Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2018, vlastní náklad / thrash metal/metalcore / Česko; EP 2018, L\' Inphantile Collective / thrash metal / Česko

Přesto, že já sám jsem existenci pražské metalové skupiny BEAST WITHIN THE SOUND (dále jen BWTS) zaregistroval prakticky teprve před nedávnem, nejedná se v případě této formace o žádnou novou partu. Její kořeny totiž sahají až do roku 2009, takže už za několik měsíců zakončí první dekádu od svého založení. Studiovým debutem pak pro BWTS bylo album „Eternal Conflict“ vydané v roce 2013, na němž se kapela prezentovala rychlým moderním thrash metalem s výraznými melodiemi. Svého nástupce se však tohle CD, i kvůli personálním rošádám, dočkalo až na začátku letošního roku, kdy se v digitální podobě (fyzický nosič vyšel o něco déle) objevila nahrávka „... and Vice Versa”. No a aby toho pro letošek nebylo málo, tak se jen o několik měsíců později skupina znovu přihlásila o slovo s dalším studiovým záznamem, jímž je tentokráte EP „Propulsion of War”, které představuje aktuální hudební tvář BWTS. Obě dvě placky mám teď před sebou a postupně jim věnuji následující řádky.

Abych zachoval posloupnost, tak se tedy jako první budu věnovat desce „… and Vice Versa“. Ta včetně tří introdukcí přináší celkem 13 kousků z autorské dílny kapely, které byly natočené už v průběhu roku 2016 ve studiích Davos (Vyškov; pouze bicí party) a Seabest Production (Praha; vše ostatní). V druhém zmíněném pak pod dohledem Tondy Smrčky, jenž se zároveň v pěti skladbách na CD objevuje coby hostující zpěvák, proběhl i závěrečný mix a mastering. Taktéž bych doplnil, že se jedná o poslední materiál, na němž se podílel dosavadní basák Marcel, který ve skupině působil od jejích počátků a na této desce je zároveň autorem kompletní textové složky. Co se týče hudební náplně CD, tak bych řekl, že na něm kapela představuje svou takovou modernější a bohatší tvář (oproti debutu), jelikož muzika linoucí se z repráků je kombinací klasických metalových prvků, rychlého thrashe, metalcoru nebo nu-metalu. Do toho všeho je zasazený povětšinou křičený vokál zpěváka Filipa, který je v některých písních doplněný o čisté zpěvové linky. 

Nahrávku je možné ve fyzické podobě získat jako jednoduchý digipack bez bookletu, jehož velmi pěkné grafické zpracování je komplet dílem Daniely „Dahlien“ Neumanové. Snad jen ta písmenka uvnitř by mohla být malinko větší, tím pádem čitelnější. (úsměv)

Druhým na řadě je v tomto článku EP „Propulsion of War“, což je nejčerstvější materiál z dílny BWTS, mapující aktuální tvorbu v současném obsazení, tedy již s novým basákem Jakubem, jehož můžete znát třeba z rovněž pražských VIBRATHÖRR. Ovšem ani tato nahrávka není tak úplně nejžhavější (mám na mysli co do pořízení), protože dle bookletu byla natočená už v červenci roku 2017, tentokráte kompletně ve vyškovském studiu Davos. Tudíž zhruba rok před oficiálním vydáním, které proběhlo prostřednictvím firmy L’Inphantile Collective, což ale samozřejmě nemění nic na tom, že se jedná o nejnovější počin kapely. (úsměv) Ta se na něm prostřednictvím pětice skladeb (včetně jednoho coveru od THE EXPLOITED) vrací ke své syrovější a tvrdší podobě, v níž dominuje klasický thrash metal zámořského střihu, sem tam šmrncnutý hardcorem. Troufám si říct, že pokud byste si obě v článku zmíněné nahrávky pustili těsně po sobě, jako jsem to zprvu udělal já, možná byste ani nezaregistrovali, že se jedná o tu samou smečku, jelikož vyznění obou CD je podle mě naprosto odlišné. Sám za sebe můžu napsat, že daleko zajímavější a sympatičtější je pro mě právě tohle EP, protože k tomuto hudebnímu výrazu mám přece jenom mnohem blíže než k poloze, kterou se BWTS prezentovali na své druhé řadovce „…and Vice Versa”. Kdo z vás by měl zájem si vyslechnout nějakou ukázku z EP, tak může mrknout třeba na kanál YouTube, kde je možné najít videoklip k songu We are Humans”.

Uvidíme, kam se kroky BWTS budou ubírat příště, zda kapela zůstane u svého současného stylového zaměření, nebo jestli se ve své další tvorbě zase vydá novou cestou.
 
CD „…and Vice Versa“

Seznam skladeb:

  1. Cisplatin
  2. … and Vice Versa
  3. The Ordeal
  4. Esprit de Corps
  5. 52116
  6. Scapegoat
  7. Metal is Texas
  8. About the Truth and Love
  9. Pros 'n' Cons
  10. Behind the Gravestones
  11. If I Were Me
  12. Winter Gates
  13. The Beacon


Čas: 51:59

Sestava:

  • Filip Škobis – zpěv
  • Julian Lamas – kytara
  • Honza Peš – kytara
  • Marcel Kraft – baskytara
  • Jirka Zajíc – bicí


Hosté:

  • Tonda Smrčka – zpěv (3, 6, 7, 8, 11)
  • Daniel Pranič – zpěv (11)


Hodnocení: 5,5/10

CD „Propulsion of War“

Seznam skladeb:

  1. Propulsion of War
  2. We are Humans
  3. Smelly World
  4. Ignite the Bridges
  5. Sea of Blood (cover The Exloited)

Čas: 24:40

Sestava:

  • Filip Škobis – zpěv
  • Julian Lamas – kytara
  • Honza Peš – kytara
  • Jakub Prokop – baskytara
  • Jirka Zajíc – bicí


Hodnocení: 7/10

Bandzone
Facebook
 


Zveřejněno: 08. 09. 2018
Přečteno:
3739 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář