Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD 2020, Art Gates Records / power metal / Švédsko

MAD HATTER je švédská powermetalová kapela založená v roce 2017 Petterem Hjerpem a Alfredem Fridhagenem, kteří spolu hrají ještě v MORNING DWELL. MAD HATTER debutovali eponymním albem hned následující rok po startu. A protože nejsem vyznavačem melodických powermetalových kapel a nepídím se po kdejaké nové partě, i když sem tam něco kolem mě prolítne, musel jsem zapátrat a zjistit, že debut sklízel celkem kladné recenze, oproti albu „předchozímu". Rozuměj MORNING DWELL, kde ohlasy byly spíš průměrné. Druhá řadovka MAD HATTER je ještě horká, neboť byla vydána na konci měsíce května. V promo infu kapely a španělského labelu Art Gates Records mě zaujala věta „švédští MAD HATTER kreativním tvůrčím procesem vytvořili k dnešnímu dni svůj nejlepší opus". Že by stáli za poslech?.

„Pieces of Reality" je název onoho nejlepšího opusu a po poslechu, respektive už během něj, přemýšlím, zda si kapela neodskočila mimo realitu. Marně si lámu hlavu, jakmá někdo zapotřebí dělat takovou hudbu a jestli neslyší, co nahrál... Většinou se snažím na nahrávce při recenzích najít plusové body a i u slabšího alba upozorním spíše na pozitivní prvky než na negativa. Ale nedá se nic dělat, byť to nemám ve zvyku, tady to nepůjde...

Album jako by bylo vytvořeno z kostiček Lega, které se dají různě nastavovat a takto skládat. HELLOWEEN, GAMMA RAY, ANGRA, EDGUY, FREEDOM CALL... a tak bych mohl pokračovat dál. Stačí vzít klávesy s dětskou skládankou, navrstvit kytary, přidat šlapavou rytmiku, přičemž tupé údery basového bubnu jsou zbytečně až moc vytažené,  a „metalové" skotačivé písničky jsou hotové. A zpěv.... ach, ach, vokál taky nijak neohromí. Násilně šplhající do výšek (občas zatahá za ouška), oslavné chorusy... to už vůbec nemusím. 

Zmiňované kapely, které psaly historii, byly v dávné minulosti také v mém hledáčku (zvláště ta první průkopnická svého stylu) a nevadí mi, když některá nová kapela použije obdobné prvky a hudební motivy za vlastní, ale nesmí to být doslova vykrádačka, tak jak jsem narazil již při první skladbě, která následuje po intru, jež považují za hloupé a zbytečné (hororový motiv a smích klauna). Motiv refrénu „Master of the Night" je jak vystřižený z písně „Light The Universe" od HELLOWEEN. A přesto, jak jsem již zmínil, že melodickému power metalu neholduji, tak musím konstatovat, že tyto kopírované části skladeb musí poznat hluchý. V každé písni dohledáte nějakou melodickou podobnost s jinou již dříve do světa vypuštěnou skladbou.

MAD HATTER hledají svoji cestu? No nevím. Troufám si tvrdit, že takovou těžce průměrnou hudbu dokáže utvořit kterýkoliv hudebník znalý heavy/power/speed scény. Osobně si myslím, že na toto album se brzo zapomene a sám nevím, co by se zde dalo zlepšit. Pokud úvod skladby „Awake" připomíná zvuk hraní her na Atari, tak raději už nic...

Seznam skladeb:

  1. Fever Dreams
  2. Master of the Night     
  3. Queen of Hearts     
  4. Rutledge Asylum     
  5. The Children from the Stars     
  6. Pieces of Reality     
  7. The Valley 
  8. Ignite     
  9. Awake     
  10. Collector of Souls
  11. I'll Save the World

Čas: 46:59

Sestava:

  • Petter Hjerpe - zpěv
  • Deniss Eriksson - kytara
  • Magnus Skoog- basa
  • Alfred Fridhagen - bicí

Facebook


Zveřejněno: 09. 06. 2020
Přečteno:
1369 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář