Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

28. 11. 2014, Brno - Melodka

Česká špička power metalové scény si, za podpory slovenských kolegů, dala dostaveníčko v pátek na brněnské Melodce. Zároveň se jednalo o poslední domácí zastávku kapely EAGLEHEART, než se naplno ponoří do tvorby nové desky. Proto si tento večer nemohl nechat ujít žádný z jejích fanoušků. Okolo sedmé večerní se klub již pěkně zaplnil a všichni jsme netrpělivě očekávali samotný začátek koncertu.

První tóny tohoto večera obstarali NEUTRAL z Uherského Hradiště, kteří jsou na scéně poměrně noví a neokoukaní, i přesto za sebou mají už řadu úspěchů, kupříkladu desku „Brána osudů“. Pro dnešní večer si pro posluchače připravili výživný set okořeněný příjemným čistým vokálem, nápaditými klávesovými a basovými linkami, podpořené pestrými kytarovými sóly. To vše bylo korunováno zajímavými texty v českém jazyce. Jako bonus přidali do setlistu i jednu skladbu od SABATON a kultovní „Fear of the Dark“ od IRON MAIDEN, za jejichž prezentaci se rozhodně nemusí stydět, a bylo to poznat i z odezvy od publika.

Následovali PORTA INFERI z Nového Jičína se svým pojetím power metalu, který doplňují o elektronické a symfonické prvky. Při poslechu má člověk pocit, že sklouzává do nějakého epického rozpoložení plného agrese, při které se vám vzápětí zařízne do uší neskutečně působivý vokál zpěváka Normana Powera, který se brněnským fanouškům představil poprvé. Za dobu své existence ušla kapela dlouhou cestu, která je pozvolna katapultovala na výsluní. Nejvíce působivé však stále zůstávají refrény, které jsou zpěvné, silné melodie nechybí ani v samotných slokách. Když se k tomu přidá přímočarost a charisma vystupujících, není už co řešit a jen si užívat poslech.

Nejvíce očekávaní byli brněnští EAGLEHEART, které není potřeba nějak více představovat. Již jedenáctým rokem okupují hudební scénu a za sebou mají mnoho úspěchů. Poslední deska „Dreamtherapy“ se dostala do distribuce po Evropě, ale i do USA a Japonska. Jejich rozjetý vlak nezpomalil ani přes personální změny a my tak již netrpělivě očekáváme nový materiál. Zatím si však naplno užíváme jejich vkusné a našlapané pojetí power metalu s propracovanými texty, které já osobně považuji za velké plus jejich tvorby. Dalším je rozmanitá vrstevnatost skladeb, díky které si na své přijdou i milovníci složitějších melodií, přesto však zůstává jistá dávka přímočarosti, proto si jejich hudbu užije člověk na koncertě, ale i při rozjímání v pohodlí domova. Vystoupení na Melodce bylo opět důkazem muzikantských kvalit, v našlapané show nebyla žádná razantní vada na kráse, což publikum ocenilo a prostor pod pódiem byl opravdu hodně zaplněn.

Večer uzavírali ANTHOLOGY ze Slovenska, kteří nedávno vypustili do světa nové CD „The Prophecy“. Jako jediná kapela přivedli na pódium něco z ženské jemnosti v podobě zpěvačky, která do melodií vkládala slušnou dávku emocí. Neutuchající příval melodických nápadů kořeněných živými kytarami a jistou živelností spojenou s dynamickými změnami si užívalo už méně lidí, kteří se, k jejich velké škodě, pozvolna vytráceli. Po instrumentální stránce se kapele nedá takřka nic vytknout a z tvorby je cítit potenciál do budoucna, díky kterému by se mohli ANTHOLOGY dostat do širšího povědomí posluchačů power/speed metalu.

Bez nejmenších potíží noc dospěla k after párty. Za 120,- jsme měli možnost si vychutnat opravdu povedený koncert špičky power metalové scény. Všechny kapely ukázaly, že stojí za to chodit na jejich vystoupení a podporovat je dál v jejich úsilí.


Zveřejněno: 05. 12. 2014
Přečteno:
3509 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář