Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

CD/LP 2019, Les Acteurs De l´Ombre Productions / post black metal, hardcore / Francie

Další položkou v katalogu  Les Acteurs De l´Ombre Productions jsou MUR. Ačkoliv kapela vznikla před cca deseti roky, před vydáním debutu „Brutalism“ měla na kontě pouze jedno EP, které jsem si zběžně poslech na Bandcampu a příliš moudrý z něj nebyl. Svérázná muzika na pomezí black metalu a hardcore, lepší zařazení mě nenapadá, a ono to není snadné ani s novinkovým materiálem. 

Ten otevírá potrhaný rozjezd „Sound of a Dead Skin“, v němž se ani po stabilizaci poměrů nevyznám. Post hardcore black metal? Něco na ten způsob, bez ostrých hranic mezi žánry, bez snadno vstřebatelných melodií, se spoustou zvratů a změn temp, nálady… křikem i zoufalým řevem. 

To jsem napsal při prvním poslechu, při pátém už se v produkci MUR začínám orientovat, melodie mi nepřijdou nesnadno vstřebatelné a ony zvraty mi nepřekáží. Na druhou stranu jde o muziku pro hledače podivností, protože se nedá mluvit o standardní kompoziční práci, ale spíše o nabalování různých motivů na sebe i přes sebe, o změť tónů nejen kytarových, ale i klávesových.

Prakticky nikdy není zřejmé, co bude následovat po té které pasáži, tu se objeví minimalistický úsek, tu cosi na způsob improvizace (nepochybuji, že jde o řízený proces), tu kytary kvílí jako meluzína, tu se objeví ambient, tu sludge motiv („Nenuphar“), který záhy rozbíjí post hardcore pošahanost. Nebo instrumentální noise divnost s dlouhým názvem v němčině, na níž navazuje další zběsilost („Third“), tentokrát v rychlém tempu a hardcorovém duchu. Leč rozhodně to není šablonovité hácéčko, ale avantgardní bláznivina – ale na poměry MUR jde vlastně o celkem přehlednou věc, která lehce koketuje s grindem. Kdo by si myslel, že už se bude hrát na stravitelnější notu, „My Ionic Self“ z toho každého snílka vyvede. Spíš bych to nazval „My Sonic Self“ a zároveň ztrácím o poslech zájem, protože tady už se s kapelou úplně míjím. Ona to asi tuší, takže zase trochu návrat k normálnosti, a tak nějak to pokračuje do konce poměrně dlouhého a na poslech náročného materiálu. 

Celkově mi z katalogu LADLO Prod. přijdou MUR jako jedni z nejvýstřednějších, a to label nevydává nic, co by znělo obyčejně, konformně. MUR jsou extrém v extrému, zvolili těžkou cestu, kterou s nimi zřejmě bude sdílet jen hrstka odvážných, kteří si nahrávku dokáží užít lépe než já, třeba i z vinylu, resp. 2LP, které vypadá na pohled velmi hezky.

Ale ani balení CD nevypadá špatně. Šestistránkový digipack obsahuje vložený vložený booklet o osmi stranách, na nichž převládají podivné obrázky podobné tomu na titulní straně. Jejich smysl jsem nepochopil – a protože se mi moc nelíbí (podobná estetika jde mimo mě), k nějakému většímu bádání a hledání jejich významu mě nepřinutily. Booklet obsahuje i texty, na francouzské poměry překvapivě v angličtině, sestavu a nějaké ty informace o nahrávání, obsahově OK.

Seznam skladeb:

  1. Sound of a Dead Skin 
  2. I Am the Forest 
  3. Nenuphar
  4. Die Kinder tanzen um das Feuer desjenigen der das Licht bringt
  5. Third
  6. My Ionic Self
  7. Red Blessings Sea
  8. I See Through Stones
  9. Livity
  10. You Make I Real
  11. BWV721

Čas: 48:26

Sestava:

  • Thomas Zanghellini – bass
  • Julien Granger – drums
  • Benjamin Gicquaud – guitars
  • Guillaume Bouhier – guitars
  • Phillipe Bettineli – guitars
  • Alexandre Michaan – keyboards
  • Jay Moulin – vocals

https://murband.com/
Bandcamp

LADLO

 


Zveřejněno: 29. 01. 2020
Přečteno:
3412 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář