Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

MIST – Demo 2013 CD 2013, vlastní náklad

Víte, jak se ve Slovinku píše doom metal? Düm metalika. (úsměv) Jen pro zajímavost – thrash je treš a death deaf. Ne, nechci tady dělat kurz slovinštiny, jen jsem při hledání informací o slovinské kapele MIST narazil na plakát, kde to bylo takhle pěkně napsané. Ale k tomu hlavnímu – skupině MIST. Ještě  před pár dny jsem o její existenci neměl potuchy, ale stačil jeden spam e-mail a už mi tady slovinské slečny hrají... Ano, skupina MIST je tvořena samými dámami a když tak koukám na fotky, většina z nich vypadá poměrně mladě. A překvapivě tyhle kočky holdují muzice, která frčela, když v jejich věku byli jejich rodiče. Ponurý psychedelický stoner occult doom rock/metal, v němž jsou patrné odkazy BLACK SABBATH či CANDLEMASS, se v současnosti vrací do módy… i když do módy… řada kapel tohle obskurní umění provozuje řadu let, jen se o nich začíná mluvit až v poslední době.

Když MIST poslouchám, na mysl mi přicházejí JEX THOTH nebo RISE AND SHINE, kapely obdobného ražení, kapely, v jejichž čele stojí nepřehlédnutelné a hlavně nepřeslechnutelné vokalistky. A při vší úctě ke zbytku ansámblu je to právě Nina Spurk, která MIST „dělá“. Ona totiž s hlasem dělá skoro zázraky. (úsměv) Na to, že je jí devatenáct let, je její výkon obdivuhodný, zcela přirozeně se pohybuje mezi zastřenými a čistými polohami, ale hlavně – její hlas má výraz.

Zbytek kapely dělá svou práci na slušné úrovni, kromě kytaristky Niny (aktuálně kvůli mateřským povinnostem s kapelou živě nevystupuje) nemají ostatní za sebou žádné viditelné zkušenosti a přesto obsluhují své nástroje na velmi slušné úrovni. Na dobrém vyznění nahrávky má nemalý podíl i kvalitní produkce, která nechává vyniknout výrazné baskytaře, ale i ostatní nástroje jsou dobře čitelné a třeba zvuk bicích je příjemně přirozený. A odfláknutý není ani obal, o který se postarala bubenice Michaela.

Z níže vypsané sestavy je patrné, že MIST nepoužívají klávesy, o všechny melodie a zpestření se stará sólová kytara, která si své chvíle užije v obou skladbách. Úvodní „Phobia“ začíná úplně klasickým rifem, který už tady byl tisíckrát, ale když do obyčejné muziky začne Nina zpívat a kytaristka Ema za ní šeptá, působí to zajímavě, když začne sólová kytara kvílet, jsme v sedmdesátých letech… Obě skladby mi přijdou stejně dobré, skoro mě mrzí, že je na demu jen osm minut muziky, protože mě tyhle divoženky baví. Jejich první krok metalovým podzemím se podařil, aktuálně se snaží koncertovat a daří se jim vystupovat i po boku větších kapel, resp. na letošek mají potvrzeno několik festivalů po celé Evropě; škoda, že (zatím) nedorazí do Čech.

Seznam skladeb:
  1. Phobia
  2. The Living Dead

Čas: 8:21

Sestava:
  • Nina Spruk – vocals
  • Ema Babošek – rhythm guitar & backing vocals
  • Nina Grizonič – lead guitar
  • Neža Pečan – bass
  • Mihaela Žitko – drums

https://www.facebook.com/mist.doom
http://mistdoom.bandcamp.com/releases
http://mistdoom.tumblr.com/


Zveřejněno: 28. 04. 2014
Přečteno:
3283 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář