Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

CD-R 2018, vlastní náklad / heavy/thrash metal/hardcore / Česko

O kapele KARBON z Týna nad Vltavou se dá určitě říct, že je v podstatě stále ještě nováčkem na naší scéně, ovšem u jejího zrodu v roce 2016 stáli ostřílení muzikanti z různých jihočeských skupin (namátkou KAPYBARA, CARPATHIA, A5), kteří ji na počátku vytvořili především jako svůj boční projekt. Na přelomu let 2017/2018 se kluci rozhodli některé své skladby zaznamenat i studiově, k čemuž využili domácích podmínek, v nichž vznikl základ pro EP „Smlouva“, o jehož závěrečný mix a mastering se následně postaral Honza Kapák v čestickém Hellsoundu.

Pět představených kousků v sobě mísí prvky klasického heavy metalu, thrashe a částečně i hardcore a je možné, že každý z vás posluchačů v nich objeví i ještě nějaké další vlivy. Celkově bych hudební složku charakterizoval jako sympaticky říznou, v níž prim hraje ostrý zvuk kytar, zároveň však, ale i jako melodickou, což je další výrazné poznávací znamení. Dohromady to šlape naprosto bez problémů, jednotliví muzikanti ukazují, že to jsou vesměs zkušení borci, kteří na své nástroje opravdu umí.

Věčným tématem u lokálních kapel jsou texty, respektive jejich náměty a zpracování. Chápu, že kluci píšou o svých pocitech, o tom co je baví nebo trápí a tak podobně, a jelikož nejsem v tomto ohledu žádný radikál (úsměv), tak je většinou prostě beru takové, jaké jsou. V tomhle případě si ale myslím, že výsledný dojem z produkce zbytečně sráží (neříkám, že úplně všechny) a rozhodně bych se do budoucna na tuhle část tvorby zaměřil trochu více. Každý text zvlášť tu fakt dopodrobna rozebírat nebudu, zastavím se pouze u jednoho a to možná tak trochu očekávaně (úsměv) u toho z písně „Kritik“. Krátce cituji některé části: „… kritiku zasranej, mám chuť si do tebe bouchnout…“ nebo „… toho já nakopu, kdo by chtěl na metal sáhnout…“. Nevím, jestli má jakákoliv kapela zapotřebí zpracovávat text na tohle téma (ale asi jo, protože v minulosti se do něj pustili například ARGEMA nebo ARAKAIN), navíc ještě takto nepříliš vhodným způsobem jako KARBON (konkrétní autor není uveden). Myslím si, že každý, kdo něco veřejně prezentuje, by měl zároveň počítat i s jistou odezvou okolí, samozřejmě, pokud se jedná o nějakou její slušnou formu (což je fakt, že se moc neděje a většina lidí se projevuje jako naprostí hulváti). Profesionální kritik navíc nejspíše o tuhle produkci vůbec nezavadí (jedině snad když si za to skupina sama zaplatí, viz jeden domácí nejmenovaný časopis) a u ostatních amatérských pisálků, jako jsem třeba já (úsměv), se vlastně jedná o názor běžného fanouška, potencionálního návštěvníka koncertu nebo kupce CD, od něhož by kapela nějaký jeho názor měla bez problémů přijmout. 

Pár slov bych chtěl ještě ztratit i o zpěvu, který mi do prezentované muziky, až na některé pasáže, docela sedí. Milan zpívá v různých polohách a až na menší výjimky čistým hlasem a jenom tak pro bližší představu čtenářů uvedu, že mi svým projevem připomíná Mirka Spilku (PERSEUS, ex-CALIBOS). Možná, že by vokál mohl být místy o něco více výraznější a oproti ostatním nástrojům dominantnější, ale to už je pochopitelně spíše věc citu každého posluchače.

EP vychází v podobě CD-R se samolepou a jednoduše vytvořeným barevným čtyřstránkovým bookletem, v němž si můžete přečíst i mnou výše probírané texty. I když je obal poměrně strohý, tak si myslím, že zpracování jeho titulní strany se opravdu povedlo, hlavní námět je výrazný a řekl bych, že na sebe bez problémů upoutá pozornost.

Seznam skladeb:

  1. Smlouva
  2. Fůze
  3. Rallye
  4. Hodinář
  5. Kritik

Čas: 17:55

Sestava:

  • Milan Dupal – zpěv
  • Petr „Haťa“ Suchý – kytara
  • Lukáš „Luky“ Skok – kytara
  • Vladimír „Vlado“ Macho – baskytara
  • Venca „Sága“ Kovářík - bicí


Bandzone


Zveřejněno: 04. 01. 2019
Přečteno:
4131 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář