na albech skupin Moonspell, Helheim, Behemoth a mnoha dalších.

Smrt, nenávist, válka…. to jsou témata, které nám představí na ETEF 2020 švýcarská kapela NIHILO. Stěna kytar, ničivá basa, zabíjející škopky, murmur jistě vypovídají, že to bude hutná porce v death metalovém kabátu. Mají z čeho vybírat. Od roku 2008 vydali již tři plnohodnotná alba a stejný počet épéček. Název aktuálního alba Doom (2018) může být zavádějící. Žádný doom metal, avšak směs prvotřídních death metalových riffů. Sami se prezentují jako Death fucking metal! Jedná se o akvizici z nejhlubších pater undergroundu. Chlapi se nikam neženou a netlačí na pilu ohledně propagace… beztak už je scéna přelidněná k prasknutí. Pro ETEF je ale prvořadý zejména hlavní aspekt, a to kvalita hudby. Kolektivně jsme se shodli, že nás jejich nářez baví a dáváme jim šanci. Dejte jim šanci i vy! Jak je vidět i na těchto Švýcarech, ETEF se vyvíjí do plnohodnotného mezinárodního festu. Naše snahy dlouhodobě směřují k budování adekvátního jména festivalu doma i za hranicemi. Pomozte i vy přilákat další kamarády, každá pomoc vítaná!

BOHEMYST – Ano, nepovolíme a „překvapivě“ i v r. 2020 si najdeme chvilku na vystoupení na „našem“ ETEFáckém pódiu. Kapela, ve které hraje polovina pořadatelského týmu, bude příští rok psát již třetí rok své historie a co nevidět se konečně vytasí s debutovým albem „Čerň a smrt“. Vydání je opravdu na spadnutí, do léta to stihneme zcela určitě (FAKT :-)) !!). Nefalšovaný bohemian dark metal, za který by se ani AVENGER stydět nemusel :-)).

Energická blackened pagan metalová horda PANYCHIDA ze srdce pivního světa Plzně je možná více známá za hranicemi českých luhů a hájů. Držte si klobouky, koule i další „káčka“. Budou brnět nejen ony. Tento skvostný mix pagan and black and heavy and death'n'roll tryzny s nádechy tradic české hudby podpořené novým již pátým albem „Gabreta Aeterna“ se vyplatí náležitě živelně vychutnat. Album je kompletně věnované životu a místům staré Šumavy – horám, legendám, lesům, lidem, hospodaření, lopotám a strastem. Samozřejmostí koncertního setu budou i fláky z předchozích čtyř alb. Big Bang since 2004, to je PANYCHIDA.

Máme zde tahák v podobě ET MORIEMUR, ojedinělého zjevu na doommetalovém poli. Troufáme si tvrdit, že nejen na tom českém. Rozhodně nečekejte líbivé emo pro náctileté holčičky. ET MORIEMUR se zuby nehty drží poctivého původního vyznění žánru, že by i MY DYING BRIDE mohli závidět. Ale zároveň jim nelze upřít ani značnou originalitu. Spousty aranží počínaje gregoriánskými chorály, smyčci, spinetem, dechovými nástroji a varhany konče. Široký rejstřík překrásných melodií až po totální disharmonie... Aneb když se brutalita metalu spáří s vážnou hudbou… Budeme smrtícím doomem zahubeni? Naopak, zatažení do deathově doomových vod ET MORIEMUR.

Význam festu ETEF roste i mezi kapelami. Po Sur Austru (potomek hvězdných Negură Bunget) s prvním vystoupením v Česku právě u nás tu máme tuzemskou pecku budoucnosti. Představujeme Vám SOMNIATE, novou blackmetalovou krev složenou ze členů BRUTALLY DECEASED, ET MORIEMUR, MALLEPHYR či HEAVING EARTH, kteří budou přímo na ETEF mít světovou premiéru. A to ne ledajakou, budou mít vyhrazený prostor v hlavním headliner čase! Debut "The Meyrinkian Slumber" byl nahrán v Hellsoundu, o mix a master se postaral Sébastien Tuvi v pařížském BST Studiu (AOSOTH, VI, THE ORDER OF APOLLYON atd.). Pětiskladbové koncepční album je ovlivněno magickým realismem Gustava Meyrinka a jeho zásadním dílem "Golem". Vychází na CD / LP (Lavadome Productions) a na MC (Cloven Hoof) v červnu 2020.

F.O.B., kapela z nedalekého města Žižkova palcátu Tábora, která prošla během dvaceti roků velkým hudebním vývojem po aktuální styl, který nelze úplně zaškatulkovat. Trocha thrashe, malinko deathu, i špetka doomu, krapítko melodie, rozkrok do moderny, a to všechno dohromady v hávu energického death metalcore běsnění. Koncertují doma i v zahraničí, účastní se významných festivalů. Na svém kontu mají již šest dlouhohrajících desek. A je možné, že nám zahrají i písně z nového alba. ETEF se sice modernám vyhýbá „jako čert kříži“, avšak v případě tak kvalitního uskupení, jako je F.O.B., je výjimka potvrzující pravidlo naprosto na místě. Nechme se překvapit.

„Svíce života“, „Sepsáno krví“, „Zrozen z hříchu“, „Na zrcadlech lží“, „V troskách Tvýho světa“. Už z této lyriky je zřejmé, že toto bude něco temnějšího. Ano, jsou to názvy alb českých MATER MONSTIFERA, kteří jako žádaný atmosferický black metal artikl na koncertních pódiích přivezou materiál z předchozích alb, ale i z nejaktuálnějšího „Vězení bizarních bohů“ z roku 2017, na kterém hostovali i Radek Popel (BOHEMYST, AFTER RAIN, DARK ANGELS, ex-AVENGER) a jihočeský vokální kvartet CALYPTE. Aktuální písně jsou charakterizovány uchvacujícími černými melodiemi a výraznými refrény, které se vám jistě dostanou pod kůži.

Bývalou legendu, skupinu SAX budou minimálně metalově starší jistě znát. Na jejich základech vznikla nová regulérní formace GÖTTERDÄMMERUNG. Tato označuje svůj styl jako "funeral thrash", který nám nařežou ve formě svého alba ….Projekt Riese, které rozebírá v textech dostupná fakta z druhé světové války. Za škopkama ke všemu sedí mistr české bubenické školy Pepa Cigánek.

Známá legenda V.A.R., která drtí poctivej thrash už více jak tři dekády, a to v nezměněné sestavě!!!. “Vratislavský alkoholový rachot” vydal vloni již své sedmé album Temná. Vysypou na nás však pecky z celé své historie a texty, které jsou česky (aby jim bylo rozumět) a pojednávají o chlastu, šukání, společenských problémech, ničem a dalších hodnotných záležitostech.

Plzeňská sebranka 1000 BOMBS, která je služebně i věkově mladší, avšak thrash energií se vyrovná i mnohem starším kolegům. Thrash'Em All ! Všechno je TOXICKÝ a jediný pravidla jsou - že žádný pravidla nejsou!!! Tak to je 1000 bombs.

Trocha industriálního metalu neuškodí. Nejen písně z již čtvrtého alba Toxin (2019), které se stalo čerstvě vítězem Ceny Břitva v kategorii album roku - metal, přijedou zahrát na ETEF pražští MINORITY SOUND. Tuto partu v roce 2007 založili zkušení harcovníci Ota Hobst (alias Otus) a Aleš Hampl (alias Gulesh) jakožto projekt, v němž mohli naplno pěstovat svoji vášeň pro symbiózu elektroniky a řezavých kytar. Kapela, která si již vydobyla věhlas na koncertních pódiích u nás i v zahraničí o sobě říká: “Máme rádi elektroniku ve spojení s řezavýma kytarama, máme rádi samplery, synťáky, líbí se nám ladná zvuková křivka a spektrální analýza je náš fetiš! Skrze zvuk se snažíme pochopit nekonečný lidský kolotoč a čím hlouběji se do něj ponořujeme, tím více objevujeme směšnou pravidelnost lidského bytí. Řekni černá, my řekneme bílá. Řekni plus, my řekneme mínus. Směj se nám! My se ti smějeme už dlouho! Jdeme se všemi proti všem, ale nejsme pro každého. Jsi z toho moudrý? ANO!? Pak vítej v množině menšinového zvuku! “ To jsou MINORITY SOUND.

Název původem ruské, později již rusko -  české symfonické black metalové skupiny WELICORUSS má historický význam, odvozený z názvu starého severovýchodního Ruska. Kromě symphonic, gothic, death a black metalových vlivů hudba WELICORUSS také obsahuje tradiční lidové melodie a pohanské prvky. Texty, koncepce a ideologie jsou inspirovány starým Ruskem, východní filozofií a transcendentním vnímáním světa.WELICORUSS zní temně, mysticky a intenzivně, tím se snaží ukázat jakým impozantním způsobem je možné spojit současný metal s jeho vzdálenou mytologickou minulostí. Jejich hudba vás přenese do atmosféry staré Rusi, která vyjadřuje přirozené pocity a stejně tak i osobní vnímání starověké filozofie, kterou můžeme pocítit v jejich textech. Welicoruss, odráží ve svých skladbách a kompozicích svůj velký obdiv k matce přírodě, a pokouší se hledat skrytou tajnou moc, která vládne vesmíru.
Historie sahá až k roku 2002, postupně vystupují stále více. Důvodem je i “stěhování” ze SIbiře do české Prahy. WELICORUSS vystoupili i na řadě velkých festivalů, jako například Hellfest ve Francii, Ragnarök festival v Německu, Rock of Sadská Fest, Czech Death Festival (Česká republika), Gothoom festival (Slovensko), Heathen Rock Festival (Německo) a Exit Festival (Srbsko), i v dalších zemích celé Evropy. A očekávejme je i u nás na ETEFu i s novými songy, z velmi kladně hodnoceného posledního řadového alba Siberian Heathen Horde vydaného tento rok.

Pro poslední kapelu, kterou na festival letos přidáváme, jsme si sáhli do nejhlubšího podzemí české black metalové scény. Brněnští DARK SEAL ale rozhodně nejsou žádní nezkušení zelenáči, hrají již přes deset let a v kapele se vystřídalo několik veteránů české resp. moravské scény. Mají na kontě 3 alba a zejména to poslední “Země našich předků” nabízí pestrý a kvalitní mix black a pagan metalu, prošpikovaný chorály, které evokují epické kusy legendy Bathory. Není proto divu, že získalo nemálo úctyhodných hodnocení u nás i v zahraničí.Jak název alba napovídá, texty a filosofie kapely se věnují pohanské tématice. Frontman Crudelis k tomuto dodává: “Pro mě je pohanství moje životní filosofie. V rámci možností se snažím žít a přemýšlet v souladu s přírodou. Nejsem věřící ve smyslu křesťanství atp… věřím v sílu přírody a celého vesmíru kolem nás, to je pro mě tzv. „Bůh“. To, o čem hraju, tomu věřím, není v tom žádná póza”. Dark Seal zavítají do Volyně poprvé, po různých peripetiích a problémech se zdá, že se sestava kapely konečně ustálila a je silná, a je nám ctí poskytnout jim prostor pro jejich premiéru na ETEFu!

Předprodej na info@etef.cz nebo vyplnit objednávkový formulář na webu www.etef.cz.

https://www.facebook.com/eteffest/
http://etef.cz/

ETEF = (old school metal + přívětivé prostředí prvorepublikového koupaliště + rodinná přátelská atmosféra + levné občerstvení + stanování zdarma přímo v areálu + parkování zdarma max. pět minut pěšky) = zábava pro metalové tradicionalisty!


Zveřejněno: 01. 02. 2020
Přečteno:
1582 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář