Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD 2016, vlastní náklad / melodic death metal / Česko

Doby, kdy byla řvoucí slečna za mikrofonem zjevením a většina tuzemských fanoušků registrovala akorát Alžbětu v kapele STIGMA, už jsou dávno pryč, ale aby v jedné kapele řvaly slečny dvě, to tady, mám dojem, ještě nebylo. Možná v nějaké hardcorové partě, ale v death metalu o podobném úkazu nevím. Pražská skupina MISFOLDED ale dvěma trumfy na začátku partie disponuje, o mikrofon se dělí (resp. tedy nedělí, protože každá má určitě svůj) dvě Jany, což bude zabírat hlavně na koncertech.

Studiový záznam je ale v tomhle směru poněkud matoucí, protože těžko říci, která dívka disponuje chraplákem, která skřehotá a která se pouští do čistých poloh; jedna ale musí zvládat polohy dvě. (úsměv). Ve finále ale nehraje roli, kdo je kdo a kdo co, ale to, jestli mají děvčata co nabídnout. Respektive jestli mají co nabídnout děvčata ve spolupráci s chlapci, kteří se starají o instrumentaci. A tady narážíme na PPP, aneb plný pytel problémů.

Tím prvním je absence chytlavých motivů, které by člověk u melodického death metalu očekával v míře spíše větší než menší. Leč na albu „Restless Continuum“ se těch hitových pasáží, které by člověku utkvěly v paměti, moc nenachází. Lépe řečeno je marně hledám i při několikátém poslechu, celá deska na mě působí jako jedna dlouhá písnička vedená ve středně rychlých tempech. To, že jedna skladba skončila a další začala, registruji hlavně podle rozvláčných začátků většiny položek. To je taky taková divná věc - skoro všechny songy uvozují jakási intra, která ale nemají s následující muzikou nic společného. Po chvilce vybrnkávání nebo zvukového experimentování se začne hrát regulérně, takže ony úvodníky dokáží obhájit muzikanti akorát sami sobě.

Nahrávka na mě působí jako typické začátečnické dílo, na kterém se kapela hledá a zkouší, čeho je schopná. Zatím toho není mnoho, byť nějaké ty střípky, z kterých by v budoucnu mohla vzniknout zajímavější mozaika, se na ploše skoro padesáti minut nacházejí. V tomto směru se celkem zajímavě jeví třetí „Obsessions“, kterou načíná melodická pasáž (v ní bych tedy okamžitě vystřihl zpěvačku, protože óó óó o na mé slechy působí podobně jako škrábání nehtů o okap), na kterou navazuje jedna z mála agresivních rychlých částí, kterou sice opět zbytečně hyzdí pokus o čistý vokál, ale jinak působí celkem silně. A když v téže skladbě znovu dojde na melodie, lze se s nimi ztotožnit, i když i tady nikoho nenapadlo nechat zpěvanduli oddychnout. Další věc, která taky nezní zrovna příjemně, jsou bicí, které se v lehce experimentálně pojatém závěru obnažují a zní papundeklově; ony tak zní pořád, ale pod kytarovou masou to není tak zřejmé. V dnešní době neomezených studiových možností lze dosáhnout jakéhokoliv zvuku, takže tady se nabízí dvě možnosti - buď to tak kapela chtěla (v tom případě se míjíme), nebo si toho nikdo pořádně nehleděl (a v tom případě je to poučení pro příště).

Poučit by se dámy a pánové měli hlavně u svých vzorů, které taky vycházejí z tradičních pozic, ale dokáží z nich vytěžit mnohem více. V první řadě nahrávce chybí větší drive, nějaký ten vztek, prostě něco, co k death metalu patří. A když už si MISFOLDED vetkli do erbu stylové označení melodic death, měli by s melodiemi pracovat mnohem více, variabilněji a, ač to slovo nemám příliš rád, snad se i trochu podbízet, jít posluchačům naproti. A když už se nějaká ta líbivější muzika objeví, a dokonce má tendenci se rozjet v rychlejším tempu, což je případ lehce thrashem nakažené „Restart“, zase ji tříští unavené pasáže, přitom by stačilo zůstat v kvapíkovém tempu, po sólu to nakopnout ještě víc a vygradovat pořádným nářezem. Což se neděje...

Dojem nezachraňuje ani obal. V první řadě by pasoval spíše k nějaké jiné muzice, protože death metal neevokuje ani náhodou. V druhé řadě je grafika prachobyčejná, jediná věc, kterou lze označit za nápad, je absence názvu kapely na titulní straně, což na druhou stranu působí matoucím dojmem, protože když jsem CD poprvé držel v ruce, měl jsem za to, že název alba je jméno kapely. A že v obalu chybí texty nebo třeba fotka kapely, to už je poslední hřebíček do nepříliš bytelné rakvičky s nápisem MISFOLDED.

Seznam skladeb:

  1. Unbearable
  2. Malice
  3. Obsessions
  4. Social Blindness
  5. Silence Broken
  6. Irresolution
  7. Death Of Anticipation
  8. Hysteria Of Lost Integrity
  9. Restart
  10. Disoriented
  11. Polka (bonus track)

Čas: 49:06

Sestava:

  • Jakub Hřebíček - drums
  • Petr Mašek - bass
  • Martin Dlouhý - guitar
  • Jenda Zíka - guitar
  • Jana Kopecká - vocal
  • Jana Oltová - vocal

www.facebook.com/misfolded
www.bandzone.cz/misfolded


Zveřejněno: 31. 03. 2017
Přečteno:
3648 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář