Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Představuje se tuzemská deathová naděje...

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Prvotním impulsem bylo asi setkání trojice Jana-Jana-Honza někdy v roce 2013 a rozhodnutí, že chtějí společně vytvořit nějaký hudební projekt. Tehdy vznikli MISFOLDED, ale rozhodně ne jako kapela metalová. Naše cesta k tvrdšímu zvuku trvala déle a mezitím se u nás vystřídala řada muzikantů. MISFOLDED znamená „netypicky složený“ a to tak trochu odráží i sestavu naší kapely. Přeci jen dva vokály nejsou v death metalu zcela běžný jev.
 
Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?
 
Jana Oltová se před MISFOLDED angažovala jako basačka death-grindových Suffering Included nebo jako vokalistka dnes už zaniklých rockových kapel Caramel Overdose a Newborn. Jana Kopecká se dříve věnovala spíš klasickému zpěvu. Kytarista Jenda hrál v bezejmenných garage bandech a zabýval se spíš klasickou a akustickou kytarou.
Baskytary se od předloňského prosince ujal nejstarší člen souboru Petr Mašek. Pro něj jsme vlastně první metalová zkušenost, přešel k nám ze skáčkové kapely Interpret Neznámý. Nejvíc kapel zvládá bubeník Kuba Hřebíček – kromě MISFOLDED působí i v blackmetalových Welicoruss a v symfonickém orchestru. Před MISFOLDED ještě stihl působit v kapele Cratch, která bohužel před několika měsíci přerušila činnost. Kytarista Michal Chvála působil především v heavymetalových Fire Breath.
 
Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?
 
Rozhodli jsme se nahrávat v bzeneckém studiu Shaark. Asi ho nemusíme představovat, kluci jsou specialisté na tvrdou muziku. Samotnou produkci jsme si už pak řídili především sami a vlastní vizi se podařilo opravdu prosadit i do naprostých detailů. Hodně nám v tom ale pomohl skvělý přístup Pavla Hlavici z Shaarku, který nechal kapele volnou ruku a trpělivě naslouchal našim nápadům a připomínkám, kterých bylo obrovské množství. Byl to náročný proces, ale jako kapelu nás to nesmírně posunulo a výsledek určitě stojí za to. První várka alba dělá 300 kusů. Máme i digitální verzi, kterou lze stáhnout na našem Bandcampu. Cena CD je 200 Kč, digitální release je pak asi o třetinu levnější.
 
Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?
 
Angličtina nám do našeho stylu prostě sedí víc než čeština, ta má navíc i vlastnost, že s ní oslovíte jen české posluchače. A to je v případě, že nejste mainstremová kapela, poněkud nevýhoda. Autorem většiny textů i hudby je od samých počátků kapely Jana Oltová. Tématicky se snažíme reagovat na aktuální dění ve světě nebo našem okolí, většinou ale metaforicky. Nechceme se příliš názorově vyhraňovat, snažíme se spíš upozornit na témata a principy, která jsou podle nás k zamyšlení pro širší publikum.
 
Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?
 
Grafika je doménou naší druhé vokalistky Jany Kopecké a jako u každé kapely je samozřejmě nesmírně důležitá. Jana se snaží jít minimálně v rámci našeho žánru trochu netradiční cestou a funguje to.
 
Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?
 
Na počátku death/groovemetalového směřování MISFOLDED určitě stojí poslech takových kapel, jako Arch Enemy, The Agonist, Lamb of God, ale těch zdrojů inspirace je mnohem víc. Ostatně co by člověk čekal jiného u šestičlenné kapely, kde hudební minulost jednotlivých muzikantů sahá od grindcoru až po symfonický orchestr nebo ska.
 
Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Naše první EP i debutove plnodélkové album „Restless Continuum“ jsme vydávali cíleně sami. Hlavním účelem bylo totiž posunout kapelu dál po hudební stránce, vytvořit si vlastní styl. Z toho důvodu jsme se nechtěli zabývat ničím kromě hudby. Teď, když vidíme, že naše věci fungují, získáváme fanoušky a podporu undergroundových serverů z celého světa a rozjeli jsme dokonce spolupráci s několika zahraničními kapelami, není vyloučené, že s dalším materiálem už někoho oslovíme.
 
Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?
 
K dnešku máme odehráno kolem padesáti koncertů a nejpovedenější? Tak to je fakt těžké vybrat pouze jeden. Jen za poslední rok je těch kandidátů hned několik. Určitě musíme zmínit hraní těsně po polských blackmetalistech Hate na festivalu Týnecký Mazec. Tam jsme tak trochu čekali, že po hlavní hvězdě večera začnou lidi postupně odcházet domů, což se nestalo a kotel, který tam vytvořili, byl fakt supr. Nejde zapomenout ani na epickou akci s kapelou Kryptor v mladoboleslavském klubu Farářova sluj, což je nezapomenutelný prostor se supr atmosférou, kam se určitě rádi vrátíme. Jako asi na všechna místa, kde jsme zatím vystupovali.
 
Máte ambice ukázat se v zahraničí?
 
Letos už to nejsou jen ambice. V první polovině května nás čeká hraní ve Švýcarsku, v létě se chystáme do Polska a na Slovensko. Cestovní plán máme i pro druhou polovinu roku. Zatím nemůžeme prozradit detaily, ale plánujeme se podívat ke všem sousedům a možná i dál. V mezičase pak chceme objet i všemožná zákoutí České republiky.
 
Plány do budoucna...
 
...jsou velké, ambiciózní a snad vyjdou. A asi se moc neliší od jiných kapel napříč žánry. Tedy připravit materiál na další desku, co nejvíc vystupovat a propagovat naši muziku, hrát čím dál lepší koncerty - prostě tvrdě pracovat jako každý, kdo to s muzikou myslí vážně. Prostor pro nové kapely tu určitě je, takže záleží jen na nás, zda ho dokážeme využít.

RECENZE

www.facebook.com/misfolded
www.bandzone.cz/misfolded

 


Zveřejněno: 16. 04. 2017
Přečteno:
3548 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář