Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2017, Nice To Eat You Records & Rotten Roll Rex / grindcore / Česko

Každý jistě zná rčení, že má člověk strach otevřít rybičky, aby na něj i z plechovky nevykoukl ten a ten momentálně všudypřítomný ksicht. Většinou se používá ve spojení s obecně známými lidmi, ale může platit i v metalovém podsvětí – já mám v posledních dnech tenhle pocit spojený s Honzou Kapákem. Na Brutalu jsem ho viděl bouchat ve dvou kapelách (AVENGER, MASTER´S HAMMER) a během jednoho týdne se mi dostala do rukou tři alba, která nabubnoval a nahrál ve svém studiu Hellsound. U AVENGER to žádné velké překvapení není, u DARK ANGELS se to taky dalo čekat, když s nimi Honza i koncertuje, ale když jsem jeho fotku i lehce modifikované jméno našel v obalu CHOKED BY OWN VOMITS, koukal jsem jako vejr. A další CD se bojím otevřít… (úsměv)

Zajímavý je jistě i termín nahrávání, resp. jeho druhá část, která proběhla 24. a 25. prosince 2016, takže pěkně posraný vánoce. (úsměv) Puritáni nechť mi odpustí ostřejší výraz, ale jak jinak se vyjadřovat k albu, které se jmenuje „Shit World“. Ostatně kapela z Rakovníku si ve shitech libuje od začátku existence, nějaké to hovínko se objevilo snad na každé nahrávce, z nichž většinu tvořila splitka. Aktuální placka je teprve druhé full album, což za třináct let existence není mnoho…

Ale důležitější než kvantita je samozřejmě kvalita. A musím říci, že mě poslech „Shit World“ hned napoprvé překvapil. Čekal jsem jednoduchý umca umca grind s prasečím kvičením nebo humpoláckým hudrováním „netextů“, ale CHOKED BY OWN VOMITS se výrazně posunuli. Všechny zmiňované, mnou nechtěné, záležitosti totiž na nahrávce absentují, hraje se víceméně grind staré školy, který mě baví a ta půlhodina mi pěkně utíká. Po vážnohudební introdukci se rozjíždí valivá pestrá grindovačka. Navíc je okamžitě slyšet, že zvuk se hodně povedl – je nadupaný, vyvážený, na grindové poměry luxusní. U druhé skladby už si s chutí podupávám u klasického špinavého grindu, hlavně mi sedí ty nejrychlejší momenty, které mi přijdou lehce ovlivněné CARCASS či NAPALM DEATH, ale podobně nejspíš hrávala před dvaceti a více lety spousta kapel, jen mě tehdy minuly. U trojky už neskrývám lehké nadšení, to je válec, který hrne a hrne, Honza za bicími válí a hlavně se pořád něco děje, nechybí ani krátké sólo, které má možná taky na svědomí Honza, protože v obalu se píše, že kromě bicích nahrál i „few guitar bziiiks“. Jinak ale vládne Květákova rašploidní kytara a Filipova drnčící basa, které dohromady vyrábějí zahuštěnou masu, nad níž se nese Květákův hluboký vokál. Mezi skladbami nechybí různá intra, myslím, že většinou z nějakých hororů, thrillerů, což je určitě lepší, než kdyby tam bylo blití, prdění nebo hekání nějaké coury. „Shit World“ je prostě po hudební stránce vážná nahrávka, prostá skopičin a blbinek, které dostaly prostor jen v textech – a těm není naštěstí rozumět. Rozumět je ale muzice, která má řád, sem tam se dotkne death metalu, sem tam se objeví nějaká nečekaná změna, ale hlavní slovo mají ony typické old school grind trrrrr trrrrr našlapané pasáže. Pochvalu zaslouží i frontman, který se nedrží jen jedné polohy, ale zkouší různé, což taky přispívá k barevnosti materiálu. Ten sice chvílemi působí repetitivně, u některých pasáží si říkám, že už jsem je v předešlých skladbách slyšel, ale pak je přebije nějaká laskomina, třeba  sólování ve „Fusion“, z mého pohledu nejlepší položce alba, místy takřka tech/deathové kompozici. Během třiceti minut odpaluje trio šestnáct bomb, přičemž poslední je instrumentální a všichni se v ní vyřádili tak, až se nechce věřit, že tohle nahráli grindeři… taková to je laskomina.

Jestliže s hudbou se dokáži velmi snadno ztotožnit a užívat si ji, o textech se to říci nedá… naštěstí jim je rozumět jen na papíře. V minulosti se spekulovalo, že některé skladby CHOKED BY OWN VOMITS nemají slova a „zpěvák“ jen vyluzuje nějaké tóny, tentokrát jsou všechny songy otextované, a zajímavé je, že část v češtině, část v angličtině. Jenže… většina textů je hodně slaboduchá – to mluvím o těch v češtině. Když už se objeví vážnější téma než prasklá žárovka nad akváriem, zrající syrečky nebo pálivé papričky – třeba ekologie nebo piráti na silnicích – je podané naprosto nezajímavě. A ta spousta pravopisných chyb v bookletu… to je Mordor (rybyčky, splinutí, cesty se uvolnili, papryčky...). Jinak je ale booklet vcelku fajn, na dvanácti stránkách nechybí nic podstatného, ani fotka kapely. Titulní cover k žánru asi patří, mně se kresba nelíbí, ale kapela má všechny obaly podobně laděné, drží se svého, nekrade nechutnosti ani oplzlosti z webu, takže vlastně OK.

I když se v případě „Shit World“ nedá mluvit o nějaké velké originalitě, rozhodně se dá mluvit o velmi slušné práci všech zainteresovaných. Vedle nahrávek a koncertů KAOSQUAD mě právě „přidušení“ v poslední době z tuzemského grindového hájemství zaujali nejvíce.

Aktuálně CHOKED BY OWN VOMITS hledají bubeníka (Hozna album nahrál jako host), tak jestli někomu v krvi pulzuje stará dobrá grindová krev, stačí se spojit s Květákem… v plánu je aktivní koncertování nejen v tuzemsku.

Seznam skladeb:

  1. Small Dark Age
  2. Stressland
  3. Cemeteries Along Roads
  4. The Day When I Lost in My Self
  5. Dram Is Over
  6. Let to Rot
  7. Fast Way to Hell
  8. Fusion
  9. Coffin Nails
  10. Asshole in Flames
  11. Shit World
  12. Like Thousands Suns
  13. Dust
  14. Pickled Quark Cheese
  15. Cruel Face of Life
  16. The End of the Shit World

Čas: 30:44

Sestava:

  • Kveetaak – guitar, vocal
  • Feelipee – bass
  • Hell Johan – drums and few guitar bziiiks

Facebook
Bandzone
NTEY

 


Zveřejněno: 05. 09. 2017
Přečteno:
4248 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 09. 2017 05:19 napsal/a jeff
Bf
Dobra recenze, dobra deska a vcelku uspokojivy fakt, ze ne vsichni hraji tupy tralala grind. Dalsi kapela, co se po Bowel Fuck, probrala a jede!!
05. 09. 2017 18:41 napsal/a Johan
-> Coornelus
Já ti dám starý kolena! Asi ti s Corbowem dáme do nosu za opakované drzé poznámky :-)
05. 09. 2017 08:01 napsal/a Coornelus
...
Když jsem viděl to hodnocení, tak jsem si myslel, že ses, Johane, na starý kolena zbláznil, ale po přečtení, které vzbudilo zvědavost a následném nástřelu, musim říct, že je to úplně jiná kapela, než v minulosti, lepší. Když si vzpomenu na ty starší fekální hopsandy, tak tohle je jiná liga a velký překvápko.