Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

CD 2018, vlastní náklad / folk metal / Česko

Pokud jste se při putování po domácí metalové scéně ještě nesetkali s kapelou EMERALD SHINE (dále jen ES), tak vězte, že tito severomoravští hudebníci kombinující ve své produkci folkové a metalové prvky zahájili svou činnost v roce 2013, tím pádem letos úspěšně dovršili pět let svého fungování. Pro připomenutí taktéž dodám, že na počátku roku 2016 představili svou první studiovou nahrávku v podobě čtyřskladbového EP „Beneath The Stars“, o němž jste se mohli dozvědět pár informací například i prostřednictvím recenze mojí maličkosti na tomto webu. A po necelých třech letech od jeho vydání se skupina zdárně dopracovala i ke svému plnohodnotnému debutu, jímž je CD s názvem „Misty Tales“, o němž právě teď bude řeč.

Ač se zdá, že mezi oběma nahrávkami uběhla poměrně krátká doba, tak bych řekl, že se toho během ní v kapele odehrálo docela dost. Z původního osmihlavého složení, které se prezentovalo na zmíněném EP, zůstala v ES pouhá polovina muzikantů, navíc se současné osazenstvo zredukovalo pouze na šest členů. Samozřejmě, že z mého pohledu hlavní mozek skupiny, zpěvačka Lenka alias Leena, zůstává stále na svém místě, což rozhodně nikoho nemůže překvapit. (úsměv) Kdo totiž kapelu po dobu její činnosti pozorně sleduje, tak určitě ví, že Lenka je nejenom zpěvačkou a hráčkou na píšťaly, flétny a akustickou kytaru, ale též takřka výhradní autorkou skladeb a to jak jejich hudební, tak i textové stránky. Pro aktuální nahrávku připravila tato dívka za částečného přispění svých spoluhráčů včetně úvodního intra celkem 11 nových kompozic + znovu natočený song „Rainy Night“ z prvního EP (ten byl pořízený ještě s předešlými kolegy).

Je pochopitelné, že s proměnou sestavy nastaly v muzice ES zároveň i určité změny a můžeme tak zaregistrovat některé nové věci. Jedna z nich se týká i zpěvů, jenž samozřejmě znovu z větší části zůstaly v režii Lenky, která vyjma většinových čistých poloh sem tam zabrousí i k hrubšímu výrazu. Tu tentokráte doplňuje svým čistým vokálem nově příchozí kytarista Dušan a hrubším zpěvem hráč na elektrickou harfu Radomír. Takže předchozí model, kdy byl hlavní ženský zpěv doplňován a podporován tím mužským v podstatě zůstal, akorát bych řekl, že tentokráte se ho kapele podařilo udělat ještě mnohem pestřejším, než tomu bylo dosud, čímž muzika dostala další nový rozměr, navíc Dušanův projev do daných pasáží skladeb perfektně zapadá a dotváří tak jejich finální vyznění. Vůbec mi přijde, že jsou písně oproti minulosti o něco více melodičtější, zpěvnější a objevuje se v nich současně větší množství prvků z folkové, případně lidové hudby, zároveň však díky stále přítomnému výraznému metalovému základu nepřišly o svou potřebnou tvrdost. Možná, že i díky tomu, že skupina má ve svém obsazení už pouze jednu elektrickou kytaru, tak jsou hodně výrazně slyšet i další, v metalu obvykle méně využívané strunné nástroje, jimiž jsou housle a harfa, což může vést i k mému právě vyřčenému postřehu, navíc nepřeslechnutelná je taktéž „píšťalka“, která ho jen podtrhuje. Na CD se tedy dají nalézt jednat songy, které na mě v celkovém kontextu alba působí řekněme veselejším a skočnějším dojmem, jako například „The Elven King“ nebo „A Lake Far Away“, tak i kompozice s výrazně tvrdšími pasážemi, což je třeba „Where Life’s Been Ruined“, ale zaznamenat můžeme i poklidnou baladu „The Song Of Fallen Leaves“ nebo instrumentální vsuvku „The Time Has Come“, v níž dominuje už zmiňovaná harfa. 

Album vznikalo hned ve třech nahrávacích studiích, konkrétně se jedná o hranické Bomb Jack, jablunkovské GM a pražské Dark Sight a na vzniku studiových stop se podílel docela slušný počet lidí, ať už samotných členů skupiny, nebo zvukových mistrů. Každopádně výsledný mix a mastering vytvořil letos v říjnu v Jablunkově Martin Roženek (vyjma závěrečné věci, které se chopil Wendel Dreiseitl v roce 2017). Já osobně si v oblasti zvuku nemám vůbec na co stěžovat, myslím si, že je perfektní, navíc, když přihlédnu k tomu, kolik různých nástrojů se na CD objevuje a jak jsou všechny bez problémů slyšet, tak nemám, co bych dodal. (úsměv)

Na rozdíl od předešlého EP už tentokráte materiál vychází jako lisované CD, umístěné do jednoduchého lakovaného digipacku, jehož grafická podoba je dílem umělkyně vystupující jako Morgana La Fay. Titulní námět a i další části bookletu jsou zpracované, řekl bych, takovým modernějším způsobem, s na první pohled docela jednoduchými, ale zároveň naprosto výstižnými prvky. Začíst se můžeme i do textů, které jsou dle informací kapely inspirované Tolkienovými elfy, ovšem jsou zasazené do současné doby.

Podle mě se po všech stránkách jedná o velmi povedenou nahrávku, kterou když porovnám s předchozím EP, slyším na ní znatelný posun ve všech směrech a je vidět, že kapela na sobě neustále pracuje a i přes personální obměnu se dokázala za vcelku krátké období výrazně kvalitativně posunout. 

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Autumn Mists
  3. Silver Riders
  4. The Elven King
  5. Where Life’s Been Ruined
  6. A Lake Far Away
  7. Voice Of The Muse
  8. The Song Of Fallen Leaves
  9. The Only One
  10. The Time Has Come
  11. We’ll Be Back
  12. Rainy Night

Čas: 48:24

Sestava:

  • Lenka „Leena“ Jašková – zpěv, píšťaly, akustická kytara
  • Radomír Vrzal – zpěv, elektrická harfa
  • Radek Čečiva – baskytara
  • Dušan Sommer – zpěv, elektrická a akustická kytara
  • Klára Šindelářová – housle, sbory
  • Kamil Rýc – bicí


Hosté:

  • Barbora Mikolášková – zpěv (2, 4, 11)
  • Ivo Doseděl – recitace (2)
  • Štěpán Fiala – zpěv (12)
  • Míra Sedlák – kytarové sólo (12)
  • Bivoj Kudělka – housle (12)
     

Bandzone 


Zveřejněno: 30. 11. 2018
Přečteno:
3738 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář