Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

10\" EP 2015, vlastní náklad, rock\'n\'roll-punk, Česko

Opakování, taťka moudrosti: „Bezbožní kazatelé už na debutu ,Troublemakers‘ ukázali, že i u nás se dá hrát svižný rock´n´roll/punk na velmi slušné úrovni. Vyhraní muzikanti, mající za sebou zkušenosti z PHANTOMS ON FIRE, NEŽFALEŠ, ELEKTRICK MANN, JET8 či STENMARK, se na začátku roku 2015 připomněli desetipalcovým vinylem čítajícím čtyři nové skladby, které v podstatě pokračují v duchu předchozí tvorby, a to i přesto, že v kapele došlo k jedné personální změně, nebo spíše odchodu jednoho z kytaristů. S předchozím počinem novinku spojuje i využití stejných studií i lidí, kteří se postarali o zvuk, který je krásně čitelný, poměr mezi jednotlivými nástroji se podařilo šikovně namíchat a totéž si myslím o zpěvu, který ani nevyčuhuje, ani není utopený. Líbí se mi i zvuk bicích, které nezní plechově ani uměle, ale přirozeně.“

Střih. Uplynulo zhruba půl roku od chvíle, kdy jsem napsal výše uvedené řádky, které s výjimkou datování vydání na „začátek roku“ s drobnými modifikacemi pasují i na volné pokračování série „Fuckin´ Amen Baby“, tentokrát s číslem dvě. Jako někdejší sběratel poštovních známek mám pro série slabost, a ta „UNHOLYstická“ splňuje mé požadavky na vizuál na jedničku, protože když si oba díly položím vedle sebe, je jejich příbuznost jasná na první pohled. Obdobně řešená grafika zároveň znamená, že nechybí žádné potřebné informace, které jsou zčásti na zadní straně přebalu a zčásti na vloženém listu, na němž jednu stranu okupuje podobně pojatá fotokoláž, jaká byla na prvním dílu.

Ale pojďme na ony „drobné modifikace“, které novinku od prvního dílu odlišují. V první řadě je to mírné otupění ostří. Zatímco minule songy pílily ve svižných tempech, teď se hraje o poznání pomaleji. Sofistikovanější muzika ale nepostrádá zajímavé nápady ani chytlavost, a kromě toho, že jde o šikovně složenou muziku, je třeba vyzdvihnout muzikantské výkony i drobné vychytávky, které ale mají na vyznění všech čtyř skladeb výrazný podíl. Což je případ doprovodných ženských vokálů a banja v úvodní „What You Gonna Do?“, kterou nejen ono banjo (ale i zvuky připomínající klapot koňských podkov) posunuje až kamsi ke country, samozřejmě opatrně. Ještě překvapivější je až jakási zasněnost druhé áčkové skladby „Happy Man“, která je místy poměrně minimalistická, postavená hlavně na rytmických nástrojích, zejména baskytara je docela výrazná, s blížícím se závěrem pak podbarvují kytaru staré dobré hammondky.

Typickou skladbou THE UNHOLY PREACHERS je až bé dvojka, jenž celá peláší jak srneček z obalu debutu, nabízí i kytarová sóla, o něž se postarali hosté, kterých se na albu sešlo skoro deset a kromě oněch sól se v dalších skladbách postarali o vokály, banjo, klávesy a dokonce vibrafon, který na sebe poutá pozornost v posledním songu, coveru letitého hitu americké kapely VIOLENT FEMMES. Tu samozřejmě vůbec neznám, natož kousek vybraný k předělání, ale na netu jsem si originál z roku 1983 poslechl a docela mě překvapilo, že si našinci vybrali zrovna tuhle kapelu, která, nebýt vibrafonu, by mířila až někam ke gothic punku. Pražané song sice udrželi rozpoznatelný, ale zároveň jej citelně přitvrdili.

Těžko z obou dosud vydaných dílů „ Fuckin´ Amen Baby“ vybrat ten silnější nebo zajímavější, mně je sice milejší ostřejší poloha pražského kvartetu (tudíž by logika velela více ocenit úvodní část), ale subjektivně-objektivní pohled velí ohodnotit druhé pokračování stejně jako předchozí. Tudíž sedm, a jsem zvědavý, s čím se kapela vytasí ve finále této rozjeté trilogie.

Seznam skladeb:

  • Strana A
What You Gonna Do?
Happy Man

  • Strana B
Are You Ready To Go?
Gone Daddy Gone (VIOLENT FEMMES cover)

Čas: cca 14 min.

Sestava:
  • David Holý – lead vocals
  • Jakub Zámrský – guitar, vocals
  • Jiří Kys jr. – drums
  • Štěpán Kouba – bass, vocals
  • + spousta hostů

www.bandzone.cz/theunholypreachers
https://www.facebook.com/TheUnholyPreachers/


Zveřejněno: 29. 10. 2015
Přečteno:
3587 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář