Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Kytarista a zpěvák Michel Jonker z ENTRAPMENT nám prozradil spoustu zajímavostí o této holandské undergroundové death metalové kapele.

Ave ENTRAPMENT! Když si pročítám české metalové web-ziny, příliš informací jsem o vaší kapele zrovna nenašel.  Je na čase to napravit, poprosím tě tedy, abys nám představil kapelu. Nahlédni pro nás, prosím, i do historie.

ENTRAPMENT začali jako projekt někdy tuším v lednu 2010. V poslední době kapela nehrála, protože jsem měl na práci  jiný věci.

Detest Records shromáždili první songy, co jsem nahrál a vydali to jako demo kazetu “The Infernal Blasphemies”. Pak jsem nahrál další tři songy a vydal si je sám jako demo nahrávku “Putrefying Stench of Death”.

V roce 2011 Detest Records vydali “The Crawling Morbidity” 7” a úspěšně jsme hráli na akcích jako Wolfsbane Festivalu a Killtown Deathfestu. V roce 2012 jsme podepsali smlouvu s Soulseller Records a nahráli “The Obscurity Within”. V roce 2013 jsme udělali splitko s PYRE u Soulsetter Records vydaný na vinylu a pak odehráli skvělý koncerty a jeli tour s MASTER po Skandinávii. A v dubnu 2014 vydali Soulsetter našíiposlední desku “Lamentations of the Flesh”.

Když jsem si o vás informace dohledával, byl jsi zpočátku Micheli uváděn jako skladatel všech nástrojů a jediný člen ENTRAPMENT. Znamená to tedy, že se jedná jen o tvůj projekt/kapelu a ostatní členové jsou jen hráči při živých vystoupeních? V novějších rozhovorech jste už uváděni jako „celá kapela“. Jak to tedy je?

Všechny skladby píšu já a i se hodí, že je taky nahrávám ve studiu… ačkoliv máme vážné plány víc spolupracovat, až budeme nahrávat naší třetí dlouhohrající desku.

Odkud vlastně pochází název kapely? Někde jsem četl, že to je dle skladby od holandské kapely SOULBURN (projekt muzikantů z ASPHYX – song „Hellish Entrapment“), je to pravda? A co logo? Kdo je jeho autorem? Trošku mi připomíná to od DISMEMBER.

Ano, máš pravdu, název jsem si vzal ze songu SOULBURN. Ani z filmu ani podle skladby “Blessed Be” od ENTOMBED, haha.
Logo jsem nakreslil zhruba ve stejnou dobu jako jsem napsal první songy… Neměl jsem žádný úmysl něco vydat, takže jsem logo nebral moc vážně. Nyní uznávám, že vypadá jako to DISMEMBER. Ale hele, ty už neexistujou a je to zabijácká kapela, tak co na tom.

Vaše poslední deska „Lamentations of the Flesh“ je venku od května. Jaká je zpětná vazba od kritiků, fanoušků, jak fungují nové skladby na koncertech? Když porovnáš novinku s vaší předešlou deskou „The Obscurity Within…“, jakým směrem se ENTRAPMENT posunuli? Jak bys popsal „rozdíly“ mezi oběma alby?

Většina kritik píše o faktu, že skladby na “Lamentations” jsou mnohem víc vyzrálé než na prvním albu a to byl přesně můj záměr, takže jsem s výsledkem opravdu spokojený. Většina reakcí na album je opravdu pozitivní.

Při uveřejnění mé recenze na vaši poslední desku „Lamentations of the Flesh“ jsem měl k dispozici ještě „původní“ obal desky. Ten byl následně změněn? Co toho bylo příčinou? Osobně se mi ten „novější“ líbí víc. Kdo je jeho autorem?

Museli jsme dodržet konečný termín a nemohli jsme použít původní dílo, tak jsem musel zajistit nové. Kostel je podle pár obrázků, které jsem udělal během dovolené. Rád navštěvuju staré katedrály.

U některých death metalových kapel jsou texty jen doplňkem k hudbě. Jak je tomu u ENTRAPMENT? Snažíte se sdělit nějaké poselství, předat myšlenku? Kdo je jejich autorem a co je jejich náplní?

Texty pojednávají všemi svými aspekty o náboženství, strachu ze života, úzkosti žen, touze po moci atd. Jsou založené na mém osobním pohledu na svět.

Velmi se mi líbí zvuk novinky. Vlastně obě tvé poslední desky jsou nahrané tak, jakoby pocházely z osmdesátých/devadesátých let. Kde jste alba nahrávali a kdo stál za jejich mixem a masteringem? Bylo tvým cílem se co nejvíc přiblížit „starému“ zvuku? Máš nějakou svoji oblíbenou desku, která tě zasáhla natolik, že bys chtěl, aby ENTRAPMENT zněli „podobně“?

První deska byla nahrána v Perimeter Audio u Marca van Duivenvoorde. “Lamentations of the Flesh” se nahrávali u Richarda Wierenga, ten taky nahrál první dvě dema. Měli jsme nápad udělat zvuk tak, aby zněl oldschoolově a to nám vyšlo.

„Lamentations of the Flesh“ vyšla u holandského labelu SOULSELLER RECORDS. Proč právě toto vydavatelství? Deska vyšla jako CD digipack a jako 12" vinyl. „Stará“ muzika se na starý nosič určitě hodí. Jsi příznivcem gramodesek? Sbíráš je? Některé kapely tvrdí, že jich dnes prodají víc, než CD. Jak jsou na tom ENTRAPMENT?

Já jsem sbíral vinyly, ale musel jsem toho nechat haha. A ano, prodáme víc LP než CD. Myslím, že undergroundová scéna je přeplněná sběrately, z nichž většina je zaměřená na vinyly a různé rarity.

Micheli, kdy jsi začal hrát na kytaru a zpívat? Jestli se nepletu, tak ve své bývalé kapele ABSORBED jsi hrál na bicí, stejně jako v MASSIVE ASSAULT. Nedovedu si představit, že bych seděl nejdřív při koncertech „ukrytý“ vzadu a najednou stál u mikrofonu. Nedělalo ti to problémy?

Začal jsem hrát na basu, pak bicí a skončil jsem hraním na kytaru v crustmetalový kapele. Takže jsem během let získal zkušenosti ve všem. Ale vokály a kytary na podiu bylo něco nového… a chvíli mi to trvalo, než jsem to zvládnul. Nyní si myslím, že je to skvělý… člověk si fakt užívá energii davu pod podiem.

Jakým způsobem vznikají nové skladby ENTRAPMENT? Zajímá mě ten samotný postup. Kde berete inspiraci? Nedovedu si to představit. 

Většinou dělám jen tak bordel na svojí kytaru a po nějaký době mám několik použitelných riffů. Ty si nahraju ve svém malém studiu na počítač a pak vytvořím digitální bicí a přidám k tomu extra kytary atd. Takhle to je.

V listopadu pořádáte turné s legendárními MASTER. Jestli se nepletu, tak to není vaše první společná šňůra. Osobně jsem vás poprvé zaregistroval, právě když jsem před lety viděl vaše tričko, které měl na sobě Paul Speckmann. Vystupujete převážně v menších undergroundových klubech. U nás v Čechách někdy dorazí jen pár lidí, každý raději sedí doma na internetu. Jaké máš zkušenosti ty? A co u vás v Holandsku, chodí fanoušci na koncerty?

Záleží na tom, které kapely hrají. Novější undergroundová death metalová scéna bohužel doopravdy do Nizozemí nedorazila. Ale velké skupiny jako ENTOMBED nebo IMMOLATION přitáhnou na své koncerty spoustu lidí, to je jasný.

Jaké desky z poslední doby tě zaujaly? Co říkáš třeba na poslední alba GRAVE, ENTRAILS, AUTOPSY, VALLENFYRE, ASPHYX, HAIL OF BULLETS apod.? Jsi sběratelem muziky?

Ano, sbírám muziku, ale musím se přiznat, že neznám jen poslední ASPHYX, AUTOPSY a ENTRAILS. Radši sáhnu do kapel jako jsou MORBUS CHRON, TRIBULATION, VANHELGD, BOMBS OF HADES, INCARCERATION atd.

Je nějaká kapela, které byste rádi dělali předskokana na turné? Dnes je zvykem, že si „méně známá“ kapela zaplatí turné a vezme je s sebou nějaká slavnější smečka. Nechystáte něco podobného? Dovedl bych si představit evropské turné ENTRAPMENT kupříkladu s GRAVE nebo AUTOPSY apod.

Zatím ne, a opravdu nemáme rozpočet na to, abychom sami sobě zaplatili turné. A pro teď jsme víc zaměření na undergroundovou scénu.

V letech 2010 – 2011 jste nahráli několik demonahrávek, které pak byly vydány v kompilaci „Irreligeous Abominations“ u labelu Godeater Records. Bohužel, nikde se mi nepodařilo CD koupit. Lze ještě vůbec sehnat? Případně, bude vydáno znovu?

Godeater Records se zdá zmizeli z povrchu zemského. Velmi smutné. My taky tuhle kompilaci potřebujeme. Ale máme plány, že ji vydáme na LP. Snad příští rok.

Spousta kapel má poměrně vyhraněné názory na stahování muziky z internetu. Co vy a nelegální stahování? Většinou každé album unikne v den vydání. Pro někoho je to reklama, někdo proti tomu bojuje. Co si o tom myslíš?

Dobře, my jsme malá kapela a naše scéna je založená na “nadšencích” a sběratelích. Většina lidí věci nejdřív stahuje a cd nebo lp koupí později. Nemám s tím problém. Myslím, že internet zastavit nemůžeš.

Zase tolik „mladých“ kapel z Holandska, které hrají old school death metal, neznám. Napadají mě (mimo vás) snad jen BODYFARM. Můžeš nám nějaké další doporučit?

NAILGUN MASSACRE, VILLAINY, ANARCHOS, abych jich několik málo zmínil. Všechny hrají různé styly, které jsou typické pro holandskou death metalovou scénu. Neexistuje konkrétní holandský styl.

Co si vůbec jako kapela myslíte o recenzích, reportech z koncertů apod.  Jsou pro vás tyto názory důležité? Čtete a vyhledáváte si „názory“ na vaši muziku na internetu?

Vždycky prohledávám internet kvůli recenzím. Když už do prdele dělám na albu, tak je taky důležitý číst o tom, co si o tom jiný lidi myslí.

Znáte a posloucháte nějaké kapely z České republiky?

Starý kapely jo (KRABATHOR, MASTERS HAMMER), ale žádný kapely z posledních 5 let, abych byl upřímný.

Máte něco na srdci, co byste chtěli vzkázat fanouškům, vydavatelstvím, promotérům apod.?

Moc díky všem za podporu!

Co chystají ENTRAPMENT v nejbližších měsících?

Udělat pár koncertů s BOMBS OF HADES ze Švédska. Turné s MASTER. A nějaký další koncerty. Těšíme se na to!

Děkuji za rozhovor a přeji co nejvíce šílených fanoušků a mnoho prodaných nosičů.

Moc děkuju, člověče! Zdravím!

Přeložila Susan.

RECENZE Lamentations of the Flesh

FACEBOOK
http://entrapment2.bandcamp.com/
http://www.reverbnation.com/entrapmentdeathmetal
http://www.last.fm/music/Entrapment
http://www.myspace.com/entrapmentdeathmetal
http://www.soulsellerrecords.com/


Zveřejněno: 21. 09. 2014
Přečteno:
3447 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář