Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2019, vlastní náklad / progressive metal / Česko

Tuzemská scéna je mnohými, ve srovnání s tou zahraniční, více či méně podceňována. Jak moc se argumenty pesimistů zakládají na pravdě, nechám čistě na vás. Z vlastní zkušenosti vím, že kvalitních spolků, co mají v nabídce nadstandardní produkci, je u nás více než dost. Při otevřené mysli a troše pátrání se dá objevit nejeden dobře ukrytý poklad. Takovým případem se pro mne stali krasličtí OBJECT a jejich novinkové CD „Starving Paradise“.

Melody-zpěv Lukáše Zmrzlého vás vítá na malém progress výletu a jak se na správnou bandu tohoto žánru sluší a patří, nebude to žádná nudná cesta rovinatou fádní krajinou. Počáteční pomalu se valící tempo, těžký sound a nad tím vším lehkým, ale jistým krokem tančící hlas Lukáše. V krátké sypací pasáži si vezme poprvé slovo kytarista Václav Odvárko a pěkně po Cavalerovsku dodá na vyžádaná místa potřebnou brutalitu. Tempo se co chvíli mění, ale z pocitů ztracenosti mít obavu nemusíte. Vše krásně zapadá a působí přirozeně. Pokud byste trvali na tom, abych dal produkci kapely alespoň nějaké určující mantinely, diplomaticky bych řekl, že cokoliv mezi FATES WARNING, NEVERMORE a novodobou SEPULTUROU se zpěvákem Derrickem Greenem. Takže jsem vám s určitou představou asi dost posloužil. (úsměv)

Hopsavý riff „Corrupted Humanity“ mne neuvěřitelně baví a když zpěvák ve sloce ukáže přibroušenou polohu svého hlasu, nemám daleko k totálnímu podlehnutí. 

V titulní „Starving Paradise“ sledujeme souboj obou hrdel a je to právě refrén, který je těžce návykový a z hlavy ho budete vyšťourávat jen obří námahou. Po letmých prvotních posleších se rozhodně nejednalo o žádného kandidáta do top skladeb tohoto alba, ale postupně stoupala výš a teď se hrdě vyhřívá mezi nejlepšími momenty nosiče.

Pomalá a klidná „Man Is Dead“ mne svou náladou nese do zlaté éry grunge a nabídnout ji ve své době takovým SOUNDGARDEN, chlapci by dnes měli vystaráno. (úsměv) Jak jsem se ale dozvěděl, jde o poctu v nedávném čase zemřelému Warrelu Daneovi a když se pořádně zaposlouchám, musím uznat, že by klidně mohla stát vedle NEVEMORE – klasik „The Heart Collector“ nebo „Sentient 6“. 

Se šestou „Brainless“ začínáme na stupnici tvrdosti opět stoupat do vyšších pater. Valivé, těžké pasáže střídají sypačky a Lukášův brus přikládá pod již notně rozpálený kotel. Fakt je pro mne zážitkem hlasový projev a flexibilita, s jakou dle potřeb svůj „nástroj“ používá.

„Are We Parasites“. V této písni mi nejvíce vylézají na povrch zmíněné legendy. SEPULTUROVSKÝ groove ve slokách a atmosféra alb FATES WARNING v refénu. Já vím, namítnete, že ty kapely snad od sebe nemůžou být dál, ale takhle to tam prostě cítím. 

O poslední „Behind The Wall“ se z bookletu dozvídáme, že jde o znovu nahranou verzi písně „Za zdí“ z EP „Obaly prázdna“ (rok 2007). Srovnávat novou verzi s původní nemohu, originál neznám, ale co vím s určitostí, lepší závěr asi chlapi vymyslet nemohli. Parádní šlapavá věc, pohybující se převážně ve středním tempu. Zas a znovu vynikající zpěvy. Moc mě baví nápaditá kytarová hra a mám dojem, že slyšíme i nejlepší kytarové sólo. Tutová koncertní šleha.

Obal nosiče se mi líbil od začátku moc a přitáhl mou pozornost ke kapele ještě před samotným poslechem. Taky jste si všimli, že končetina syna nejvyššího jako by byla připravena dát vám pořádnou facku? No nic nic. (úsměv) 

V celkovém resumé „Starving Humanity“ mi nezbývá, než album hodnotit vysoce kladně. S mírným, skoro žádným očekáváním jsem po něm natahoval ruce a s nadšením a touhou znovu a znovu přehrávat ho ukládal na polici. Každá jiná číslovka než osm by byl satanpustý alibismus. Dobrá práce!

Seznam skladeb:

  1. God Can Die
  2. Corrupted Humanity
  3. Starving Paradise
  4. Sleeping Monkeys
  5. Man Is Dead
  6. Brainless
  7. Are We Parasites
  8. Behind The Wall (bonus song)

Čas: 37: 35

Sestava:

  • Lukáš Zmrzlý – vocals
  • Tomáš Krupka – guitars
  • Václav Odvárko – guitars
  • Petr Matějka – drums
  • Aleš Nejepsa – bass

ROZHOVOR

https://objectband.cz/
Facebook
Bandzone
 


Zveřejněno: 25. 04. 2020
Přečteno:
1178 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář