Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2018 (reedice), Bizarre Leprous Prod. / death/grind / Česko

O severní Moravě se tvrdí, že byla v 90. letech kolébkou doom metalu, což je samozřejmě pravda. Ovšem ještě dříve byla líhní spousty extrémních kapel. Díky v té době aktivní karvinské firmě Music Agency Bona vyšla i první nahrávka kapel DISFIGURED CORPSE a TOTAL DEATH (následovala ještě alba PATHOLOGIST a DOBYTČÍ MOR), což bylo snad úplně první splitko u nás. Původně to měly být samostatné nahrávky, ale firmě se nelíbila jejich krátká stopáž. V době vydání mi album sestřenice nahrála na kazetu (na druhé straně bylo album „Sex´n´Death“ od DARK), později jsem si pořídil i originálku a teď mám před sebou konečně i CD, které po těch 26 letech vyšlo v reedici.

On this world wasn´t one day of true peace, thousand people are still living on the edge of starvation.

Dnešnímu fanouškovi tvrdé muziky asi není potřeba DISFIGURED CORPSE představovat. Tato kapela, motající se mezi městy Ostrava, Orlová a Havířov, po prvním demosnímku a roce existence zavítala v létě 1992 na deset dnů do tehdy hojně navštěvovaného českotěšínského studia Fors, kde pod producentským dozorem Marka Schneidera (kytarista NEMESIS) pořídila 28 minut dlouhou nahrávku „Fall Down In Reality“. Ta začíná mluveným intrem „Evolution?“ (o něž se postaral Vladis, tehdy kapela NEMESIS, dnes už nedílná součást MRTVOL) a už sviští moje nejoblíbenější „Society“. Poctivý syrový death/grindový nářez, rychlá muzika, občas kvílivé sólo, melodické riffy a hlavně brutální vokál (na mě je tam v dnešní době sice víc hallu, ale proč ne?), který dá vzpomenout na vlivy třeba NAPALM DEATH nebo RIGHTEOUS PIGS. Jak sama kapela naznačila: „Je to death metal, ale my jsme si pro naši hudbu našli svůj vlastní název extreme emotional music“ (Spark No. 6/1993). Lehce se snad vymyká závěrečná „Success Beyond Suffering“ začínající poklidnou vybrnkávačkou a mluveným slovem, aby se opět rozjela v deathovou palbu. Navíc na tu dobu mohly působit texty o sociálních tématech, chudobě v zemích třetího světa a politice i lehce novátorsky. Jinak „Dopad do skutečnosti“ sice není nic vyloženě extra, chtělo by to trochu zkrátit songy, ale mě to bavilo tehdy a baví i teď.
8/10

Dead for God, dead for the nation, dead for the honour, dead for life.

Oproti tomu TOTAL DEATH z Karviné vznikli někdy v letech 1991/92 a po vydání tohoto materiálu prodělali personální změny, přejmenovali se na CAROUSEL OF TEARS a v poklidu zmizeli kolem roku 1996. Tady na „Grains Of Sand That Gone With The Wind“ předvádějí trošku jednodušší death/grind (chybí mi nějaké zpestření), přesto s patřičně ostrými kytarami, v ultra rychlém tempu, ale umí i zvolnit, takže skladby působí dost tězkotonážně. Ovšem vokál je pořádný kanál. Pro srovnání by se možná hodili třeba PROPHECY OF DOOM. Na svou dobu těch 23 minut byla patřičně extrémní jízda. Akorát mi ani po těch letech nesedí zvuk (opět Fors), který je dost „zahuhlaný“. Je třeba však zmínit, že CAROUSEL OF TEARS natočili i plnohodnotné album, které nikdy nevyšlo a dodnes snad leží v archivu studia Barbarella, protože kapela nezaplatila za nahrávání. Jednou jsem jej kdysi dávno dokonce slyšel a byl to slušný námrd. V současnosti je aktivní jen kytarista Pitris v kapelách FELISHA a G.O.R.E.
6/10

Kromě remasteringu prodělala nahrávka i obrodu obalu. Ten původní byl dost odfláknutý, např. titulka TOTAL DEATH obsahovala jen logo kapely a na černých stránkách byly bílým švabachem nečitelné texty. Tentokrát je už obal barevný s novou grafikou, ale bohužel neobsahuje texty. Zato v něm jsou fotografie obou kapel z roku 2017 (v inlayi pod CD je i společná hospodská). Celkově je to dobře odvedená práce a myslím, že tahle nahrávka má po těch letech stále co říct. A možná by jí slušela i vinylová verze, minimálně části „éterického těla“, pardon ZNETVOŘENÉ MRTVOLY.

Seznam skladeb:

  • DISFIGURED CORPSE
  1. Evolution?
  2. Society
  3. Conscience
  4. Absurd World
  5. What Survival?!?!
  6. Deferential
  7. Intoxication
  8. From New Series Of Imposture
  9. Success Beyond Suffering
  • TOTAL DEATH
  1. I'm Stoopid
  2. Grains Of Sand That Gone With The Wind (Part 1)
  3. ...And Will Get Worse
  4. Requiem For… (Marecek)
  5.  Don't Worry
  6. Strange
  7. Church's Gutter
  8. Grains Of Sand That Gone With The Wind (Part 2)

Čas: 52:12

Sestavy:

DISFIGURED CORPSE

  • Igor – kytara
  • Frank – bicí
  • David – zpěv
  • Pancho – kytara
  • Hadgi – basa

TOTAL DEATH

  • Olaf Dadok – zpěv, basa
  • Petr Janko – zpěv, kytara
  • Nikol Wowerková – kytara
  • Wieslaw Stazsko – bicí

www.bandzone.cz/disfiguredcorpse
www.bandzone.cz/carouseloftears
www.bizarreleprous.cz


Zveřejněno: 05. 09. 2018
Přečteno:
4513 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář