Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LP 2018, PHR Records / hardcore/crust / Slovensko

Na konci roku 2018 se u Papagáje nadělovalo, během několika dní vyšlo šest velkých gramodesek, mezi nimi dvakrát ADACTA, v obou případech reedice. Album „Circullus Viciosus“ (bludný kruh) poprvé vyšlo v roce 2004, ale jenom na CD. Teď je tady vinyl, navíc velmi pěkně vypravený – samotná deska je bezbarvá a průhledná, vnější kapsa z kvalitního tvrdého papíru ctí ducha prvního vydání (černobílá kombinace, stylový obrázek), uvnitř je vložená textová příloha (opět fajnový papír a slovenská i anglická mutace slov) a plakát 60 x 60 cm s titulním coverem. Ten je inspirován tvorbou Jana Kristoforiho – zřejmě obrazem Konec playboye i Kristoforiho oblíbeným a hojně používaným ciferníkem hodin.

Debut slovenské kapely mě před patnácti lety minul, takže reedice je vítaným prostředkem, jak neznalost napravit. A porovnat starou formu s novější, zaznamenanou na „Tmě“, kterou považuji za nejlepší dílo ADACTY. Nejvýraznější rozdíl je pochopitelně ve zpěvu, protože první dvě alba nazpívala dívka, Simona. Hudebně se ADACTA od počátku pohybuje v hardcore/crust vodách s občasnými deathmetalovými (ú)kroky a sem tam i nějakým „nestylovým“ odbočením. O pestrost se snaží i změnami tempa, byť klasické crustové jízdy mají navrch.

I když začátek první skladby je veden v pomalém tempu, „Tebou“ nabízí i kytarové vybrnkávání, na které navazuje řekl bych umírněná svižná muzika s výraznou baskytarou, která se valí jako buldozer, s typickými disbeat bicími, ostře řezanou kytarou a ještě ostřejším ženským řevem. Mám pro podobně laděnou tvorbu slabost, ADACTA se mi trefuje kombinací výše uvedeného do vkusu a navíc překvapuje přemýšlivými pasážemi. Ale ona nějak musí skladby zpestřovat, protože nejsou minutové, ale dvou- až tříminutové a to se pak něco jiného než kolovrat dít musí, aby se posluchač nenudil. Pánové a dáma ale samozřejmě umí pořádně přitlačit na rychlostní pilu, což dokazují v dalších skladbách, v nichž se objevuje i punkový rytmus („Otrok vrahom“), zajímavé melodické vyhrávky  obklopené parádně odsýpajícím crustem („Veľký brat“), ale i proslov nějakého flanďáka, který uvozuje typicky protináboženskou skladbu „Moc dáva právo“.

ADACTA se v textech kromě církve trefuje i do společenských nešvarů, politiky, řeší i mezilidské vztahy včetně ubližování dětem, v tomto směru je to sice tradiční rétorika, ale napsané vcelku zručně, aniž by při poslechu rušila. Například „Nemiznúce stopy“ věnované utrpení týraných dětí zní místy hodně naléhavě, nejen díky procítěnému zpěvu, ale i intenzivní muzice, která náladu zmaru nestaví jen na extrémní rychlosti, ale i na pomalejších tíživých pasážích.

Druhou stranu načíná „tak trochu ENTOMBED“ song „Bludný kruh“, náznaky prašivého death matelu ale nemají vrch, navíc když se objeví další kytarová melodie. Na dis-vlnu nahrávku vrací skočná „Úbohí“, v které mi moc nesedí vypjatý řev, stejně jako mumlání před „Otvorme svoje dlane“, která se pak nese na podobné vlně jako předchozí song, načež je rozumně zařazena oddychová instrumentálka, aby toho rachotu nebylo moc. (úsměv) Ale po oddychu následuje nejrychlejší položka, ekologicky laděné minutové „Upozornenie“ fičící v ultra rychlém thrashovém tempu, naopak „Poznáme cestu“ plyne pomaleji, střídají se zhuštěné pasáže s minimalistickými, do obou Simona freneticky řve. Závěr obstarává trocha nadhledu, aspoň mně to tak připadá… u mikrofonu střídá Simonu vokalista a jeho projev je podobně humpolácký jako skladba – možná to je nějaký cover, ale až takový znalec švédského crustu nejsem, abych to poznal, stejně tak nechápu zakončení slepené z různých zvuků a pazvuků…

Obecně je debut slovenské kapely i po letech dobře poslouchatelnou záležitostí, které doba vůbec neuškodila. Ani zvuk není problém, původně se pořizoval ve studiu Moonset, pro vinyl pak Jack (Butcher) Control ve svém studiu Enormous Door Mastering nahrávku zremastroval a vinyl hraje velmi slušně.

Pro fanoušky hardcore/crustu s lehkým přesahem k špinavému metalu je gramodeska v parádním balení dobrá investice – náklad činí 380 ručně číslovaných kusů a myslím, že se časem určitě rozprodá. Neváhal bych, kdybych ještě neměl desku doma. (úsměv)

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana I
  1. Tebou
  2. Mŕtve duše
  3. Otrok vrahom
  4. Veľký brat
  5. Moc dáva právo
  6. Nemiznúce stopy
  • Strana II
  1. Bludný kruh
  2. Úbohí
  3. Otvorme svoje dlane
  4. Dies ater
  5. Upozornenie
  6. Poznáme cestu
  7. Halå Från Stockholm

      
Čas: cca 34 min.

Sestava:

  • Simona – voice
  • Martin Hades – guitars & vocals
  • Csaba – bass
  • Kubo – drums

Bandcamp
Bandzone
Facebook

www.phr.cz

 


Zveřejněno: 22. 02. 2019
Přečteno:
3838 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář