ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP, Relapse Records / stoner metal, rock / USA

RED FANG jsem vždy bral jako ty druhé. Ty druhé po boku společnosti kapel jako jsou KYLESA, BARONESS, MASTODON, HIGH ON FIRE, atd. Je jasné, že každá z jmenovaných kapel je jiná a plně je srovnávat není úplně trefné, ale pocitově mi tyhle spolky k sobě zkrátka ladí a mám je tak nějak zafixované. RED FANG mi ale nikdy vyloženě neučarovali. Vnímal jsem je jako partu chlápků, kteří si ze sebe dokáží udělat srandu (mrkněte na jakýkoliv jejich videoklip) a na skupinu pohodářů, jejichž největší síla je naživo, ideálně v klubu o velikosti pražské Sedmičky. Do takovéhoto prostoru mi vyloženě pasují.

Od jejich čtvrté velké desky jsem nečekal nic zásadního. Prostě hrubší stoner, sem tam s přídavkem rocku, občas metalu. Americkou jízdu flanelových košilí, nezbytných fousů a plechovkového piva. Že nic zásadního neočekávám já, je věc jedna, ale jejich vydavatel Relapse Records to vidí evidentně jinak - v kapele vidí nemalý potenciál a představuje RED FANG jako svou štítovou vlajku. Což je u tohoto zaběhlého vydavatelství, které vydává několik desek týdně, pocta. Nedokážu posoudit, jak moc jsou RED FANG skutečně populární, ale na jejich klubový koncert bych zašel s chutí.

A to hlavně díky novince „Only Ghosts“, která mi přijde v jejich diskografii nejzábavnější. Může za to slušný počet povedených skladeb, což je pro poměrně nekomplikovaný styl, jaký hrají, zdravý základ. RED FANG nevymýšlejí žádný progres, hrají v daných mantinelech poměrně syrově, ale nezapomínají ani na silnější pasáže v podobě chytlavých refrénů. Pravda, nedaří se vždy, ale základ je položen slušně.

Jako zkušení pardálové vložili RED FANG to nejlepší na začátek alba. A tady jim nemám co vytknout. Dostávám přesně to, co bych od nich chtěl po celou dobu. Šlapavý otvírák, kdy se hlava samovolně pohupuje do rytmu, nemůže urazit a rozhodně patří k tomu nejlepšímu na desce. Co ale považuji za úplně nejlepší záležitost novinky, je hned následující „Cut It Short“, což je pro mě dosud nejlepší věc RED FANG v jejich historii. Pokračovat deska v takovém tempu, pošilhával bych po nadstandardním hodnocení. Refrén téhle věci jsem pár dnů nemohl dostat z hlavy a jednoduše si tuhle přímočařejší věc, ale o to chytlavější, užívám.

Menší problém s „Only Ghosts“ mám ten, že po úvodní dvojici začíná chřadnout, ne nijak výrazně, ale těm dvěma prvním songům už zbytek kouká na záda. Nespravuje to ani klipová „Shadows“, která mi zrovna jako nejreprezentativnější záležitost nepřipadá. Dělalo se to tak, že se natáčí klip na nejlepší věc na desce, nebo se to nějak mění? Zrovna dokola opakovaný závěr „Shadows“ mi přijde jako jeden z nejslabších momentů alba vůbec. Naštěstí hned za „stíny“ navazuje opět mnohem více zajímavá „Not For You“, disponující kvalitním refrénem, to samé platí i pro „The Deep“. Což jen potvrzuje, že RED FANG to nejvíc sluší v přímočařejší formě, kdy rytmika tepe a hraje se na svižnější notu. Pomalejší a rozmáchleji pojaté věci, jako jsou „The Smell of the Sound“, nebo „No Air“, začnou po čase lehce uvadat a v těchto chvílích mi nepřijdou RED FANG tak pevní v kramflecích.

Bez debat jsou RED FANG zábavnou kapelou, která má moje sympatie. Přesto se u mě vždy po poslechu jejich desky dostavuje pocit, že by z toho všeho šlo vytěžit víc. Celkově mě ale „Only Ghosts“ potěšila víc, než jsem vlastně před prvním poslechem doufal a tudíž nemám problém přiznat, že RED FANG odvedli kus solidní práce, a o tom, že se fanouškovská obec rozroste zas o pár duší, vůbec nepochybuji.

Seznam skladeb:

  1. Flies
  2. Cut It Short
  3. Flames
  4. No Air
  5. Shadows
  6. Not for You
  7. The Smell of the Sound
  8. The Deep
  9. I Am a Ghost
  10. Living in Lye

Čas: 40 minut

Sestava:

  • Aaron Beam - basa, zpěv
  • John Sherman - bicí
  • David Sullivan - kytara, zpěv
  • Maurice Bryan Giles - kytara, zpěv

http://redfang.net


Zveřejněno: 15. 12. 2016
Přečteno:
3477 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář