Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LP 2019, Silver Rocket / noise rock, industrial / Česko

DĚTI DEŠTĚ a Silver Rocket, to je spojení, které nějaký ten rok funguje. Pro mě se jedná o jednu ze základních kapel z tohoto kolektivu, která do něj zapadá po hudební stránce na 100 %. Noise rock, rachot, dlouhé intervaly mezi nahrávkami… tady je svět v rovnováze.

LP „...v bytě nad řekou“ vychází po čtyřech letech (kluci uměj i delší pauzy) od předešlé „Tyto alba“. Co čekat nového? V podstatě nic. Kapela si drží svůj styl. Baví ji dělat kravál, volume otáčet doprava a to nejen na koncertech (nedávno na setkání s DĚTMI DEŠTĚ vzpomínal Hromy, u kterého se předposlední nahrávka natáčela, jako na velmi intenzivní zážitek). Je pravda, že bordel jde „Dětem“ dělat dobře, ale k čemu by to bylo, kdyby to nestálo na pevných základech, jimiž jsou pochopitelně samotné songy. Naštěstí i v tomhle bodě se jim daří, i když nějaké ty výhrady by se našly, ale celkově převládají v drtivé míře pozitiva.

Pochvalu, zvýšený zájem a ihned odeslanou objednávku na LP u mě vyvolala prvotní ukázka z desky v podobě titulní věci „V bytě nad řekou“. Tahle nálož je nejlepší song, který jsem od těchto zvukových teroristů kdy slyšel. Totálně nakažlivou masu zvuku, kdy kytary vyluzují chytlavé party (vážně, tohle je prostě hitovka jako prase), navíc podporují a intenzitu zvyšují industriální klávesy. Nechybí naléhavý řev mistra Bugrra a korunu tomu má dává klasicky „rakeťáckej“ text: „… polib hada na prdel“. Poslouchá se to dobře, ale o čem slova jsou, to je mi záhadou. Tuhle problematiku ale už u kapel z tohoto labelu dávno neřeším. I když u DĚTÍ DEŠTĚ se na rozdíl od jejich stájových kolegů dá občas něčeho chytit.

Kromě titulní pecky je na desce další celá řada výrazných bodů, které zapůsobí. Za to jsem rád, protože kupovat vinyl na základě jedné, byť skvělé věci, není dobrý nápad. Ne tak tady, o tom nejlépe přesvědčí hned úvodní „J.T. (Běž a zapomeň)“, umístit ji na začátek se ukázalo jako vhodná volba. Následující „Tvrzení“ zase těkavě rytmicky tepe a velkou pozornost tady na sebe strhávají industriální zvuky. Legraci nadělá i stonerovým riffem obdařená „Ustup do hor“, která obsahuje pravdivé moudro: „… je občas těžký chodit po dvou“ . Výklad volný... Samotný závěr téhle skladby… to je opět noise rockové nebe. A takhle by to šlo dál, protože všude se najde něco, co má potenciál a míří do cíle. Až na jednu výjimku, kterou je předposlední položka „PreLudium“, což je klavírní intermezzo a taky pěkná blbost.

Podobná ptákovina je i obal, který si každý může přidanými samolepkami ještě „vylepšit“. Překvapení inside... „Děti“ ale mají humor rádi, o čemž svědčí vtipný popis skupiny na Bandcampu, kde se píše, že se jedná o: Kapelu inteligentních lidí na neustále pracovní dovolené.

„...v bytě nad řekou“ je celkově nadstandardní záležitostí se schopností několik dnů nemilosrdně okupovat gramofon, aniž by přepustila místo jiným deskám. Jsem rád, že z kolektivu Silver Rocket zase vypadla další šťavnatá flákota. Loni jsem se rozplýval nad LYSSOU, letošek patří „Dětem“.

Seznam skladeb:

  1. J.T. (Běž a zapomeň)
  2. Tvrzení
  3. Ustup do hor
  4. Rurální
  5. S. obřad
  6. Kazbek
  7. V bytě nad řekou
  8. Superkladiva
  9. PreLudium
  10. Typizace '19

Čas: cca 32 min.

Sestava:

  • Bugrr – kytara, zpěv
  • Filda - klávesy
  • Luďa – basa, zpěv
  • Toni - kytara
  • Marty – bicí

Bandcamp


Zveřejněno: 14. 01. 2020
Přečteno:
4719 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář