Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

25. 8. 2018, Sušice – Santos

Rouhání je pro nás evergreen… Aspoň tedy pro milého Coorneluse, který to loni v reportu zakřikl. Jeho „Čtyři ročníky = čtyřikrát počasí do plavek“ evidentně někdo nahoře zaregistroval a rozhodl se, že slunce bylo dost. Přitom předchozí měsíc bylo slunce nejskloňovanějším slovem v republice, nejen v Plzni kolem skartu. (úsměv) Ale proti původní předpovědi avizující kromě citelného ochlazení i déšť se naštěstí realita povedla nepoměrně lépe, na déšť nedošlo a na zimu jsme byli připraveni. Další významnou změnou byla neúčast pořádající MORTIFILIE; kapela si aktuálně dává pauzu a tak poprvé na metalovém šílení nevystoupila. Jinak ale bylo všechno jako vždycky. (úsměv) (Johan)

Díky sušickému příteli na telefonu se dozvídáme, že je to na místě s počasím v pořádku. Prý je u horalů příjemně, neprší a je v podstatě teplo. Teplo pro Šumaváky a ne pro zmrzlého Středočecha. (úsměv) Vybaven zimní bundou v záloze, která naštěstí nebyla potřeba, vyrážím na Santos, na kterém je nám tak pěkně. Místo konání festivalu je opravdu velice příjemné a za těch pět ročníků nám přirostlo k srdci. (Coornelus)

V chladném počasí odstartovali festival REFORE. Jejich tvorba pro mě byla velkou neznámou, ale jakmile jsem viděl tričko SUICIDAL TENDENCIES nebo vestu s nášivkou SLAYER, tak se dalo vytušit, co bude následovat. REFORE těsně před festivalem vyměnili bubeníka, což se nejspíše podepsalo na sehranosti (na začátku to trochu uklouzávalo mimo rytmus), trémě a nešťastně vylazených bicích, jež daly vzpomenout na zvuk alba „St. Anger“ od METALLIKY. Nicméně mladíčkové se rychle oklepali a snad i rozehřáli právě příchozí návštěvníky. Nechtělo se mi vůbec věřit, že takové hrdelní vokály vyluzuje teprve šestnáctiletý kluk. Vystoupení navíc nebylo jednorychlostní, ale došlo i na pomalou baladu a cover „Refuse/Resist“ od SEPULTURY byl už jen třešničkou na dortu. Když si navíc vzpomenu na loňské vystoupení HYPNOTIC, tak si říkám, že s takovou čerstvou krví nemůže thrash metal u nás a na Slovensku nikdy zemřít. (Kubina)

Festival pro nás otevírají LAID TO WASTE, které letos vidím podruhé a funguje to s nimi stejně dobře jako tenkrát v mrazáku (berounském klubu) v březnu. Kluci na to jdou postaru, dost nemoderně, podobně i vypadají (zpěvák je fosílie, vlastně už teď je starý a to mu nebude zřejmě ani třicet), ale… vše je v naprostém pořádku. (úsměv) I když nikdy nebudu z podobné muziky vyloženě na trní, dokážu pochopit, proč měl náš kamarád husí kůži. Chytře vystavěné skladby s výraznými zapamatovatelnými momenty (desku od nich doma nemám žádnou, ale přijde mi, že většinu skladeb dobře znám) fungovaly i tentokrát, a to i přesto, že se mi to zvukově nezdálo dobré, což platilo v podstatě pro všechny kapely. (Coornelus)

Jako (skoro) vždycky jsme nestihli začátek. Příjezd jsme měli načasovaný na druhou kapelu, kterou byli LAID TO WASTE. Poměrně brzký čas začátku koncertu mezinárodního seskupení překvapil, ale vysvětlení bylo prozaické – kytarista ještě týž den musel odcestovat a tak nezbylo, než počastovat melodickým thrash/speed metalem překvapivě velký počet návštěvníků ve už ve tři hodiny. LAID TO WASTE působili jako vždy svěžím dojmem, který vzniká kombinací melodických kytarových postupů a nezaměnitelného vokálu – Zdendu si u nás člověk s nikým nesplete a nejde jen o občasné výlety do nadpozemských výšek. (úsměv) Kapela šlapala jako dobře namazaný stroj, nechyběly tradiční hitovky jak z posledního alba „Mental Decay“, tak z debutu „Counterattack“ včetně songu, který kapelu charakterizuje nejlépe – „Oldschool Nostalgia“. (Johan)

„Možná některé z vás mrzí, že hrajeme tak brzy...“ „Ano Zdento, mrzelo mě to, protože váš setík by si zasloužil daleko lepší čas.“ Nejvíce jsem se těšil právě na LAID TO WASTE. Banda z Plzně je snad  jediná v Česku, která kromě thrashe hraje speed. Má za sebou dvě kladně přijaté desky a obzvlášť „Mental Decay“ je opravdovým klenotem, jaký u nás nemá obdoby. Nejsem si úplně jist, jestli někdo ten den hrál  rychleji (smích). Bleskurychlá riffovačka typu obří pavouk jenž předvádí své nejlepší taneční kreace na kytarovém pražci, mě přikovala před pódium, od kterého jsem se už nehnul, takže jsem si nemohl zezadu poslechnout, jestli jsou zpěvy stejně utopené jako v předních liniích. (Kubina)

KAOSQUAD patří do klubu. To mi nikdo nevymluví. Na větším pódiu jejich živelná death/grindová muzika trochu ztrácí na naléhavosti, chybí přímý kontakt publika a muzikantů, kteří se sice snažili jako obvykle, ale postávající diváky nedokázali dostat do varu – ostatně ono se to nepodařilo ani dalším kapelám, ale u těch „jen poslech“ nepůsobí tak okatě. Nicméně KAOSQUAD odehráli jako vždy nadupaný set plný ultra rychlých jednohubek, u kterých než se posluchač naděje, končí. Já si jejich půlhodinku vyslechl celou a s chutí, bavili mě, ale v klubu si je užiju víc. (Johan)

Souhlas s Johanem. Napadlo mě přesně to samé. Vystoupení KAOSQUAD bylo dobré, ale nemělo vůbec žádnou atmosféru. I když se kluci snažili, nejvíc asi basák Kozel, který se dost snažil i o pár hodin později, když už zrovna nehráli (úsměv), bylo to málo. Styl, jakým se kapela prezentuje, je chvályhodný a bylo potěšující, že vlastní skladby fungovaly pomalu líp než dva závěrečné covery. (Coornelus)

S ASGARD jsme se propadli o třicet let zpátky, do metalového pravěku. Na tom by nebylo nic špatného, retro zažívá renesanci už pěkných pár let, ale ty pózy… Na mě to působilo úsměvně, stejně jako některé texty. Na druhou stranu to kapele šlapalo, hráčky nebylo co vytknout a zvuk měla lepší než předchozí bandy. Jen mě to prostě nebavilo… (Johan)

K ASGARD asi jenom tak, že každý rok na tomto festivalu hraje kapela, jejíž výběr mi přijde nepochopitelný; tohle ASGARD splnili do puntíku. (Coornelus)

POPPY SEED GRINDER jsem na Brutalu vynechal s tím, že si je poslechnu v Sušici. A shledání to pro mě bylo výživné. Parta kolem nezmara Yardy konečně drží delší čas pohromadě (prý jde o vůbec nejdéle fungující sestavu v dvacetileté historii kapely) a je to znát i na živém hraní. POPÍCI odehráli parádní koncert, který neměl slabých míst a v němž nějakým způsobem vyčníval každý člen sestavy. Ze slušnosti (úsměv) začnu u nestora, kytaristy Yardy, který i díky technice dokázal z kytary vyloudit plný zvuk a některé jeho finesy si pamatuji ještě teď. U basáka vedle precizní hry (to bylo samozřejmé i u Yardy) potěšilo i zaujetí, s jakým koncert odehrál – po setu kdosi říkal, že se často nestává, aby většina přihlížejících sledovala hlavně basáka, který se nezastavil a ještě přidával různé grimasy. Nenápadné vypadající vokalista předvedl široký rozsah a hlavně to taky dával s přehledem a vše zezadu tvrdil nejlepší bicmen celého matiné pestrou a technickou hrou. Pro mě z tuzemských kapel nejlepší představení. (Johan)

I když občas vzpomínám na legendární sestavu POPPY SEED GRINDER kolem roku 2010 (od kdy už nezůstal kámen na kameni a těch muzikantů, kolik se tam prostřídalo…), nezbývá než Yardu virtuálně poplácat po zádech za to, že má neustále energii bojovat. Tohle je vášeň! POPÍKY jsem neviděl hodně dlouho, hudebně se mi poměrně vzdalují, ale naživo to bylo velice příjemné a instrumentálně velice zajímavé. (Coornelus)

Po hříchu je to několik let, co jsem 1000 BOMBS slyšel naposledy (tenkrát hráli jen tři) a tak jsem byl příjemně překvapený z rozšíření sestavy. Tentokrát mě opravdu vybombardovalo všech tisíc bomb. Dobrý první dojem musely vzbudit parádní kulisy ve stylu alba „Peace Is Dead“, které mám i s věnováním, heč. Velkou výhodou je, že i kytarista Kofi umí vzít za vokály a tak se mohl Asura nadechnout ke zpěvům, kde oproti minulosti dost přitlačil na pilu. Bicí měly asi zatím nejlepší zvuk a navíc bily s neuvěřitelnou přesností. Posledním střípkem skládačky tak zůstává čtvrtý člen; Vojta z LAID TO WASTE dodal kapele plnější a hravější zvuk. Burácející thrash metal ve středním tempu brzy donutil některé lidi do tance. Při skladbě „1000 bombs“ vtrhl na pódium Zdenda (LTW) a přidal se ke kapele. BOMBIČKY nás nechaly nahlédnout i do své kuchyně a zahrály novou písničku „Friends From the Trench“, která byla nabroušená jak břitva, s headbanging party, Vojtovým sólem – a já v tom do budoucna cítím velký potenciál. (Kubina)

1000 BOMBS se mi trefili do času, kdy jsem si vybral „kecací“ pauzu a tak přicházím až ke konci, kdy zněla zrovna hitovka „1000 bombs“, která mě bavila, stejně tak jako nesmělý kotel už lehce upravených metalistů u zábran. Za tu malou chvíli se jednalo o fajn poslech, který si kapela náležitě užívala a to především šedý vlk Ravanelli – Asura, který byl ten večer mezi pauzami ukecaný až za roh. A to přitom plzeňská Viktorka nadělovala až v neděli. Že gratuluju. (úsměv) (Coornelus)

1000 BOMBS zaskočili za STOLEN LIVES, kteří se kvůli úrazu jednoho člena omluvili. K plzeňské kapele pořád hledám cestu, některé skladby se mi líbí (ty rychlejší), některé mě nedokáží zaujmout (ty pomalejší) a stejné to bylo i na Santosu. Nicméně většina fanoušků byla jiného názoru a před pódiem se jich několik pustilo do křepčení. (Johan)

Vidět poslední dobou MÖRKHIMMEL naživo je docela oříšek. Jejich set v Sušici jsem tím pádem kvitoval s povděkem. Bohužel i na ně platí podobné resumé jako na KAOSQUAD. I když se Slávek snažil dělat bordel (jeho přeměna na pódiu v někoho úplně jiného je vždy zábavná), tak něco tomu chybělo. Ale když si odmyslím opravdu špatný zvuk, k výběru skladeb a jejich provedení není co vytýkat. Potěšilo, že kapela nestojí na místě a představila novou skladbu „Energie vakua“, která na mě žel kvůli zvuku a neznalosti nezapůsobila. To ale nejde říct, dnes už o klasických peckách, které většinou pocházejí z „Ostří...“. I kdyby bylo všechno špatně, což nebylo, závěr v podání songu „Insomnia“ mě asi vždy spolehlivě odstřelí. (Coornelus)

MÖRKHIMMEL mi na začátku setu přišli nevýrazní, což bylo napřed dané nedobrým zvukem a poté zařazením nové skladby, kterou jsem neznal a přišla mi pomalá. Pak se ale kolotoč roztočil v jiných obrátkách, Slávek si počínal jako v klubu (napřed slezl z pódia a zůstal „v kleci“ za zábradlím, podruhé už se vydal i za zátaras mezi lidi) a s pohledem šílence chrlil slova plné zmaru a zla. Set plný hitovek (mj. „Z cizího krev poteče“, „Zima“) měl najednou parádní spád a já si koncert pražských špinavců užil jako obvykle. (Johan)

GODLESS TRUTH se na delší čas ocitli v hibernaci, nyní se snaží navázat na zašlou slávu z přelomu století. Kapela před dvěma roky restartovala svou kariéru, vcelku pochopitelně v úplně nové sestavě. I tu táhne kytarista Petr Švancara, kolem nějž se poskládala parta v čele s charismatickým vokalistou Adamem B. Sychrowem (HAZYDECAY). Adam je bezesporu výborný vokalista, ale jeho vyšší polohy mi do progresivního technického death metalu příliš nepasují, vhodnější mi přijde hluboký hlas. A pak mě zaujala hra bicmena, který to hnal kupředu hlavně nohama, dva kopáky neustále duněly, zato ruce hrály úsporně… což neříkám, že je špatně, ale v daný okamžik mi to přišlo zajímavé. A celkově šlo o kvalitní vystoupení, které se lidem líbilo a tak došlo na dva přídavky. (Johan)

I letos se pořadatelům podařilo nasmlouvat zajímavou zahraniční akvizici. FLESHCRAWL pro mě byli zajímavější než DISHARMONIC ORCHESTRA loni a očekávání splnili na 100 %. Starý dobrý death metal čpící švédskou školou podali Němci naprosto přesvědčivě a hodinka v jejich společnosti utekla jako voda v Otavě, která Santosem protéká. Viděl jsem FLESHCRAWL v roce 2015 na ETEF ve Volyni a v Sušici to vlastně bylo úplně stejné… prohnilé, práchnivějící, chrastivé… Kapela působila sehraným dojmem (aby ne, když tři pětiny sestavy spolu hrají dvacet let) a bylo jedno, jestli pánové sáhli do některé staré řadovky, nebo do splitka z roku 2016, všechno to zní podobně. (úsměv) Celkem podle očekávání si lidi i tentokrát vykřičeli přídavek, který FLESHCRAWL pojali ideálně – přidali dvě věci a po nich se rozloučili. (Johan)

FLESHCRAWL měli sound hodný headlinerů. Jakmile začala hrát otevíračka „Flesh Bloody Flesh“, tak jsem nemohl odolat a musel jsem jít do předních linií. Čím více jsem se přibližoval, tím více mě splachovala valící se hutná vlna, že by i Drunen z ASPHYX spokojeně pokyvoval. Sice kapela z Německa, ale stylem by pasovala do Švédska. Ten zvuk kytar... ten zvuk. No lidi byli jak posedlí a nepřestávali ani na okamžik házet řepami. (Kubina)

Závěrečnou zábavu obstarali SHAMPOON KILLER. Pohodlně jsem se usadil, připravil na vážnou hudbu a degustoval Prazdroj. Díky dvěma vokalistům to bylo jako na prasečích jatkách. Spoustu metalheads donutili k poslednímu vzepření. S pátým ročníkem Metal Madness se rozloučím snad přesnou citací slov posledních účinkujících: „Nevěřte médiím, jsou to mrdky.“ (Kubina)

Takže nám nevěřte… (smích) Ani to, že se pátý ročník pořadatelům vydařil, počasí se jakž takž umoudřilo, lidí přišlo hodně moc, většina kapel mě (i kamarády) bavila, takže jediné, co trochu haprovalo, byl zvuk. Ale s tím se dalo žít, když se člověk vyrazil bavit blíž k pódiu. (Johan)

Fotky: Kubina, Petra

Berryho videa:
REFORE
LAID TO WASTE
KAOSQUAD
ASGARD
POPPY SEED GRINDER
1000 BOMBS
MÖRKHIMMEL
GODLESS TRUTH
FLESHCRAWL
SHAMPOON KILLER

Videa F.C.:
POPPY SEED GRINDER
MÖRKHIMMEL
GODLESS TRUTH
FLESHCRAWL

KubaAjzova videa:
LAID TO WASTE 1
LAID TO WASTE 2
KAOSQUAD
POPPY SEED GRINDER
1000 BOMBS 1
1000 BOMBS 2
MÖRKHIMMEL
GODLESS TRUTH
FLESHCRAWL 1
FLESHCRAWL 2
FLESHCRAWL 3

 


Zveřejněno: 28. 08. 2018
Přečteno:
3978 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 08. 2018 19:56 napsal/a KubaAjz
cokameruješbuzerant
Jako každý rok, naprostá spokojenost s festivalem, v KubaAjzově kanálu plave několik videí, včetně full setu FLESHCRAWL : https://www.youtube.com/channel/UCG4wEn04z7z_f0D7zFySNLg/videos?sort=dd&view=0&shelf_id=0