Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD 2016, Grathila Records / black metal / Filipíny

S hudbou je to stejné jako s lidmi. Někdy se tváří nadutě a pyšně, přitom se v její hloubi nedá objevit nic většího než čistá prázdnota. Jindy má tendenci stejně jako někteří lidé okolí přesvědčit o své technické vyspělosti, ale to všechno na úkor příjemného poslechu. Další se nesměle vplétá do života lidí, až je svými melodiemi doslova okouzlí. Jiná se příliš často vnucuje a snaží se všemožně nabádat okolí o svých kvalitách a přednostech, o nichž by se s nadsázkou dalo hovořit jen jako o průměrných. Pouze jediným aspektem hudba přesahuje lidskou povahu. Tím aspektem je upřímnost. Zatímco tento charakterový rys bychom mezi lidmi hledali jen stěží, tak naopak na hudebním poli se jedná o vývozní artikl.

Právě slovo upřímnost je synonymum k nahrávce KRATORNAS. S těmito dvěma neznabohy z Filipín jsem se již párkrát seznámil na internetu. Jejich hudba mě nikdy zásadně neoslovila, spíše šlo o zvědavost, jak se dělá metal na opačné straně zeměkoule. Proto, když přišla nabídka k poslechu celého alba, tak jsem ani chvíli neváhal a této šance využil.

Prvotní seznámení s novým materiálem probíhalo stejně jako u většiny nahrávek, které se mi dostanou do rukou. Vždy je pustím při první příležitosti. Je to jen mojí vinou, že jsou to pravidelně chvíle, kdy o soustředěném poslechu nemůže být řeč. Občas se mi stane, že mi některý z mých hudebních smyslů zablokuje přístup dále do mozku a já mám najednou pocit, že právě probíhající produkci moc nechápu. To samé se stalo i tentokrát. Jenže není výhry bez boje. Proto vždy, když byla vhodná chvále, putovalo „Devoured by Damnation“ do přehrávače a já měl možnost vše dostatečně vstřebat. Ale s každým dalším poslechem jsem nabýval vědomí, že tento ostrovní výplod bude přeci jen tvrdší oříšek, než jsem si doposud myslel.

Hudba KRATORNAS je již do roku devadesát pět naprosto nekompromisním dílem. Pokud by byl někdy v budoucnu sestaven žebříček metalových smeček dle divokosti a entusiasmu, tak právě KRATORNAS by jistě byli v první stovce. Jenže evropský posluchač je tvorem zhýčkaným. Už dávno mu nestačí pouze nekompromisní přístup a exotická destinace. Potřebuje slyšet nápady a mnohdy i dokonalou produkci. A právě tyto dvě složky jsou přesně to, co „Devoured by Damnation“ pozbývá. Mnohokrát jsem se snažil v hudebním dění nějak orientovat, ale to není vůbec jednoduché. Častokrát mám pocit, že si oba muzikanti hrají, co je zrovna napadne. Například kytarové výjezdy se vůbec neshodují s rytmikou bubnů a právě kvůli tomuto faktu zní hudba dua Zachariah a GB Guzzarina značně chaoticky. Nic na tom nemění ani vokál, který je jako štěkání démonem posedlého psa při nočním úplňku. Nevím, co přesně mi na této hudební přehlídce nevyhovuje, zda je to výše zmíněný nástrojový chaos, nebo jen slabé nápady. Každopádně jde o tak trochu jiný druh hudebního extrému.

Zvuk samozřejmě není nikterak valný, ale s tím už se musí u chásek pocházejících ze zemí, kde není úplně běžné navštívit metalový koncert, počítat. Nedokonalou produkci však plně vyvažuje nasazení, se kterým muzikanti jednotlivé štychy hrají. Kdyby všechny kapely hrály s takovýmto odhodláním, tak metalový svět pro okolí už navždy představuje hnisavou bránu do utrpení. O přebalu se dá s klidem hovořit jako o ďábelském díle plném ohně a zmaru. Přesně dle pravidel temného metalového kovu. Nechybí ani jednotlivé texty a fotky muzikantů.

Oceňuji, že tohle hudební těleso dokázalo vzniknout i v zemi, ve které v podstatě není žádná poptávka po extrémním metalu a navíc vydrželo ve svém počínání více než dvacet let. Především díky jejich zarputilé dlouhověkosti by se dalo říct, že KRATORNAS jsou ve své zemi pionýři extrémní muziky. Tedy ti, kdož jako první vnesli plamen metalu na tyto tropické ostrovy. Proto není ani tak důležité to, že hudba KRATORNAS nesplňuje nejvyšší hudební nároky, ale především fakt, že tato nahrávka vůbec vznikla a posílila hudební underground i v těchto končinách.  

Seznam skladeb:

  1. Spit on God
  2. Dead Burning Christ
  3. Archangels of Destruction
  4. Deluge - After Massacre
  5. Blood of the Devil
  6. Evil Is Reborn
  7. Devoured by Damnation
  8. Cadavers of Gods
  9. Huios Diabolus
  10. World Within Demons

Čas: 35:50

Sestava:

  • Zachariah – kytara, zpěv
  • GB Guzzarin – bicí

https://kratornas.bandcamp.com/

 

 


Zveřejněno: 17. 06. 2017
Přečteno:
3596 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář