Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

CD 2018, vlastní náklad / hard rock/bigbít / Česko

Popravdě řečeno si netroufám moc odhadovat, kolik čtenářů Fobie žijících mimo severočeský kraj má ponětí o existenci hardrockové skupiny nazvané BLACK SABÁKA (v minulosti též uváděné jako BLACK SABAAKA) pocházející z Ústí nad Labem. Nezpochybnitelným faktem ovšem je, že tato parta funguje už od roku 1996 a vyjma živých vystoupení čas od času připraví i nějakou tu nahrávku, tím pádem je evidentní, že minimálně ve svém nejbližším okolí má asi příznivců dostatek, protože jinak by takovou dobu, i když s nějakými pauzičkami, rozhodně neexistovala. (úsměv) K jakým hudebním legendám by měl název této pětice nejspíše odkazovat tu rozebírat nebudu, jelikož to je asi každému na první pohled jasné (smích), jenom doplním, že kapela sama jako zdroj své inspirace uvádí muziku 70. a 80. let.

Na našem webu se článek o skupině poprvé a doteď asi zároveň i naposledy objevil v roce 2011, kdy vyšla recenze na její předchozí album „Sebranka“, které se kolegovi Johanovi zrovna moc nelíbilo, což se mu v následné diskusi pár skalních příznivců BS snažilo rozmluvit. (smích) Pamatuju si, že i mně šéfredaktor tuhle placku tenkrát nabízel, ale zřejmě jsem byl zrovna zahlcený jinou prací, nebo se mi do toho prostě jenom nechtělo, takže jsem mu jí zbaběle přenechal. (úsměv) No a uběhlo nějakých 7 let a kapela se i přes svou evidentně negativní předchozí zkušenost s Fobií ozvala znovu a poslala nám svůj aktuální výtvor, na který jsem se tentokrát (po jistých průtazích, to nepopírám) rozhodl podívat sám.

CD pojmenované jako „Live demo 2018“ je dle oficiálního webu BS třetí nahrávkou v historii souboru a jak už sám název napovídá, bylo pořízeno živě letos v lednu. Konkrétně pak přímo na domácí půdě skupiny v ústeckém Veřejném sále Hraničář a solidní zvukovou stopu z této akce sejmul Jiří Pletánek. Více informací žel nemám, takže si nejsem úplně jistý, zda se jedná o záznam části veřejného vystoupení nebo jestli kapela v uvedeném sále pouze rozestavěla svůj kompletní aparát a začala hrát. Pod pojmem „live“ je totiž možné si představit v podstatě oba tyto zmíněné způsoby natáčení. Mezi 10 skladbami, které album přináší, by měly být jak kousky nové, tak i starší prověřené vály, pochopitelně zahrané v aktuálním obsazení. 

O stylovém zaměření jsem se zmiňoval v úvodu článku, já sám po poslechu nahrávky vidím BS jako takovou klasickou lokální partičku, která ve své tvorbě vyjma zmíněného hard rocku využívá například i jižanské prvky a lehce se otírá též o další žánry, souhrnně ji však dle mého nejlépe charakterizuje jednoduché a výstižné označení bigbít. Pozitivem je určitě sehranost kapely, která v době pořízení nahrávky společně fungovala zhruba nějaký rok a půl, kvalitní výkon odvádí i zpěvák Jan Domecký, jehož hlasový projev do muziky dobře pasuje. Texty, jejichž takřka výhradním autorem je právě zmíněný Honza, už minule dostatečně probral Johan, já z nich zase tak v šoku, jako tehdy on, úplně nejsem (úsměv), jelikož jsem je v podobném duchu vlastně očekával, tím pádem mě nijak neiritují. Záleží asi na každém jednotlivém posluchači, jak je skousne, někdo s nimi zápolit bude, jiný je vezme s větším nadhledem. Problémem je, i když on je to teda problém asi spíše pro mě, než pro lidi, kteří tuhle hudbu produkují, že podobná tělesa fungují taktéž i v každé zapadlé vesnici a spíše než jako klasickou kapelu s nějakými uměleckými ambicemi, bych je označil jako partu přátel se vztahem k muzice a hudebním nástrojům, kteří prostě jednou za měsíc nebo dva rádi zahrají někde v hospůdce pro pár kamarádů, kteří se tam u jejich songů rádi vyblbnou. Ostatně jiné cíle, než pobavit se na rodné hroudě snad toto mít ani nemůže, poněvadž si nedokážu představit, že by za touhle tvorbou někdo jel několik desítek či stovek kilometrů. Na druhou stranu zase musím říct, že je pro mě mnohem sympatičtější skupina, která se snaží o vlastní písně, i když u nich můžeme o jejich kvalitě polemizovat, než banda, která do nekonečna omílá dokola pár mizerně naučených cover verzí. 

Kdybych měl vybrat alespoň nějaké věci, kterými bych vás k poslechu tohoto lisovaného CD s jednoduchým a strohým obalem přilákal (u kapely ho můžete získat za lidových 100 kaček), rozhodně bych zmínil šestku „Váhavá dáma“, což je podle mě vůbec nejlepší kousek, trojku „Ledová růže“ nebo osmičku „Tři kroky do tmy“.

Seznam skladeb:

  1. Rány dopadaj
  2. Móda od Quasimóda
  3. Ledová růže
  4. Ztracená
  5. Letíš
  6. Váhavá dáma
  7. Strašpytel
  8. Tři kroky do tmy
  9. Běž
  10. Turek vod vokurek

Čas:  38:07

Sestava:

  • Jan Domecký - zpěv
  • Vladimír Mžourek - kytara
  • Martin Černý - kytara, zpěv
  • Tomáš Kříž - baskytara, zpěv
  • Alena Slámová - bicí 


Web
Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 17. 07. 2018
Přečteno:
3806 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář