Nejbližší koncerty
INSANIA

CD 2014, vlastní náklad / power metal / Česko

Českobudějovická power metalová formace WARHAWK letos oslaví desáté výročí od svého založení, dárek ve formě alba „War Of Memories“ si dala už na sklonku loňského roku. Jde o druhého potomka, kterému předcházelo CD „Depth of Your Soul“, ještě před ním vyšlo demo „First Flight“. Jihočeská kapela se může pyšnit čistě ženským zpěvem, což ale není jediný ženský prvek v sestavě, protože na baskytaru slušně drtí Denisa „Denny“ Sochorová. Pohyby v sestavě se v minulosti odehrávaly hlavně u zpěvaček. Před nahráváním aktuálního počinu odešla bývalá zpěvačka Jolana a tak byl vyhlášen konkurz na uvolněný post; vyhrála jej Simona Reindlová a pak už nic nebránilo natočení CD a jeho vypuštění do světa.

Nejsem žádný velký fanoušek power metalu, už mě tento styl z valné většiny omrzel, protože z mého pohledu nabízí tisíckrát ohrané postupy a všechny kapely mně připadají stejné. Poslouchám už jen jména, která v daném žánru patří ke špičce, např. BLIND GUARDIAN. WARHAWK jsem se rozhodl zrecenzovat, abych otestoval současnou powermetalovou scénu a buď abych se utvrdil ve svém přesvědčení, nebo nechal vyvést z omylu. Netrpěl jsem vůči kapele žádnými předsudky, protože jsem si dopředu poslechl ukázky jejich tvorby a ta nezněla špatně.

Velkým plusem je textové zaměření na válečnou tématiku. Nehledejte tady žádné draky, kouzelníky, jednorožce, princezny nebo rytíře. Rytíře zde zastupují vojáci, piloti a další bojovníci ze skutečného světa. Takovéto inspirace nejsou u tohoto žánru obvyklé a více sedí k death metalu (BOLT THROWER, HAIL OF BULLETS) a thrash metalu (SLAYER). Celý obal a booklet je vyveden do motivů vojáků z druhé světové války. Tohle si zasluhuje pochvalu. Na pohádky zde není prostor ani čas.

Po prvním poslechu se sluší pochválit výtečnou práci ve studiu Whitte Rabbit. Výsledný mix a produkce nedává znát tuzemský původ. Já osobně bych v nevědomosti hádal, že to je Německo nebo Itálie. Co se týče stylového záběru, power metalu, tak se nedá mluvit o nějaké „měkkosti“ zvuku. Ten je dostatečně nabroušený a i díky tomu jde o velmi tvrdé album bez zbytečných kudrlinek. Kytarové riffy jsou povětšinou kousavé, bicí tvrdé a klávesy se nesnaží hrát první „housle“, ale i tak jsou hodně zajímavě zahrané, což je práce talentovaného Pavla „Dorky“ Dvořáka. Své sólové vystoupení si dopřává v  intru „The Opening“ a především v intermezzu „Between Two Word“, kde je doprovázen zpěvem hostující Nely Sochorové. A jak dopadl zpěv Simony Reindlové? Její projev je klidný až skoro nadpozemský. Vynikající kontrast k jinak energické hudbě. Pokud by Enya někdy začala zpívat v metalové kapele, tak bych měl podobný pocit. Snad jen ve dvou případech mě zpěv moc nesedí. Jedná se o „Black Hawk Down“ a „Overdose“, které mi přijdou obecně slabší než zbytek. Jinak je ale „War of Memories“ dobře dramaturgicky složená, což potvrzuje závěrečná gradace, finále v podobě duetu „Men Of The God“, kde se Simona Reindlová střídá s hostujícím Petri Kalliem ze SEBASTIEN.

WARHAWK musím ocenit za to, že oslovili člověka, který už moc power metal nemusí. Produkce sextetu není jen o tom rychle „tupě“ zahrát anebo se utopit v klávesách; vše je dobře složeno a je opravdu znát, že si WARHAWK s „War of Memories“ dali velkou práci. Je to energické, tvrdé a zároveň plné melodií. Produkce a dramaturgie na zahraniční úrovni. Nemluvě o pěkném grafickém hávu CD. Dámy a pánové z WARHAWK, dobrá práce!

„War Of Memories“ se stane povinnou četbou pro všechny milovníky melodického power metalu. WARHAWK se předvádí ve výborné formě a svojí produkcí překračují hranice České republiky. Na podzim tohoto roku chystají speciální výroční koncert. Po poslechu tohoto výborného CD se asi zajdu podívat, když už je budu mít skoro za rohem...

Seznam skladeb:
  1. The Opening
  2. Black Hawk Down
  3. The Earth
  4. The Forest
  5. The Battefield
  6. Between Two Worlds
  7. Overdose
  8. Memory Of Sins
  9. Jericho
  10. Men Of The God

Čas: 40:35

Sestava:
  • Simona Reidlová – zpěv
  • Míra Syrovátka – kytara
  • František „Fanny“ Farka – kytara
  • Denisa „Denny“ Sochorová – baskytara
  • Pavel Dvořák – klávesy
  • Štěpán Halla – bicí

http://bandzone.cz/warhawk
http://www.facebook.com/warhawkcz
http://www.last.fm/music/Warhawk?ac=warhawk


Zveřejněno: 08. 07. 2015
Přečteno:
3609 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář