Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

KRAOST, jihočeská smečka drtící thrash-core, se do povědomí mnoha fans dostala při loňském vydání svého debutového sedmipalce, který měl výborné ohlasy.

Od té doby se v kapele udály změny. Hudba zhutněla. Rýsuje se nová nahrávka. O tom, ale i dalších zajímavostech, se nesl následující rozhovor.

Ahoj, jak se máte? Trošku se nám představte, kdo na co hraje, přezdívky, jména, věk. Odkud pocházíte (vím, že mylně je uváděno Milevsko, avšak tam bydlí pouze jeden člen). Škola/zaměstnání? Vyznání? Chlapec či dívka? (úsměv)

Kaby: Zdravím, tak já jsem Kaby, ale poslední dobou se mi říká více Kubát-hulvát, asi proto, že jsem bez vyznání, poslouchám punk a thrash a hraju na basu v KRAOST. Jinak je mi 20, tak nějak se snažím studovat a jsem taky chlapec.

Pták: Gore! Tak mně říkají pták, je mi 28 a bydlím nedaleko Milevska. Do školy už dávno nechodim, jsem chlapec, bez vyznání, a hraju na bicí.

Rybňa: Ahoj, já sem Lukáš, ale všichni mi řikaj Rybňa. Jsem chlapec, je mi 20 let a bydlim kousek od Milevska, konkrétně v Kovářově. Momentálně studuju v Praze. Co se týče vyznání, naši se mě do něčeho snažili namočit, ale já se nedal. Jo, a v kapele stojim u mikrofonu.

Dušan: Zdaj, já sem Dušan, je mi 32, hraju na kytaru a bydlím v Milevsku. Pokud to někdo z předchozích vět nepoznal, tak sem chlapec. Mám se dobře, troufám si říct výborně. A jak se máš ty, jak se vyvíjí tvůj nový vztah?

Já se mám taky výborně. Nový už asi není aktuální slovo, ale když se ptáš, vše je perfektní. Ale zpátky k vám. Každému, kdo alespoň po očku sleduje naší ug scénu, nemohlo ujít, že se ve vaší sestavě něco událo. Řekněte nám k tomu něco víc? Kdo odešel, kdo přišel? Proč se tak stalo? A v jakých vodách jste hledali nové členy? Byla už předtím nějaká spolupráce?

Pták: Já myslim, že tohle už je uzavřená kapitola, navíc už je to skoro rok. Ve staré sestavě nastaly určitý neshody, který bylo potřeba vyřešit. Nový členy sem našel u nás v hospodě. (smích) Původně sme chtěli Kabyho tátu na basu, ale má dost starostí se svojí kapelou a tak s náma nakonec hraje mladej. No a Rybňa jednou zkusil zpěv a už u toho zůstal, ať se k tomu kluci vyjádřej raději sami...

Dušan: Jak říká Pták, už je to dávno. Kaby s náma na basu zkoušel už párkrát dřív, tam byla volba jasná.  Rybňa se byl podívat na zkoušce, nudil se, tak zkusil mikrofon. Já ho teda podezřívám, že to byla plánovaná akce (úsměv). Každopádně sem rád, že to tak je. Myslim, že sme vskutku povedená sebranka a celková atmosféra v kapele je o dost veselejší, než tomu bývalo, to je pro mě podstatný.

Kaby: Tak to mám fakt štěstí, že mi to místo nevyfouk táta. (smích) Jinak s Rybňou jsme měli kapelu v době, kdy jsme původní KRAOST teprve poznávali, tak mě bezmyšlenkovitě napadl za ten zpěv on, takže z mý strany to plánovaný bylo. (úsměv) Původně jsme hledali zpěvačku, ale to mohl být taky nekonečný příběh, takže to dopadlo, jak nejlépe mohlo, si myslím. Jsme dobrá parta, na nervy si snad nelezeme, šlape to a hlavně je sranda. (úsměv)

Rybňa:
Asi nemá cenu opakovat, co už bylo řečeno, tak jen dodám, že je skvělej pocit dostat se do kapely, kterou normálně posloucháš. U mikrofonu se mi líbí, je to docela sranda a zase nová zkušenost. Změna vokálu v kapele je vždycky nejvíc znát, tak doufám, že to všichni přijmou s kladným ohlasem. (úsměv) Na pár zkouškách si sám byl, takže musíš uznat z vlastní zkušenosti, že atmosféra je opravdu skvělá.

K vašim ostatním kapelám/projektům se ještě dostaneme. Atmosféra na zkouškách je opravdu vynikající. Je vidět, že si lidsky opravdu sednete. Člověk se u vás vždy dozví zajímavé drby (smích). Takže sestava je kompletní. Co bylo dále? Začali jste makat na nových válech, nebo jste si nejdříve sedli a řekli - budeme hrát tohle a znít to bude takto? Jaká hudba vás kluci inspiruje? Co poslední dobou sjíždíte nejvíc? Doporučte nějakou aktuální pecku, která vás rozsekala. Můžete připojit i nějaký ten top posledních dní, měsíců?

Dušan: Já už ani přesně nevim, asi sme vybrali 3-4 použitelný věci ze starého playlistu, ty se Kubát naučil a k tomu sme vymýšleli nový a dodělali je, až když přišel Rybňa. Měli sme docela jasnou představu, kam to chceme posunout, ale že by sme to nějak dlouze probírali, to ne. Mě osobně inspirujou spíš starý thrash a HC kapely a z novějších ty rychlejší a tvrdší jako FASTKILL, DEATHRAISER, IMPALER. Když náhodou nemám nápad, tak si vyberu nějakej kousek od LAHAR, kterej sem schopnej zahrát a použiju to do KRAOST (smích). Za poslední dobu mě úplně nejvíc rozsekalo demo REPELENT SS a nová deska OR, to jsou teď moje top 2,  jinak mě nic nenapadá.

Pták: Jo, jak řiká Dušan, tak nějak to bylo... Inspirace jsou pro mě hlavně koncerty, tenhle rok mě jednoznačně rozsekali ČAD v táborském klubu Orion, kdo tam byl, jistě bude souhlasit. Nic aktuálního nedoporučím, protože čekám na nový TOXOC HOLOCAUST! (úsměv) (pozn. autora: Deska už je venku, ale v době rozhovoru zbýval do vydání desky nějaký ten měsíc.)

Kaby: Tak s tima ČAD jistě souhlasím, neskutečně masakrální koncert, kdo nebyl, ten ať brečí a pak také GUIDED CRADLE na letošním Playfastu. Žádný top posledních dnů nemám, ale v přehrávači mi už nějakou dobu vydrželo splitko BOILING POINT / SKROTES a diskografie BLOOD FOR BLOOD.

Rybňa: Poslední dobou mám v přehrávači často nové album od LIGHT BEARER, pak asi DOWNFALL OF GAIA a album „Whetting Occam's Razor“ od MOMENTUM sjíždim snad každej den. V podstatě mam rád všechno, okolo čeho se motá Alex Bradshaw (včetně THE SPECIMENS OF ALEX CF).

Jednu otázku ještě věnujme vašemu hudebnímu vkusu. Tentokrát z let minulých. Zkuste si rozpomenout na první hudební krůčky? Jací interpreti či hudební žánry vás zaujali v dětském věku, v pubertě? Projevil se tento vliv na hudební vkus, který máte teď? Měli jste určité fáze, kdy tohle ano, tamto ne? Nebo vás tvrdá hudba uchvátila už jako náctileté? Co třeba poslouchají/poslouchali vaši rodiče? Mělo to na vás nějaký vliv? Třeba ten, že teď hrajete v kapele?


Pták: Já hrál asi od první třídy na bicí a poslouchal sem možná tak Šmouly, později samozřejmě NIRVANU (úsměv). No a pak přišlo bydlení na intru a punk. Viděl sem snad stokrát kapely jako, E!E, SPS, N.V.Ú., KONFLIKT, HOUBA a podobný, na koncerty se jezdilo často a docela i daleko, vzpomínám na akce ve Skrýchově u Opařan nebo v Neveklově, a pak taky nejlepší z nejlepších Doprčic Fest. Jaký vliv to na mě mělo, nedokážu posoudit, všechny ty kapely si už doma nepustim, ale na koncert zajdu samozřejmě rád. Spíš na mě měl vliv Dušan, od kterýho sem pochytil spoustu kapel, o kterých sem do té doby vůbec neslyšel, takže tím pro mě začala úplně nová hudební éra. Co poslouchají rodiče nevím, jejich zásluha je hlavně v tom, že mě donutili udržet se u bicích, i když sem po půl roce v lidovce chtěl samozřejmě odejít, holt sem neměl ještě rozum... (úsmšv)

Rybňa: Jako malej sem nejvíc poslouchal muzikál Ferda Mravenec a můj nejoblíbenější song se jmenoval Masorád tě nemá rád. (smích) V rádiu sem nejradši poslouchal kepely jako EUROPE, QUEEN, a tak sem se rozhodl, že ze mě bude rocková hvězda. (úsměv) Za nástroj sem si vybral kytaru, tak mě naši dali ve druhý třídě na klavír. Docela mi to šlo, a tak sem asi v pátý přibral kytaru. Následoval odchod na gympl a poznávání nových spolužáků, jeden z nich se mě zeptal, jestli znám IRON MAIDEN a druhej den mi přinesl DVD s celou diskografií. Tim samozřejmě nabrala má hudební cesta nové obrátky. Za rok sem IM začal prokládat SEPULTUROU a SIX FEET UNDER, víc sem toho zatim neznal. (úsměv) V tý době už sem nejspíš doma měl elektrickou kytaru a učil se „Troopera“. Tak to šlo chvilku dál a já pomalu objevoval kapely jako MASTODON, SOULFLY, KATAKLYSM, SODOM, KREATOR, OVERKILL... Některý z nich posloucham dodnes, třeba MASTODON fakt zbožňuju a samozřejmě se těšim na new album. Další zvrat nastal při objevu LAHAR, RAPSOD, STOLEN LIVES... Začal sem jezdit na hromadu koncertů a jeden z prvních byl koncert KRAOST. Tak sem k metalu přidal HC, crust, d-beat, punk, a když mam dost řízný hudby, tak šáhnu po indie a blues rocku. Když se ohlídnu zpátky, tak sem projel snad všechny kytarový žánry, co existujou. Co poslouchaj rodiče, to fakt nevim, ale dotovali mě při koupi hudebních nástrojů a hlavně mě u toho udrželi, za což sem jim dneska hrozně vděčnej.

Dušan: Tak já poslouchal shodou okolností taky Šmouly a ještě Pepu Melena, stylově na gramci, pěkně z vinylu. Těšně vedle leželi desky mého táty a tak byla jen otázka času, kdy vyměnim Pepu za ARAKAIN a jejich album „Thrash the trash“ nebo singl ROOT „666 / 7 černých jezdců“. Přešel sem tedy z dětských písniček rovnou na metal, někdy na prvnim stupni základky. Později sem k tomu přidal trochu punku a logickým výsledkem byl hard-core,  měl v sobě právě to nejlepší z metalu a punku. Hodně k tomu přispěla milevská legenda ROPNEY PRODUKT, jejíž deska u nás doma samozřejmě nechyběla a u kterých sem asi prvně začal vnímat i jiný než hudební rozměr. Pak už to šlo nějak samo a podobnej vkus mám dodnes. Určitě sem snil o tom hrát v kapele už tenkrát, ale na kytaru sem začal hrát až hodně pozdě, tak  možná ve 26-27 letech. Zřejmě sem to nějak odkládal. (úsměv)

Kaby: Pro mě ten směr kytarovek začal asi albem „Americana“ od OFFSPRING, které jednou, když jsme byli špunti, přinesla jedna kamarádka na chalupu. To album je pro mě top do teď. Poté nastala díky mému tátovi éra IM, JUDAS, DIO,  BLACK SABBATH a příležitostně jsem si do toho pouštěl CASUALTIES, NOFX a metlu, které jsem znal od bratrance. No a pak přišel zásadní okamžik a Rybňa mě dotáhnul k black metalu a taky k PANTEŘE, díky němu jsem se odhodlal začít cvičit na tátovu starou basu a začali jsme s Rybňou zkoušet nějaký covery. Dříve jsem byl opravdu ortodoxní fanda metalu a punku a třeba hip hop jsem nechtěl vůbec poslouchat. Dnes už jsem nakloněn spoustě stylů a dá se říci, že v každém si dokážu najít něco, co je pro mě speciální.

Koukám, že vlivy přicházely z různých stylů. Pestrost - výborně. Další otázka se nabízí sama, částečně jí Dušan nakousl. Jaké nosiče u vás doma převládají? Vinyl/kazeta/CD? Jste horliví sběratelé? Nebo spíše stahujete a posloucháte na internetu? A jak se jako kapela stavíte k dnešní době „všemocného internetu“, stahování?

Dušan: U nás doma je  od každého nosiče něco. Žádný velký sběratel rozhodně nejsem, mám rád vinyl spíš jako celek, tzn. velký obal, spoustu info kolem atd., ale i tak počet mnou zakoupených desek ročně bych spočítal na prstech jedné ruky. Kupuju jen vyloženě ty nejoblíbenější věci a z 99 % cz/sk produkce. A stahování, já myslim, že umře nebo už vlastně umírá, stejně jako spousta neosobních "nosičů" před ním. Většinu věcí poslouchám přímo na netu a nemám potřebu je někde stahovat. Všeobecně proti stahování nic nemám, jediný, co mi na tom trochu vadí, když někdo šíří nahrávky ve špatný kvalitě, např. naše EP.

Pták: Taky mám od všeho něco málo, ale kapely nejčastěji poslouchám na netu, bandcamp/youtube. Ani si nepamatuju, kdy sem naposled stahoval nějakou hudbu, takže asi tak. Jinak mi to nevadí.

Rybňa: Vinyl má svoje kouzlo, ale cédéčkem taky nepohrdnu. Horlivý sběratel určitě nejsem, ale pár kousků doma mam. Jelikož mam rád ve všem pořádek a hodně posloucham na cestách, tak většinu hudby stahuju a pečlivě taguju kvůli mému last.fm profilu. Sem tak trochu ujetej na statistiky. (úsměv) Poslední dobou taky poslouchám na youtube, hlavně full albums. Stahování mi nějak extra nevadí, je to způsob jak se dostat k hudbě, ke který by ses normálně nedostal a jsou i jiný způsoby jak podpořit kapelu, než kupováním nosičů. Taky nerad kupuju zajíce v pytli, takže nahrávku si před koupí nejradši poslechnu na internetu.

Kaby: Tak vinylů mám doma docela dost, ale většina z nich je táty, má docela slušný výběr. (úsměv) Jelikož nejsem schopnej si koupit gramec, tak desky kupuju jen velmi zřídka jako sběratel. Muziku poslouchám převážně z internetu a stahuji pouze, to co si chci vzít sebou na cesty do přehrávače. Proti stahování nic nemám, naopak si myslím, že díky internetu se nahrávky můžou skoro neomezeně šířit.

Po malé odbočce se vraťme k procesu tvoření. Jak vznikají skladby u KRAOST? Nosíte nápady na zkoušky, nebo tam dochází pouze k dopilování a posléze finální úpravě? Kdo je hlavním mozkem a iniciátorem, tzv. táta kapely? Hádáte se často při tvoření/zkoušení, nebo jste mazlové a vše probíhá v mírumilovné diskuzi? Jak často zkoušíte? Přibližte, jak vaše zkouška probíhá?

Pták: Tak táta je Dušan, však už na to má věk. (smích) Jinak se nehádáme, spíš zkoušíme hrát různé varianty a pak vyberem tu nejlepší. Zkoušíme jak se dá, ale málokdy v plné sestavě. Kluci jsou ve škole v Písku a Praze, takže to prostě nejde jako dřív. Ale cvičim alespoň sám několikrát týdně a řek bych, že ostatní taky, aspoň teda doufám... (úsměv)

Kaby: Riffy nosí Dušan a pak se z toho lepí song na zkoušce, já většinou přidávám jen nějaký detaily a menší nápady a basu si hraju taky podle sebe. Na zkoušce přehrajeme koncertní set a pak, když se nám chce, tak šáhnem po nějakém riffu a zkoušíme z toho něco stvořit.

Dušan: Já sem táta a Pták je máma, většinou přinesu nějaký nástřel a pak to dolaďujem společně. Hodně teď používáme videa a MP3, který pošlu Kabymu po netu a on už to pak na zkoušce rovnou umí a neztrácíme čas, případně do toho Rybňa připravuje text.

Rybňa: Já kecám jen do detailů. Se zkoušenim je to teď složitý, ale děláme, co se dá.

Oukey, skladba je slepena. Většina kapel ji obohatí o textovou strukturu. Kdo nosí texty, úryvky, básně u vás? Přispívají všichni nebo toto břímě padá na Rybňu? Čeho se texty týkají? Jsou vaše texty nosiči určitého poselství/názoru? Máte rádi, když musíte u textů přemýšlet a objevovat jeho skryté stránky? Všiml jsem si, že nové skladby mají až humorný nádech, avšak neztrácejí nic ze svého sdělení. Cítíte určitý posun od předešlých nahrávek, které tvořila jiná sestava?

Dušan: Občas nějaký text napíšu, dřív sem jich psal víc, ale už delší dobu nemám moc nápady ani potřebu nic sdělovat. Psaní textů pomalu, ale jistě přebírá Rybňa a občas mu do toho někdo z ostatních trochu kafrá. To, že mají nové texty humornější nádech, je plánovaná věc, není tomu tak samozřejmě u všech. Jednoduše řečeno máme dobrou náladu a to se odráží i v textech, možná se to příště zase otočí nebo posune jinam. Pořád v nich zůstává určitý vážný podtext, i když se třeba  jmenují  „Atomovej joe“ nebo „Fastcore drtí fastfood“ (úsměv) Posun od předešlých nahrávek je samozřejmě značný (pokud se zrovna nejedná o text, který sem dělal já. (úsměv) Osobně mám rád texty, u kterých se musí přemýšlet, ale v našem stylu je třeba vždycky hledat hranici mezi úderností, jednoduchostí (která často vítězí) a nějakými pokusy o hluboké myšlenky či básně.

Nové skladby si žádají umístit na některý z nosičů. Do světa jste vyslali zprávu o chystaném splitu se singapurskou úderkou XANADOO. Jak k tomuto spojení došlo? Vznikla tato spolupráce díky kompilaci „Free Pussy Riot“, na které mají obě kapely jeden zásek? Kdo byl prvotním hybatelem a jak probíhá komunikace? Co pro vás tato spolupráce znamená? Přeci jen XANADOO jsou u nás poměrně neznámá kapela z exotické země.

Pták: Jo tak nějak... na „Free Pussy Riot“ mě XANADOO hodně zaujali, sehnal sem si teda jejich nahrávky a poslouchal. Prvotním hybatelem byl Dušan, který jim napsal, že plánujeme split a jestli do toho nechtěl jít. K mému velkému potěšení s tim souhlasili. Víc ti asi řekne Dušan... Já jsem z toho pořád hodně nadšenej a jen doufám, že se nám to podaří nějak dotáhnout do konce.

Dušan:
Jak říká Pták, jednoduše sem jim napsal, že se nám líbí jejich věci a jestli by nechtěli jít do split EP. Komunikace probíhá přes facebook nebo e-mail. Teď právě čekáme, až XANADOO pošlou ukázku nových nahrávek. U nás jsou asi docela neznámá kapela, ale ve skutečnosti mají za sebou spoustu koncertů a zajímavejch nahrávek, jako poslední třeba split FASTKILL (Jap), což je pro mě asi nejlepší thrash kapela vůbec a příští naše splitko bych chtěl právě s FASTKILL. (úsměv) V Singapuru, odkud jsou, je to jedna ze známějších kapel v žánru. Otázkou už jen zůstává, jestli se nám podaří sehnat dostatek peněz na vydání, zatim jsme někde na polovině a dál to nevypadá moc dobře, takže uvidíme. Není to nějaká převratná částka, která se nedá doplatit, ale že bych musel mít doma sbírku 130 ks našich EP, to zas nemusim...

Držím palce se sháněním. Byla by velká škoda, kdyby tento split nevyšel. Opět jste nahrávali ve studiu Woodland, což je znamení, že se vám tam líbí a nejspíše jste spokojeni, nemýlím se? Jak probíhalo nahrávání? Využíváte nějaké triky, aby měla hudba správný říz a váš podpis? Prozraďte nějakou perličku, buďto přímo z nahrávání, nebo z příprav? Kolik skladeb jste nahráli a kolik jich vyjde na splitu?

Dušan: Nemýlíš se vůbec, Michal, majitel studia, je náš kámoš a časově nám vyjde vždycky vstříc. Navíc poměr cena a kvalita zvuku je víc než dobrej. Hlavni trik spočívá v tom, že je to ve skutečnosti nahraný celý na klávesy, potom Rybňa nazpívá abecedu a texty se lepí po písmenkách. (smích) Nahrávání probíhalo docela v klidu, snažili sme si víc pohrát se zvukem, použili sme jiný nástroje, aparáty a měli sme pučený i lepší bicí než minule. I přesto, že to bylo už několikáté nahrávání, pořád sme v tom velký začátečníci a máme se hodně co učit. Hodně nám pak pomáhá právě Michal, když nahrávku mixuje, mastruje a dělá nespočet různých variant, dokud nejsme spokojený. Nahráli sme 5 věcí, 3 z toho by měly být na splitu a doufám, že ty 2, co zbývají, donutí Šakala vydat Posloucháte Jižní Čechy 4 a dá je tam. (úsměv)

Pták: Jo, spokojenost velká. Pro mě byla asi největší změna, že tentokrát sem nahrával bicí poprvý s metronomem. Docela zážitek, ale myslim, že to bylo ku prospěchu věci.

Tak tomu se říká precizní přístup k tvorbě hudby (smích).

Dobře, na začátku se někteří z vás zmínili o dalších kapelách/projektech. Rád bych tedy tuto otázku více rozvedl a připojil i další vaše aktivity. A proto jsem si pro každého z vás připravil otázky na tělo.

Ptáku, představ krátce tvojí druhou bandu DESPAIRES? O co jde a jak dlouho fungujete?  Pokus se popsat, jaké to je hrát jeden večer s KRAOST, druhý večer ubrat plyn a usednout za bicí právě v DESPAIRES? Máš/měl jsi další kapely/projekty?
 
Pták: Dispéérs, kapela ze základní školy, která stále neúnavně koncertuje, i když jen v okolí Milevska. V současné době už téměř nezkoušíme, jen občas někde zahrajem a hlavně popijem, na víc už není čas. Takže spíš jen tak přežíváme. Vzhledem k tomu, že hrajem opravdu málo, tak se stalo asi jen jednou, že se něco krylo s KRAOST a problém to nebyl. V nejbližší době hodlám ovládnout hru na baskytaru, takže potom uvidíme co z toho bude, ale už se něco rýsuje...

Kaby, tvá druhá kapela je docela slavná, přeci jen psalo se o ní i v místním plátku. Jak se hraje s „rockerkami“ v LOSERS nebo spíše J.K.BANDU (smích)? Také vím, že jsi společně s Rybňou působil v kapele RANCH HAND. Velká škoda, že jste to zabalili. Nemáš chuť se pustit do něčeho podobného? Přeci jen hrálo vám to zatraceně dobře!

Kaby: Tak k rockerkám z LOOSERS jsem se dostal tak nějak náhodně, neměli nikoho stálýho na basu a díky mé slávě (smích) jsem je později proslavil jako J.K BAND. Mám tu bandu rád a myslím, že valíme slušnej vidlákovskej punk. Možná se časem vyklube i demo. Jinak RH je velká škoda a sere mě to do teď, že jsme to zabalili, sice jsme neuměli moc hrát (smích), ale dokázali jsme něco tvořit a občas se ty koncerty i povedly. Kdyby to šlo, tak bych v tom pokračoval, už mám možná i bubeníka právě z LOOSERS, ale kytara bude horší. Rád bych, kdyby se do toho chtěl dát znovu Rybňa, ale o tom pochybuju, už takhle je to časově v hajzlu.

Rybňa, u tebe se naskýtá podobná otázka jako u Kabyho - RANCH HAND. Dobře rozjetá kapela, demo venku, ale najednou konec. Jaké máš zpětně pocity? Není to přeci jen škoda? Nemáš chuť zase sáhnout po kytaře? Několikrát jsem se s tebou bavil a říkal jsi, že v Praze by bylo fajn něco podniknout. Máš pořád tyto chutě? Mimochodem, dozvěděl jsem se, že vypomáháš v divadle (Kovářovská Opona) se zvukem. O co jde, klasické zvučení, nebo pomáháš tvořit celistvou hudbu pro představení?

Rybňa: RANCH HAND je samozřejmě hrozná škoda, ale přeci jenom to byla naše první kapela, takže měla určitý mouchy. Došlo to k bodu, kdy už sme se prostě nechtěli trápit, a tak sme to ukončili. V tý době už sme byli oba v KRAOST. Tady je záznam jednoho songu z našeho posledního koncertu:
http://www.youtube.com/watch?v=SGa94JUqhh8 a demo si snad najdete sami. (úsměv) Určitě bych to chtěl někdy dát zase dohromady, ale teď na to fakt neni čas ani energie. Kytara mi strašně chybí, a proto bych si chtěl najít nějakou bandu tady v Praze, ale neni to vůbec jednoduchý, protože sem strašně vybíravej člověk. (smích) V divadle dělám technickou podporu? Dalo by se to tak nazvat? Asi jo... Prostě pouštim scénickou hudbu, dělám světla, promítám a zvučim kapelu. Ale už si za mě pomalu hledaj náhradu, protože je to další věc, kterou časově nestíhám.

Dušane, Tvé společné působení s Ptákem v ROTTEN BRATS pomohlo ke vzniku KRAOST, nemýlím se? Hrával jsi ještě předtím v nějaké bandě? Dříve jsi také kromě kytary zkoušel dělat doplňující vokál. Proč u toho nezůstalo?  Jelikož jako jediný z kapely jsi tatínek, prozraď, jak u tebe funguje propojení rodina/kapela? Odděluješ tyto dva světy, nebo se naopak doplňují a oba jsou tvojí součástí?

Dušan: Je to tak, s Ptákem se znám právě z ROTTEN BRATS, i když od vidění sme se znali už před tim, jednou jsme spolu zakládali crustovou kapelu, ještě než sem vůbec měl kytaru, on si to ale hned druhej den ráno nepamatoval. Před RB sem v žádné kapele nehrál. Ale teď bych chtěl rozjet jeden gore grind projekt, s Kabyho tátou a tvojí holkou, kytarista z MURUROA nám bude radit jak na to, snad to klapne. Doplňující vokál, to byl jen špatnej pokus a malá výpomoc tehdejší zpěvačce, s radostí sem to teď přehodil na ostatní. (úsměv)  Máš pravdu, zatim sem v kapele jediný otec, takže jen čekám, až klukům uklouznou kolena a nebudu to v tom sám. Všechno zatim funguje úplně bez problémů, musim si jen věci víc organizovat a plánovat. Všichni kolem kapely se známe včetně svých přítelkyň, dětí, rodičů a prarodičů, takže není třeba nic oddělovat. Navíc nahrávka KRAOST vždycky malou Marušku spolehlivě uklidní a uspí, zřejmě je na dobré cestě.

Dušane slušná sestava, budete-li hledat vokál, jdu do toho! (úsměv)

Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nikdy jsem se vlastně nedozvěděl, jak vznikl a co znamená váš název? Skrývá se v něm hlubší význam, či je to jen složenina slov? A kdo byl oním mozkem, který měl tento nápad? Inspirace od finských KAAOS?

Dušan: KRAOST neznamená nic. Je to jen vymyšlený slovo, inspirace od KAAOS tam ale jistá je. Bylo to asi takhle: K 12. narozenimám jsem dostal od našich kazetu NAILBOMB „Point Blank”,  v tý kapele hrál mimo jiné Max Cavalera ze SEPULTURY. A na obalu byla koláž z fotek, na jedné z nich měl Max tričko se špatně čitelnym nápisem. „Kraost“, říkal sem si, že by to mohla být dobrá kapela, když to poslouchá i on. (smích) Až časem sem zjistil, že žádná taková kapela neni a že to bylo triko KAAOS, o kterých sem v té době samozřejmě vůbec nevěděl, že existujou. Nicméně pointa je šťastná, protože slovo KRAOST už bylo moje a jen si muselo počkat 16 let, než se z něj opravdu kapela stane. Mimochodem KAAOS sem snad do dneška nikdy neslyšel a vůbec nevim, jak hrajou.

Tímto bych Vám chtěl poděkovat za čas, který jste věnovali mým otázkám. Odpovídali jste vesměs všichni, čehož si velice vážím. V dnešní době poměrně nevídané. Přeji mnoho úspěchů do budoucna, jak s kapelou, tak v osobním životě.

A poslední otázka je na vašich bedrech. Cokoliv máte na srdíčku, sem s tím. Ať už se jedná o žebříčky, básně, verše, pozdravy, budoucí koncerty, přání či jakékoliv jiné poselství. Ještě jeden dodatek bych měl. Koukal jsem, že paypal nevyužíváte. Ale co když se najde srdcař, který bude ochoten dát za vaše tričko 20 000,-? Využijete paypal? (smích) /Pro pochopení, navštivte KRAOST na bandcampu/

Dušan:  Taky díky za energii a čas, který si rozhovoru věnoval. Na srdci nic nemám. Kdyby někdo dal za naše tričko 20 000,-, tak paypal klidně rozchodíme, jedinej problém je, že sme líný se s tim zařizovat. Pak by sme za to koupili Kabymu zesík a zbytek bych dal někomu, kdo to potřebuje víc než my.

Pták:  Díkes, pro mě první rozhovor, kterého sem se zúčastnil. (úsměv) V poslední době v Milevsku začalo chodit na koncerty spoustu nových lidí, což je samozřejmě super a zároveň doufám, že tu vznikne i nějaká nová kapela. Takže kluci a holky pusťte se do toho!!!

Kaby: Díky dík, pro mě taky první rozhovor, takže zajímavá zkušenost. Rád bych poděkoval všem lidem, kteří budují a udržují tuto scénu, pořádají koncerty, hrají v kapele, nebo na ty koncerty chodí a pomáhají, je to pro mě velká motivace hrát tuto muziku, která mě neskutečně baví. To je asi vše, takže pac a čauu.

Rybňa: Díky tobě, díky lidem, co chodí na koncerty, díky pořadatelům, díky lidem, co vaří, díky lidem, co půjčujou aparáty!


http://kraost.bandcamp.com


RECENZE

Zveřejněno: 05. 01. 2014
Přečteno:
3549 x
Autor: David | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář