Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD singl 2017, Pop Dissident Records / indie rock, underpop / Česko 

Loni ve dvou edicích vyšlo neřadové album „Achtung 30!“, jež kromě čtyř živých nahrávek nabídlo také tři úplné novinky, které rozhodně zaujaly a potěšily. TICHÁ DOHODA sice stále nemá hotové nové autorské album, na nějž se čeká skoro dvacet let, ale než se tak stane, coby druhou ochutnávku věcí příštích se rozhodla vydat pošetkový singl s další dvojicí skladeb. Celkem již pět zveřejněných novinek svědčí o tom, že plnohodnotný řadový počin se nejenže po částech dostává k posluchačům, ale hlavně slibuje důstojnou návaznost na starou tvorbu.     

„Planeta opic“ představuje zdařilý song, navazující na to nejlepší z tradičního zvuku kapely. Možná by prospělo mírně svižnější tempo, silný základní riff však tvoří nosný melodický motiv a podobně jako u loňských kousků předpoklad pro potenciální hit. Zaujme také kritický text, kde v metaforické návaznosti na literární a filmovou klasiku se praví, že „lidem tady vládnou opice, jejich náčelník je velkej pavián,“ což při pohledu na zdejší současnost moc nepřekvapuje. „Nikdo z nás to nečekal, co se může jednou stát, nikdo z nás by nevěřil na opičí stát.“ 

„Zakázaný slova“ se rýsují trochu rockověji a jednodušeji, ale hlavně jim dominuje text poukazující na nynější přehnanou korektnost. „A je mi jedno, jestli jsou ty slova v muzice, v novinách, v erotice anebo v politice,“ zpívá se v písni, v níž následují myšlenky, že „v médiích řádí korektní prohibice“, „v kavárně vysedává moderní inkvizice“ a „z Bruselu k nám letí kladivo na čarodějnice“. Ona slova nejsou nijak konkretizována, přesto ten text může někdo vnímat souhlasně, jiný odmítavě a kdekdo kontroverzně, takže nechť si jej vyloží každý po svém. 

Nepříliš překvapující, ale dobře hrající a poslouchající se nové písně téměř dosahují laťky nastavené těmi loňskými a Dana Šustra usvědčují z toho, že je nejen trvale schopným autorem, ale také trochu lepším skladatelem než textařem. Zuzana Vintrová coby zpěvačka je však rozhodně velkou výhrou a výbornou náhradnicí Blanky Šrůmové, která v nejen hudebním spojení s Janem Saharou Hedlem má aktuálně jiné tvůrčí priority. Ovšem ať už jde o kteroukoli stranu, hlavně je to mnohem lepší než drtivá většina současného poprockového mainstreamu.

Seznam skladeb:

  1. Planeta opic 
  2. Zakázaný slova (Epigram No. 1) 

Čas: 8:06

Sestava:

  • Dan Šustr – zpěv, kytary, tamburína
  • Michal „Sherry“ Šerák – baskytara
  • Pavel Attel – bicí
  • speciální člen: Zuzana Vintrová – zpěv, kytara

www.tichadohoda.cz


Zveřejněno: 15. 07. 2017
Přečteno:
4324 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář