Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

INVOCATOR – Alterations From The Past 2LP 2014, Doomentia Records

Je to tak hrůzostrašně dávno, mně bylo s bídou šestnáct, džíska superka s jedinou nášivkou METALLIKY, vlasy dávno přes požadovanou délku k límečku flanelky ze Šumavanu Vimperk, mono kazeťák, do něhož jsem pořád dokola vkládal pár kazet s čertví kolikátou kopií metalových skvostů děsivého zvuku. Dodnes si vzpomínám, jak úplně zoufalý a vzteklý táta, poté, co slyšel po tisící úvodní popěvek z „Restless and Wild“ od ACCEPTŮ, na mě vychrstl hrneček poměrně teplého čaje s medem a citrónem a řval, ať „už táhnu s těma svejma kvrdlačkama do prdele“. Ještě, že nepolil Tesla přístroj, to, že já se změnil takřka v mucholapku, mně absolutně nevadilo. No a pak se mi divte, že tyhle doby miluji. Byly to doby, z nichž si, když tak nad tím uvažuji, pamatuji muziku asi nejdetailněji, dodnes se mi vybavují ty námi srandovně překroucené texty refrénů, všechny ty melodie IRONŮ a JUDASŮ a pak SLAYERŮ... A dodnes se často do těchto dob vracím, prohrabávám se jimi a sháním čím dál nesehnatelnější nahrávky dnes už neexistujících kapel, úplně se opíjím sílou jednoduchosti a neotupitelným ostřím metalu osmdesátých a raných devadesátých let minulého století. A takhle neuvažuji zdaleka sám.

No, a právě do téhle doby nás vrací dvojalbum demonahrávek, nevydaných skladeb ze zkušebny a live vystoupení dánské kapely INVOCATOR. Přesněji, mezi roky 1987 a 1991. Právě tady se formovala, dnes už možno napsat, legenda dánského thrash death metalu. Dánové už měli od poloviny osmdesátých let uznávané thrashery v podobě ARTILLERY, ale kdo mohl čekat, že osmnáctiletí mladíci do dvou let od svého vzniku totálně rozkopou místní undergroundovou scénu. Podobní tehdy byli snad jen tamější DESEXULT a později SACRIFICIAL. Kořeny kapely sahají do roku 1986, tehdy kytarista a zpěvák Jacob Hansen a bubeník Simon Melsen založili heavy speed skupinu BLACK CREED, ale tvorba se pro dva zmíněné výrostky neubírá směrem, kterým by si představovali, a tak během následujícího roku přibírají na post druhého kytaristy Jakoba Schultze a basistu Otto Hansena, to už zkouší pod názvem IVOCATOR a v domovském městě Esbjergu spolu se zmíněnými DESEXULT také spáchají 12. prosince 1987 první větší koncert. Pořízený záznam byl prodáván jako oficiální live páska a peníze za ní utržené, plus výdělky z dalších klubových vystoupení byly použity na nahrání prvního studiového dema v roce 1988. Z připravených skladeb nahraných během tří dnů rezultuje čtyřpísničkový, zvukově kvalitní výsledek. Kapela podnikla malou dánskou šňůru, po níž se v krátké době uskutečnily dvě personální změny a druhé demo už nahrávala s novým bubeníkem Per M. Jensenem a basákem Jesper M. Jensenem. Je tu znát kvalitativní posun hlavně po textové stránce. Témata protikladů života a smrti, strachu či protináboženské texty tady střídá téměř punková kritická protipolitická tématika. Kapela sklízí velmi kladná hodnocení. V roce 1991 vydává první dlouhohrající desku „Excursion Demise“, přinášející pořádnou porci přímočaré extrémní muziky, směle koncertují po boku takových jmen jako ENTOMBED, BOLT THROWER, ASPHYX, SEPULTURA a jiných. Tady už výlet do minulosti kapely ukončím, protože v následující době do roku 1995 vydávají ještě dvě desky s čím tál techničtěji a složitěji předkládaným thrashem, pak dlouhá sedmiletá odmlka a pokus Jacoba Hansena o reunion s výsledkem čítajícím demo a poslední desku, nikoli zanedbatelné dílo, ale zcela odlišné od tvorby, o kterou by tu tentokrát mělo jít.

„Alterations from the Past“ vydané labelem Doomentia Records je skutečně parádním kouskem pro sběratele raritních nahrávek s autentickým zvukem. Jednoduchý bílý obal s využitím kresby Paw Nielsena v sobě skrývá dvě bílé LP a nádherný booklet s řadou dobových fotografií blonďatých mladých seveřanů, fotografickou mozaiku a množství archivních přetisknutých plakátů, prozrazujících, kde všude a s jakými kapelami vystupovali, texty, výstřižky z různých zinů... Obě desky naservírují devatenáct skladeb, v součtu nějakých osmdesát minut muziky.

První strana nás obeznámí s „Genetic Confusion“. Demo z roku 1988 na první poslech překvapí nečekaně dobrým zvukem. Syrovost a dravost čišící z těchto čtyř songů je na osmnáctileté hošíky obdivuhodná. Zřetelný je vliv SLAYER, riffy kytar ostré, rytmika sypaná, výjezd sóla a hlasový naštěkaný projev, to jsou průvodní symptomy úvodních minut. Úchvatná je zvlášť třetí píseň „Restraint Life“ s akustickým kytarovým úvodem a následným agresivním přednesem provázeným rytmickými změnami a zajímavými melodickými postupy.

Strana B nás pošoupne o rok k novějšímu demu „Altertions“. Zvuk je opět naprosto skvělý, stále se tedy pohybujeme ve špíně, která takovýmto nahrávkám bezpochyby nesmí chybět. Moc se mi líbí začlenění nového basáka, jehož nástroj je pozoruhodně dynamický, častěji je tu znát práce kytaristy Schultze, během jehož sól se mění i rytmus skladeb směrem ke zpomalení a hlas Jacoba Hansena zabrousí od thrashového rozsekaného frázování do hlubších poloh evokujících náležitost k death metalu. Přitom je muzika rozskřípaná, zdánlivě nesourodá, nemůžu však uvěřit, kolik nápadů tu je a jak provázaných. Po několikátém poslechu je jasné, jak veledůležitou roli zde hraje také nový člen, bubeník Per M. Jensenem. Zde si vůbec netroufnu vyzdvihnout jakoukoli ze čtyř skladeb, vynikající jsou všechny. To je zářez, čím víc nahlas, tím lépe, tady jsem už úplně rozsekaný napadrť.

U druhé desky doporučuji stáhnout mírně hlasitost. Ještě u první věci „Insurrected Despair“ vybrané z kompilace „Believe In Church And Agonize“ je zvuk dobrý, čím dál víc deathovější, ale následné dvě skladby z promo pásky z roku 1991 postrádají basovou hloubku a výšky mají až bolavou řezavost. Tady se dostáváme k těm nejraritnějším pasážím kompletu. Nicméně, ani zde kapela neztrácí nic na běsnivém výrazu a čím dál větší tendenci k death metalu. Odlišný zvuk, hrozná zahuhlanost provází závěrečné dvě písně, nahrané pouze ve zkušebně a nikdy doposud nevydané.

Na závěrečné D straně zazní už zmíněné prosincové živé vystoupení INVOCATOR z roku 1987 v Esbjergu. Zde zvuk snad nejvíc evokuje vzpomínky na doby, kdy jsem byl polit čajem. Čistý underground, zavřu oči a představuji si vyklizený roh zahulené hospody pro kapelu, v šeru se mlátí hlavami, zpocené vlasy, bílé hrozící ruce a nakonec nevyhnutelná ožralost. Nicméně další rarita dokreslující velmi výstižně dobu a její metalový kolorit. Kromě čtyř vlastních písní se tu objeví dva covery, jeden od POSSESSED „Swing Of The Axe“ a „Necrophiliac“ od SLAYER. Zvukově je to strašné, ale emocionálně jsem na vrcholu blaha.

Neváhejte a poslechněte, přeneste se dobou zpět, poslouchejte se zatajeným dechem, rvěte, nestyďte se drhnout na stehně kytaru a mlátit hlavou, ať máte vlasy nebo ne, nedělám to jinak při poslechu tohoto masakrálního materiálu.

P.S. Hodnotil bych maximem, pro mě je to jasně deset bez keců, ale objektivně vzato to nejde.

Seznam skladeb:

A/ Genetic Confusion Demo 1988
  1. Dismal Serfage   
  2. Insurrected Despair   
  3. Restraint Life   
  4. The Scars Remain   

B/ Alterations Demo 1989
  1. Alterations   
  2. Occurence Concealed   
  3. Persistence From Memorial Chasm   
  4. Pursuit Of A Rising Necessity   

C/ Believe In Church And Agonize (kompilace)
  1. Insurrected Despair   
Promo páska 1991
  1. Inner Contrarities   
  2. Absurd Temptation   
Zkušebna 1988
  1. Killing Tendencies   
  2. Certain Death   

D/ Oficiální Live Demo 1987
  1. Feast Of Blood   
  2. Certain Death   
  3. Swing Of The Axe (POSSESSED cover)
  4. The Omen   
  5. Restaint Life   
  6. Necrophiliac (SLAYERcover)

Sestava:

  • Jacob Hansen - kytara, zpěv
  • Jakob Schultz - kytara
  • Otto Hansen - basová kytara, doprovodný zpěv (skladby: A1- 4, C4 - 5, D1 - 6)
  • Jesper M. Jensen - basová kytara (skladby: B1- 4, C1- 3)
  • Simon Melsen - bicí, doprovodný zpěv (skladby: A1- 4, C4 - 5, D1 – 6)
  • Per M. Jensen - bicí (skladby: B1- 4, C1- 3)

http://www.doomentia.com/
http://www.metal-archives.com/bands/Invocator/4533
http://demoarchives.com/Bands/Invocator-Den/invocator.asp

Zveřejněno: 02. 02. 2015
Přečteno:
3652 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář