Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

CD 2019, Les Acteurs De l´Ombre Productions / black metal / Francie

LADLO Productions neúnavně podporuje domácí kapely, stále dává příležitost novým a novým jménům – zdá se, že francouzské hudební podhoubí je nevyčerpatelné… V poslední době se label rozhodl produkovat splitka, nedávno se na jednom CD potkali TIME LURKER a CEPHEIDE, nyní je tu podobný model a na něm GRIFFON s DARKENHÖLD.

GRIFFON existují od roku 2012, mají venku jedno EP a jedno full album, v sestavě jsou chlapi působící v dalších, ale pro mě neznámých kapelách s výjimkou MOONREICH, ve kterých působil bubeník Kryos a dosud funguje kytarista Sinaï. GRIFFON jsou docela oříšek, úplně typická Francie v černém to není, kapela místy hraje stravitelnější black metal, v němž nechybí melodie a pomalé pasáže, kterými se rozhodně nešetří. Místy je to vcelku stravitelná epika, hlavně když se objeví čisté vokály, které jsou ale obecně minoritní záležitostí; kromě nich se chvíli taky recituje. První skladba obsahuje vše výše uvedené a docela dlouho trvá, než se rozjede – ale když se rozjede, tak tam ta Francie přece jenom znát je. Odlidštěný skřehot, pokroucené temné melodie, pořád spíše ve středních tempech… „Si Rome vient à périr“ si při devítiminutové stopáži může nějaké ty odbočky, například kytarové vybrnkávání, dovolit. Silnější jsou ale pasáže blackové, případně docela vkusně zakomponované vážnohudební motivy, až si říkám, že v jedné písni toho pánové stihli víc než dost. V druhé se hlavně drží čertova kopyta a byť opět nechybí melodie a zvolnění, převládá svižnější tempo. Francouzština v textech má taky cosi do sebe, a protože i třetí zpívaný song nabízí poměrně zajímavé postupy a nápady, které evokují historii a snad i nějaké středověké písně (žádný folk metal to ale není, jde spíš o pocit…), hodnotím GRIFFON jako zajímavé těleso tvořící lehký nadprůměr. Oni dodali ještě další položku, instrumentální předěl, který je opět namířený vážnohudebním směrem.

DARKENHÖLD jsou služebně starší kapelou, za jedenáct let existence stihli čtyři velká alba, několik neřadových a účast na tributních albech EMPEROR a ENSLAVED. Ideově se pohybují v historii, na hradech se i fotí (a asi o nich i zpívají, stejně jako o středověku a fantasy) a na splitko zařadili netradičně pojaté čtyři skladby. Netradičně v tom smyslu, že jde o akustický black metal. Možná to má být ukázka toho, jak by zněl black metal ve středověku, a po počátečním překvapení až údivu musím uznat, že i tahle muzika má cosi do sebe. Akustické kytary, perkuse, zastřený skřehot či šepot, chvíli živěji, chvíli potemněle, každopádně z toho ta historie dýchá a navíc jsou to stále písničky. Neofolk, jak by se snad tvorba DARKENHÖLD dala taky zařadit, je v poslední době docela v kurzu i mezi metalovými muzikanty, stačí vzpomenout na úspěch WARDRUNY či na snahu HEILUNG (která je podle mého názoru výrazně slabší než je ke slyšení na tomto splitku). Neříkám, že budu DARKENHÖLD protáčet každý druhý den, ale ve finále mě jejich dvacet minut bavilo poslouchat a bavilo mě při poslechu přemýšlet, co tím vlastně chtějí říci a zda se najde příležitost zahrát skladby živě. Na hradní slavnosti je to přece jen trochu silný šálek kávy, ale na Brutal Assaultu v Octagonu by se Francouzi neztratili.

Co se tentokrát nepovedlo, je obal. U  Les Acteurs… většinou grafiku chválíme, tentokrát je to pravda stylové, obrázky na šestistránkovém digipacku jsou hezké, problém je s čtením písmen, která jsou na tmavém podkladu „neviditelná“ i za denního světla, o večeru a umělém osvětlení nemluvě. Na druhou stranu jde hlavně o děkovačky, takže čert je vem, texty uvedené nejsou a sestavy se mi vyluštit podařilo.

Seznam skladeb:

  • GRIFFON
  1. Si Rome vient à périr
  2. Souviens toi, Karbala
  3. Jérusalem
  4. Interlude
  • DARKENHÖLD
  1. Marche des bêtes sylvestres
  2. Le sanctuaire de la vouivre
  3. Les goules et la tour
  4. Citadelle d'obsidienne

     
Čas: 45:52

Sestavy:

GRIFFON

  • Aharon – vocals
  • Sinaï – guitar, bass, additional vocals
  • DéHa – additional vocals
  • Kryos – drums

DARKENHÖLD

  • Aldébaran – guitars, bass, choirs, synths
  • Cervantes – vocals
  • Aboth – drums, percussions
  • Aleevok – bass
  • Anthony – guitar

Facebook DARKENHÖLD
Bandcamp DARKENHÖLD

Facebook GRIFFON
Bandcamp GRIFFON

www.lesacteursdelombre.net


Zveřejněno: 24. 08. 2019
Přečteno:
3562 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář