Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2015, Infernum Media / industial, groove metal / Polsko

Hned první letmý pohled na obal nového alba polské kapely KONTAGION napovídá, že se nebude jednat o muziku pro ortodoxní příznivce klasických nebo dokonce staroškolských metalových subžánrů, ale o produkci zavánějící moderním pojetím kovové hudby, o produkci využívající symbiózu různých progresivně laděných směrů. Obal totiž zdobí centrální silný motiv strach nahánějící svalnaté kamenné sochy chrámového chrliče, démona, trčícího nad dýmem a exhalacemi zahaleným industriálním prostředím. A skutečně, kapela KONTAGION podle vlastní charakteristiky chce posluchačům přednášet směs groove metalu a industriálu. Této průmyslové moderně odpovídá i název alba, který kromě písmen obsahuje hranaté závorky, vykřičník nebo tlusté plus místo písmene T. Když jsem pohlédl do celkové diskografie kapely, tak se takovýchto fonetických kombinací drží od počátku své nahrávací činnosti.

Myšlenka založit kapelu, nebo zpočátku spíš projekt, se zrodila v hlavách muzikantů z Bydhošti v roce 2007. Tehdy kytarista brutal deathmetalové smečky UNBORN SUFFER Damian „Sfenson“ Bednarsky a zpěvák Krzysztof „Grim“ Nowicki působící v trashových DISTRUST a heavymetalových ENEMY DIVISION se spontánně rozhodli společně tvořit. Basovou linku obstaral přizvaný Grimův kolega z ENEMY DIVISION Lukasz „Piehoo“ Pieszczynski. Bubeník se naštěstí jmenoval automat (ta polská jména plná spřežek jsou k nenapsání). Zajímavá je ještě poznámka ke vzniku názvu kapely, kdy bylo rozhodnuto, že uskupení musí mít jednoslovný, úderný název. Kapel s anglickým názvem CONTAGION (nákaza) se ve světě vyskytovalo několik, ale význam slova se líbil, tak se Poláci rozhodli poslovanštit toto slovo úvodním písmenkem K. Kapela vydala o rok později první EP nazvané „!“ (to by šlo), solidně znějící čtyřpísničkový progresivní materiál. Následovala snaha zapsat se do povědomí posluchačů co nejdříve první dlouhohrající deskou, ovšem slibně se rozjíždějící přípravy přibrzdily problémy některých členů s činností v jiných bočních projektech, domovských kapelách a podobně, a tak na sebe plnohodnotný debut „[R-!-E]“ (to už je horší) nechal čekat do roku 2011. Na další EP z následujícího roku (to se už vůbec nedá nějak přepsat) „závorky, písmenka, čárky, plus...“ přichází KONTAGION s novou sestavou, která je ovšem téměř totožná se souborem, jenž nahrál poslední desku „[R-!-E]LENTLESS“ (a stejně to nemám dobře, protože E v hranaté závorce má být zrcadlově obrácené), která vyšla v červenci loňského roku. Takže vlastně po všemožných machinacích zůstal původní člen Sfenson na kytaru a basák Piehoo, který chvíli taky v kapele nebyl a různě se vracel. No pořádný blázinec nám tu ti severní sousedé dělají a to nemluvě o hudební produkci zaznamenané na loňském albu.

Převážnou většinu hudebního materiálu cédéčka „[R-!-E]LENTLESS“ vytvořila čtveřice hudebníků, tedy dvě kytary, basa a klávesy. Kvarteto, které kromě svých nástrojů asi výjimečně ovládá počítačovou techniku, se porůznu při komponování jednotlivých skladeb prostřídalo při programování bicích, přidávání všemožných zvukových samplů a jiných dodatkových podkreslujících zvuků. KONTAGION předložili patnáct skladeb, včetně intra a závěrečného coveru od GODFLESH. A tedy, jestli není nad původnost, tak zbytek se nese v duchu směsice vlivů MINISTRY, MESHUGGAH či FEAR FACTORY na straně jedné, té instrumentální a na druhé straně, té převážně vokálně vyznívající, je zde cítit silný vliv Maxe Cavalery a původní SEPULTURY, respektive NAILBOMB a ve sborových rytmických vokálech mi tu vyskakují BIOHAZARD. Takže si příznivci těchto těles určitě přijdou na své. Jinak instrumentální virtuozita a melodičnost je zde poměrně umě zakrývána silně podladěnými kytarami a industiálním rušením, ovšem hrubě zde leze na povrch převážně rytmus založený na skutečně groove synkopách. Doposud hodnocení nevypadá nikterak pozitivně a já si ještě přisadím, že délka alba je takřka neúnosná, vždyť to trvá skoro hodinu a všechno podstatné se, zdá se, odehraje v prvních skladbách a pak se momenty bušení v zásadě opakují v podobných variantách. Na druhou stranu je třeba dodat, že album plyne celkem svižně a přestože pozornost občas upadá, tak se vždy najdou efekty, které vás vrátí do dění. Žel to mnohdy není věc hudebního rázu, ale moment zajímavého samplu, ztišení nebo změny intenzity rytmické složky. Hodně mě překvapuje, že dvě kytary nedisponují silnějším riffovým potenciálem, je to na škodu, takováto jednoduchost. Vím, kombinace zmíněných vlivů a žánrů s sebou takováto rizika nesou, ale... ale člověk by si přeci jen občas za hodinu něco poslechl. Zvuk nahrávky je výborný. Nahlas i potichu, to se mi líbí.

Nemám nic proti experimentální tvorbě, ale KONTAGION tento svůj experiment, zdá se mi, pojali dost jako klišé. Jestli se chtějí zavděčit různým sortám posluchačů nebo jestli chtějí vzdát poctu některým kapelám, nevím, ale obojí, a v daleko čistší žánrové podobě, tu už bylo. A byly to vždy mnohem, mnohem silnější záležitosti.

Seznam skladeb:

  1. cH-K Intro
  2. Trapped Underground
  3. Scrape Out (The Existence)
  4. Freedom In Denial
  5. My Deepest Despise
  6. We Won't Need U
  7. [„S.O.B.E.R.”] pt 2
  8. Soul Embrace
  9. 20/2/23/19/20/4/23/8
  10. Vision: Destroy
  11. [R-!-E]LENTLESS pt 1
  12. [R-!-E]LENTLESS pt 2
  13. City Goes Mental
  14. Traitor Appreciated
  15. Crush My Soul (GODFLESH cover)

Čas: 54:54

Sestava:
  • Mikołaj "Majk" Marcysiak - zpěv, klávesy, samply
  • Damian "Szorstki" Wolter - zpěv, kytara
  • Łukasz "Piehoo" Pieszczyński - zpěv, basová kytara, programování bicí, samply
  • Damian "Sfenson" Bednarski - zpěv, kytara, programování bicí, samply

https://www.facebook.com/Kontagion


Zveřejněno: 30. 01. 2016
Přečteno:
3484 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář