Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

11.12.2015, Plzeň – Parlament

Peťan aneb 4. koncert za pět dní:

Čtvrtý koncert v pěti dnech, ale zároveň konečně poslední večer a pak snad chvíli klid. Po PENTAGRAM CHILE, HOODED MENACE a LICH KING přišel konečně čas na česko-slovenskou scénu. Na dvoják do Čech totiž vyrazili bratislavští kamarádi CATASTROFY společně s pražskými KAAR. Při prvním koncertu v Plzni jim společnost dělali domácí LAID TO WASTE a DEMORALYZÉR.

Na pátek jsem spal pět hodin a tak jsem doufal, že aspoň něco dospím při hodinové cestě vlakem do Plzně. Jenže v pátečním odpoledni bylo kupé narvané, a co víc, kolem mě byly jen ukřičené milfky, tedy vlastně paní učitelky z jedné strakonické základky, řešící všechno – od modeláže nehtů, pečení cukroví až po důležitou informaci, že jejich školník drží dietu a celkem mu to sekne. V plzeňském odpoledni s Anet neúmyslně navštěvujeme i koncert na náměstí. Místní band právě hecuje lidi, kteří se stavili na punč. Příšerně zazpívanou koledu „Půjdem spolu do Betléma“ bychom ještě překousli, ale následující cover „Non Stop“ od Michala Davida byl posledním hřebíčkem do rakve. Kapela vhodná do pořadu Hudební masakry (smích).

Po vydatné večeři a pivním základu přicházíme do klubu Parlament. Místní pidi-klub v samotném srdci Plzně. Prý se bude zavírat, takže jsem zde na koncertě podruhé a asi naposled. Kilčo vstup, pivko celkem dobré, zdravice s kamarády. Klasika. Dole v klubu velkém jako obývák se začíná hrát. Večer odpálili DEMORALYZÉR – ti sypou krátké skladby crust/punk/metalového ražení. Není to špatné, ale vydržím asi jen dvě skladby. Ač mám tento styl rád, nemám na něj dnes náladu. Navíc mají DEMORALYZÉR naprosto šílený zvuk. Tak třeba příště.

Domácí LAID TO WASTE zrají jako víno. V létě vydali skvělý debut „Counterattack“ a během posledního měsíce a půl jsem měl tuto čtveřici možnost vidět potřetí. A i potřetí to stálo za to. Agresivní thrash/speed metal starého střihu. Vojta je výborný kytarista – takhle z první řady byla jedna radost sledovat podrobně jeho hru. K tomu připočtěte parádní uřvaný vokál a americký dvojblok v sestavě a dostanete naprosto hotovou kapelu. Jejich projev je na naší scéně jedinečný. „Oldschool Nostalgia“, „Laid To Waste“, „Counterattack“, „Evil Imperialist“ a „Moshed to Death“ jsou skladby, které vás srazí na kolena. I slabší návštěva (i když na Plzeň asi standard) dokázala rozhýbat mini kotel u pódia. LAID TO WASTE v únoru vydají svůj debut i na vinylu, tak buďte ve střehu!

Jdu si pro další pivko, kecám s Borisem z CATASTROFY v předsálí. Ani jsme se nenadáli a začali hrát KAAR. Debata je natolik výživná, že ve chvíli, kdy se rozhodneme, že se půjdeme mrknout, KAAR akorát děkují za podporu a loučí se (smích). Tak doufám, že mi tentokrát prominou, příště se polepším!

Po chvíli jsou na řadě CATASTROFY. Od samého začátku si to náramně užívám a spolu se mnou i zbytek klubu i kapely. Mosh, stage diving, skoro spadlá světla ze stropu… divočina jak se patří! CATASTROFY na nic nečekali a odehráli svůj standardní set – to znamená – jedinečný zbojnický thrashing plný energie, vtipných i vážných textů, melodií, sól. Tohle byla neskutečná jízda od samého začátku a klukům jsme to sežrali i s navijákem. Zazněly skladby jako „Bastardi společnosti“, „Žabomyšie vojny“, „Okovy“, „Kazimír“, „Na detskej oslave“, dvě srandy „Ančine cecky“ a „Krik a beznadej“ anebo vůbec poprvé skladba „Sedlák“. A protože se muselo končit v jedenáct večer, zbyl prostor pouze pro jeden cover. Za to však toho nejvyššího významu – EXODUS – „Bonded By Blood“. Klasika na závěr skvělého setu! Vrcholem však pro mě byl zcela nový song, který se objeví na split albu s KAAR a EXORCIZPHOBIÍ. Jak Boris správně uvedl – kdo má rád stoner a doom, tomu se to bude páčit. Pomalé riffy, houpavé melodie a na závěr thrashový uragán. Kompozičně naprosto super! CATASTROFY zrají jako víno a brzy se zase objeví v Česku. Díky za parádní koncert kamarádi!

Po skončení dlouho kecáme v backstage, někteří odpadají, anebo se vrhají do fotbálkového šílenství. Tentokrát jsme s Lukášem byli za totální amatéry anebo spíš hodně zlitý hráče (smích). Ve dvě ráno se loučíme. Pokračujeme do nonstopu a následně do hospody Vrtule (nebo jak se to jmenovalo?). Tady na chvíli vytuhnu. V 6 ráno sedím v kupé rychlíku a okamžitě usínám s obavou, abych se nevzbudil v Brně. Naštěstí budík mě probere spolehlivě a tak v půl osmé ráno je konec mého maratonu. Celou sobotu se válím v posteli a hudbu si ani neodvážím pustit. Tak zase příště….čau.


Lukáš aneb 3. koncert za pět dní:

Pretlak koncertov z posledných dní pre mňa vyvrcholil ďalšou parádnou akciou, ktorú mal na svedomí  Ozz z  KAAR.  Po istom čase znovu ožilo miniturné Rest in Piss a na pódium sa po boku KAAR a CATASTROFY tentokrát postavili domáci LAID TO WASTE a DEMÖRALYZÉR. To všetko sa uskutočnilo v priestoroch sympatického klubu Parlament, do ktorého prichádzame krátko pred prvou kapelou. Tých ale vynechávam a moja pozornosť smeruje ku kamarátom, takže DEMÖRALYZÉR vnímam viac-menej len jedným uchom, no ide o celkom dobrú zmes punku a metalu, občas začujem slušné thrashové riffovanie, ale na objektívnejšie posúdenie si počkám po inom koncerte.

Druhými v poradí boli domáci LAID TO WASTE. Na túto kapelu mám v poslednej dobe celkom štastie a v krátkej dobe ich vidím už poniekoľkykrát. A zas som dostal to, čo som očakával. Poriadna porcia  old schoolu s tým správnym ťahom na bránku. Rýchle, energické a ujačané, presne takto to mám rád. Škoda len toho zvuku, na mňa to bolo celé trošku nahlas, no vzhľadom k malému priestoru pred pódiom to bol asi maximum, ktorý mohol zvukár dosiahnuť. Každopádne LAID TO WASTE ma zase bavili a na domácom poli malo ich vystúpenie ešte čosi naviac.

Po krátkej pauze to ná pódiu rozbalia KAAR. Aj túto bandu vidím v krátkom čase už niekoľkykrát a aj  teraz kvarteto z Prahy nechalo na doskách, ktoré znamenajú podsvetie, všetko. Zaznievajú tradičné hity z ich stále aktuálnej radovky „Choroby vaší doby“ alebo staršej „Kaarokalypsy“. A nie je žiadnym tajomstvom, že chlapci pripravujú split s EXORCIZPHOBIOU a CATASTROFY, z ktorého prítomným v Parlamente predstavili novú skladbu „Antikrist“, ku ktorej v týchto dňoch vyšiel aj klip, takže klikajte na YouTube (úsmev). A ešte jeden postreh. Ku KAAR vždy patria aj Kouďákove „tanečné“ kreácie, ale na mini pódiu s minimom priestoru okolo seba vyzerali jeho výskoky celkom nebezpečne, za čo má u mňa body za odvahu. (smiech)

Koncerty bratislavských zbojníkov CATASTROFY sú vždy zárukou tej najvyššej kvality a ak o nich niekto v Plzni pochyboval, určite prestal po prvom hrabnutí do strún. CATASTROFY sú jednou z tých tvrdo pracujúcich kapiel, ktoré koncertuju celkom neúnavne a často, čím nadobúdajú skúsenosti, ktoré potom na pódiu dokážu perfektné zúročiť. V Plzni nehodlajú nikoho šetriť a od začiatku sa do publika páli ostrými. Pri peckách ako „Bastardi spoločnosti“ či „Ančine cecky“ sa rozpúta absolútne divoký moshpit, ktorý v podstate vydrží počas celého setu. Aj napriek tomu, že pódium je vysoké asi 20 čísel, sa z neho v jednom kuse veselo skáče a na moje počudovanie nedošlo k žiadnemu úrazu, či rozbitým svetlám alebo zničenej aparatúre, aj keď to vždy bolo len veľmi tesné (úsmev). CATASTROFY podobne ako KAAR predstavili nový song z pripravovaného splitka, ktorý tak trošku vybočuje z ich diskografie, ale kvality sa jej uprieť určite nedajú a ja sa na to splitko už fakt nedočkavo teším.  Chalani teda prišli, behom 40 minút zvýšili teplotu v Parlamente na tropické hodnoty a v každom z nás zanechali skvelý pocit z vydareného koncertu. Díky a uvidíme sa v marci!

Zveřejněno: 16. 12. 2015
Přečteno:
3374 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 12. 2015 13:13 napsal/a Peťan
Návštěva
To nevim, jestli lidi co jdou na Mglu, pujdou na tohle, ale to je fuk. Plzeň mmá dlouhodobě mizernou návštěvnost. Viz. loňský koncert Sodomizer a Hellcannon v Parlamentu, kde bylo snad 20 lidí. A to tam ještě 1000bombs křtili CD a nikdo tam nebyl... Plzeň se spíš na agro metal nebo black.
16. 12. 2015 10:26 napsal/a Pavel
Návštěva
Slabší díky tomu, že řada lidí byla v Praze na Mgle :-D