Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

Léto tady bude za tři dny a jeho vítání v metalovém světě proběhlo v sobotu (a v neděli) v západočeském Starci, kde Beherit a spol. (tj. Martyrium Christi) uspořádali další ročník Eternalu.

A protože koncertní pauza trvala dlouho, avizováno bylo několik pro mě zajímavých kapel, chystali se tam kámoši z F.O.B. a Rámus hodlal jet též, rozhodnutí vyrazit nebylo nijak těžké. Po zveřejnění pořadí kapel jsme s Rámusícím kolegou došli k závěru, že první dvě kapely to odehrají bez naší přítomnosti a z Přechovic jsme vystartovali úderem 14. hodiny. Cesta neubíhala v šíleném vedru zrovna příjemně, ale nikde jsme nestavěli, akorát u benzíny v Katovicích jsme zaregistrovali Ífu s několika vlasatými individui, takže o zábavu by neměla být nouze. Do maličké vesničky jsme se dokodrcali skoro přesně podle plánu, o 2 minuty dříve, než bylo vypočítáno u Routa. Ve vesnici parkovalo pár aut a několik lidiček se potloukalo před hospodou, ale s návštěvností to nevypadalo zrovna slavně. Tohle očekávání se naplnilo po vstupu do venkovního prostoru za hospodou (po nezbytné akreditaci, která spočívala v mém případě vražením razítka na předloktí), kde posedávalo sotva 50 lidí na sluncem zalitém trávníku bez možnosti najít kus stínu. Ještě, že F.O.B. jsou hlavičky otevřené a postavili altán, takže jsme se k nim hned nakvartýrovali. Všeobecné veselí způsobil náš téměř uniformní oděv - sandály, černé šortky a triko s motivem Open Hellu. Druhé veselí, aspoň v mém případě, nastalo, když jsem hned za pódiem na rozlehlé louce zaregistroval stádo krav ? inu vesnický fest se vším všudy. Doufám, že se dole objeví i nějaké fotky :-).

Odehráno už měly dvě kapely, takže předávám slovo Mártymu, kterej je viděl...

První PENISYFILIS (ani nevim odkud) uz dávali při zvukovce znát, že snad první zkouška proběhne asi až na koncertě. Uff, to fakt byla pecka, něco mezi punk, grind a totálním bordelem v obsazení bicí, basa a zpěv. I v tomhle obsazení se dá zahrát obstojná muzička, ale to neplatilo o téhle kapele. Fakt hrůza.

To CUTTERED FLESH ze západních Čech už byli o dvě, spíš o tři třídy jinde, celkem pohodový death-grind, lidi se stále courali, ale kvality druhé kapelky neocenili, pár lidí občas zatleskalo ale jinak slabota.

Před čtvrtou se na pódium hrne plzeňská lesní havěť TROLLECH, tentokrát bez obličejového líčení. Asi jim došlo, že na prosluněných prknech by z jejich uměleckých děl za chvíli zbyla matlanice. Chyběly i jejich pověstné oblečky, ale ani civilní oděv neubral z jejich vystoupení punc kvality. Pro mě jsou kluci naživo vždycky pěkným zážitkem a neubírá na něm ani automatickej bicmen, který je v jejich případě slušně naprogramovanej i nazvučenej. Song V rachotu hromů pak ještě více vyčnívá i nad jinak kvalitním matrošem. Pravé veselí ale propuká po jejich setu, kdy se samozřejmě taky stěhují do fobáckého altánu. A víte, že mají nové přezdívky? Teď už žádnej Asura, Morbivod a Johanes, ale Azurit, Lodivod a Jonatán. Ke štěstí nám tahle sranda stačila celkem dlouho.

Death grindová úderničina DEFLORACE opěvuje masové vrahy ze všech koutů světa. Ne, že by tohle byl můj nejoblíbenější styl, v metalovém ranku spíše naopak, ale když se přes to přenesu, musím i tyhle pány pochválit. Ve svém stylu patří k tomu lepšímu, co se u nás hraje, sehranost z nich taky kouká všemi směry a vysoký frontman je persona na svém místě.

To už ale altán nějak řídne, aby ne, když se na své vystoupení rychtují F.O.B. Márty je jako vždycky trochu nervózní, zato Corbow spíše naopak - smažícím se fanouškům předvádí svou bezdrátovou basu pochodem po areálku. Kluci mají i nové image, nebo spíše kroje, jejichž historii se dozvídám záhy. Šikula Korba koupil černé a bílé triko a bratrsky se o ně podělil s Bendisem, takže teď přední linie připomíná fotbalisty v sešívaných černobílých dresech. Produkce F.O.B. momentálně těží z čerstvé novinky Default, která se pohybuje v energických death metalových vodách s lehkou příměsí thrashe. Tohle mi je mnohem bližší než předchozí řezničina. Nechybí melodická sóla, zvuk taky docela přeje ? všechny nástroje jsou dobře slyšet. Korba perlí jako vždy, nejvíce když věnuje skladbičku nedávno čtyřicetileté Ífovo přítelkyni (té bylo dvacet a slibuje mu pekelnou pomstu).

Další mí oblíbenci to měli do Starce pořádnej kus cesty až z Mohelnice. Tentokrát zase jen ve čtyřech, protože nový kytarista si odjel na dovolenou. Ale ani tahle nepodstatnost pranic neubrala na jejich vždycky vynikajícím výkonu. Nedávno postoupili do semifinále České rockové ligy a pro mě jsou jejím jasným favoritem. Technika, sehranost ? paráda. Po jejich setu se kluci nastěhovali k nám a dali jsme řeč, při které se rytmická sekce cítila po mém reportu z Malenic trochu opomenuta, protože jsem chválil hlavně zpěváka. Tímto to napravuji: rytmická sekce SCENERY hrála výborně, byla skvěle slyšet a nevím, nevím, kde by bez těhle dvou kapela byla ... :-) ? jsem zvědavej, až se potkáme příště, co na to bude říkat kytarista. A teď bez legrace, pro mě zatím vrchol akce.

Na ANIMAL HATE jsem byl hodně zvědavej, protože z CD se mi jejich detík zamlouval. Živé provedení mě ale už tak u srdce nebralo. Možná to bylo zvukem, který nebyl z nejlepších, možná jsem na ně neměl náladu já, možná to nebylo jejich best off vystoupení, nevím... Ale aby si někdo nemyslel, že to byla vyložená slabota ? to zase ne, ale takový ten průměr, no.

Zato VICIA VIRTUTIS mají daleko i k tomu průměru. Ač je David kámoš a nebude si to asi číst rád, VV jsou pro mě téměř nestravitelní. Jejich hudba nepřináší nic, co by nějak nudu a šeď pročíslo, nepřidá ani pódiová prezentace zpěváka s hůlkou v ruce a siláckými gesty. Na blackové cestě před sebou mají pánové hodně velkou práci, aby se dostali aspoň do toho průměru.

Že nebude Hypnos jsem si přečetl v rozpisu, a že bude rakouská kapela LOST DREAMS taky. A rovnou musím uvést, že tohle bylo největší překvapení celého Eternalu. Nikdy jsem o ní neslyšel, mí spolualtáníci taky ne, ale při jejich setu konečně začalo reagovat i publikum a vytvořilo jakýsi kotlík. Namakaný technický melodický death metal švédského střihu, výborná sehranost, kvalitní muzikanti, dobrým hlasem disponující po stranách hlavy vyholený zpěvák a pro mě vítězové sobotního klání. Líbilo se to i Ífovi, kterej to nevydržel a šel si koupit cédeso a navrch si ho nechal i podepsat - prý pro milou, ale jistej si teda nejsem:-).

Druhý zahraniční spolek mě už tolik nebral. Němci SEASONS IN BLACK hodně sází na promyšlenou pódiovou prezentaci a image. Na obdobných akcích nepotkáváte každý den kapelu v černých kvádrech, v černých košilích upnutých až ke krku a v černých kravatách a s namalovanými rty na černo. Chvílemi zajímavé pasáže, chvílemi trochu nudy, takže spíše rozporuplný pocit. Stylově nejspíše black metal s klávesami, v první chvíli mě napadla kombinace Rammstein s Cradle of Filth. Ke kladům rozhodně patřil poměrně netradiční zvuk kláves a využívání hodně dlouhých tónů a vlastně i občasný zpěv či šepot klávesisty, k záporům některé poměrně jednotvárné pasáže.

Pořádající MARTYRIUM CHRISTI jsou na scéně dlouhá léta a stále se drží svého kopyta, neboli extrémnějšího death metalu. Sehraní jsou výborně, zkušenosti jsou také znát, ale na druhou stranu hrají stále totéž bez nějakého momentu překvapení.

Závěr patřil dalšímu slabšímu tělesu. MORIORR od loňska opět koncertují, ale nejsem si jistej, že je to dobře. Loni ve Volyni to podle mě bylo fiasko, dnes ve Starci vlastně taky. Sice došlo k podstatným změnám sestavy, protože momentálně není živej bicmen, ale automat, navrch se objevily klávesy. Programované bicí měly naprosto katastrofální zvuk, navíc programing byl opravdu otřesný, protože slyšet byl snad jen jeden škopík. Bez kláves by to nešlo poslouchat vůbec, ty to přecejen trochu zvedly, a to díky dobrému zvuku a také díky vcelku netradičním postupům a neotřelým zvukům.

A protože únava už si začíná vybírat daň, shodujeme se s Rámusem, že nejlepší variantou bude přesun k vozidlu a následně domů. První letní open air je za námi a když sečtu všechna pro a proti, tak nakonec vládne spíše spokojenost. Škoda slabší návštěvy, ale jinak příjemnej den.

Normal ? Johan

Kurzíva ? Márty


Zveřejněno: 21. 06. 2005
Přečteno:
3275 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 06. 2005 14:11 napsal/a manafob
kapely a poradatele
jo tuhle debatu jsem cetl uz pred par lety... asi se nic nemeni... skoncilo to u vymennych koncertu a s nazorem ze v zahranici to tak neni hehe ale ze na to zahranicni kapelky mile radi pristupuji to je vec jina :-) ... osobne bych to nechal vyvoji - poradatele i poradajici kapely bud daji dohromady dobry kapely nebo je nedaji a pak prodelaji a priste akce neni... a je po problemu (neberu v uvahu skutecnost ze poradatel je milionar co nema co delat :-)
23. 06. 2005 13:26 napsal/a Malfoy
souhlas s Corbow-em ?:)
presne tak... scena v Cechach je slaba, protoze je presycena podprumernejma kapelama a zajem o koncerty upada, protoze co dnes muze nekde hrat to mi hlava nebere... kazdej kdo hraje aspon mesic na nakej nastroj tak ma kapelu a vystupuje s ni... upada zajem, protoze upada kvalita interpretu a zaroven upada i vyska latky pri hodnocenich... nakonec bude super kazdej kdo zvladne zapojit aparat.... a tam se ta "chyba" deje
23. 06. 2005 09:32 napsal/a corbow
rogalo
No ja si myslim, ze prizvisko bejvalej buzerant smyslu nepostrada. Stejne tak jako bejvalej muzikant. Rogalo, jestli jezdis po koncertech, tak proc nezkusis neco napsat? S radosti tvuj prispevek zverejnime a budeme velmi radi, kdyz se nase redaktorska zakladna rozroste. Mozna o dalsiho fundovaneho kritika?:)
23. 06. 2005 07:34 napsal/a Johan
-> Rogalo
Promin, ale nesouhlasim s tebou prakticky v nicem. Co se tyka kritiky, tak si uvedom, ze kritika je literarni zanr a slovo samotne neznamena, ze neco pomlouvas, ale hodnotis. Taktika v hudebni branzi se mozna tyka tech, kteri jsou zavisli na reklame, ti pak musi premejslet, jestli nepovedenou desku kapely, jejiz label plati mesicne reklamy, ohodnotit podle svedomi nebo podle vedomi si prilivu penez:-). To nastesti neni nas pripad a nikdy bych se k tomu nesnizil. Hanliva slova v mem reportu nejsou. Ohledne terminu byvaly muzikant - to je prece jasny, sice nemuzes bejt bejvalej cikan, ale muzes bejt bejvalej cokoliv te napadne. Ifa ted citi, ze uz muzikant neni, takze je bejvalej ... K reakci lidi - na kapely v reportazi nechvalene byla odezva fans miziva, nebo spise nulova. Uz jsem neco podobneho psal v reakci na recenzi jedne kapely, ale myslim si, ze po tech letech, co se kolem metalu pohybuju, poznam dobrou a spatnou kapelu. I tak ale diky za nazory, furt lepsi mit nejake, nez zadne. Mej se chlape fajn.
23. 06. 2005 07:24 napsal/a Ifa
To Rogalo
S těma lidma na parketu si to napsal úplně přesně a ve skutečnosti to tak i bylo. Lidi opravdu rozehřáli až Lost Dreams a pak M.Christy. Co se týče toho muzicírování, tak to jsem neuvedl,aby mi to zvedlo kredit ( nikdy jsem nebyl tak dobrej muzikant, abych se muzikantem mohl nazvat ). Chtěl jsem jenom říct, že právě proto vím, jak je kritika nepříjemná. A abych se vrátil zpět. Je to prostě tak jak to napsal Johan a věřím tomu, že kdyby ses zeptal jiných návštěvníků, tak ti popíšou podobné pocity. Johan to akorát shrnul a podepsal se pod to.