Nejbližší koncerty
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD/LP 2017, Czar Of Bullets / post metal / Švýcarsko

O švýcarské partě NEVBORN slyšeli asi jen ti největší hledači. Pro mě se jedná o úplně neznámý pojem, který dle dostupných informací vydává svou druhou nahrávku. Ta je realizována v podobě EP „Daídalos“, kterému předcházela debutová deska z roku 2015. Jak je z předchozích řádků zřejmé, co se na ní odehrávalo, netuším.

Název „Daídalos“ naznačuje, že se po textové stránce bude čerpat z řecké mytologie. Kapela použila jako nosné téma Ikarův pád a v tomto konkrétním případě se jedná o dialog mezi hlavní postavou a jeho otcem. Příběh má v případě NEVBORN hlubší pointu, protože kapela kvůli tomuto konceptu angažovala hosta – Loïce Rossettiho (THE OCEAN), který se na nahrávce střídá o vokály společně se zpěvákem a kytaristou NEVBORN Matthiem Hindererem a tím pádem vznikl duet.

A je to právě Matthieu, který společně s hudebním podkladem dokáže od začátku zaujmout. Hudebně se NEVBORN pohybují v modernějším pojetí post metalu až rocku s lehčím HC nádechem. Vše se odehrává převážně ve středních a pomalejších tempech, kde se poměrně slušně pracuje s atmosférou. První minuty dokáží člověka přenést na vlnu DEFTONES; ti mi naběhli na mysl v podstatě hned, jak se skladba s prvním výkřikem zpěváka rozjela do vyšších obrátek. Má na to vliv příjemně nafrázovaný vokál, který je vhodně podpořený hudebním podkladem a v této kombinaci se dokáže lehce zakousnout a nepustit. Takový slibný úvod navnadil.

Jelikož EP „Daídalos“ obsahuje jednu skladbu, která je přes osmnáct minut dlouhá, je logické, že kapela vystřídá několik poloh a nabídne posluchači poměrně pestré výrazové menu, které ale bohužel už tak parádní moment, jako je ten ze začátku, nezopakuje. Tím není myšleno, že se v dalších minutách nic zajímavého neodehrává, ale…

NEVBORN jsou nejspokojenější ve vodách, kterým se dnes říká post metal. Zvukově jsou poměrně „vyžehlení“, tím pádem znějí současně, moderně… Díky melodickým nápěvům bude jejich hudba stravitelnější i pro běžného posluchače, který si zrovna nelibuje v temnotách á la NEUROSIS. Přesto, že je takto dlouhá skladba výzvou, a to jak pro posluchače, tak i pro kapelu, nejedná se o nic extrémně složitého na poslech. NEVBORN ve středních tempech umí vykouzlit zajímavé kytarové melodie i se rádi k těm líbivějším momentům v průběhu songu vracejí. Ony melodičtější party NEVBORN sluší mnohem víc než ty drsnější, což platí i pro vokály. V nátlakovějších místech se skladba stává poměrně průměrnou záležitostí, zatímco v jemnějších částech se poslech tohoto díla stává příjemnějším. I když i zde je nutné říct, že se kapele nepodařilo vystoupit ze stínu velikánů žánru, jakými jsou DEFTONES, THE OCEAN nebo už neexistující ISIS

Těžko bych po poslechu tohoto EP mohl tvrdit, že se těším na věci další, zas tak mě tvorba této švýcarské party neuhranula, nicméně pár poslechů strávených ve společnosti NEVBORN uteklo jako voda a rozhodně mě nenudily.

Seznam skladeb:

  1. Daídalos

Čas: 19:34

Sestava:

  • Matthieu Hinderer - kytara, zpěv
  • Nicolas Huguenin - bicí
  • Brice Geiser - basa
  • Mathieu Rubi - kytara
  • Alain Gualandris - kytara

Host:

  • Loïce Rossetti - zpěv

www.nevborn.com


Zveřejněno: 04. 10. 2017
Přečteno:
3476 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář