Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

SKELETONWITCH – Serpents Unleashed CD 2013, Prosthetic Records

Černokněžníci, démoni, prokletci a další temné duše zbystřete, protože teď tu bude pořádný sabat. Vedle tradičního svátku všech mrtvých vychází pátá studiovka „Serpents Unleashed“, které ve svých pařátech přináší kostnatá čarodějnice SKELETONWITCH. Po dvou letech od posledního zaklínání se opět podíváme do čarodějného kotle, kde se z oka mloka, havraního pera a prášku z pavučin namíchává kvalitní black/thrash metal. Doposavad se kouzla vydařila, očarovala plno nevinných uší a získala velké počty následovníků. Mimochodem, několikrát si udělali tito Američané výlet i do našich nesvatých koutů mj. na festival Brutal Assault. Zapalte svíce, nasaďte sluchátka a pořádně zesilte hlasitost. Je tu čas pochmurné poezie a tajemné poetiky.

Je temný večer, konec října a mrtví mají svůj svátek. Naše kroky nás zavedou kolem hřbitova, mrtvého lesa a děsivě vše zakončíme v opuštěné chatě. Cestou mě sledují oči ve stínech a na krk mi dýchá smrt. Jakmile začne hrát „Serpents Unleashed“, tak začnu mít pocit, že se otevírají rakve. Z hrobů vystrkají ruce VENOM, BULLDOZER a něco ze špíny za nehty přináší i SLAYER. Tito nemrtví v džískách mají už hodně za sebou a kosti už mají ohlodané, ale jsou pokropeni živou mladou vodou. Z valící se mlhy se ozývá temné mumlání „Beneath Dead Leaves“. Je mi jasné, že musím rychle opustit území nemrtvých. Za zády slyším, jak chrastí kosti, protože se odehrává mosh pit, jaký jsem dosud neviděl. Při „I Am Of Death (Hell Has Arrived)“ do sebe narážejí kostlivci, zombíci a i upíři. Vůbec se jim nedivím a klidně bych tam běhal mezi hroby s nimi. Přímočarý speed/black/thrash metal probudí i v mrtvém chuť si pořádně zaskotačit. Jenže můj odchod zpozoroval velký havran, který doprovází muziku večera svým hlasem. Ohlašuje, že beru kramle. Rázem jsem zasypán smrtícím deštěm špinavých riffů a paličky mi buší do lebky. „From a Cloudless Sky“ si nezadá s ostatním na desce. Kytarové sólo je pak pichlavou třešničkou na otráveném dortu. Díky nekompromisnímu zápalu pro hru se novinka „Serpents Uleashed“ skvěle poslouchá a utíká rychle jako prsatá blondýnka ve většině hororů.

Pro „Burned From Bone“ se přesně hodí temný les zahalený do mlhy a rosy. Pod nohama cítím měkkou půdu a zpoza každého stromu na mě číhá nebezpečí. Vynikající blackeřina, která by určitě udělala radost většině fanoušků s obráceným křížem na krku. Líbí se mi, jak SKELETONWITCH střídají thrashové a blackové momenty. Z lesa vyběhne starý medvěd s nášivkou NWOBHM a je pěkně nečistý. „Unending, Everliving“ je přesně ten špinavý hevík, který si v začátku osmdesátek většina spojuje s názvem black metal. Výprava lesem dostává další rozměr, když se měsíc zbarví krví a rozezní se slayerovsky laděná „Blade on the Flesh, Blood on My Hands“. Ty dvě minuty mám chuť mlátit hlavou do stromů a sloupávat z nich kůru a mech. Měsíc mi však poté zobrazí schované obydlí v dáli. Zdá se, že je to opuštěná chata. Tam bych mohl být v bezpečí. Nikdy se přece nic nestalo člověku v opuštěné chatě. (smích) Otevírám staré dveře, které svým zvukem připomenou, že naposledy byly otevřeny snad v předminulém století. Na to začíná znít „This Evil Embrance“. Atmosféra houstne a Američané rozezní pomalejší hru na nervy. Setřesu strach a zbytky mechu a ihned se ujímám bezpečného úkrytu. V okolí se však rychle začne měnit vzduch. Z dusivého oparu je okamžitě rychlý vichr ze severu. Norský vítr „Unwept“ začne rychle lámat chatu jako by byla ze sirek. Schovávám se za zbytek postele, ale nastane peklo na Zemi. Venku se na mě směje samotný Lucifer a prozpěvuje si „Born of the Light That Does Not Shine“. Energický black/thrash ze mě strhává ošacení, strouhá kůži a již mám jen holé maso a kosti. Takto se SKELETONWITCH dostávají na jádro a předvádí jednu z nejvíce black metalových věcí na desce. Requiem za posluchače „More Cruel Than Weak“ je poslední kousek ze „Serpents Uleashed“, který uslyšíme a zažijeme. Od klidného brnkání kytar až k následnému hudebnímu výplachu řinčivého black/thrashe. Celé toto dobrodružství netrvalo déle než půl hodiny. Opakování je matka moudrosti a tak začnu opět od začátku mojí výpravu, kdy jsem opět vzkříšen, abych mohl být poté pohřben. Moje uši i duši si čarodějové z USA sebrali úspěšně.

Pětka v diskografii je opět špinavý speed/thrash/black metal jako na zbylých zástupcích. Nebude se v žádném případě experimentovat, ani nečekejte progresivitu. Moc dobře zahraných a energických černých thrasháren není, ale pokud člověk sáhne po SKELETONWITCH a „Serpents Unleashed“, pak se nespálí. Naopak ho to spálí zevnitř a jeho popel roznese po širém kraji.

Seznam skladeb:
  1. Serpents Unleashed
  2. Beneath Dead Leaves
  3. I Am of Death (Hell Has Arrived)
  4. From a Cloudless Sky
  5. Burned from Bone
  6. Unending, Everliving
  7. Blade on the Flesh, Blood on My Hands
  8. This Evil Embrace
  9. Unwept
  10. Born of the Light That Does Not Shine
  11. More Cruel Than Teak

Čas: 31:41

Sestava:
  • Scott Hedrick – kytara
  • Dustin Boltjes – bicí
  • Evan Linger – basa
  • Chance Garnette – zpěv
  • Nate „N8 feet under“ Garnette – kytara

http://www.facebook.com/skeletonwitchmetal
http://skeletonwitch.com/
http://www.myspace.com/skeletonwitch
http://www.last.fm/music/Skeletonwitch

Zveřejněno: 25. 12. 2013
Přečteno:
3439 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 12. 2013 13:51 napsal/a Peťan
Skeletonwitch
opět nezklamali. Mě to baví. Hlavně naživo je to kvalitní sypačka. Jejich set na BA tak i klubové koncerty byly výborné :-)
25. 12. 2013 13:02 napsal/a Coornelus
Včera
jsem si je dával při výběhu, na tuhle činnost ideální záležitost. Jinak na mě působěj jako takovej metalovej Kvelertak, slušně ty žánry mezi sebou míchaj. Sice jsou mnohem míň nápadití, a maj tam na můj vkus moc toho hejvíku, ale i tak se to dá. Příjemná věc. Jo a ten koncert na BA byl vážně povedenej :-)
25. 12. 2013 10:03 napsal/a Asphyx
Boží Hod
Tahle skvělá recenze se dnes na Boží Hod opravdu krásně vyjímá:))) Skeletonwitch předvedli zase pořádnou čarodějnickou jízdu, které mě moc baví....Pěkně!