Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

Souhrn zajímavých alb, které vychází v březnu 2017 + tipy na koncerty.

V březnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Březnové tipy: Johan

IMPALED NAZARENE (Finsko) - „Morbid Fate“
black metal, Osmose Productions
Finští raraši nepřicházejí s velkým albem, ale s dvoupísňovým sedmipalcem, na kterém se nachází jedna vlastní skladba a jeden cover, „Riding with the Driver“ od MOTÖRHEAD. Od autorského songu asi můžeme čekat typický black/grind/HC chlívec v duchu těch, které se nacházely na předchozí divočině „Vigorous and Liberating Death“, od coveru cokoliv. (úsměv) Co ale určitě zaboduje, bude obal. Ne že by v minulosti chlapci ze země tisíce jezer a prohibice neprovokovali, ale tentokrát je to ještě silnější kalibr. (úsměv) Album vyjde u Osmose 4. března.

MEMORIAM (Anglie) - „For the Fallen“
death metal, Nuclear Blast
BOLT THROWER jsou minulostí, Karl Willets se ale rozhodl pokračovat. Po loňských demáčích (recenze tady) a singlu „Surrounded by Death“ se 24. března jeho nová družina MEMORIAM přihlásí dlouhohrajícím debutem. Asi se nedá očekávat, že by kapela zamířila úplně jinam než BOLT THROWER, Karl ale slibuje, že v produkci bude patrné dědictví předchozího působiště, ale zároveň nepůjde o BOLT THROWER 2, ale o vlastní pohled na death metal.

OBITUARY (USA) - „Obituary“
death metal, Relapse Records
Jubilejní desátá řadovka OBITUARY vyjde 17. března pod Relapse. Asi je zbytečné přemítat, co nový materiál přinese, když to stejně všichni tuší(me). Vybírat bude z čeho, vinyl vyjde hned v sedmi barevných provedeních, samozřejmě bude i CD a digitální verze. Ochutnávka „Turned to Stone“ už je nějaký ten týden k poslechu, tak ji zkuste...

Tip na koncert:
11. 3., MÖRKHIMMEL, HNUS UMÍRAJÍCÍ,  TOSIRO, Mr. CEMETERY – Sušice, U Chovatelů
18. 3., HELLENIC DARKNESS (ROTTING CHRIST, ACHERONTAS, HAIL SPIRIT NOIR, MALLEPHYR, SELF-HATRED), – Praha, Nová Chmelnice
18. 3., DEADLY STROM IN BOŽKOV - Plzeň - Božkov
 

Březnové tipy: Coornelus

MASTODON (USA) – „Emperor of Sand“
Progresivní metal/rock, Reprise Records
Už jen samotný fakt, že MASTODON vydají novou desku, je událost. Kapela, která v rodné Americe vyprodává stadióny, postupně svůj výraz kultivuje a z metalových vod doplula spíš do těch rockových, si naštěstí drží neustále silné charisma. Uvidíme, co přinese jejich sedmá velká deska. Jestli to bude sázka na „jistotu“ a nové album půjde ve šlépějích předešlé „Once More 'Round the Sun“, nebo se objeví nový progres. Očekávání jsou veliká.

PALLBEARER (USA) – „Heartless“
Doom metal, Nuclear Blast
PALLBEARER vydají svoji třetí velkou desku a budou se na ní určitě minimálně snažit uhájit své vydobyté pozice, na které v rámci svého žánru dosáhli. Kapela je na doomové scéně velice respektovaná a to hned od svého debutu. To, že PALLBEARER neustále rostou, dokazuje i poněkud překvapivý tah, kdy změnili vydavatele. Přestup k mamutím Nuclear Blast od sympatického vydavatelství Profound Lore Records je poněkud překvapující, ale snad to nebude mít na kapelu negativní vliv. Ze zveřejněné ukázky lze odhadovat, že se kapela bude držet svého tradičního doometalového pojetí. Album kapely, kterou už jsme dvakrát měli v Čechách možnost vidět naživo, vychází ke konci měsíce.  

BODY COUNT (USA) – „Bloodlust“
Rap/metal, Century media
Moralizující raper ICE-T se před třemi roky rozhodl studiově oživit svou kapelu BODY COUNT. Jestli to byl dvakrát dobrý nápad, o tom se můžeme přít, ale evidentně se ještě najde dost lidí, komu BODY COUNT udělají radost. Desku tady zmiňuju z nostalgie, protože v devadesátých letech byla pro mě jejich studiovka „Born Dead“ oblíbenou záležitostí. Momentálně pochybuju, že by mě novinka mohla zaujmout. Podle pilotního singlu se jedná o klasické přehrávání starých postupů, navíc jako určité varování slouží seznam hostů, mezi které patří třeba Max Cavalera nebo Dave Mustaine.

Tip na koncert:
5. 3. BLUES PILLS – Praha, Rock Café
10. 3. CONAN, DOWNFALL OF GAIA – Praha, Modrá Vopice
23. - 25. 3. Žižkovská noc – Praha, více klubů


Březnové tipy: Opat

THE ORDER OF APOLLYON / TEMPLE OF BAAL / VI (Francie) – split
Black & black/death metal, Agonia Records
Dva zásadní počiny měsíce března se zrodí ve Francii. Prvním z nich je splitko tří kapel na pomezí black a death metalu, z nichž každá k žánru přistupuje po svém. TEMPLE OF BAAL se prezentují takovým klasičtějším temným black/deathem, zatímco THE ORDER OF APOLLYON styl pojímají lehce moderněji a VI jsou zase silně atmosférickým a občas chaotickým black metalem, který jsme u nás v minulosti recenzovali. Každá ze skupin přispěla na splitko, jež vyjde pouze na vinylu, jednou skladbou. Výrazný podíl na počinu má člověk s pseudonymem BST, jenž v THE ORDER OF APOLLYON zastává vokál a kytaru, ve VI basu a ještě se na splitku podílel z hlediska produkce. Tak 31. března!

SVART CROWN (Francie) - „Abreaction“
Black/death metal, Century Media Records
Jak jsem zmiňoval, Francie v březnu vládne a to i díky čtvrtému řadovému počinu SVART CROWN, který vyjde už 3. března. Poprvé se čtveřice upsala labelu Century Media Records, který se postará o vydání jedenáctiskladbového a bez pěti minut hodinového opusu. Normálně bych se takové délky možná obával a i zde maličko červíček hlodá, přeci jen dosud se studiovky SVART CROWN vyznačovaly stopáží maximálně 45 minut. Na druhou stranu po zkušenostech s kapelou věřím, že přijde s albem naditým neotřelými nápady a ničivými disharmoniemi. Jsem také zvědav, jak na ni zapůsobí hned dvojitá personální změna. Do SVART CROWN nově nastoupili kytarista Kevin Verlay (NIBIRUS, ex- MORS PRINCIPUM EST) a bubeník Kévin Paradis, který má kupříkladu koncertní zkušenosti s BENIGHTED, MELECHESH, SETH, ale i právě SVART CROWN.

VENENUM (Německo) - „Trance of Death“
Death metal, Sepulchral Voice Records
Konečně. Po šesti letech od vydání famózního debutového EP „Venenum“ přichází stejnojmenná kapela s první řadovkou, jež vyjde 17. března u Sepulchral Voice Records jakožto digipak CD i 12“ vinyl. Okultní a hutný death metal mám čím dál více v oblibě a zrovna VENENUM jej tvoří (nebo alespoň na EP tomu tak bylo) velmi k mému duhu. O artwork sedmiskladbového počinu se postaral Timo Ketola, který v minulosti spolupracoval třeba s DEATHSPELL OMEGA, ANTAEUS, DISSECTION, TEITANBLOOD a mnoha mnoha dalšími. Z reakcí lidí, kteří už měli možnost album slyšet, se zdá, že se VENENUM přeci jen posunuli trochu jinam, než jak se prezentovali na debutu, přesto očekávám nemálo.

DODECAHEDRON (Nizozemsko) - „Kwintessens“
Avant-Garde black metal, Season of Mist
Na tohle se čekalo také dost dlouho. Uteklo pět let od vynikajícího eponymního debutu, přičemž dojem z něho Nizozemci ještě umocnili skvělým nočním vystoupením na Brutal Assaultu 2014. Novou várku těžko přístupného, chaotického, experimentálního black metalu znovu skládal kytarista Michel Nienhuis, mimo jiné též bývalý člen loni rozpadlých progresivistů EXIVIOUS nebo vokalista death/grindových DR DOOM. Je tedy pravděpodobné, že nějakého velkého odklonu od původní tvorby se nedočkáme, možná spíše příklonu k větší šílenosti. To zjistíme 17. března, kdy deska vychází digitálně, na CD i LP díky labelu Season of Mist.

DREAD SOVEREIGN (Irsko) - „For Doom the Bell Tolls“
Doom metal, Ván Records
Posledním tipem se odkláním k doom metalovým vodám. Zásadní postavou DREAD SOVEREIGN je jistý Alan Averill alias Nemtheanga. Jsem si jist, že většině čtenářů ihned naběhnou na mysl PRIMORDIAL, avšak od roku 2013 se tento charismatický a nenapodobitelný vokalista objevuje též v doomově laděném triu. Kromě zpěvu zde obsluhuje též basu, doplňují jej kytarista Bones a bubeník Johnny King, jenž několik let působil také například v post-blackových ALTAR OF PLAGUES. Přiznám se, debutovku DREAD SOVEREIGN „All Hell's Martyrs“ z roku 2014 příliš naposlouchanou nemám, tím víc jsem ale na novinku inspirovanou názvem hitu od METALLICY zvědav. CD a vinyl „For Doom the Bell Tolls“ bude obsahovat pět autorských a jednu převzatou skladbu od VENOM. Ač bych se bez coveru obešel, jsem si jist, že DS píseň „Live Like an Angel, Die Like a Devil“ jistě pojmou po svém. Album bude venku 3. března skrze Ván Records.

Tip na koncert:
19. 3. GORGOROTH, MELECHESH – Praha, Nová Chmelnice


Zveřejněno: 01. 03. 2017
Přečteno:
3625 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář