HUSMAN FEST

IMPALED NAZARENE – Vigorous And Liberating Death CD 2014, Osmose Productions

Dvacet čtyři let, dvanáct řadových alb a tisíce příznivců – to je v krátkosti historie komanda, které se s ničím, s odpuštěním, nesere. Mika Luttinen a spol. si ten svůj brajgl dělají podle svého a dělají ho dobře. Jejich aktuální počin „Vigorous And Liberating Death“ je půlhodinová jízda na horské dráze, která asi nejlépe sedne těm, kteří neholdují ortodoxnímu černému kovu, ale mají jej rádi opepřený thrashem, crustem, hardcorem i punkem. Takže vlastně taková všehochuť, zahraná hezky od podlahy, ideální hlavně na koncert (letos na Brutal Assaultu!), ale mě to baví i v klidu domova.

Když se rozjede pátá v pořadí „Martial Law“, nevím, co dělat dřív, jestli mlátit hlavou, nebo hrozit ukazovákem pravé ruky do rytmu. (úsměv) HC/thrashová paráda se okamžitě vryje do podvědomí a ne a ne ji vyhnat ven. Ale proč taky, když je to chytlavost sama. Ono je těch hitových momentů na albu celá řada, často je mají na svědomí skoro až heavymetalové vyhrávky, kterými je album prošpikováno.

Úvod je trochu rozpačitý, chvilku ticha rozčísne výkřik a poté se rozjíždí ultra rychlá skoroblackovka s krásně bzučící kytarou a typickým Mikovým řevem, nechybí ale ani houpavé pasáže s výraznou baskytarou, která se stará o polovinu nosných motivů. První velkolepý song, otvírák jak má být. Chrastivá kytara a skoro až hymnický začátek „Flaming Sword of Satan“ míří ke špinavému thrash/death metalu, následující kus je crust black jak vyšitý a i přes tuhle stylovou rošádu to pořád dává smysl. Trochu slabší „Vestal Virgins“ střídá jednoznačná tutovka „Martial Law“, o které už jsem básnil výše, a až ji uslyší kovaní thrasheři, nejspíš budou básnit taky, a ani jim nebude vadit ztrashovatělé country; alespoň mně určité pasáže něco takového připomínají. (úsměv)

Kadence, s jakou Mika chrlí texty, je obdivuhodná, a to mu je při vší té divočině docela dobře rozumět. Ale když píšu divočina, myslím tím dojem, nikoliv kompoziční postupy a instrumentální výkony, protože tohle je divočina hodně promyšlená a rozhodně nejde o nějaký bezhlavý bordel, snad s výjimkou krátké sranda blbinky „Sananvapaus“ (0:44) končící spláchnutím záchodu.

Chápu výtky těch, kteří nad IMPALED NAZARENE lámou hůl s tím, že je to pořád stejná písnička, jednoduchá a předvídatelná muzika, ale když to tak funguje, tak proč nad jednoduchostí a chytlavostí ohrnovat nos??? Poslechněte si „Drink Consultation“ a uznáte, že to má něco do sebe. Po obyčejném až bezkrevném úvodu se po následující řekněme obyčejné pasáži objeví skvělá melodie, která později rozkvete do famózní vyhrávky... sakra proč tak krátké?

Možná by někdo mohl od těchhle divočáků čekat mizerný sound, pravý opak je ale pravdou. Nahrávka má zvuk přímo ukázkový, všechno má své místo a třeba jinde často upozaděná baskytara si tady hraje vlastní ligu. Líbí se mi i punkový zvuk bicích, který k ostatním nástrojům dobře padne.

Obal sice není namalovaný kdovíjak očím libě (autorem je Taneli Jarva, známé to jméno finské scény), ale vtipem se tu nešetří, to hlavní se děje v dolní polovině, kde si kostry dávají co proto. (smích) Hlavní postava pak vypadá jako nějaký „mutant“, napůl čert, napůl čertice. (smích)

I když jde víceméně o odrhovačky, k jejichž zahrání není nutné být virtuózem, já si poslech „Vigorous And Liberating Death“ skvěle užívám, točím CD pořád dokola a s obrovskou chutí to Mikovi a jeho kumpánům doslova žeru!

Seznam skladeb:
  1. King Reborn
  2. Flaming Sword of Satan
  3. Pathological Hunger for Violence
  4. Vestal Virgins
  5. Martial Law
  6. Riskiarvio
  7. Apocalypse Principle
  8. Kuoleman varjot
  9. Vigorous and Liberating Death
  10. Drink Consultation
  11. Dystopia A. S.
  12. Sananvapaus
  13. Hostis Humani Generis

Čas: 33:48

Sestava:
  • Slutti666 – zpěv
  • Repe Misanthrope – bicí
  • Arc v 666 – baskytara
  • Tomi UG Ullgren – kytara

https://www.facebook.com/ImpaledNazareneOfficial
http://www.osmoseproductions.com/


Zveřejněno: 14. 04. 2014
Přečteno:
3947 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 04. 2014 17:54 napsal/a Peťan
IN
V jednoduchosti je síla, a té mají Impaled Nazarene na rozdávání. Chytlavé album!
14. 04. 2014 12:47 napsal/a BRUTAL
BRUTAL
ano Impaled to mpžem , už som nažhavený touto recenziou na nový album
14. 04. 2014 12:02 napsal/a Luma
jo
Sice mi vydání tohoto alba uniklo, ale teď už vím, že se sbírka mých cd opět rozroste o další kousek těchto finských úleťáků. Recka je naprosto přesná :D
14. 04. 2014 07:12 napsal/a Asphyx
jo
tak tohle joooo. Tohle moje starý uši můžou:)) Nic převratnýho, nic objevnýho, ale moc mě to baví. Stejně jako parádní recenze. Díky.