Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

BARRICADE – Resistance CD 2013, Cecek Records

Možná se to bude zdát jako málo uvěřitelná věc, ale je tomu opravdu tak. Kroměřížští hardcoristé BARRICADE totiž v letošním roce oslaví již čtvrtstoletí své existence. Pro některé posluchače možná trochu méně známá nebo nenápadná parta, o které však její dlouholetí věrní fandové dobře vědí a neúnavně ji podporují. Za zmíněnou dobu fungování má skupina na svém kontě docela solidní množství nahrávek, z nichž tou prozatím poslední a stále aktuální je CD s názvem „Resistance“, jež vyšlo na začátku loňského roku.

Jak bylo řečeno, BARRICADE vyznávají hardcore a určitě nic nezkazím, když dodám, že se jedná o staré poctivé „hácéčko“, které odkazuje na původní scénu z přelomu 80. a 90. let minulého století (při poslechu vám jistě vytanou na mysli spolky jako BIOHAZARD, SUICIDAL TENDENCIES apod.). Zcela pochopitelně tak zde dále nalezneme i metalové, či punkové prvky, které jsou v podobné hudbě prakticky samozřejmostí. V těchto vodách se pohybují i první tři skladby „Resistance“, „Dope“, „Hard life“ a taktéž pátá „Violence“. Částečným vybočením mimo hlavní směr kapely jsou čtyřka „Never be excited“, která je místy výrazně punkrockovější a melodičtější, chytlavý kytarový motiv vás upoutá už na první poslech, navíc k zajímavosti skladby pak přispívá i křičený sborový zpěv, a šestka „Don’t tolerate“, která též míří mimo říznou hardcorovou linii, což však rozhodně není na škodu věci. Jiným směrem, skoro až k thrashmetalovému vyznění (díky nabroušeným kytarám), místy pádí sedmička „Nazi beast“, která uzavírá příjemně strávený čas nad poslechem tohoto CD. Je určitě škoda, že placka, na níž fanoušci skupiny čekali čtyři roky (předchozí materiál „Urban Chaos“ vyšel v roce 2009), obsahuje pouze sedm věcí v délce lehce přes 20 minut, ale holt je třeba vyčkat na další album.

Nahrávalo se už v roce 2012 ve studiu Šopa u Standy Valáška a výsledný sound mě nijak nezklamal. Šopu jsem vždycky počítal mezi studia, z nichž vychází velmi dobře zvukově ošetřené desky, což se myslím potvrdilo i u BARRICADE.

Hodně ošizený je obal CD - pouze úvodní strana s titulním námětem, na jejímž rubu je foto a složení kapely, na zadní straně pak nalezneme seznam skladeb a pár dalších základních údajů spojených se vznikem alba. Škoda, že chybí texty, jejichž autorem je vokalista Romero, ale vzhledem k tomu, že v nich skupina využívá angličtinu (pouze část titulní skladby je odzpívána v mateřském jazyce), ve které nejsem právě nějak hluboce vzdělaný, tak bych si stejně asi moc nepočetl. (úsměv)

Hodnocení 7 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Resistance
  2. Dope
  3. Hard life
  4. Never be excited
  5. Violence
  6. Don’t tolerate
  7. Nazi beast

Zveřejněno: 28. 01. 2014
Přečteno:
3613 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář